Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:18 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.11.1997

·Στους δρόμους, τις πλατείες και στα πάρκα ξενύχτησαν χθες οι κάτοικοι όλων των πόλεων της δυτικής Ελλάδας και των νησιών του Ιονίου, από το φόβο επανάληψης μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης. Από το γεωδυναμικό ινστιτούτο του αστεροσκοπείου της Αθήνας και το εργαστήριο Γεωφυσικής τοπυ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου καταγράφηκαν δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις, σ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας. Οι επιστήμονες συνέστησαν ψυχραιμία στους κατοίκους και τους συμβολυλευσαν να μην μπούν στα σπίτια μέχρι να διαπιστωθεί η φθίνουσα σεισμική ακολουθία, μετά το σεισμό των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ , στις 15.08' χθές το μεσημέρι και των 6 ρίχτερ πέντε λεπτά αργότερα. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός ήταν μεγέθους 5,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Τη μορφή διαμαρτυρίας (συλλαλητήριο ή απεργία) κατά του νέου κρατικού προϋπολογισμού συζητά από σήμερα η ΓΣΕΕ, ενώ η ΑΔΕΔΥ προχωρεί στην οργάνωση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, στις 25 Νοεμβρίου, με αιχμή την εισοδηματική πολιτική και την προβλεπόμενη αύξηση των μισθών κατά 2,5% το '98. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφασίζει σήμερα τη σύγκλιση, για τις 28 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, του γενικού συμβουλίου της προκειμένου να αποφασιστεί στο κορυφαίο όργανο της οργάνωσης εάν θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας (όπως προτείνει η ΠΑΣΚΕ και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρ. Πολυζωγόπουλος) ή εάν θα οργανωθεί μία 24ωρη πανελλαδική απεργία (όπως ζητούν οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης). Μολονότι αναζητούνται πολιτικοσυνδικαλιστικές "συμμαχίες" (κυρίως με την παράταξη του ΣΥΝ) ώστε η όποια απόφαση να ληφθεί με ευρύτερη συμφωνία, η προσκείμενη στο κυβερνών κόμμα παράταξη της ΠΑΣΚΕ, διαθέτει στο Γενικό Συμβούλιο την απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που ενισχύει την προοπτική της διοργάνωσης συλλαλητηρίου την ημέρα της ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Στην Αθήνα έφτασε χθες το απόγευμα, προερχόμενος από την Αγκυρα, ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ, στρατηγός Ουέσλεϊ Κλαρκ, ο οποίος σήμερα θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τον υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Αθανάσιο Τζογάνη. Κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα, ο κ. Κλαρκ -εκτός από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Ισμαήλ Χακί Καράνταγι- είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον πρωθυπουργό, Μεσούτ Γιλμάζ, ενώ επισκέφτηκε και την αμερικανική αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ στα Αδανα.

Τη δυσφορία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για την αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων χορηγήσεων εκφράζει με χθεσινή ανακοίνωσή της η ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. "Η αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων - τονίζεται στην ανακοίνωση - θα επιφέρει σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στις ΜΜΕ, αφού θα αυξήσει το κόστος χρήματος και θα διογκώσει την αιμορραγία των επιχειρήσεων εξαιτίας των δανειακών τους υποχρεώσεων και τελικά θα αυξήσει το κόστος παραγωγής και τις τιμές". Παράλληλα, η ΓΣΕΒΕΕ κατηγορεί τις τράπεζες για "κερδοσκοπική και τοκογλυφική λογική", γιατί οι αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων είναι μεγαλύτερες από τις αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων. Τέλος, κατηγορεί και την κυβέρνηση, γιατί "παρακολουθεί απαθής" τις εξελίξεις.

