Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:16 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 2.12.1997

· Συμφωνία για τον έλεγχο στον εναέριο χώρο του Αιγαίου επιτεύχθηκε χθες ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ. Όπως μεταδόθηκε, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφώνησαν στη δημιουργία δύο στρατηγείων του ΝΑΤΟ στη Λάρισα και στην Σμύρνη, στα οποία θα υπηρετούν από κοινού Ελληνες και Τούρκοι αξιωματικοί. Όπως ανακοινώθηκε , πάντως, η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών και άμυνας του ΝΑΤο και από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών. · Στο μεταξύ σήμερα, συνέρχεται στις Βρυξέλλες, η σύνοδος των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ, που θα συζητήσει τη νέα δομή της συμμαχίας. Ο υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος στη συμφωνία ,που επιτεύχθηκε στην στρατιωτική επιτροπή, δήλωσε ικανοποιημένος, αλλά , όπως είπε, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, αφού είναι γνωστή η τακτική της Τουρκίας να παρεμβάλει πάντα εμπόδια.

· Τις ελληνικές θέσεις για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη ανέπτυξε χθές ο πρωθυπουργός στον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και στον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν. Η Γαλλία επιθυμεί τη συμμετοχή της Τουρκίας, άλλωστε ήταν δική της πρόταση η πραγματοποίηση της.

"Το 1995 με την ιδρυτική συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, δώσαμε πόδια στην καρδιά του Απόδημου Ελληνισμού. Το 1997 με την Α' τακτική συνέλευση, ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε να δώσουμε φτερά στα πόδια του Απόδημου Ελληνισμού". Με τη φράση αυτή, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρος Λαμπρινίδης, σηματοδότησε το περιεχόμενο και τους στόχους της Α' τακτικής συνέλευσης που αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή. Πλαισιωμένος από τα εννέα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ, ο κ. Λαμπρινίδης, καλωσόρισε τους συνέδρους στη Θεσσαλονίκη, την οικουμενική πρωτεύουσα του Ελληνισμού όπως τη χαρακτήρισε, ανέλυσε τις λεπτομέρειες του προγράμματος των εργασιών και τόνισε με έμφαση ότι η Α' τακτική συνέλευση του ΣΑΕ αποτελεί μοναδική ευκαιρία ανάδειξης της ενότητας και της δημιουργικότητας των Ελλήνων του εξωτερικού.

Την πρόσκληση-πρόκληση σε διάλογο που απηύθυνε πριν μερικά 24ωρα ο Πρόεδρος του Εθνικού Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου, Θόδωρος Σπυρόπουλος, προς τον Πρόεδρο του Σ.Α.Ε., Άντριου Άθενς, ενώπιον της Ομογένειας και του Ελληνισμού, απέρριψε ο Πρόεδρος του Σ.Α.Ε., στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία του ΣΑΕ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρου Λαμπρινίδη και των άλλων μελών του Προεδρείου του ΣΑΕ. Ο κ. Άθενς αιτιολογώντας την αρνητική του απάντηση προς τον κ. Σπυρόπουλο, για έναν δημόσιο απευθείας διάλογο, σημείωσε πως με τον κ. Σπυρόπουλο προσπάθησε να συζητήσει και στο παρελθόν, αλλά ωστόσο οι προσπάθειες αυτές απέβησαν άκαρπες. Ο Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. θέλοντας να διευκρινίσει τα όσα είχε πει στην προχθεσινή δική του συνέντευξη Τύπου, περί διορισμού των εκπροσώπων του Σ.Α.Ε. από την ελληνική πολιτεία, τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Σ.Α.Ε. και ελληνικής κυβέρνησης είναι σχέσεις ισότιμης συνεργασίας. "Κανείς δε λέει σε κανέναν, τόνισε ο κ.Άθενς, και κανείς δεν υποδεικνύει σε κανέναν τι να κάνει. Ούτε εμείς στην κυβέρνηση, ούτε η κυβέρνηση σε μας. Συνεργαζόμαστε όμως και οι δύο για το καλό της Ελλάδας και του Ελληνισμού".

Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα ίδρυσης Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού τόνισε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Εξάλλου, ο υπουργός Τύπου ανακοίνωσε ότι η ΕΡΤ αρχίζει πειραματικές εκπομπές για την ομογένεια των ΗΠΑ, ενώ μέσα στο 1998 θα επεκταθούν και στην Αυστραλία. Τέλος, σε ό,τι αφορά στο γεγονός ότι από σήμερα η Ελλάδα συνδέθηκε με τις υπόλοιπες χώρες που είχαν υπογράψει τη Συνθήκη του Σένγκεν, ο κ. Ρέππας είπε ότι αυτό θα κάνει αποτελεσματικότερη την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας αλλά τη λαθρομετανάστευση.

Την επέκταση από 1.1.98 του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε περισσότερες κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και την παράταση έως τα τέλη του 2001 της παρακράτησης μηνιαίας εισφοράς από τις συντάξεις, για τα ποσά άνω των 120.000 δρχ., υπέρ των προβληματικών ταμείων, αποφάσισε η κυβέρνηση. Τις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες θα ισχύσουν από το νέο έτος, προβλέπουν τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στο νομοσχέδιο με τα μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής στο ΙΚΑ. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτές: Από 1.1.98 Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα χορηγείται: - Στους συνταξιούχους που συμπληρώνουν το όριο των 60 ετών (αντί του 65ου που ισχύει σήμερα,) στα παιδιά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους μέχρι και το 24ο έτος της ηλικίας τους εφόσον είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, σε ορφανά παιδιά (και από τους δύο γονείς) τα οποία λαμβάνουν σύναξη θανάτου μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους καθώς και σε χήρες (ή χήρους ανάπηρους) που λαμβάνουν σύνταξη θανάτου, εφόσον έχουν τέκνα δικαιούμενα συντάξεως, σύμφωνα με τη νομοθεσία του κάθε ταμείου. Για την είσπραξη του ΕΚΑΣ (το οποίο αυξάνεται κατά 5% και κυμαίνεται από 11.900 δρχ. έως 2.980 δρχ., ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου όπως φαίνεται στον πίνακα) θα ισχύουν τα εξής νέα όρια εισοδήματος:- Ετήσιο καθαρό εισόδημα από συντάξεις έως 1.680.000 (από 1.300.000)- Συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 1.960.000 δρχ. (από 1.800.000 δρχ.)- Συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 3.050.000 δρχ. (από 2. 800.000 δρχ. που ήταν έως σήμερα).

Στα αστυνομικά μέτρα που υπάρχουν στην περιοχή κοινοτήτων Ολυμπιάδας και Βαρβάρας του νομού Χαλκιδικής και κοντά στις εγκαταστάσεις της TVX Gold Inc. αναφέρεται με ερώτηση της προς τον πρωθυπουργό η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Όπως υποστηρίζει η κ. Παπαρήγα εκατοντάδες οπλισμένοι άνδρες των ΕΚΑΜ και των ΜΑΤ με αύρες, κλούβες χημικά και άλλα μέσα συνεχίζουν να στρατοπεδεύουν στις εγκαταστάσεις της TVX Gold Inc. πραγματοποιώντας εξονυχιστικούς ελέγχους σε όσους κινούνται στην περιοχή. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, επισήμανε, είναι να επικρατεί καθεστώς τρομοκρατίας και οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στις δραστηριότητες, ενώ μάρτυρας της αναβίωσης του δικτατορικού καθεστώτος υπήρξε κλιμάκιο του ΚΚΕ που επισκέφθηκε προχθές την περιοχή. "Και όλα αυτά", πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, "ή γίνονται προκειμένου να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει η μεταλλουργία χρυσού στην κοιλάδα της Ολυμπιάδας από τη συγκεκριμένη εταιρία, στην οποία με σκανδαλώδη τρόπο και έναντι του ευτελούς ποσού των 11 δισ. δρχ. παραχωρήθηκαν 3/4 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταλλειοκτησίας, όταν η αξία των αποβλήτων και ορυκτού πλούτου ξεπερνά το 1 τρισ. δραχμές."

