Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-11-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:04 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 18.11.1997

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.09 το μεσημέρι στο θαλάσσιο χώρο της Ζακύνθου, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια του νησιού. Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γιώργος Σταυρακάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι ισχυρή και διαρκής. Το Σεισμολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Πάτρας ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν εντάσεως 6,7 Ρίχτερ. Η δόνηση είχε μεγάλο εστιακό βάθος και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Ιόνιο, τη βόρεια Πελοπόννησο και την Αιτωλοακαρνανία. Όμως, έγινε αισθητή και στην Αττική και την Εύβοια, ακόμα στην Κρήτη. Διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα, ενώ ακολούθησε και ισχυρή μετασεισμική δόνηση στις 15. 13 μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν θύματα, ενώ στο χωριό Γαϊτάνι της Ζακύνθου κατέρρευσε ένα παλιό σπίτι και σημειώθηκαν ρωγμές σε παλιά κτίσματα. Μικρές υλικές ζημιές αναφέρθηκαν ακόμη στην Μεσσηνία και τον Πύργο. Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και κάνουν λόγο για μια από τις πιο επικίνδυνες σεισμογενείς περιοχές.

Αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα να αλλάξει την πολιτική της και να σεβαστεί το διεθνές σύστημα αξιών και δικαίου, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προς τους ανταποκριτές ξένου Τύπου. "Θέλουμε, και το έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, να στηρίξουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα πρέπει η Τουρκία να δεσμευτεί να σεβαστεί το σύστημα αξιών και αρχών, το σύστημα δικαίου, πάνω στο οποίο είναι χτισμένη η ευρωπαϊκή ενοποίηση και η ειρήνη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ερωτηθείς αν η ελληνική οικονομία έχει τις βάσεις ώστε να αντέξει σε νέα κρούσματα κερδοσκοπίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημαντική πρόοδο της οικονομίας, ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια. "Η οικονομία, λοιπόν, παρ' όλες τις δυσκολίες δεν δείχνει φαινόμενα κρίσης, δεν δείχνει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πορεία. Το αντίθετο μάλιστα. Δεν χρειάζεται αμφιβολίες οι οποίες είναι περιττές", είπε ο κ. Σημίτης. Ερωτηθείς σχετικά με την κοινωνική διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής και την χθεσινή επίσκεψή του στο ΙΚΑ του Νέου Κόσμου Αττικής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επίσκεψη αυτή δεν είχε την έννοια της ένδειξης της κοινωνικής διάστασης της πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά στόχευε στον έλεγχο των δημοσίων υπηρεσιών. "Η χώρα δεν είναι παράδεισος για τους συνταξιούχους και υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, όμως έχουν γίνει, σε αυτή την κατεύθυνση της βοήθειας προς κατηγορίες με μεγαλύτερες ανάγκες, βήματα που άλλες προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν κάνει", σημείωσε ο κ. Σημίτης. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αντιμετωπίζει θετικά την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη στο δήμο Αθηναίων.

Με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς θα έχει χωριστές συναντήσεις αύριο ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Ντιέγκο Κόρντοβες, ο οποίος φθάνει το βράδυ στη Λευκωσία. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μανώλη Χριστοφίδη, η επίσκεψη Κόρντοβες είναι προπαρασκευαστική, ενώ θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό μετά τις προεδρικές εκλογές. Την Πέμπτη, ο κ. Χόλμπρουκ θα περιοδεύσει στη νεκρή ζώνη και θα έχει επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς των δύο κοινοτήτων στο σπίτι του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ. Την Παρασκευή θα έχει επαφές με τους πρέσβεις των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και αμέσως μετά θα δώσει συνέντευξη τύπου. Ο κ. Κόρντοβεζ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα, την Άγκυρα και το Λονδίνο και πιθανότατα θα επισκεφτεί τις Βρυξέλλες. Στο μεταξύ, σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τα Ηνωμένα Έθνη προέβη η κυπριακή κυβέρνηση καθώς ο τουρκικός στρατός στα κατεχόμενα ενισχύεται καθημερινά. Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε δηλώσεις του από την Ερφούρτη της Γερμανίας, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα προηγηθούν όλων των άλλων διαπραγματεύσεων.

