Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-09-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:18 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21.9.1997

Προκλητική εμφανίζεται και πάλι η Άγκυρα. Μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ και ο στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί εξέφρασε τη θέση ότι η χώρα του θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η εγκατάσταση των πυραύλων S - 300 στην Μεγαλόνησο. Τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων καταδίκασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό του κυπριακού λαού, επισημαίνοντας ότι η άμυνα της Κύπρου είναι αυτονόητο δικαίωμα και καθήκον του λαού της Μεγαλονήσου. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Κασουλίδης, σε συνέντευξή του σήμερα σε κυπριακή εφημερίδα, τονίζει ότι η Λευκωσία δεν είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει την άφιξη των πυραύλων στο νησί, εκτός αν οι λόγοι που ώθησαν στην παραγγελία τους εκλείψουν. Εξάλλου, σε συνέντευξή του σε άλλη κυπριακή εφημερίδα, ο Ρώσος Πρέσβης στη Λευκωσία, τονίζει ότι το συμβόλαιο θα εκπληρωθεί κανονικά και προσθέτει ότι η Ρωσία θα αναλάβει την ασφαλή μεταφορά και εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο.

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα στο θέμα της διαδικασίας του κοινωνικού διαλόγου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επί τάπητος θα τεθεί η κατάργηση ορισμένων προνομίων των υπαλλήλων των δημοσίων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων είναι το περιεχόμενο έκθεσης του καθηγητή Γιάννου Σπράου, που θα παραδοθεί, εντός των ημερών, στον πρωθυπουργό και θα συζητηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινωνικού διαλόγου. Η έκθεση στηρίζεται σε έρευνα του εμπειρογνώμονα και συμβούλου επί ασφαλιστικών θεμάτων του πρωθυπουργού Πλάτωνα Τήνιου και επισημαίνει τον κίνδυνο να διακοπεί η χορήγηση συντάξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία το 2010, αν δεν ληφθούν σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα. Διατυπώνεται ακόμη η πρόβλεψη ότι στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του επόμενου αιώνα θα εκδηλώνεται η μεγαλύτερη κρίση στο δημογραφικό πρόβλημα.

Με την ψήφιση της εισήγησης του Εκτελεστικού Γραφείου για τα εθνικά μας θέματα ολοκληρώθηκε χθες η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος. Έντεκα μέλη απείχαν από την ψηφοφορία, τρεις δήλωσαν παρών και τρεις την καταψήφισαν. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του απηύθυνε έκκληση σε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για συσπείρωση και συστράτευση προκειμένου να διεκπεραιωθούν αποτελεσματικά τα εθνικά θέματα. Στη δευτερολογία του, τόνισε ότι η κυβέρνηση επέλεξε τη στρατηγική της επιθετικής πρωτοβουλίας, επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί η πολιτική προσέγγισης βήμα προς βήμα με την Τουρκία, ενώ χαρακτήρισε τους διαφωνούντες ως "υποστηρικτές της λύσης της υπερήφανης ακινησίας". "Κανείς δεν πιστεύει πως έχει αλλάξει η τουρκική στάση. Την καλούμε όμως να αποδείξει ότι θέλει την ειρήνη και τη συνεργασία", υπογράμμισε για να προσθέσει: "Αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας να αποκαλύπτει αυτή την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και να ισχυροποιείται η δική μας θέση με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών".

Την εκτίμηση ότι παρά τις επιμέρους διαφωνίες η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κατέληξε σε πολύ θετικά συμπεράσματα, εξέφρασε ο γραμματέας της Κ.Ε. του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, σε δηλώσεις του σήμερα σε συγκέντρωση κομματικών στελεχών στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Σταυρούπολης. Το κυρίαρχο συμπέρασμα είναι πως η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα είναι αποτελεσματική, αναβαθμίζει το κύρος της χώρας και δίνει προοπτική στον ελληνισμό, είπε ο κ. Σκανδαλίδης και συνέχισε: "Η προοπτική μιας ισχυρής και σύγχρονης Ελλάδας γίνεται κάθε μέρα που περνά και μια πραγματικότητα. Και ασφαλώς οι στρατηγικοί στόχοι του ΠΑΣΟΚ παραμένουν οι ίδιοι αμετακίνητοι. Η τακτική του προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, μια τακτική επιθετική, αποτελεσματική, πολυδύναμη, μια εξωτερική πολιτική που εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της χώρας". Αναφερόμενος στην πορεία προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι τον Ιανουάριο θα γίνει η εκλογή των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών του Κινήματος, τον Φεβρουάριο η πολιτική αξιολόγηση των δημάρχων και νομαρχών και θα ακολουθήσουν οι προκριματικές εκλογές στο κόμμα. Για το Δήμο Θεσσαλονίκης τόνισε πως η σημερινή του παρουσία υποδηλώνει το βάρος που δίνει το ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, τόσο για την πορεία του κόμματος, όσο και για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Όσον αφορά στο σχέδιο "Καποδίστριας" το χαρακτήρισε ως ανάγκη για τη χώρα, και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι κοιτάζει προς τα πίσω.

