Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-12-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:14 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 2.12.1997

Τη νέα επιχειρησιακή δομή του ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζει στο Παρίσι. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τα σχέδια της ελληνικής προεδρίας για τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση κατά το επόμενο εξάμηνο, καθώς και τις πρωτοβουλίες της για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Τον πρωθυπουργό προλόγισε ο προεδρεύων της Συνέλευσης που εξήρε την ευρωπαϊκή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Σχετικά με το ρόλο της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτυχθεί η δυνατότητα της Ένωσης να εκτελεί αποστολές. "Πρέπει να γίνουμε αξιόπιστοι όσον αφορά στην πρόθεσή μας να πραγματοποιούμε ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές, να γίνουμε πραγματικά ένα όργανο που να χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και στο οποίο να προσβλέπουν οι εταίροι", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης. Για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τον προσδιορισμό της νέας δομής του ΝΑΤΟ και κατέστησε σαφές ότι η νέα αυτή δομή δεν αφορά στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της συνέλευσης σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας δεν έχει να κάνει κάποιο συγκεκριμένο βήμα για τη βελτίωση των σχέσεών της με την Άγκυρα και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι αυτή που αμφισβητεί τα υπάρχοντα σύνορα και καταπατά τα διεθνή νόμιμα. Ο κ. Σημίτης επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας, ότι η Τουρκία θα πρέπει να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης εάν έχει βλέψεις. Σχετικά με το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός επισήμανε την αναγκαιότητα σεβασμού των αποφάσεων του ΟΗΕ. Εξάλλου, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση ασχολήθηκε με την πρόληψη και τη διαχείριση των κρίσεων στα Βαλκάνια, καθώς και τον χαρακτήρα της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ.

Τη νέα δομή του ΝΑΤΟ επικυρώνουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η νέα δομή προβλέπει δύο στρατηγικές διοικήσεις, μία στην Ευρώπη και μία στον Ατλαντικό, ορισμένες περιφερειακές διοικήσεις και τέσσερις υπο-περιφερειακές διοικήσεις, στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά με τη νέα δομή η Τουρκία δεν αποκτά επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο, ενώ δεν υπάρχει συγκυριαρχία και κανένα μοίρασμα. Στο μεταξύ, συμφωνία για τον επιχειρησιακό έλεγχο του εναερίου χώρου στο Αιγαίο επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατά τη συνάντηση των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της συμμαχίας και αρχιτέκτονας της συμφωνίας, Γερμανός στρατηγός Κλάους Νάουμαν, δήλωσε ότι η Συμμαχία θα αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί στη Βοσνία, ενώ υπογράμμισε ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα επέδειξαν μεγάλη διαπραγματευτική ευελιξία. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία και δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά που έθεσε επιπρόσθετα μέτρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, διευκρίνισε ότι η συζήτηση στο ΝΑΤΟ αφορά στη δημιουργία των νέων μονάδων και όχι σε θέματα λειτουργίας και πρόσθεσε ότι ο διάλογος αυτός ανταποκρίνεται και στις επιδιώξεις της Ελλάδας.

Επιστολές προς τους Προέδρους των ΠΑΕ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού έστειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, ο οποίος τους γνωστοποιεί ότι οι δύο ομάδες δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το Ολυμπιακό Στάδιο σαν έδρα, αν δεν φροντίσουν οι ίδιοι και οι φίλαθλοι των δύο ομάδων για να μην υπάρξουν παρόμοια με τα χθεσινά επεισόδια. Ο κ. Φούρας έστειλε επίσης επιστολή και στον ΟΠΑΠ από τον οποίο ζητά να παρακρατηθεί από την ΕΠΑΕ το ποσό των 277 εκατομμυρίων δραχμών για να καλυφθεί το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν χθες. Για οργανωμένα και υποκινούμενα επεισόδια έκανε σήμερα λόγο σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος ο οποίος άφησε αιχμές κατά των ΠΑΕ. Ο κ. Ρωμαίος είπε ότι η αστυνομία έκανε καλά τη δουλειά της, παραδέχτηκε όμως ότι υπήρξε πρόβλημα γιατί κάποιοι φίλαθλοι κατάφεραν να περάσουν κροτίδες και βεγγαλικά στο χώρο του γηπέδου. Την εκτίμηση ότι οι οργανωμένοι οπαδοί με τους συνδέσμους τους μπορούν να ελεγχθούν ώστε να μην αναπτύσσουν αυτή τη δραστηριότητα, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος καταδίκασε το φαινόμενο του εκτοπισμού του φίλαθλου πνεύματος από τα επεισόδια και τη βία. Για ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας στο χθεσινό ντέρμπι έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ ευθύνες στην κυβέρνηση για όσα συμβαίνουν στο χώρο του ποδοσφαίρου επέρριψε το ΚΚΕ. Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΑΕ είχε το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Το απόγευμα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα οι 30 φίλαθλοι που συνελήφθησαν χθες κατά τα επεισόδια.

Το γενικό συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες θα δεχτεί αύριο το πρωί ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα των ατόμων αυτών, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από έρευνα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Μετσοβείου Πολυτεχνείου, απροσπέλαστα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα είναι τα μισά από τα δημόσια κτίρια της Ελλάδας, το 91% των ΑΕΙ και ΤΕΙ, το 67% των μουσείων και το 63% των θεάτρων. Το ίδιο απροσπέλαστα είναι τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, οι τηλεπικοινωνίες για τα κωφά άτομα και ο τηλετερματικός εξοπλισμός για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Τα παραπάνω συμπεράσματα επικαλείται ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, σε ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ο κ. Αλαβάνος ζητάει να πληροφορηθεί ποια μέτρα προτίθεται να ληφθούν στο νομοθετικό τομέα, ώστε να λαμβάνονται οι ανάγκες πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες και ποιες ενέργειες θα χρηματοδοτηθούν για να μπορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες να έχουν ελευθερία μετακίνησης εντός του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος τους, αλλά και ισότιμη πρόσβαση στην πληροφόρηση και τις επικοινωνίες.

