Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-09-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:50 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-20.9.1997

"Είμαστε όλοι σύμφωνοι στις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε. Αυτή η συμφωνία σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι τώρα να στρατευθούμε, να δουλέψουμε για να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές". Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, στην τελική τοποθέτησή του, με τη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας της 5ης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή, "σημαίνει ότι θέλουμε να ανοίξουμε το Κίνημά μας στην προσπάθεια αυτή σε όσον το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις, οι οποίες θα στηρίζουν τις ίδιες απόψεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη διοίκηση και το αποκεντρωμένο κράτος". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε την απόφαση της Κ.Ε. ως κάλεσμα για "όλους όσους έχουν ίδιες κατευθύνσεις με εμάς, να συστρατευθούν, να συμβάλλουν, να συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμά μας, να συνεργαστούν μαζί μας για να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μπορέσει η Αυτοδιοίκηση να επικρατήσει στις εκλογές και να δημιουργήσουμε ένα κράτος, το οποίο να είναι πραγματικά κοντά στον πολίτη". Κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου, θα συζητηθούν τα εθνικά μας θέματα.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η στρατιωτική άσκηση "ΦΙΛΙΠΠΟΣ '97", που διεξήχθη στη Δυτική Μακεδονία, με τη συμμετοχή δυνάμεων του στρατού ξηράς και της πολεμικής αεροπορίας. Για την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες εξασφαλίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, έκανε λόγο ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, μιλώντας στη λήξη της άσκησης. Ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει να περάσει το μήνυμα "προς όλους αυτούς οι οποίοι πιθανόν να επιβουλεύονται οτιδήποτε αφορά τα δίκαιά μας, ότι είμαστε μια χώρα που θέλει να ζήσει με ειρήνη", διευκρίνισε όμως ότι "έχουμε τη δυνατότητα και τη βούληση να υπερασπισθούμε όλα αυτά που θεωρούμε δίκαια και αδιαπραγμάτευτα". Αναφερόμενος στο casus belli, ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι "είναι μια έκφραση, η οποία χρησιμοποιείται και σημαίνει ότι οποιοσδήποτε αποφασίσει εδώ ή οπουδήποτε να θίξει ή να επιβουλευτεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα έχει μια δυναμική και γρήγορη απάντηση".

"Καθυστερημένο μετασεισμό", χαρακτηρίζει ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαζάχος, την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε σήμερα με επίκεντρο στα Γρεβενά και επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. "Τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν ισχυρό - καθυστερημένο μετασεισμό, ο οποίος εντάσσεται στην μετασεισμική ακολουθία του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την περιοχή το Μάιο του 1995. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για τους σεισμολόγους. Αρκεί να αναφέρουμε ότι και στη Θεσσαλονίκη μετά τον σεισμό του 1978 επί πέντε ολόκληρα χρόνια είχαμε τέτοιους μετασεισμούς", δήλωσε στο Μ.Π.Ε. ο κ.Παπαζάχος. Ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε ακόμα "το επίκεντρο της ισχυρής δόνησης εντοπίστηκε στο άκρο του γνωστού σεισμογόνου ρήγματος, που βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών, αλλά κατά πάσα πιθανότητα η κατάσταση θα εξελιχθεί ομαλά και γι' αυτό δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας", κατέληξε ο κ. Παπαζάχος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκίμασαν χθες τις νέες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ εναντίον της Κύπρου, σχετικά με το θέμα των αμυντικών αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300. Με επίσημη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν την αντίθεσή τους στην προμήθεια των πυραύλων, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιούν την Άγκυρα ότι είναι "έντονα αντίθετες με τις απειλές για αντιμετώπιση του ζητήματος των πυραύλων με στρατιωτικά μέσα". Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταλήγει, καλώντας όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές "να αποφύγουν δηλώσεις, οι οποίες επιδεινώνουν τις εντάσεις γύρω από αυτό το θέμα". Στο μεταξύ, ο Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε χθες ότι ανέθεσε στο Γενικό Επιτελείο να σχεδιάσει και να προτείνει συμπληρωματικά στρατιωτικά μέσα για αντιμετώπιση του θέματος της εγκατάστασης των S - 300 στην Κύπρο.