Η Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά δεν θα συγκρουστεί με την κυβέρνηση αλλά με μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στον τόπο, δήλωσε σήμερα, αναφορικά με το νομοσχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας" για τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Μπένος. Ο κ. Μπένος επισήμανε ότι τα κόμματα θα έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν τις απόψεις τους κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου τον Οκτώβριο στη Βουλή.

Σε ημερίδα της Νέας Δημοκρατίας για την πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μίλησε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι η τάξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στη χώρα μας βρίσκεται υπό διωγμό και άσκησε αυστηρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας και τη μείωση της ανεργίας. "Ισχύει το καθεστώς της νόμιμης τοκογλυφίας γιατί περίπου το 80% των τραπεζικών δραστηριοτήτων ελέγχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα" είπε ο κ. Καραμανλής και ζήτησε λιγότερη και σωστότερη φορολόγηση για τους μικρομεσαίους.

Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ στο βιβλίο του "Ο κόσμος που έρχεται" το οποίο κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα, από τις εκδόσεις Σιδέρη, αναφέρεται στο ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον και ιδιαίτερα στο χώρο της βαλκανικής. Σε αποσπάσματα από το βιβλίο, που δημοσιεύονται στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής" ο Μ. Έβερτ τονίζει ότι τα τρία συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, έναντι των βαλκανικών χωρών, είναι η ομαλή και διαχρονικά λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, που εξασφαλίζουν πολιτική σταθερότητα, η αναπτυγμένη οικονομία, που υπερέχει των λοιπών βαλκανικών χωρών και, τρίτο και σπουδαιότερο, η ιδιότητα του κράτους- μέλους, όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλων διεθνών πολιτικών, οικονομικών και αμυντικών οργανισμών. Ο κ. Έβερτ επισημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει να πείσει και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για τη δυνατότητά της να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη πολιτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα επισημαίνει ότι "η αδυναμία χάραξης μακροπρόθεσμης εθνικής εξωτερικής πολιτικής συνοδεύει το Κυπριακό, από την εμφάνισή του έως τη σημερινή τραγική εξέλιξή του".

Κλειστές θα παραμείνουν και αύριο οι γραμματείες των Σχολών και των Τμημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν την απεργία τους. Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι καθηγητές του πανεπιστημίου και το διδακτικό προσωπικό των ΤΕΙ.

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απειλούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, αν η κυβέρνηση δεν φροντίσει για την ικανοποίηση των οικονομικών τους αιτημάτων έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Πρόγραμμα δωρεάν χορήγησης λαμπτήρων οικονομικής κατανάλωσης ρεύματος σε όλα τα νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων, ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Ρόδο, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου. Η κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επεκταθεί σύντομα και στην Θράκη. Εξάλλου, σε ειδική τελετή, η υπουργός Ανάπτυξης εγκαινίασε τη λειτουργία τριών νέων αεροστροβίλων που εντάσσονται στο δίκτυο παραγωγής της ΔΕΗ.

Ολοκληρώνονται απόψε το βράδυ στην Πανεπιστημιούπολη Αθηνών οι εκδηλώσεις του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ- Οδηγητή. Τις εργασίες του Φεστιβάλ θα κλείσει με ομιλία της η Γενική Γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Το θέμα του ενδεχομένου καρκινογένεσης στον άνθρωπο από υψηλές περιεκτικότητες βρωμικών ιόντων στο νερό συζητείται αύριο στο συμβούλιο της Επιτροπής της Κοινότητας, στις Βρυξέλλες. Το εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Εργασιών του Πανεπιστημίου της Κρήτης εντόπισε στο πόσιμο νερό σε πολλές περιοχές της χώρας υπερσυγκέντρωση βρωμικών ιόντων χημικών στοιχείων που είναι πιθανόν να ενέχονται σε καρκινογενέσεις. Όμως ο επικεφαλής της ομάδας που πραγματοποίησε τη σχετική έρευνα Ευριπίδης Στεφάνου επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθορισμένα όρια περιεκτικότητας τέτοιων ουσιών στο νερό. Το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του σήμερα επισημαίνει ότι δεν έχει τεκμηριωθεί και ερευνάται διεθνώς το ενδεχόμενο καρκινογένεσης στον άνθρωπο από υψηλές περιεκτικότητες βρωμικών ιόντων.

