Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-12-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 21:31 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 5.12.1997

Τα εθνικά θέματα και η νέα δομή του ΝΑΤΟ, καθώς και οι αντιδράσεις που διατυπώθηκαν για το ζήτημα αυτό, ήταν το κύριο θέμα της πολύωρης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του τόνισε ότι δεν είναι νοητό να υπάρχει εικόνα δημόσιας διάστασης από υπουργούς μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι υπουργοί που χειρίζονται τα θέματα αυτά απουσιάζουν στο εξωτερικό. Ο κ. Σημίτης συνέστησε να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις Αρσένη διαμορφώνουν αρνητική εντύπωση για την κυβέρνηση και δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό επίπεδο απόδοσης του κυβερνητικού έργου. Χρήσιμη χαρακτήρισε τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος επανέλαβε τις ενστάσεις του για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας, αναφορικά με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για τον επιχειρησιακό έλεγχο του εναέριου χώρου στο Αιγαίο. "Δόθηκε η ευκαιρία σήμερα να εκθέσω λεπτομερώς τις απόψεις μου για το θέμα των νατοϊκών στρατηγείων", είπε ο κ. Αρσένης και πρόσθεσε ότι η σημερινή συζήτηση θα ήταν ακόμη πιο χρήσιμη αν γινόταν πριν από τις 2 Δεκεμβρίου. Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και διευκρίνισε ότι δεν έχει σχέση η νέα δομή του ΝΑΤΟ και η συμφωνία που υπεγράφη με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το λόγο πήραν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που τόνισαν την ανάγκη οι δηλώσεις που αναφέρονται στα εθνικά θέματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και υπογράμμισαν ότι η νέα συνθήκη που υπεγράφη στις Βρυξέλλες ήταν η καλύτερη δυνατή. Για μυστικότητα και εν κρυπτώ συναλλαγές στα εθνικά θέματα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ο Γιώργος Σουφλιάς ζήτησε από τον πρωθυπουργό ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μη συλλογική λειτουργία της κυβέρνησης.

"Οποιαδήποτε εδαφική διαφορά, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, θα πρέπει να επιλυθεί μέσω ενός αμοιβαίως αποδεκτού μηχανισμού επίλυσης διαφορών, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο. Αυτό αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, που εκδόθηκε ύστερα από ερώτηση που τέθηκε από Έλληνα ανταποκριτή. Η ερώτηση αφορούσε την αμερικανική πολιτική για τις εδαφικές και άλλες ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο και αν αυτή επηρεάζεται από τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν κατ΄ αρχήν σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της διοίκησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στο πλαίσιο μιας συνολικής αναδιάταξης της διοίκησης του ΝΑΤΟ. Θεωρούμε, ότι αυτή η συμφωνία είναι ένα αξιοσημείωτο βήμα προς τα εμπρός, στην προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος εμπιστοσύνης στο Αιγαίο".

Με συντριπτική πλειοψηφία έναντι του Θεόδωρου Σπυρόπουλου, επανεξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ο Αντριου Αθενς. Συγκεκριμένα, ο κ. Αθενς έλαβε 243 ψήφους έναντι 55 του κ. Σπυρόπουλου. Για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΣΑΕ επανεξελέγη ο Κώστας Παππάς με 184 ψήφους. Στις θέσεις των Περιφερειακών Προέδρων -Αντιπροέδρων του Παγκόσμιου ΣΑΕ εξελέγησαν οι εξής: Στο ΣΑΕ Αμερικής ο Χρήστος Τομαράς με 108 ψήφους, στο ΣΑΕ Ευρώπης ο Αγαθάγγελος Ασλανίδης με 71 ψήφους, στο ΣΑΕ Ωκεανίας ο Κωνσταντίνος Βερτσάγιας με 21 ψήφους και στο ΣΑΕ Ασίας - Αφρικής παμψηφεί ο Στέφανος Ταμβάκης. Για τις θέσεις των τριών γραμματέων του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού εξελέγησαν οι εξής: 1) Δημήτρης Κωνσταντινίδης (από Αυστραλία) με 148 ψήφους, 2) ο Κώστας Γεωργανάς (από Καναδά) με 85 ψήφους και 3) ο Χρήστος Καρυπίδης (από Σουηδία) με 78 ψήφους. Εγγεγραμένοι στους καταλόγους ήταν 316. Ψήφισαν 313. Εγκυρα βρέθηκαν 298, άκυρα 12 και λευκά 3.