Ρωγμές σε παλιά κυρίως κτίσματα και πανικό στους κατοίκους ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες, με επίκεντρο στο νομό Γρεβενών. O σεισμός έγινε αισθητός σ' ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία - ακόμα και σε περιοχές των νομών Λάρισας και Τρικάλων. Χιλιάδες κάτοικοι - κυρίως στην Κοζάνη και στα Γρεβενά - εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί. "Μέχρι στιγμής έχουμε αναφορές για ρωγμές σε παλιά κτίσματα, 15 συνολικά κοινοτήτων", δήλωσε στο Μ.Π.Ε. ο Νομάρχης Κοζάνης κ. Π. Μητλιάγκας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το θέμα της απασχόλησης εν όψει της επικείμενης Διάσκεψης Κορυφής στο Λουξεμβούργο βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που συνεδρίασε στο Στρασβούργο. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ακης Τσοχατζόπουλος και το μέλος του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γιάννος Κρανιδιώτης. Στις αποφάσεις, που έλαβε το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κόμματος θα πρέπει να σημειωθεί η ομόφωνη αποδοχή της πρότασης του Ακη Τζοχατζόπουλου για τη διεξαγωγή ειδικής συνάντησης στη Γερμανία των Σοσιαλιστών Υπουργών Αμύνης με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών για την Ασφάλεια στην Ευρώπη. Το Προεδρείο του ΕΣΚ συζήτησε επίσης την πρόταση ψηφίσματος του ΠΑΣΟΚ για το Κυπριακό. Παρουσιάζοντας το ψήφισμα, ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπογράμμισε την ανάγκη να δείξουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ότι είναι παρόντες στο Κυπριακό πρόβλημα. Με το εν λόγω ψήφισμα, είπε , εμείς οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές διακηρύσσουμε το ενδιαφέρον μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα και τις αρχές του ΟΗΕ. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, πρόσθεσε ο κ. Κρανιδιώτης, είναι ο η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν συνδέεται με την πολιτική επίλυση του προβλήματος. Υπογράμμισε ακόμη ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου θα αποβεί προς όφελος των δύο κοινοτήτων του νησιού.

Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα των συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Πρόεδρο του κόμματος, Κώστα Καραμανλή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για το νομοσχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας" και έκανε λόγο για αντιδημοκρατική νοοτροπία, υποκρισία και κομματικές σκοπιμότητες στον τρόπο που η κυβέρνηση προωθεί τις συνενώσεις. "Ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η έκρηξη αυταρχισμού του ίδιου του πρωθυπουργού που, εκ προοιμίου, χωρίς καν να έχει παρουσιαστεί νομοσχέδιο, αποκλείει κάθε διάλογο και κάθε συζήτηση", είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι, με τον τρόπο αυτό, ο κ. Σημίτης περιφρονεί τους πολίτες, στην ουσία καταργεί το κοινοβούλιο και αποκαλύπτει τη νοοτροπία του "αποφασίζουμε και διατάζουμε".

Οι άξονες συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας και Ρουμανίας, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι και των τριών χωρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη συνάντηση, οι άξονες συνεργασίας εντοπίζονται κυρίως στον τομέα εισαγωγής νέων εταιρειών και στη χρήση κοινών ηλεκτρονικών συστημάτων. Παράλληλα, αναλύθηκε και η δυνατότητα εκπαίδευσης όλων των συμμετεχόντων στην κεφαλαιαγορά, μέσω της διοργάνωσης σεμιναρίου από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Στόχος της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, ήταν η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των Χρηματιστηρίων Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας και να καταστεί το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, κέντρο περιφερειακής συνεργασίας. Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, αρμόδιος για τις αναδυόμενες αγορές, καθώς και ανώτατο στέλεχος του Χρηματιστηρίου Βρυξελλών, ο οποίος ανέπτυξε τη συνεργασία που έχει ήδη αρχίσει μεταξύ των Χρηματιστηρίων Βρυξελλών - Αμστερνταμ - Λουξεμβούργου.