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της στο κοινό της Θεσσαλονίκης η έκθεση του Ευθύμη Βαρλάμη, "Αλέξανδρος 2000", στην αποθήκη 10 στο λιμάνι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο, έργων τέχνης αφιερωμένων σε μια ιστορική προσωπικότητα.

Περισσότεροι από 7.200.000 ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν την νέα κυβέρνηση και τον νέο πρόεδρο της Σερβίας στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα. Οι κάλπες άνοιξαν στις επτά το πρωί σε 9.827 εκλογικά τμήματα της χώρας. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξάγονται με το αναλογικό σύστημα, 91 πολιτικά κόμματα διεκδικούν τις 250 έδρες του σερβικού κοινοβουλίου. Οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές ανέρχονται στους 17. Επικρατέστερος των κοινοβουλευτικών εκλογών είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός που αποτελείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, τη Γιουγκοσλαβική Αριστερά και το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Οι δημοσκοπήσεις, φέρουν πρώτο στις προτιμήσεις της κοινής γνώμης το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς όμως ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων. Ο Ζόραν Λίλιτς υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού για τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φέρεται να αποσπά το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων. Κύριοι αντίπαλοί του είναι ο αρχηγός του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς και ο εθνικιστής ηγέτης Βόισλαβ Σέσελι, πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος. Κατά πάσα πιθανότητα όμως κανείς υποψήφιος δεν θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία και θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος, σε δύο εβδομάδες, μεταξύ των δύο πρώτων της εκλογικής αναμέτρησης. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 το βράδυ και τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας.

Για την ανάδειξη του νέου κοινοβουλίου της χώρας τους προσέρχονται σήμερα στις κάλπες και οι ψηφοφόροι της Πολωνίας. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων σημειώνουν ότι η μάχη θα δοθεί μεταξύ της πρώην κομμουνιστικής αριστεράς και της δεξιάς αντιπολίτευσης.

Πενήντα δύο χωρικοί σφαγιάστηκαν στην Αλγερία από φανατικούς ισλαμιστές. Το τραγικό συμβάν έγινε στην περιοχή Μπένις Λιμάνε, 70 χιλιόμετρα νότια του Αλγερίου. Αποτροπιασμό και φρίκη εκφράζει η διεθνής κοινότητα για τα εγκλήματα των φανατικών ισλαμιστών.

Η σημασία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην οικονομική ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα είναι τα θέματα που απασχολούν το ετήσιο "ευρωπαϊκό συνέδριο μικρομεσαίων επιχειρήσεων" οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα στις Βρυξέλλες. Τη χώρα μας εκπροσωπεί ο Γερμανο-Ελληνικός Οικονομικός Σύνδεσμος, ο οποίος πρόσφατα έγινε μέλος της "ευρωπαϊκής ένωσης συνδέσμων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων". Μεταξύ των ομιλητών είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, ευρωβουλευτές, στελέχη ευρωπαϊκών τραπεζών, μέλη της Κομισιόν, ευρωπαϊοι επιχειρηματίες κ.α.

΄Εντονες συζητήσεις διεξάγονται στην Αλβανία για την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα ένα νέο Σύνταγμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής αλλά και στην εκπεφρασμένη θέληση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να βαδίσουν στο δρόμο προς την ενσωμάτωση στην Ευρώπη. Όπως μετέδωσε η τηλεόραση των Τιράνων, αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης που επισκέφθηκε πρόσφατα τα Τίρανα, συνέστησε στην αλβανική πλευρά να καταρτίσει ένα Σύνταγμα με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, αφιερώνοντας προσοχή περισσότερο στην ποιότητα, παρά στο χρόνο ψήφισης του. Παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ο πρόεδρός του Βασίλης Μέλος, ανέφερε ότι η απόκτηση νέου Συντάγματος αποτελεί θέμα πρωταρχικής σημασίας για τη χώρα και τόνισε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την κατάρτιση του Συντάγματος.

Η ενίσχυση των βορείων ανέμων και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11 μέχρι 23 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 μέχρι 27 και στα νησιά από 18 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 21 September 1997 - 16:03:23 UTC