Την παρέμβαση του υφυπουργού Υγείας, Θεόδωρου Κοτσώνη προκάλεσε η δημοσίευση, σε βρετανικές εφημερίδες, αποκλειστικών εικόνων από το ΠΙΚΠΑ Σιδηροκάστρου. Το όλο βίντεο που αφορά σε κακές συνθήκες περίθαλψης ανάπηρων παιδιών στα ΠΙΚΠΑ της Καρδίτσας και του Σιδηροκάστρου θα προβληθεί τη Δευτέρα από βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι. Ο κ. Κοτσώνης δήλωσε ότι το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε πριν από ένα χρόνο και γνωστοποίησε ότι κινήθηκαν ήδη πειθαρχικές διαδικασίες για τους υπευθύνους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστικό μέγαρο και πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, πραγματοποίησαν σήμερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του νομού Θεσσαλονίκης. Το συλλαλητήριο των Θεσσαλονικέων αγροτών πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη συμπαράστασης προς τα 15 στελέχη της πανθεσσαλικής συντονιστικής επιτροπής αγώνα, που δικάζονται σήμερα στη Λάρισα, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παρακώλυση της συγκοινωνίας, κατά τις περσινές κινητοποιήσεις. Έναυσμα για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποτελεί ακόμη η ποινική δίωξη 6.000 αγροτών, για τον αποκλεισμό βασικών οδικών αρτηριών πέρυσι. Προς αυτή, μάλιστα, την κατεύθυνση, δεκαμελής αντιπροσωπεία των αγροτών και των κτηνοτρόφων επέδωσε σήμερα ψήφισμα στον εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, με αίτημα την παύση των ποινικών διώξεων κατά συναδέλφων τους. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν στη Λάρισα και το Αίγιο.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχή αύξηση του αριθμού των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Alzheimer, μια μορφή γεροντικής άνοιας, κρούουν οι επιστήμονες όλου του κόσμου. Όπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια ημερίδας στην Αθήνα για τη νόσο Alzheimer, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας του Α.Π. Θ., Μαγδαληνή Τσολάκη, κύρια συμπτώματα της ασθένειας, είναι η απώλεια της μνήμης, της ικανότητας σκέψης, κρίσης και μάθησης, τα προβλήματα επικοινωνίας και η μείωση της ικανότητας αυτοεξυπηρέτησης. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή από τη νόσο του Alzheimer πάσχουν 120.000 άτομα, ενώ οι έρευνες των επιστημόνων επικεντρώνονται στην εξεύρεση του φαρμάκου για την καταπολέμηση της ασθένειας. Ωστόσο τα μέχρι στιγμής δεδομένα στον τομέα αυτό δεν φαίνεται να είναι αισιόδοξα, καθώς με τα υπάρχοντα φάρμακα δεν θεραπεύεται η νόσος αλλά επιβραδύνεται η εξέλιξή της.

Περισσότεροι από 40 υπουργοί Τύπου από κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκπρόσωποι χωρών-παρατηρητών και συνδεδεμένων με το Συμβούλιο διεθνών οργανισμών και οργανώσεων θα βρίσκονται την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 5η Ευρωπαϊκή Υπουργική Διάσκεψη για την πολιτική στα ΜΜΕ. Η συνάντηση διοργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το ελληνικό υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, και είναι η πρώτη φορά που έχει ανατεθεί στην Ελλάδα μια τόσο σημαντική συνάντηση, στον τομέα της επικοινωνίας και της ενημέρωσης. Η έναρξη της διάσκεψης, την προεδρία της οποίας έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, θα γίνει την Πέμπτη από τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρη Ρέππα, και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Hans Christian Kruger. Χαιρετιστήριο μήνυμα θα αποστείλουν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, και ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Τα εγκαίνια μεγάλης Έκθεσης ιστορικών ντοκουμέντων της Εθνικής Αντίστασης 1941-44, που οργανώνουν η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων και ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θα γίνουν την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στην αίθουσα της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, στη διασταύρωση των οδών Μητροπόλεως και Κατούνη. Η Έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει σημαντικά ντοκουμέντα της ΕΔΙΑ, καθώς και πλήθος αντιστασιακών εφημερίδων, προκηρύξεων και άλλου υλικού που παραχώρησε από το προσωπικό του αρχείο ο γενικός διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρος Κουζινόπουλος. Σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων, Βαρδής Βαρδινογιάννης, και άλλα στελέχη της Εταιρίας μίλησαν για τη σημασία της Έκθεσης και τα μηνύματα του έπους της Εθνικής Αντίστασης για τη σημερινή νεολαία.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Χερσόνησο Καμτσάτκα στη Ρωσική Άπω Ανατολή. Οι ιαπωνικές αρχές εξέδωσαν έκτακτη ανακοίνωση - προειδοποίηση για τσουνάμι, τεράστιο παλιρροιακό κύμα.

