Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-12-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:00 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 4.12.1997

Έκκληση για ενότητα, ομοψυχία και συσπείρωση απηύθυνε στους απανταχού ομογενείς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Α'τακτικής συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας από το βήμα του ΣΑΕ ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης τόνισε ότι με την πρωτοβουλία της ελληνικής πολιτείας η συνένωση των δυνάμεων του ελληνισμού - ελλαδικού, απόδημου και κυπριακού - αποτελεί πλέον γεγονός. Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός εγκαινίασε την έκθεση "Αλέξανδρος και Ανατολή" που επιμελήθηκε ο καθηγητής αρχαιολογίας και βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Παντερμαλής. Τη διαβεβαίωση ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού εκπλήρωσε τους στόχους που είχαν τεθεί από την ίδρυσή του, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, μιλώντας στις εργασίες της A' τακτικής συνέλευσης του ΣΑΕ. Η συνολική προσέγγιση του προεδρείου του ΣΑΕ, συνέχισε ο κ. Αθενς είχε τέσσερις βασικούς κατευθυντήριους άξονες: Την επίλυση των οργανωτικών θεμάτων του ΣΑΕ σε όλο τον κόσμο, τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου, τον προσδιορισμό των θεσμικών πλαισιών για την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ Ελλήνων του εξωτερικού και της Ελληνικής Πολιτείας, καθώς και την ενεργοποίηση του προγράμματος "Αποδήμων για Απόδημους", δηλαδή προγράμματα Ελλήνων του εξωτερικού για τη στήριξη άλλων Ελλήνων του εξωτερικού. Τη σύσταση επιτροπής, για την ισότιμη συμμετοχή των οργανώσεων της ελληνικής ομογένειας σε κάθε τακτική συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, πρότεινε ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό της Βουλής των Ελλήνων, Γρηγόρης Νιώτης. Αμέσως μετά, χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι κομμάτων, μέλη της Διακομματικής Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τον Απόδημο Ελληνισμό. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Άντριου Άθενς, σε παρέμβασή του, ευχαρίστησε τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη συνεργασία που είχε με το ΣΑΕ και σημείωσε ότι η συνεργασία αυτή στο μέλλον θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο για να υπάρξουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η νέα δομή του ΝΑΤΟ είναι το αντικείμενο της αυριανής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ στη διάρκειά της αναμένεται να διατυπωθούν οι αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών για τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας, σχετικά με τον επιχειρησιακό έλεγχο στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Την πολιτική του εθνικιστικού απομονωτισμού και της απόσυρσης της Ελλάδος που θα οδηγήσει στο να πάρει η Τουρκία όλα τα όπλα στα χέρια της, καταδίκασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά την έξοδο του από το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, του οποίου οι επίσημες εργασίες ξεκίνησαν σήμερα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενήργησε στις Βρυξέλλες σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις του ΚΥΣΕΑ, που είναι το αρμόδιο όργανο γι΄ αυτές τις αποφάσεις. "Εμείς θέλουμε μια Ελλάδα ισχυρή, μια Ελλάδα που έχει φωνή, μια Ελλάδα που έχει παρουσία, μια Ελλάδα που καθορίζει τις εξελίξεις. Αυτό γίνεται μονάχα με πρωτοβουλίες και καθορισμό νέων πολιτικών", κατέληξε ο πρωθυπουργός. Οι βουλευτές κρίνονται για τις πράξεις τους και κρίνονται πρώτα από τον ελληνικό λαό και στη συνέχεια από τα αρμόδια όργανα, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Γεράσιμου Αρσένη, ο οποίος άφησε αιχμές κατά του κ. Τσοχατζόπουλου.

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ άσκησαν σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Σημίτη και μάλιστα εν κρυπτώ οδηγεί σε μεγάλα ερωτηματικά για το καθεστώς που επικρατεί στο Αιγαίο. Ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ έκανε λόγο για μυστικοπάθεια στα εθνικά θέματα και τόνισε ότι το δικαίωμα του βέτο δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη πολιτική. Ζήτησε μάλιστα τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για το θέμα των υποστρατηγείων. Την επικύρωση της συμφωνίας των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για τη νέα στρατιωτική δομή του από τη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Συντάγματος, ζητεί με επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Απαράδεκτη χαρακτήρισε την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας έκανε λόγο για εξαρτημένη πολιτική της κυβέρνησης και ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, για συγκυριαρχία Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.

Έκρηξη σημειώθηκε το πρωί σε πολυκατοικία στον Κολωνό Αττικής, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 68χρονος Νικόλαος Νικολόπουλος, απόστρατος αξιωματικός. Μετά την ιατροδικαστική έρευνα και την αυτοψία του χώρου, ο ιατροδικαστής και ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσαν ότι πρώτα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο χώρο της κουζίνας και ακολούθησε η έκρηξη, ενώ δεν υπήρχαν κακώσεις και σημάδια βίας που να προϋπήρχαν της επίδρασης του ωστικού κύματος που σημαίνει ότι το άτομο δεν εξαναγκάστηκε να δεχτεί την επίδραση της έκρηξης. Γνωστοποίησαν ότι υπήρχε εκρηκτική ύλη, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, όμως παρέπεμψαν στα πορίσματα της περαιτέρω έρευνας. Ο γιος του θύματος είχε δολοφονήσει πέρσι σε νυχτερινό κέντρο γνωστό άνθρωπο της νύχτας.