Ισόβια δεσμά επέβαλε το τριμελές εφετείο κακουργημάτων σε τρεις νεαρούς λαθρομετανάστες από την Αλβανία, που κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να διοχετεύσουν στην Ελλάδα ενιάμισυ κιλά χασίς σε φούντα. Πρόκειται για τον 22χρονο Αλιμάρ Λουάν, τον συνομήλικό του Βελίν Αλμέτ και τον Φεράτι Φουάν 27 χρονών, οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου - η οποία χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα αυστηρή - εκτός από ισόβια καταδικάσθηκαν και με χρηματική ποινή 10.000.000 δραχμών ο καθένας. Οι τρεις νεαροί φέρονται ότι εισήγαγαν από τη χώρα τους το χασίς διασχίζοντας παράνομα τα σύνορα με την Ελλάδα και το μετέφεραν σε αγροτική περιοχή έξω από την πόλη της Κατερίνης, όπου και το έκρυψαν. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις 23 Ιουλίου 1996 ήρθαν σε επαφή με αστυνομικό της ασφάλειας, που εμφανίστηκε ως δήθεν αγοραστής και την ώρα που επιχειρούσαν να του πουλήσουν το χασίς αντί του ποσού των τεσσάρων εκατομμυρίων δραχμών, συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω.

Προβληματισμό και αναστάτωση στη μοναστική πολιτεία του Αγίου Ορους, προκαλούν οι δύο τραυματισμοί μοναχών από άγνωστους δράστες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, δύο άγνωστοι εισέβαλαν σε σκήτη της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου και επιτέθηκαν εναντίον του 48χρονου μοναχού Ιωακείμ, κατά κόσμον Ιωάννη Βλαχονικόλα. Οι άγνωστοι χτύπησαν τον 48χρονο με μαχαίρι στην κοιλιά και στο κεφάλι και εξαφανίστηκαν. Ο μοναχός Ιωακείμ μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Η δεύτερη αιματηρή επίθεση σημειώθηκε σε βάρος του μοναχού Αλέξανδρου, στο κελί του που βρίσκεται έξω από τις Καρυές. Όταν το θύμα άρχισε να καλεί βοήθεια ο δράστης εξαφανίστηκε. Ο μοναχός Αλέξανδρος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο ιατρείο των Καρυών. Οι επιθέσεις εναντίον μοναχών προκάλεσαν αναστάτωση στο Αγιο Ορος όπου περίπου πριν από ένα μήνα είχε δολοφονηθεί ένα άτομο στη διάρκεια συμπλοκής ανάμεσα σε αλλοδαπούς εργάτες.

Την αντίθεση των γεωλόγων, αλλά και των εργαζομένων στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για την κατάργηση των περιφερειακών διευθύνσεων του ΙΓΜΕ και τις μετατάξεις του προσωπικού τους, εξέφρασαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, ο διευθυντής του ΙΓΜΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Αρβανιτίδης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Δημος Μουτράκης, καθηγητής του ΑΠΘ. Όπως είπαν, η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης βασίζεται σε λογιστική και ορθολογική αντίληψη, ενώ χαρακτήρισαν τον τρόπο λήψης της απόφασης ανορθόδοξο και χωρίς να προηγηθεί αξιολόγηση ή διάλογος. Πρόσθεσαν δε, ότι η απόφαση αυτή αποδυναμώνει μια συστηματική ερευνητική δραστηριότητα, ενώ υπογράμμισαν ότι αποδυναμώνεται και η πορεία των μεγάλων έργων, όπως η Εγνατία Οδός, όπου η γεωλογική έρευνα είναι απαραίτητη, ενώ η απουσία της αφαιρεί τις προϋποθέσεις για την οικονομική αξιοποίηση και την ανάπτυξη.