Η εξειδικευμένη προβολή κλάδων της οικονομίας και οι δυνατότητες συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναδείχθηκαν σε κυρίαρχα στοιχεία της φετινής διοργάνωσης της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Εξάλλου, το 1ο συνέδριο για τα τεχνικά έργα, χαρακτηρίστηκε ως αφετηρία για συνεργασίες σε κρατικό και ιδιωτικό επίπεδο, μετά τις συναντήσεις που είχε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ με υπουργούς και εκπροσώπους χωρών της Βαλκανικής και της Ουκρανίας. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, η συνεργασία θα επικυρωθεί στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο, με την υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας, έτσι ώστε η Πολιτεία να υποστηρίξει τα βήματα που ήδη έχουν κάνει πολλές ελληνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν αναλάβει 26 τεχνικά έργα, τα περισσότερα οδικά, στο χώρο των Βαλκανίων. Η μορφή της εξειδικευμένης προβολής κλάδων της οικονομίας, που δεν έχουν ακόμα βρει την εκθεσιακή τους στήριξη, θα αποτελούν πλέον στοιχείο και των επόμενων διοργανώσεων της ΔΕΘ, η οποία και φέτος αποτέλεσε "πεδίο ευγενούς συναγωνισμού" για εταιρείες από όλη την Ελλάδα και από άλλες 40 χώρες, αλλά και "χώρο απολογισμού" του έργου που επιτέλεσαν τους τελευταίους 12 μήνες όλοι σχεδόν οι σημαντικοί φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, τράπεζες και άλλοι.

Εργασίες εκπαίδευσης αντιπροσωπείας αγροτισσών από τον Άγιο Μαυρίκιο, θα αρχίσουν σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται στα πλαίσια του Τομεακού Πρωτοκόλλου, που υπογράφτηκε τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ Ελλάδας και Αγίου Μαυρικίου, στο οποίο προβλέπεται η παροχή από πλευράς της χώρας μιας τεχνικής βοήθειας υπό μορφή εκπαίδευσης στους τομείς αγροτικής οικιακής οικονομίας και γεννητικής βελτίωσης του ζωικού κεφαλαίου. Η ομάδα των εκπαιδευόμενων αγροτισσών του Μαυρικίου, που συνοδεύεται από τη βοηθό του Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας και από κυβερνητικό εκπρόσωπο Τύπου της χώρας τους, θα παρακολουθήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 200 ωρών από σήμερα έως τις 19 Οκτωβρίου, με αντικείμενο τη μεταποίηση γάλακτος, φρούτων και λαχανικών και το συμπληρωματικό εισόδημα. Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος προβλέπονται και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας, καθώς και συμμετοχή τους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Διήμερη ευρωπαϊκή συνάντηση με θέμα "Ο πολιτισμός της εργασίας", διοργανώνει το Μακεδονικό Ινστιτούτο Εργασίας του ΕΚΘ, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη 1997". Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Οργανισμών Πολιτιστικών Πρωτευουσών των πόλεων, που έχουν φιλοξενήσει ή πρόκειται να φιλοξενήσουν το θεσμό αυτό από το 1986 μέχρι το 1999, εκπρόσωποι συνδικάτων. Στόχος της διημερίδας είναι η έναρξη διαλόγου για το θέμα του πολιτισμού που παράγει η εργασία και παράλληλα του πολιτισμού, που ως δέκτης απολαμβάνει ο εργαζόμενος. Εξάλλου, επιδίωξη της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων και η αξιοποίηση της εμπειρίας, που έχει συσσωρευτεί εδώ και 12 χρόνια από τη λειτουργία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, σχετικά με τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές και το αν έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη διαφορετικών σχέσεων των εργαζομένων με τα "πολιτιστικά αγαθά και προϊόντα".

