Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:30 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-18.11.1997

Με σύντομες αναφορές τους στα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων τίμησαν την 24η επέτειο. Ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε ότι το έπος του Πολυτεχνείου απετέλεσε την αφετηρία μιας νέας πιο ανηφορικής, αλλά και πιο ελπιδοφόρας πορείας προς την ελευθερία που η ευτυχής κατάληξή της με την κατάρρευση της Δικτατορίας σε λίγους μήνες, έμελλε δυστυχώς να οδηγήσει και στη μεγάλη τραγωδία του Κυπριακού Ελληνισμού. Στο σημείο αυτό ο κ. Κακλαμάνης κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα και κυρίως αυτούς που παριστάνουν τους θεματοφύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για αδιαφορία στην επί 23 χρόνια συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι μάλιστα εξαρτούν την ένταξή της στην ΕΕ από τη μεγαθυμία της Αγκυρας, αποδεχόμενοι τον τουρκικό εκβιασμό. Ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης υπογράμμισε ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου αποτελεί γνώμονα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για μια δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία. ''Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Πρέπει να διευρύνουμε τις όποιες κατακτήσεις'', επισήμανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και συμπλήρωσε ότι 24 χρόνια υπάρχει ανησυχία μήπως ο ξένος παράγοντας επαναλάβει την ίδια αθλιότητα. Σηματοδότη και σημαιοφόρο για αγώνα και πάλι ενάντια στους ιμπεριαλιστές που συνεχίζουν ανάλογα σχέδια και σήμερα χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης την επέτειο. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι ανάγκη να υπάρξει αντίσταση ενάντια στον ευτελισμό, τη διαφθορά και τη χυδαιότητα. Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας ανέφερε ότι προωθούνται σχέδια ενάντια στην Ελλάδα και στον Ελληνισμό και πρόσθεσε ότι πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι στη διπλωματία δεν υπάρχουν φίλοι και σύμμαχοι, αλλά μόνο συμφέροντα.

Επεισόδια σημειώθηκαν χθες το απόγευμα έξω από το χώρο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Λόγω μιας μικρής φωτιάς στον ευρύτερο χώρο, έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα, ενώ ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε εναντίον των οχημάτων με πέτρες, ξύλα και γκαζάκια. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους προσπάθησαν να αποτρέψουν τα επεισόδια, τα οποία όμως στη συνέχεια πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις. Ακολούθησε επέμβαση των ΜΑΤ με δακρυγόνα προς τους περίπου εκατό μασκοφόρους που λεηλατούσαν τα πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία αργότερα αποχώρησαν από το χώρο των επεισοδίων. Στη συνέχεια, κουκουλοφόροι κατάφεραν να μπουν στο χώρο του Πολυτεχνείου, ενώ η Σύγκλητος άρχισε να καταβάλλει προσπάθειες για να απομακρύνει από το Ίδρυμα όσα άτομα δεν μετέχουν στην περιφρούρηση. Τελικά οι εκατό νεαροί που ήταν μέσα στο χώρο του ιδρύματος αποχώρησαν καθώς τους έσπρωξαν έξω οι ομάδες περιφρούρησης του Πολυτεχνείου. Οι νεαροί αυτοί ακολούθησαν την πορεία, παρακολουθούμενοι από ισχυρές ομάδες των ΜΑΤ.

Την ανάδειξη νέων τρόπων λειτουργίας του κράτους, οι οποίοι προσδίδουν νέα δυναμική στις αρχές της αποκέντρωσης, της αποτελεσματικότητας και της συμμετοχής του πολίτη, καθώς και μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων για την επιβεβαίωση του νέου ρόλου του κράτους, μέσα από τον εκσυγχρονισμό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Δημόσια Διοίκηση, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σημίτης, εξέθεσε στους συμμετέχοντες τις αρχές του προγράμματος της διοικητικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι "έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ σχέδιο για την ενίσχυση της αποκέντρωσης με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το κέντρο προς την περιφέρεια και την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλα τα επίπεδα". Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι η αλλαγή αποστολής του κράτους, μέσω της επεξεργασίας νέων αρχών επιβάλλουν τη διαμόρφωση θέσεων με τις οποίες η διοίκηση θα αποκτήσει νέο περιεχόμενο, "θα έρθει πιο κοντά στον πολίτη και θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες του. Για αυτό η διοίκηση πρέπει να είναι ανθρώπινη, κοινωνικά ευαίσθητη και να διέπεται από την αρχή της διαφάνειας", ανέφερε ο κ. Σημίτης.

Εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι η κυβέρνηση αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη των πρωτοβουλιών του κ. Χόλμπρουκ, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα γίνει περισσότερο ενεργός μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών στην Κύπρο. "Αποτελεί μια θετική εξέλιξη, εφόσον ανταποκρίνεται στο πνεύμα των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ σε άλλη ερώτηση για το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την αναβάθμιση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, τόνισε ότι η Ε.Ε για το θέμα αυτό έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις. Διευκρίνισε δε, ότι "και εμείς επιθυμούμε την αναβάθμιση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, αλλά με βάση το πλαίσιο που έχει θέσει η Ε.Ε και το ζητούμενο είναι αν η Τουρκία επιθυμεί το ίδιο, οπότε πρέπει και να συμμορφωθεί". Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, σύμφωνα με τις οποίες η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε εάν δεν λυθεί το πολιτικό πρόβλημα, ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι "κατά καιρούς γίνονται δηλώσεις, αλλά το κυρίαρχο είναι ότι εμείς πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, με δεδομένη την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι στις 2 Απριλίου του 1998 θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Μεγαλονήσου".

Μέχρι το Σεπτέμβριο του 1998 θα ξεκινήσουν έργα σε όλο το μήκος των δύο βασικών αξόνων Ανατολής - Δύσης και Βορρά - Νότου, που συνδέουν την Ελλάδα με την Αλβανία, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε Αλβανική Επιτροπή, κατά την τρίτη συνάντηση της Κοινής Επιτροπής Σχεδιασμού Παρακολούθησης (ΚΕΣΠΑ). Στην επιτροπή που έχει συσταθεί συμμετέχει ελληνική και αλβανική αντιπροσωπεία αλλά και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξετάζεται η πρόοδος του διασυνοριακού προγράμματος INTRREG PHARE CBC Αλβανίας - Ελλάδος, με σκοπό τη δημιουργία κατάλληλων οδικών συνδέσεων στα πλαίσια των Πανευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών. Το σχέδιο που προωθείται αφορά την υλοποίηση των δύο κυρίων αξόνων. Ο πρώτος Ανατολής - Δύσης είναι ο αυτοκινητόδρομος Δυρράχιο - Ελμπασάν - Kapshtice - Κρυσταλλοπηγή και ο δεύτερος Βορρά - Νότου διέρχεται από Ρογκόζινα - Φιέρι - Αυλώνα - Τεπελένι - Αργυρόκαστρο - Κακαβιά..

Για οκτώ ώρες κρατούνταν στο Τελωνείο των Σκοπίων στη μεθόριο, δύο κυνηγοί από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι χωρίς να το θέλουν, ενώ κυνηγούσαν, μπήκαν στο έδαφος της Π.Γ.Δ.Μ. Ο 40χρονος Δημήτριος Μπατσιούδης από τα Βασιλικά και ο 21 χρόνων Σωτήρης Παπαϊωάννου από τη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, πήγαν για κυνήγι σε ορεινή περιοχή του όρους Βόρας στο Νομό Πέλλας και χωρίς να το αντιληφθούν, πέρασαν στο έδαφος της Π.Γ.Δ.Μ. Λίγη ώρα αργότερα, συνελήφθησαν από στρατιώτες και αστυνομικούς της γειτονικής χώρας και αφού κρατήθηκαν για περίπου οκτώ ώρες στο σκοπιανό Τελωνείο, παραδόθηκαν σε Ελληνες αστυνομικούς στο Τελωνείο Ευζώνων. Οι δύο κυνηγοί οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του Τελωνείου για παράβαση του νόμου 1975/91, και την κατηγορία ότι μπήκαν σε γειτονική χώρα, χωρίς τις απαραίτητες διατυπώσεις και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από προφορική εντολή του εισαγγελέα. Για το θέμα διενεργείται προανάκριση από το αστυνομικό Τμήμα Αριδαίας Πέλλας.

Το έργο ενός από τους πλέον εμβληματικούς Έλληνες ζωγράφους, όπως χαρακτηρίζεται ο Δανιήλ (Παναγόπουλος), παρουσιάζεται στο Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί), στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η Αναδρομική έκθεση του Δανιήλ εγκαινιάζεται και περιλαμβάνει σαράντα έργα του καλλιτέχνη, που πολύ νωρίς, το 1954, ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και έτυχε διεθνούς αναγνώρισης..