Δυναμική ήταν χθες η αντίδραση της Σοφοκλέους στην κάθετη πτώση που είχε παρατηρηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η αγορά παρουσίασε ουσιαστικά σημεία ανάκαμψης με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονα ανοδικές τάσεις. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.391,79 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 4,56%. Η αγορά προεξόφλησε ότι στα επίπεδα των 1.300 μονάδων οι τιμές των μετοχών είναι κατάλληλες για την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος. Έτσι κάποιοι έσπευσαν να τοποθετηθούν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης επιβεβαίωσε τη δήλωση Χόλμπρουκ ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεσμεύθηκε ενώπιον του απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου και του Προέδρου Κληρίδη, κατά τη συνάντηση του Λήδρα Πάλας, για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. "Επιβεβαιώνεται η δήλωση Χόλμπρουκ ως έχει", ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντενκτάς μετά τη συνάντηση με τον κ. Χόλμπρουκ ότι ο διάλογος θα γίνεται με βάση τα δύο "κράτη" και ότι επί αυτού έχει συμφωνήσει η Τουρκία, παρέπεμψε σε ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες κορυφής κι άλλα έγγραφα που αναφέρονται στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. "Εμείς λαμβάνουμε υπόψη αυτά τα οποία αναφέρονται επίσημα στις συναντήσεις", είπε ο εκπρόσωπος, και πρόσθεσε ότι "εάν οποιοσδήποτε εκ των συνομιλητών σε άλλα βήματα αναφέρεται στις δικές του θέσεις και τα δικά του επιχειρήματα είναι επιλογή δική του".

Τη δέσμευση της Ιταλίας για στήριξη της Αλβανίας, ιδιαίτερα για την οικονομική ανασυγκρότηση της τελευταίας και την αποκατάσταση της πολιτικής κατάστασης, επανέλαβε ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών, Πιέρο Φασίνο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα του συνεχίζει να έχει συνεργασία με την Αλβανία, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι τον πρωθυπουργό, Φατός Νάνο και τον ομόλογό του, Μάκιο Λακρόρι. Ο κ. Φασίνο έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην οικονομική βοήθεια που θα παράσχει η χώρα του στην Αλβανία τα επόμενα τρία χρόνια.

Τέσσερα πλοία του αλβανικού πολεμικού ναυτικού έφτασαν στο λιμάνι του Δυρραχίου, ύστερα από τη διαμονή τους από το Μάρτιο στο ιταλικό λιμάνι Μπρίντεζι για την επιδιόρθωσή τους, και θα μεταφερθούν στη στρατιωτική ναυτική βάση, Μπίστ Πάλε, βόρεια του Δυρραχίου. Όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, συνολικά έξι στρατιωτικά πλοία έχουν επισκευαστεί στο Μπρίντεζι, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Άμυνας, συμπεριλαμβανομένων και δύο σκαφών που επέστρεψαν στο Δυρράχιο πριν από δέκα χρόνια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χ. Σολάνα, αναμένεται να επισκεφτεί τη Βοσνία την Πέμπτη για να συναντήσει τους ηγέτες της τριμελούς συλλογικής προεδρίας και να ενημερωθεί για τις προετοιμασίες της διεξαγωγής των κοινοβουλευτικών εκλογών στο σερβοβοσνιακό τμήμα, την επιτήρηση των οποίων θα αναλάβει η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο κ.Σολάνα πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψή στην Αγγλία, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της δυτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Έρφουρτ.

Ομάδα Βουλγάρων εμπειρογνωμόνων θα ετοιμάσει έκθεση με εκτιμήσεις για τους κινδύνους και τις δυσμενείς επιρροές στο περιβάλλον που θα έχει η κατασκευή υποθαλάσσιου πετρελαιαγωγού δια της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό αποφάσισαν οι συμμετέχοντες σε σεμινάριο που οργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας με αφορμή την πρόθεση της ρωσικής πλευράς να κατασκευάσει υποθαλάσσιο πετρελαιαγωγό στον Εύξεινο Πόντο με προορισμό την Τουρκία. Ο πετρελαιαγωγός θα έχει μήκος 350 χλμ, και το υποθαλάσσιο μέρος του θα κατασκευαστεί σε βάθος 2.000 μ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 19 November 1997 - 7:40:19 UTC