Μικρή πτώση 0,18% παρουσίασε χθες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, κλείνοντας στις 1.680,52 μονάδες, έναντι 1.683,59 μονάδων της προηγούμενης ημέρας. Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από περιορισμένη διακύμανση του Γενικού Δείκτη (1.683,15 ανώτερη και 1.675,57 κατώτατη) και υποχώρηση της αξίας συναλλαγών. Πιο συγκεκριμένα, η αξία συναλλαγών παρουσίασε σημαντική πτώση και διαμορφώθηκε κάτω από τα 20 δισ. δρχ., στα 16,92 δισ. δρχ. Για μία ακόμη ημέρα συνεχίστηκε η ζήτηση για μετοχές ασφαλιστικών εταιριών με τον επί μέρους δείκτη να παρουσιάζει μεγάλη άνοδο, 4,11%. Όλες οι μετοχές του κλάδου έκλεισαν με κέρδη, με εξαίρεση τη μετοχή του Φοίνικα που η τιμή της παρέμεινε αμετάβλητη. Η μετοχή της Εθνικής Ασφαλιστικής κέρδισε 8%, η κοινή της Ευρωπαϊκής Πίστης 3,9%, η προνομιούχος και η κοινή της Ασπίς Πρόνοια 2,4% και 0,4% αντίστοιχα. Από τους υπόλοιπους κλάδους, άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των διαφόρων εταιριών 0,12% και της Παράλληλης Αγοράς 0,10%, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες των συμμετοχών -1,55%, των κατασκευαστικών -1,42% και των τραπεζών -0,29%. Σημαντική κινητικότητα παρουσίασαν οι μετοχές της Alpha Finance (207.010 τεμάχια αξίας 1,758 δισ. δρχ.) της Inform Λύκος (431.920 τεμάχια αξίας 1,052 δισ. δρχ.) του ΟΤΕ (155. 143 τεμάχια αξίας 1,046 δισ. δρχ.) και της Alpha Tράπεζας Πίστεως (52.339 τεμάχια αξίας 1,043 δισ. δρχ.).

Προβλήματα και δυσκολίες αντιμετωπίζει ο στρατιωτικός διάλογος και αναζητούνται τρόποι διεξόδου, παραδέχθηκε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης. Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως η κυβέρνησή του θεωρεί ότι ο στρατιωτικός διάλογος αποτελεί παράλληλη διαδικασία και σε κάποιο στάδιο αν κριθεί επιθυμητό, θα περιέλθει στα πλαίσια του διαλόγου για την ασφάλεια. Ερωτηθείς εάν οι δυσκολίες και τα προβλήματα εντοπίζονται σε θέματα τεχνικής ή πολιτικής, δήλωσε ότι πρόκειται για "μικτού χαρακτήρα" ζητήματα.

Το θέμα των αγνοουμένων θα τεθεί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, κατά τις επαφές που θα έχει τον Οκτώβριο. Το θέμα θα τεθεί και στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην επόμενη συνάντηση που θα έχει μαζί του. Αυτό δήλωσαν σήμερα οι πρόεδροι των επιτροπών συγγενών αγνοουμένων, Οικονόμος Χριστόφορος Νίκος Θεοδοσίου, μετά από σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου Κληρίδη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Παγκύπριας Επιτροπής Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων, της Επιτροπής Αγώνα για τους Αγνοούμενους και της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων. Συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή, Ηλίας Γεωργιάδης, και εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας.

Βόμβα εξερράγη στη Γαλλο-καναδική εταιρεία μεταλλεύματος "Eurogold" στην Σμύρνη, προκαλώντας υλικές ζημιές στα γραφεία της εταιρείας, σε κτίρια, και σε οχήματα που βρίσκονταν κοντά, χωρίς όμως να προκαλέσει τραυματισμούς. Όπως μεταδίδει το AFP, ο αρχηγός της αστυνομίας της Σμύρνης, Αχμέτ Ντεμίρ, δήλωσε ότι "η βόμβα είχε ως μοναδικό σκοπό να προκαλέσει πανικό". Πριν ένα χρόνο, η "Eurogold" κατηγορήθηκε για οικολογική καταστροφή, επειδή χρησιμοποιούσε κυάνιο για την εξόρυξη χρυσού από ορυχείο του χωριού Οβάσικ στη Σμύρνη με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του χωριού να καταλάβουν την περιοχή για 2 μήνες, ζητώντας να απαγορευτεί η χρήση του κυανίου και αμφισβητώντας τις διαβεβαιώσεις του διευθυντή της εταιρείας, Ζακ Τέσταρντ, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπήρχε κίνδυνος για το περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν 2 χρόνια για να εγκρίνει ο Τούρκος Υπουργός περιβάλλοντος την μελέτη επιτευξιμότητας της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε το 1992.