Τα δύο Προεδρικά Διατάγματα για την νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργαζομένων στη χώρα μας παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι προβλέπεται η επέκταση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και σε άλλες κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων, καταργείται το ανώτατο όριο στις επικουρικές συντάξεις, ενώ δεν αλλάζει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ. "Δεν θα μειωθεί καμία σύνταξη" δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε ότι οι διατάξεις που καταργούνται έγιναν γιατί υπήρχαν σε αυτές αδικίες. Για σκληρά κριτήρια που επιβάλλει το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης κάνουν λόγο οι συνταξιούχοι.

Συγκεντρώσεις στην Αθήνα, την Πάτρα και το Ηράκλειο πραγματοποίησαν σήμερα συνδικαλιστές αστυνομικοί που ζητούν την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών τους αιτημάτων. Στην Αθήνα τα προεδρεία των συνδικαλιστικών ενώσεων της αστυνομίας και της πυροσβεστικής επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Οι αστυνομικοί θα συνεδριάσουν αύριο, ενώ είναι πιθανόν να αποφασίσουν αποχή από τους αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Συνεδριάζουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι υπουργοί υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την απαγόρευση ή μη των διαφημίσεων των τσιγάρων. Το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση ελληνικής πρωτοβουλίας υπέρ της απαγόρευσης των διαφημίσεων. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν πολιτικοί ακαδημαϊκοί και επιστήμονες.

Σοβαρό πρόβλημα προκάλεσε, για άλλη μια φορά, στη λειτουργία του αεροδρομίου "Μακεδονία" η ομίχλη που επικάλυψε την πόλη. Από το πρωί μόνο μία από τις προγραμματισμένες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν, ενώ αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν οκτώ, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πελατών. Στο μεταξύ, μπορεί η ομίχλη να διαλύθηκε και η λειτουργία του αεροδρομίου να αποκαταστάθηκε γύρω στη 1 το μεσημέρι, ωστόσο ανάλογη αναμένεται να είναι η κατάσταση και αύριο Τετάρτη, καθώς από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προβλέπεται ότι θα επικρατήσουν ανάλογες καιρικές συνθήκες στην πόλη.

Συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία 200 αξιωματούχων και επιχειρηματιών έφτασε σήμερα στη σουηδική πρωτεύουσα ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γέλτσιν. Κατά την άφιξή του ο κ. Γέλτσιν τόνισε τη σημασία της επίσκεψής του στη Σουηδία, αλλά αναφέρθηκε επίσης στην τραγωδία που προκλήθηκε χθες το βράδυ σε ανθρακωρυχείο της δυτικής Σιβηρίας κατά την οποία πάνω από 59 άτομα έχασαν τη ζωή τους και εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του. Ο κ. Γέλτσιν και η οικογένειά του έγιναν δεκτοί από το βασιλικό ζεύγος της Σουηδίας και επισκέφθηκαν το βασιλικό ανάκτορο. Το απόγευμα ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γκέραν Πέρσον, στον οποίο ανέπτυξε την ιδέα ενός συμφώνου ασφαλείας για τη Βαλτική, θέμα για το οποίο θα μιλήσει και κατά την αυριανή εμφάνισή του στο κοινοβούλιο.

Αρνήθηκε την αποφυλάκισή της για λόγους υγείας η κουρδικής καταγωγής, πρώην βουλευτής της Τουρκίας Λειλά Ζάνα, η οποία το 1994 καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία ότι διατηρούσε δεσμούς με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Η 36χρονη Λεϊλά Ζάνα υποφέρει από οστεοπόρωση, για την οποία τακτικά περιθάλπεται στο νοσοκομείο. Όπως είπε, όμως ο δικηγόρος της, η κ. Ζάνα, σε επιστολή της προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Κλίντον και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, αρνήθηκε να αποφυλακιστεί για λόγους υγείας, λέγοντας πως δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα του τυφλού δικηγόρου Εσμπέρ Γιαγκμούρντερελι, που αφέθηκε ελεύθερος το Νοέμβριο.

Στις 8 ή στις 9 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν επίσημα τα τελικά αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας στις 22 και 23 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος της Σερβικής Δημοκρατίας στην εκλογική επιτροπή, Σλόμπονταν Κόβατς. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Βοσνίας SRNA, ο κ.Κόβατς επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι η διαδικασία συγκέντρωσης και σύγκρισης των ψήφων θα ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας και ότι τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στη συνέχεια από εκπρόσωπο της εκλογικής επιτροπής.

Τριήμερη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ πραγματοποιεί από αύριο ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Χανς Κρίστιαν Κρίγκερ. Όπως ανακοίνωσε η γραμματεία τύπου της γειτονικής χώρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ.Κρίγκερ θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και με κυβερνητικούς παράγοντες της χώρας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν η συνεργασία της ΠΓΔΜ με το Συμβούλιο της Ευρώπης και η ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα.

Ενίσχυση των νοτίων ανέμων και τοπικές βροχές προβλέπονται αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα πυκνώσουν και θα βρέξει. Αργότερα οι βροχές θα ενταθούν και θα σημειωθούν καταιγίδες, ενώ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις κεντρικές και βόρειες περιοχές καθώς και τα νησιά του Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών αργότερα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 7 μέχρι 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 μέχρι 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις, ενώ το βράδυ είναι πιθανόν να εκδηλωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 2 December 1997 - 17:40:21 UTC