Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-12-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:07 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 1.12.1997

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS σήμερα και οι παγκόσμιες οργανώσεις υγείας κάνουν λόγο για αύξηση των κρουσμάτων της μάστιγας του αιώνα. Συγκεκριμένα η νόσος έχει χτυπήσει περισσότερους από 30.000.000 ανθρώπους στον πλανήτη. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη χώρα μας, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται μείωση των κρουσμάτων κατά 30%. Λίγες είναι οι ελπίδες για την ανακάλυψη εμβολίου κατά του AIDS στο άμεσο μέλλον, παρά τις θετικές ενδείξεις που υπάρχουν επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ και υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς AIDS Γιάννης Ντούτσος. Όμως ο καθηγητής, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι μπορεί να υπάρξουν ειδικά εμβόλια που προσφέρουν μερική προστασία σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο κ. Ντούτσος υπενθύμισε ότι το πρώτο δεκάμηνο του 1997 καταγράφηκαν εβδομήντα άτομα από όλη την Ελλάδα που προσβλήθηκαν από τον θανατηφόρο ιό. Σύμφωνα με τον καθηγητή τα μισά από τα άτομα αυτά πιθανόν είναι παλιοί φορείς που καθυστέρησαν να απευθυνθούν στο Κέντρο Αναφοράς AIDS.

Τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο ευρωπαϊκό πεδίο, οι διμερείς σχέσεις, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας αποτέλεσαν το αντικείμενο των συναντήσεων που είχε στο Παρίσι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν. Η πολιτική ηγεσία της Γαλλίας τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, ενώ ο κ. Σημίτης επανέλαβε τη σταθερή θέση της χώρας μας ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο για να κατοχυρώσει τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Αύριο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει στην συνεδρίαση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα, "Η θέση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης στη νέα πολιτική πραγματικότητα". Άγνωστο παραμένει αν ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεσούτ Γιλμάζ, καθώς δεν έγινε γνωστό αν ο κ. Γιλμάζ μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη έχει απόψε ο κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκουστάβ Φεϊσέλ και τον ύπατο αρμοστή της Βρετανίας Ντέϊβιντ Μάντεν. Αύριο το πρωί ο κοινοτικός επίτροπος θα συναντηθεί με το Ραούφ Ντενκτάς, ενώ αργότερα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη θα εγκαινιάσουν το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Κύπρου. Αύριο το μεσημέρι ο κ.Βαν Ντεν Μπρουκ θα συναντηθεί στο "Λήδρα Πάλας" με εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων από το συνδικαλιστικό κίνημα, τις οργανώσεις των σπουδαστών, του επιχειρηματικού κόσμου, τις γυναίκες, τους νέους πολιτικούς και τους νομικούς.

Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αύριο θα συμμετάσχει στην τριήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Η αναχώρηση του κ. Τσοχατζόπουλου επισπεύστηκε μετά την πληροφορία ότι ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Νόουμαν προτίθεται να προσθέσει στην ατζέντα της συνόδου αίτημα της Άγκυρας που αμφισβητεί το καθεστώς των πτήσεων των στρατιωτικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Το αίτημα αυτό θίγει το ζήτημα της λειτουργίας του αεροπορικού κέντρου ελέγχου της συμμαχίας. Η χώρα μας έχει βάλει ως όρο το αεροπορικό κέντρο να έχει προκαθορισμένα όρια ευθύνης, ενώ οι Τούρκοι επιδιώκουν να μην υπάρχουν όρια. Κάτι τέτοιο θα είχε αποτέλεσμα την διεξαγωγή πτήσεων τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο καταστρατηγώντας το FIR Αθηνών. Η ελληνική πλευρά προειδοποιεί ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει βέτο σε περίπτωση που δεν διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και ιδιαίτερα σε περίπτωση που η νέα δομή της συμμαχίας αποβεί εις βάρος εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε, σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου ότι η Ελλάδα θα θέσει βέτο στην διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που θα ενταχθούν και η Κύπρος. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν άλλαξε θέση στο θέμα αυτό και την κατέστησε γνωστή, με κάθε τρόπο, σε όλες τις χώρες μέλη της Ενωσης. "Πιστεύουμε, είπε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, ότι η Κύπρος είναι η πιο έτοιμη απ΄ όλες τις χώρες που θέλουν να ενταχθούν, άρα θα πρέπει να είναι η πρώτη από τις έντεκα, συνολικά, χώρες, που θα καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης."