Στην πυκνή ομίχλη απέδωσαν τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου στη Βοσνία, οι έρευνες που διεξήχθησαν στα συντρίμμια του αεροσκάφους μετά το ατύχημα. Ο ειδικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Κάι Εντ, δήλωσε ότι "το ελικόπτερο δεν είχε τεχνικά προβλήματα, ενώ οι πιλότοι, προσπαθώντας να προσγειώσουν το σκάφος σε ασφαλές έδαφος, χτύπησαν στο λόφο" .

Δανικό τηλεοπτικό συνεργείο δέχτηκε πυρά από μια ομάδα οπλισμένων ανδρών, καθώς ταξίδευε από το Πάλε στο Σαράγεβο. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 6 μέρες που γίνεται επίθεση κατά των δημοσιογράφων στην ίδια περιοχή.

Στη σοβαρή οικονομική κρίση που διέρχεται η Βουλγαρία, αναφέρεται η έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), που αφορά στην περίοδο μεταξύ 1992- 1997 και η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Σόφια. Σύμφωνα με την έκθεση, τα εμφανή σημάδια της κρίσης είναι η καταστροφή του τραπεζικού συστήματος, η ραγδαία μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, η γρήγορη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, ο διψήφιος μηνιαίος πληθωρισμός, τα προβλήματα με τον κρατικό προϋπολογισμό και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική.

Σε αναβολή του ταξιδιού του Αλβανού πρωθυπουργού, Φατός Νάνο, στο Χονγκ Κονγκ, όπου πραγματοποιείται η συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας, οδήγησε το προχθεσινό συμβάν στην αλβανική Βουλή, όταν ο βουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκαφούρ Μαζρίκου, αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Αζέμ Χαϊντάρι. Ο κ. Νάνο συγκάλεσε σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να τιμωρηθούν με την ανώτερη των ποινών, ενώ για την τακτική που ακολουθεί ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα είπε πως "τα πολιτικά οφέλη είναι νάρκη για τη Δημοκρατία".

Η προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο, με τη συμμετοχή 8 ομάδων. Σήμερα το απόγευμα, ο Άρης θα αντιμετωπίσει στο Παλαί Ντε Σπορ, το Παλαιό Φάληρο, έναν εύκολο σχετικά αντίπαλο. Οι παίχτες του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου, εκτός εκπλήξεως, θα βρεθούν στο φάϊναλ - φορ της διοργάνωσης. Μοναδικός απών από την ομάδα των "κιτρίνων" ο Ντίνος Αγγελίδης, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού. Και ο Παναθηναϊκός, έχει σίγουρη τη θέση στην τετράδα του Κυπέλλου Ελλάδας, αφού αντίπαλος του θα είναι στο ΟΑΚΑ, ο Μακεδονικός. Στην προημιτελική φάση, η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει αύριο τον Απόλλωνα Πατρών, σε ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια αυτού του γύρου. Την οκτάδα συμπληρώνει το παιχνίδι του Ολυμπιακού με το Σπόρτιγκ που θα διεξαχθεί το απόγευμα της Κυριακής, στα Πατήσια. Εκτός απροόπτου, στο φάϊναλ φορ της διοργάνωσης, το οποίο έχει προγραμματιστεί για το διήμερο 31 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου 1998, θα συμμετέχουν οι Άρης, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Ολυμπιακός.

H εξασθένιση των ανέμων και η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σήμερα, σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα θα είναι περισσότερες στα νότια. Μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις στα βορειοδυτικά και αργότερα στην υπόλοιπη χώρα και είναι πιθανόν προς το βράδυ να βρέξει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11 μέχρι 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 μέχρι 30 και στα νησιά από 17 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που θα πυκνώσουν το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 20 September 1997 - 7:40:19 UTC