Τα ζητήματα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, της επιβολής ποινής θανάτου στους εμπόρους ναρκωτικών, των αντιρρησιών συνείδησης και της προστασίας του ανθρώπου από τους κλινικούς πειραματισμούς, εξέτασε η ειδική επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που ολοκλήρωσε τη συζήτηση της πρώτης ενότητας των άρθρων που πρόκειται να αναθεωρηθούν και αφορούν στα κοινωνικά δικαιώματα. Διαφωνίες διατυπώθηκαν μεταξύ των μελών της επιτροπής για την πρόταση των 61 βουλευτών που αφορά στην επιβολή της ποινής του θανάτου στους εμπόρους ναρκωτικών. Σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτίμησε ότι πίσω από τη δημιουργία τους κρύβεται ουσιαστικά η εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έκανε λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα. Για τους αντιρρησίες συνείδησης, πρότεινε να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση για όχι αυτοτελή συνταγματική διάταξη, έτσι ώστε οι απαιτούμενες ρυθμίσεις για εναλλακτική θητεία να γίνονται από τον κοινό νομοθέτη. Με την άποψη αυτή συντάχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο οποίος υποστήριξε και τη θέση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη ότι πρέπει να θεσπιστούν διατάξεις για την προστασία του ατόμου από τους κλινικούς πειραματισμούς που οδηγούν σε ανατροπή των φυσικών κανόνων, όπως η κλωνοποίηση, και τα γονίδια της ευφυίας. Ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ζήτησε στα βασικά ζητήματα όπου διατυπώνονται διαφωνίες των κομμάτων να μην ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις από την παρούσα Βουλή, αλλά από την επόμενη αναθεωρητική.

Περιοδεία στις ΗΠΑ πραγματοποιεί η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Κατά τις επαφές της με φορείς της ομογένειας, η κ. Παπαρήγα επέκρινε την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Εξέφρασε την αντίθεσή της στη λύση που προωθεί ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και εκτίμησε ότι τα σχέδια περί τριχοτόμησης της Κύπρου οδηγούν σε ένα νέο βοσνιακό. Σχετικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος και να ασκήσει πιέσεις στην Άγκυρα.

Aπό τις 20 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου θα μπορούν οι υποψήφιοι να υποβάλλουν αιτήσεις, για συμμετοχή στο διαγωνισμό για προσλήψεις στο δημόσιο, που θα διεξαχθεί στις 21 και 22 Φεβρουαρίου 1998. Οι θέσεις διοικητικού προσωπικού που θα πληρωθούν στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα πανελλαδικά, ανέρχονται σε 1.022 για άτομα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, σε 562 για τεχνολογικής εκπαίδευσης και σε 769 για δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα αντίστοιχα νούμερα στο νομό Θεσσαλονίκης είναι 12, 45 και 47, όπως εξήγησε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου για το θέμα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος. Ο διαγωνισμός είναι γραπτός και θα διεξαχθεί με το σύστημα των πανελλήνιων εξετάσεων, με ευθύνη της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το συνεργείο παραλαβής αιτήσεων θα στεγαστεί στο κέντρο πολιτισμού της νομαρχίας και θα εργάζεται από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι, τις εργάσιμες ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται να παραταθεί το ωράριο ή να παραμείνει ανοιχτή η νομαρχία και το Σαββατοκύριακο, για την παραλαβή των αιτήσεων, αν δεν επαρκέσει ο χρόνος.

Στην ανάγκη ενδυνάμωσης της ηθικής στο δημόσιο τομέα, στις ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν, αλλά και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν τα κράτη τους προς την κατεύθυνση αυτή, αναφέρθηκαν Έλληνες και ξένοι συμμετέχοντες στη σημερινή πρωινή συνεδρία της περιφερειακής διάσκεψης για τη δημόσια διοίκηση, που διοργανώνει ο ΟΗΕ σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, στη Θεσσαλονίκη. Η καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, κ. Σπάσοφ. Η πρόληψη, η εποπτεία και η διερεύνηση από αρμόδιους φορείς είναι τα βασικά μέτρα για τη διαφύλαξη της ηθικής στο δημόσιο, υποστήριξε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Delaware των ΗΠΑ, κ.Denhardt. Κατά τον Ελληνα υφυπουργό Εσωτερικών, Σταύρο Μπένο, η δομή και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, η αξιοκρατική ή μη επιλογή του προσωπικού και οι σχέσεις του κράτους με τον πολίτη επηρεάζουν το ήθος στο δημόσιο τομέα. Στη διαπίστωση ότι η εμπιστοσύνη του πολίτη της χώρας της, τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και στο δημόσιο τομέα, μειώνεται χρόνο με το χρόνο, κατάληξε η σύμβουλος του υφυπουργού Εσωτερικών της Τσεχίας, κ. Βιντλάκοβα.

H ηλεκτρονική κάρτα υγείας, το "διαβατήριο" του Ευρωπαίου πολίτη για τις υπηρεσίες υγείας σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν το θέμα διεθνούς συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ. Στο συνέδριο προήδρευε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Τρακατέλλης. Ο κ. Τρακατέλλης επεσήμανε τη σπουδαιότητα της τηλεματικής και τον σημαντικότατο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει αυτή ειδικά στην ιατρική, εφαρμογή της οποίας αποτελεί και η κάρτα υγείας.