"Δεν υπάρχει οικονομική ανάγκη υποτίμησης του δηναρίου στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην χώρα, Πάολο Ντρουμόντ, τονίζοντας ότι "η ΠΓΔΜ έχει καταφέρει σημαντικά αποτελέσματα μετά την εφαρμογή των ανασχηματισμών, αλλά χρειάζεται ακόμη αρκετή προσπάθεια". Όπως μεταδίδει η Γραμματεία Πληροφοριών της ΠΓΔΜ, η Παγκόσμια Τράπεζα πρόκειται να παράσχει οικονομική βοήθεια στη χώρα, ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, τμήμα των οποίων θα διατεθεί για την υποστήριξη των κρατικών δαπανών και το σχεδιασμό δανείων, ενώ οι πιστώσεις θα παραμείνουν στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων αποζημιώσεων και χαμηλότερων επιτοκίων.

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας παραχώρησε για το 1998 έξι χιλιάδες διμερείς και μεταβατικές άδειες για την Κροατία και πέντε χιλιάδες άδειες από και προς τρίτες χώρες, ενώ αυξήθηκε και η έκδοση αδειών για την Δημοκρατική Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας. Όπως μεταδίδει η γραμματεία πληροφοριών της ΠΓΔΜ, ο συνολικός αριθμός αδειών μεταφοράς που χρησιμοποιήθηκαν το 1997, έφτασε περίπου τις 100 χιλιάδες, ενώ των αδειών από και προς τρίτες χώρες τις 5,5 χιλιάδες.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Πολιτικών Κομμάτων του Κοσσυφοπεδίου, συνήλθε στην Πριστίνα για να συζητήσει τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς και τη βελτίωση της οργάνωσης και του συντονισμού των δραστηριοτήτων των πολιτικών κομμάτων. Όπως μεταδίδει το κέντρο πληροφοριών των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των κομμάτων της περιοχής συζητήθηκε και η πιθανότητα διεξαγωγής νέων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα κόμματα, Δημοκρατικός Συνασπισμός, Κοινοβουλευτικό Κόμμα, Αλβανικό Χριστιανικό Δημοκρατικό Κόμμα, Αγροτικό Κόμμα και οι δύο πτέρυγες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, συναντήθηκε με τους ηγέτες του Αλβανικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, του Φιλελεύθερου Κόμματος και του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, τα οποία δεν εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο. Τα τρία κόμματα ζήτησαν τη διεύρυνση του Συντονιστικού Συμβουλίου των Πολιτικών Κομμάτων.

Οι εθνικές αερομεταφορικές εταιρίες της Γιουγκοσλαβίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, JAT, TAROM και BALKAN AIR αντίστοιχα, καθώς και δύο αεροπορικές εταιρίες της ΠΓΔΜ, εισάγουν από τις 26 Μαρτίου ενιαίο πρόγραμμα πτήσεων το οποίο περιλαμβάνει την οργάνωση κοινών πτήσεων, ενιαίο σύστημα κράτησης θέσεων, συντήρηση των αεροπλάνων και εκπαίδευση των πιλότων των αερομεταφορικών αυτών εταιριών. Το ενιαίο πρόγραμμα πτήσεων, αφορά τις πτήσεις των μεγάλων αποστάσεων τις οποίες ο καθένας ξεχωριστά αερομεταφορέας δεν μπορεί να διαικπεραιώσει λόγου του μικρού αριθμού ενδιαφερομένων επιβατών και του υψηλού κόστους των πτήσεων αυτών.

Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός, Ριουτάρο Ασιμότο, συμφώνησε να παραχωρήσει δάνειο στη Βουλγαρία, ύψους 114,5 εκατομμυρίων δολαρίων, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Βούλγαρο Πρόεδρο Πέταρ Στογιάνοφ, ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στο Τόκιο. Αξιωματούχος του υπουργείου εξωτερικών της Ιαπωνίας, ανέφερε ότι η οικονομική βοήθεια προς τη Βουλγαρία έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας στο Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι "έχω σκοπό να προάγω τις σχέσεις της χώρας μου με τη Βουλγαρία και υποστηρίζω τους ανασχηματισμούς που πραγματοποιούνται εκεί".

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου, ξεκίνησε τις πρώτες επαφές με την πολιτική ηγεσία της Ινδίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Νέο Δελχί που έχει ως στόχο την προώθηση εμπορικών δεσμών, σε περίοδο κατά την οποία στην Ινδία συμβαίνουν "ριζικοί οικονομικοί ανασχηματισμοί". Μετά τη δεξίωση υποδοχής του κ.Κονσταντινέσκου από τον Ινδό ομόλογό του, Κ.Ρ. Ναραγιάναν, ο Ρουμάνος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία της ενδυνάμωσης των πολιτικών και πολιτιστικών δεσμών των δύο χωρών, συνεχίζοντας έτσι την πολιτική που έθεσε το Νέο Δελχί το 1991.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 18 November 1997 - 7:40:16 UTC