Άρχισε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Α' τακτική συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Την επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει την Πέμπτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης. Σήμερα έγινε η εγγραφή εκπροσώπων, ενώ το απόγευμα συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στα γραφεία του ΣΑΕ ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρος Λαμπρινίδης και ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Άντριου Αθενς.

Αθωώθηκε από το Εφετείο Αθηνών και για τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο Γιώργος Μπαλάφας. Συγκεκριμένα ο Μπαλάφας αθωώθηκε παμψηφεί για την κατηγορία της συνέργιας στη δολοφονία του εισαγγελέα Γιώργου Θεοφανόπουλου και την κατηγορία της ληστείας μετά φόνου σε σούπερ μάρκετ στο Γαλάτσι. Ο Γιώργος Μπαλάφας αθωώθηκε, με την ψήφο των τεσσάρων ενόρκων και την αντίθετη θέση των τριών τακτικών δικαστών, και για την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα στην Ελλάδα το πρώτο στάδιο της Συνθήκης του Σένγκεν, στην οποία η χώρα μας θα ενταχθεί πλήρως μετά από ένα χρόνο. Από σήμερα, η Αθήνα συνδέθηκε επίσημα με τον κεντρικό κομπιούτερ της Σένγκεν και θα συμμετέχει στην κοινή πολιτική θεωρήσεων εισόδου. Το δεύτερο στάδιο της εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν από την Ελλάδα, θα αφορά την προοδευτική άρση των ελέγχων στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, που θα αποφασιστεί από την εκτελεστική επιτροπή της Σένγκεν στο δεύτερο εξάμηνο του 1998, βάσει των συμπερασμάτων που θα εξαγάγει από την έκθεση σχετικά με τις προόδους των ελληνικών τελωνείων. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προσαρμόσει, μέχρι το τέλος του έτους, τα αεροδρόμια Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, και αργότερα, μέχρι τον Φεβρουάριο, τα αεροδρόμια του Ηρακλείου, της Ρόδου και της Κέρκυρας.

Στην Αθήνα βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Νεριτάν Τσέκα και το πρωί επισκέφθηκε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Αλβανίας. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, και Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος. Αμέσως μετά τη συνάντηση ακολούθησαν συνομιλίες εμπειρογνωμόνων της αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος με εμπειρογνώμονες από την Αλβανία, στη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν οι τρόποι της καλύτερης δυνατής συνεργασίας σε θέματα εκπαίδευσης. Εξετάστηκε, επίσης, η περαιτέρω συνεργασία της κοινής ομάδας που έχει συσταθεί για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος, των κλοπών και της διακίνησης κλεμμένων σκαφών αναψυχής, αυτοκινήτων και δικύκλων.

Την πραγματοποίηση -στην Ελλάδα- παγκόσμιου συνεδρίου, με θέμα τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο περιβάλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου και πετρελαιοειδών, πρότεινε ο Κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Χρήστος Παπουτσής. Ο Έλληνας επίτροπος παρουσίασε την πρόταση αυτή, όπως και τους τρεις άξονες της πολιτικής της Κομισιόν όσον αφορά τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Εύξεινου Πόντου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο Βουκουρέστι, με αφορμή την υπουργική συνδιάσκεψη για τα ενεργειακά δίκτυα.