Αυξάνονται από 1/1/98 τα τέλη κυκλοφορίας στα φορτηγά αυτοκίνητα και τα μηχανάκια, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Από την αύξηση αυτή των τελών κυκλοφορίας το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εισπράξει 7,6 δισ. δρχ. Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην τροπολογία: Τα τέλη κυκλοφορίας των ημεδαπών φορτηγών, αυξάνονται κατά 30%, ενώ για τους αλλοδαπούς η αύξηση φθάνει τα 100%.Τα φορτηγά, ρυμουλκούμενα, ημιρυμουλκούμενα και μπετονιέρες θα πληρώνουν αν είναι ΙΧ δέκα δραχμές το κιλό ωφέλιμου φορτίου και τα δημόσιας χρήσης, έξι δραχμές. Τα ΙΧ επιβατικά, ρυμουλκούμενα, ημιρυμουλκούμενα (τροχόσπιτα) 5.000 δρχ.Οι νεκροφόρες 400 δραχμές ο ίππος. Τα ρυμουλκά (τρακτέρ) 200 δρχ ο ίππος, αν είναι ΙΧ και 50 δρχ αν είναι ΔΧ. Τα λεωφορεία 1000 δρχ η θέση για τα τουριστικά, 70 δρχ για τα αστικά των επαρχιών και 175 δρχ για τα υπεραστικά. Οι τρίκυκλες μοτοσικλέτες δέκα δρχ το κιλό του ωφέλιμου φορτίου αν είναι Ι.Χ και 3 δρχ αν είναι Δ.X. Τέλος, τα μοτοποδήλατα μέχρι 50 κυβικά εκατοστά θα έχουν τέλη 2.500 δρχ το χρόνο αντί 100 που ήταν μέχρι τώρα.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών σχετικά με τη σκοπιμότητα της διαρροής επτασέλιδου ανυπόγραφου κειμένου με τίτλο ''Νέα δομή Διοικήσεως'', που αναφέρεται στο ΝΑΤΟ, κατέθεσε ο Μιλτιάδης Εβερτ. Όπως σημειώνει ο κ. Εβερτ στο κείμενο αναφέρεται ότι ''η Αθήνα το 1979 αποδέχθηκε τον περιορισμό του εθνικού εναέριου χώρου από τα 10 στα 6 μίλια''. Είναι δεδομένο -προσθέτει- ότι τέτοια παραχώρηση ούτε έγινε, ούτε μπορούσε να γίνει και ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν, αφενός για να διαψεύσουν το κείμενο και αφετέρου να αναζητήσουν το συντάκτη του ανυπόγραφου εγγράφου που διανεμήθηκε δήθεν κατά ''τρόπο εμπιστευτικό''.

Ένας ακόμα νεαρός, ηλικίας εικοσιενός μόλις ετών, βρέθηκε νεκρός από χρήση ηρωϊνης στο σπίτι του στην πόλη της Καβάλας. Πρόκειται για το Δημήτρη Παπατζικάκη, επιχειρηματία, τον οποίο βρήκε νεκρό ο πατέρας του μέσα στο διαμέρισμα, στην οδό Τενέδου 21 όπου διέμενε με την οικογένεια του. Δίπλα στο πτώμα οι αστυνομικοί βρήκαν μία χρησιμοποιημένη σύριγγα, ένα κουταλάκι μαζί με τα υπόλοιπα σύνεργα του θανάτου. Όπως ανακοινώθηκε από τη γενική αστυνομική διεύθυνση Καβάλας ο νεαρός ήταν χρήστης ναρκωτικών, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε απασχολήσει δικαστικές αρχές για υποθέσεις κατοχής και διακίνησης.

Με σημαντική άνοδο για τις τιμές των μετοχών άρχισε η εβδομάδα στη Σοφοκλέους και με τον γενικό δείκτη να κλείνει πάνω από τις 1.500 μονάδες, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα. Ειδικότερα ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.508,67 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,35%. Αγοραστικό ενδιαφέρον παρατηρήθηκε για τους τραπεζικούς τίτλους, ενώ αξιοσημείωτα κέρδη υπήρξαν για τις βιομηχανίες και τις εταιρίες συμμετοχών. Κοινό συμπέρασμα όλων των παραγόντων της αγοράς είναι ότι το Χρηματιστήριο εμφανίζεται να έχει ανακάμψει τόσο σε ότι αφορά το δείκτη, αλλά και τις συναλλαγές και απομένει τώρα να δούμε σε ποια επίπεδα θα δημιουργήσει νέα βάση.

Ο Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, δήλωσε ότι δεν έχει αποφασιστεί οτιδήποτε συγκεκριμένο για την εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ένωση. Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή του συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ σημείωσε ότι τέτοια θέματα μπορούν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης, λόγω των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Φεβρουαρίου στην Κύπρο. ''Αισθάνομαι ότι, πέρα από το γεγονός πως όλοι συμφωνούν ότι θα ήταν καλό εάν με κάποιο τρόπο υπήρχε εμπλοκή της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι'', δήλωσε ο αξιωματούχος της Ε.Ε. Σημείωσε στη συνέχεια ότι η Κύπρος βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και, ως εκ τούτου, ''τέτοια θέματα μπορούν πολύ εύκολα να πολιτικοποιηθούν πολύ''.