Άνοδο σημείωσε το Νοέμβριο ο πληθωρισμός ο οποίος έκλεισε στο 5,1%, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η άνοδος αυτή του πληθωρισμού αποδίδεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην επιρροή των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης. Στο μεταξύ τη μείωση των επιτοκίων της αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η Εθνική Τράπεζα εκφράζοντας εμπιστοσύνη στην αγορά μετά την επάνοδο στην ηρεμία από την χρηματιστηριακή κρίση. Η κίνηση αυτή αναμένεται να επηρεάσει και την πολιτική των άλλων τραπεζών. Τα βασικά μεγέθη της οικονομίας θα τεθούν κατά τη συζήτηση που θα διεξαχθεί την Τρίτη στη Βουλή με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Στις 17 Δεκεμβρίου θα αρχίσει στην ολομέλεια του κοινοβουλίου η συζήτηση του προϋπολογισμού του 1998, που θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της 21ης Δεκεμβρίου.

Σε κάθειρξη 24 ετών και 10 μηνών καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο της Αθήνας ο 52χρονος συνταξιούχος Γεράσιμος Σαμαράς για τους βιασμούς δύο ανήλικων κοριτσιών και αποπλανήσεις άλλων πέντε. Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Αγκάθια για όσους ροχαλίζουν έχει η αγκαλιά του Μορφέα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ροχαλητό, που συνοδεύεται από το σύνδρομο υπνικής άπνοιας, εκτός από ενοχλητικό, μπορεί να είναι και επικίνδυνο για τη ζωή του πάσχοντος και κυρίως των ατόμων με παχυσαρκία ή αρτηριακή πίεση γιατί προκαλεί σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες ή ακόμη και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, που ανακοινώθηκε κατά τη σημερινή πρώτη μέρα των εργασιών του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη με την Προεδρία του αναπληρωτή καθηγητή πνευμονολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Λάζαρου Σιχλετίδη, από υπνική άπνοια πάσχει το 15-20% των ατόμων, που ροχαλίζουν και τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι άνδρες.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Βρετανικό Μουσείο θα πραγματοποιήσουν αύριο, παγκόσμια ημέρα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, οι Έλληνες φοιτητές στην Αγγλία. Οι ελληνικές φοιτητικές κοινότητες έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα 20.000 υπογραφές σε κείμενο που ζητά την επιστροφή των Ελγινείων. Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αποκόπηκαν από τον Παρθενώνα πριν 200 χρόνια από τους άνδρες του Λόρδου Ελγιν και μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο όπου και πουλήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο. Από τότε η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να τα επιστρέψει στην Ελλάδα. Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο μουσείο της Ακρόπολης προκειμένου να τα στεγάσει. Οι υποστηρικτές της ιδέας του Παρθενώνα ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση της να κρατήσει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στο Λονδίνο και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την επιστροφή τους όταν θα είναι έτοιμο το μουσείο.

Τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από χθες αντιπροσωπία της επιτροπής Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης του αλβανικού κοινοβουλίου. Η αλβανική αντιπροσωπία είχε σήμερα επαφές με τη διευθύντρια του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Σπουδών, τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, τον πρόεδρο της ομάδας Ελληνο-αλβανικής φιλίας του κοινοβουλίου, καθώς και με το διευθυντή της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία". Αύριο η αντιπροσωπία θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Πάγκαλο, με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Κασιμάτη, καθώς και με τους επικεφαλής της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Το αλβανικό κοινοβούλιο αναμένεται σύντομα να εξετάσει τη νομοθεσία σχετικά με τη ραδιοτηλεόραση και το καθεστώς των κρατικών και ιδιωτικών μέσων.

"Επικίνδυνη και με απρόβλεπτες συνέπειες" χαρακτήρισε σε συνέντευξη τύπου την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ενόψει των νέων εκλογών στη Σερβία, ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα. Ο ίδιος, σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα "Κόχα Γιον", διέψευσε τις φήμες για ύπαρξη της οργάνωσης "Στρατός για την απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου". Ο Ρουγκόβα αναφέρθηκε επίσης και στη Διαβαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "κατ' αρχήν δεν τάσσεται κατά της συνάντησης" και ότι "για λόγους ισορροπίας θα έπρεπε να είχαν κληθεί στην Κρήτη και εκπρόσωποι των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου".

Νότιοι άνεμοι θα επικρατήσουν αύριο σταδιακά σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις στα δυτικά κεντρικά και βόρεια θα πυκνώσουν και το βράδυ θα βρέξει. Οι άνεμοι αρχικά θα είναι ασθενείς αλλά βαθμιαία θα γίνουν νότιοι μέτριοι και το βράδυ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4 μέχρι 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 μέχρι 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 4 December 1997 - 17:05:56 UTC