Τη σταδιακή απαγόρευση των διαφημίσεων προϊόντων καπνού που θα οδηγήσει στην οριστική τους κατάργηση το 2006 αποφάσισε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υπουργοί Υγείας των χωρών μελών της Κοινότητας έλαβαν την απόφαση αυτή, που όμως περιέχει μικρές εξαιρέσεις. Σύμφωνα με μία από αυτή, στην Ελλάδα δεν θα απαγορεύεται η διαφήμιση των τσιγάρων στα περίπτερα και τα καταστήματα που πωλούν προϊόντα καπνού.

Στην τρίτη θέση μεταξύ των έξι χωρών, που είναι υποψήφιες να περιληφθούν στο πρώτο κύμα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατατάσσει την Κύπρο το ίδρυμα "Heritage". Σύμφωνα με έκθεση του ιδρύματος, η Μεγαλόνησος υπερέχει των υπό ένταξη Σλοβενίας, Πολωνίας και Ουγγαρίας, ενώ υστερεί έναντι της Εσθονίας και της Τσεχίας. Παράλληλα, το ανεξάρτητο εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο τοποθετεί την Κύπρο στην 21η θέση ανάμεσα σε 42 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, στον τομέα της φιλελευθεροποίησης της οικονομίας.

Πιέσεις στον υπουργό Εξωτερικών Μίλαν Μιλουτίνοβιτς ασκεί ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενόψει των προεδρικών εκλογών της Κυριακής. Ο Μιλουτίνοβιτς επελέγη από τον ίδιο τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς ως υποψήφιος για τη σερβική προεδρεία, ύστερα από την αδύναμη εμφάνιση της παράταξής του στις εκλογές τις 5ης Οκτωβρίου, οι οποίες και κρίθηκαν άκυρες λόγω της προσέλευσης λιγότερου από το 50% του εκλογικού σώματος. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι ο νυν υπουργός Εξωτερικών θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να επικρατήσει έναντι του βασικού αντιπάλου του Βόισλαβ Σέσελι ο οποίος έχει ισχυρή λαϊκή υποστήριξη ιδιαίτερα στην επαρχία. Ακόμα και αν επικρατήσει, όμως, ο Μιλουτίνοβιτς θα έχει πρόβλημα στο σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα δε διαθέτει πλέον πλειοψηφία στη Βουλή. Ο πρόεδρος που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της Κυριακής καλείται να επιλέξει νέο πρωθυπουργό, αν όμως το κοινοβούλιο δε στηρίξει την επιλογή του, θα οδηγήσει σε παράλυση τους κυβερνητικούς μηχανισμούς της Σερβίας.

Κυβερνητική κρίση ταλανίζει την Τσεχία ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης του Βάτσλαβ Κλάους, λόγω οικονομικών σκανδάλων. Ο Πρόεδρος της χώρας Βάτσλαβ Χάβελ δεσμεύτηκε πάντως ότι θα προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου.

Με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε σήμερα στο Παρίσι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, σε μια προσπάθεια επαναπροώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Όχθη. Το Σάββατο η Αμερικανίδα υπουργός θα συναντηθεί στη Γενεύη με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας αλλά και το σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας. Η αντιμετώπιση που ο Τούρκος αξιωματούχος είχε από την αμερικανική διπλωματία είναι ενδεικτική της σημασίας που δίνει η Ουάσιγκτον στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Τουρκίας, στο τόξο της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, μέσω της ουσιαστικής πλέον συνεργασίας σε αμυντικό και γεωστρατηγικό επίπεδο με το Ισραήλ.

Για πρώτη φορά στελέχη της ηγεσίας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου αναγνώρισαν δημόσια την ύπαρξη της οργάνωσης "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου". Το γεγονός αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποστήριξε λίγες μόνο ημέρες νωρίτερα, ο ηγέτης των Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ο οποίος υποστήριξε ότι η οργάνωση ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας των μυστικών υπηρεσιών της σερβικής αστυνομίας, οι οποίες και τον επινόησαν για να εκθέσουν το ειρηνικό κίνημα των Αλβανών.

Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπεται για αύριο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές που βαθμιαία κατά τόπους θα ενταθούν. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 2 μέχρι 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις προς το βράδυ θα βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 5 December 1997 - 19:40:17 UTC