Έκκληση προς τη ρωσική κυβέρνηση, να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην παράδοση προς την Κυπριακή Δημοκρατία του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300, έκανε στη Μόσχα ο Ρώσος Στρατηγός, Αλεξάντερ Λέμπεντ. Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ''Νόβοστι'', ο Ρώσος Στρατηγός, ο οποίος μιλούσε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την πολιτική της Ρωσίας στην περιοχή της Μεσογείου, σημείωσε ότι η εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο θα καταδείξει την αδυναμία της Τουρκίας να είναι συνεχώς η χώρα που επιτίθεται και επιβουλεύεται την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα μιας άλλης χώρας, στην προκειμένη περίπτωση της Κύπρου..

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, επιθυμούν στενότερες σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Παράλληλα, πιστεύουν ότι είναι σημαντικό η Κύπρος να καταστεί μέλος της Ένωσης. Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Κληρίδη, ότι οι προσπάθειες του Αμερικανού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, επικεντρώνονται στην επίτευξη της ένταξης της Τουρκίας σε ευρωπαϊκά ινστιτούτα και παράλληλα την επίτευξη της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να απαληφθεί η αντίδραση της Άγκυρας στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ο κ. Μπρίλ απάντησε: ''Δεν είναι μόνο θέση του κ. Χόλμπρουκ, αλλά ήταν πάντοτε η πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης για υποστήριξη, των στενότερων σχέσεων μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας'', είπε.

· Υπέρ μιας πιο "ευκίνητης" διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία τάχθηκε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα μετά τη λήξη της εντολής της SFOR τον Ιούνιο. H διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αποφύγει τις ευθύνες της, τόνισε σε σημερινή του συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα "Le Monde", ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Ο κ. Σολάνα χαρακτήρισε αναγκαία την παρουσία στρατιωτικής, αλλά ευέλικτης δύναμης στην περιοχή, σημείωσε ωστόσο ότι είναι νωρίς ακόμα για να προσδιοριστεί ο αριθμός των στρατιωτών και οι αρμοδιότητές τους.

Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Οι "ερυθρόλευκοι" στην αυλαία της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου κέρδισαν τον αιώνιο αντίπαλό τους με σκορ 3-1. Το σκορ άνοιξε για τον Ολυμπιακό μόλις στο 4ο λεπτό ο Ίλια Ίβιτς, ενώ 10 λεπτά αργότερα ο Παναθηναϊκός έχασε πένταλτι αφού ο Τοχούρογλου απέκρουσε το σουτ του Γ.Χ. Γεωργιάδη. Στο 71' ο Τζόρτζεβιτς έκανε το 2-0, ενώ ο Βαζέχα μείωσε για τους πράσινους στο 76'. Το τελικό σκορ το διαμόρφωσε ο Ίβιτς στο 91΄. Σημειώνεται ότι ο Παναθηναϊκός μέσα σε οκτώ λεπτά έμεινε με οκτώ παίχτες. Στο 60' αποβλήθηκε ο Γκούμας, με δύο κίτρινες κάρτες, ενώ το δρόμο προς τα αποδυτήρια πήρε στο 61' ο Γ.Χ. Γεωργιάδης. Στο 68' ο Μιλόγεβιτς, μετά από ένα σκληρό φάουλ, είδε την κόκκινη κάρτα και αποβλήθηκε. Στο μεταξύ, δεν έλειψαν και οι τραγικές εικόνες που στιγματίζουν το ποδόσφαιρο. Στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, ο αγώνας διακόπηκε λόγω ρίψης φωτοβολίδων στον αγωνιστικό χώρο. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν μεταξύ των φιλάθλων με ανταλλαγές αντικειμένων και καθισμάτων. Μετά τον αγώνα έγιναν συλλήψεις. Πλέον οι "ερυθρόλευκοι" βρίσκονται στη δεύτερη θέση του πίνακα με 30 βαθμούς, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει 27 και ισοβαθμεί στην τρίτη θέση με τον Ιωνικό.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 2 December 1997 - 7:40:22 UTC