Από σήμερα και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου μπορούν να προμηθεύονται οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα ειδικά σήματα για τα τέλη κυκλοφορίας του 1998, από τις τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Ιονική, Αγροτική και Πίστεως. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη στείλει τα πρώτα ειδοποιητήρια, για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας στους κατόχους μοτοσικλετών και αυτοκινήτων, και η αποστολή θα συνεχιστεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Δραματική αύξηση της εγκληματικότητας παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην Αλβανία, θυμίζοντας τους πρώτους μήνες της εξέγερσης του Μαρτίου, όταν η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη και οι ένοπλες συμμορίες λυμαίνονταν τη χώρα σκορπίζοντας τον πανικό στον αλβανικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, μόνο στο διάστημα της περασμένης εβδομάδας έγιναν 40 δολοφονίες και σημειώθηκαν 52 τραυματισμοί. Η αύξηση της εγκληματικότητας οφείλεται, κατά την εφημερίδα "Αλμπάνια", και στο γεγονός ότι στα χέρια της πλειοψηφίας του πληθυσμού βρίσκονται ακόμη εκατοντάδες όπλα και οπλισμού που είχαν κλαπεί από τις στρατιωτικές αποθήκες κατά την περίοδο της κρίσης.

Επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποιεί από αύριο και έως τις 4 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Ράντογιε Κόντιτς, αποδεχόμενος πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Όπως ανακοινώθηκε στο Βελιγράδι, τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα είναι η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, η ειρηνευτική διαδικασία στην πρώην Γιουγκοσλαβία και η συνεργασία με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Οι πρωθυπουργοί της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας και της Ρωσίας θα υπογράψουν συμφωνία δανειοδότησης, μνημόνιο για απελευθέρωση από επιπρόσθετους φόρους των διμερών εμπορικών συναλλαγών, συμφωνία αμυντικής και τεχνικής συνεργασίας και τριετές πρόγραμμα συνεργασίας στον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Άρχισε σήμερα, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, η δίκη του Γεωργιανού Τζάμπα Γιοσελιάνι και 14 ακόμη κατηγορουμένων για τη δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο 64χρονος πρώην επικεφαλής παραστρατιωτικής οργάνωσης, Γιοσελιάνι και τα 14 άλλα άτομα κατηγορούνται για την οργάνωση έκρηξης βόμβας, τοποθετημένης σε αυτοκίνητο στις 29 Αυγούστου 1995, κατά την οποία ο κ. Σεβαρντνάτζε τραυματίστηκε μόνο, ελαφρά. Επιπλέον κατηγορούνται για εσχάτη προδοσία και απόπειρα πραξικοπήματος, κατηγορίες για τις οποίες από το νόμο της Γεωργίας προβλέπεται η μέγιστη ποινή, δηλαδή 20 χρόνια φυλάκισης. Από ομάδα υποστήριξης του Γιοσελιάνι έχει ζητηθεί να αποσταλούν από τους διάφορους οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρατηρητές, καθώς η δίκη θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και θα αποφασιστεί από το δικαστήριο ποιοι μάρτυρες θα καταθέσουν.

Λειτουργεί από σήμερα στη Θεσσαλονίκη, το παράρτημα της Επιτροπής Φιλάθλου Ιδιότητος της επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, με μοναδικό στόχο να αποκεντρωθεί η αθλητική δικαιοσύνη από την πρωτεύουσα και να προσφέρει βοήθεια στη Βόρεια Ελλάδα. Ο πρόεδρος της επιτροπής Χρήστος Χριστοδουλάτος, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι "θα πρέπει να πάψει ο υδροκεφαλισμός, ο οποίος ευθύνεται για όλα τα άσχημα του αθλητισμού". Ο Γ.Γ. του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Λυσσαρίδης, αφού χαιρέτισε την ενέργεια για την λειτουργία του παραρτήματος, δήλωσε ότι η επιτροπή είναι ένα όργανο, που θα πρέπει να απασχολείται σε σημαντικές περιπτώσεις που προσβάλουν το φίλαθλο αίσθημα. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιώργος Ιγνατιάδης, χαρακτήρισε "ιστορικό βήμα" τη λειτουργία του παραρτήματος στη Βόρεια Ελλάδα.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο σχεδόν σε όλη τη χώρα, όμως ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός, κατά περιόδους, με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Θα υπάρχουν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας στα δυτικά. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 7 μέχρι 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 μέχρι 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρη βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 10 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 1 December 1997 - 17:05:20 UTC