Ο αφθώδης πυρετός θα μπει στο "στόχαστρο" της αντιπροσωπείας των υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επισκεφτούν τον Έβρο στις 20 και 21 Νοεμβρίου, ύστερα από σχετικό αίτημα του νομάρχη, Γ.Ντόλιου και του Υπουργείου Γεωργίας. Αναλυτικότερα, σκοπός της αποστολής θα είναι η επιτόπου ενημέρωση για θέματα ζωονόσων (ευλογιά και αφθώδης πυρετός) και η συζήτηση και συνεργασία με κτηνοτρόφους και κτηνιάτρους της περιοχής για τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των ασθενειών αυτών που αποδεκατίζουν μεγάλους πληθυσμούς ζώων, απειλώντας κάποτε και τους ανθρώπους. Η αποστολή θα συναντηθεί με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού και θα επισκεφτεί τα αγροτικά κτηνιατρεία Φερών, Σουφλίου και Διδυμοτείχου, καθώς και μονάδες εκτροφής ζώων. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με θέμα τις λεγόμενες "ζωονόσους" στο δημαρχείο των Φερών, με τη συμμετοχή αρμόδιων υπηρεσιών και ενδιαφερόμενων κτηνοτρόφων και φορέων.

Σταθμό στην ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας Ανατολής - Δύσης και ειδικότερα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Μαύρης Θάλασσας, αναμένεται να αποτελέσει η διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας των παρευξείνιων χωρών και των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η διάσκεψη θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου στο Βουκουρέστι, με πρωτοβουλία του επιτρόπου Ενέργειας Χρήστου Παπουτσή και της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του προγράμματος Διεθνούς Συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας SYNEROY.

Τα εγκαίνια της έκθεσης "Αγιον Ορος - Οι άγιοι τόποι της Μακεδονίας" των Στάθη Χαριτόπουλου και Γεωργίου Καλλίτση θα πραγματοποιηθούν στις 24 Νοεμβρίου στο Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας του Χαριτόπουλου, από τις περιπλανήσεις του στη χερσόνησο του Αθω και προβολή ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Παύλου Αγγελόπουλου με θέμα το Αγιο Ορος.

Διχασμένος είναι ο πολιτικός κόσμος της Τουρκίας αναφορικά με τη χρησιμότητα του ρόλου του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες αντιδράσεις για το διορισμό του Αμερικανού απεσταλμένου ήταν θετικές, σήμερα είναι πολλοί εκείνοι που αμφισβητούν τις γνώσεις του Χόλμπρουκ για τις τουρκικές θέσεις και εκτιμούν ότι οι προτάσεις του δεν θα βοηθήσουν την Αγκυρα, ενώ ανώτατος Τούρκος διπλωμάτης προειδοποίησε ότι οι μεσολαβητικές προσπάθειές του όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση "μπορούν να γίνουν μπούμερανγκ".

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στο αλβανικό κοινοβούλιο νομοσχέδιο συνταγματικού χαρακτήρα που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο και αφορά στην αποτελεσματική παρέμβαση της κυβέρνησης στον έλεγχο των παρατραπεζών. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως και αποτελεσματικά μέσω προγραμμάτων και παρεμβάσεων την πολιτική της σε ένα σύστημα της ελεύθερης οικονομίας.

Νέα πρόταση για τον τρόπο κατανομής της περιουσίας της πρώην Γιουγκοσλαβίας θα υποβάλει στις 9 Δεκεμβρίου στους εκπροσώπους της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Βοσνίας, της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας και της ΠΓΔΜ ο διεθνής μεσολαβητής Σερ Άρθουρ Ουοτς. Όπως μετέδωσε το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων "Makpress", πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά πρόταση που υποβάλλει στα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας ο διεθνής μεσολαβητής, καθώς οι προηγούμενες απορρίφθηκαν κυρίως εξαιτίας της αρνητικής στάσης που τήρησε το Βελιγράδι στο θέμα της κατανομής της περιουσίας.

Δύο άτομα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ανάκρισης γύρω από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Αντρέι Λουκάνοφ, στις 2 Οκτωβρίου του 1996 στη Σόφια. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Τρουντ" της Σόφιας, κρατείται ο ένας, ενώ ο δεύτερος αφέθηκε ελεύθερος, με συνεχή παρακολούθηση. Τα ονόματα και τα υπόλοιπα στοιχεία των συλληφθέντων δεν έχουν ανακοινωθεί και είναι προς το παρόν απόρρητα, σημειώνει η ίδια εφημερίδα.

Βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας, ενώ θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και στις βόρειες περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αρχικά θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές μικρής διάρκειας, αλλά θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 6 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 5 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 3 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 18 November 1997 - 17:05:47 UTC