Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-09-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:30 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.9.1997

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 3 μ.μ. και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα Γρεβενά και την Κοζάνη. Το επίκεντρό της, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΑΠΘ, προερχόταν από απόσταση 147 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης και 12 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά των Γρεβενών. Η σεισμολόγος του ΑΠΘ, Ελευθερία Παπαδημητρίου, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για μετασεισμική δόνηση του ισχυρού σεισμού της 13 Μαϊου 1995, αλλά ασφαλέστερα συμπεράσματα θα βγάλουν οι σεισμολόγοι μετά την παρέλευση δύο ημερών.

Εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του κατά την έναρξη των διήμερων εργασιών της Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ που έχει ως αντικείμενο τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου και το σύνολο των εθνικών θεμάτων. "Αφού πέρασε αυτός ο χρόνος εξοικείωσης με τα προβλήματα και προγραμματισμού, τα επόμενα τρία χρόνια οι ρυθμοί του κυβερνητικού έργου θα ενταθούν, ώστε με βάση το έργο αυτό στο τέλος της τετραετίας να ζητήσουμε τη νέα εντολή του ελληνικού λαού", σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές έχουν το χαρακτήρα κρίσιμης πολιτικής μάχης. Το ΠΑΣΟΚ έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ανοίγει την πολιτική ατζέντα και η αντιπολίτευση απλώς ακολουθεί και προσπαθεί να κρίνει τις εξελίξεις, τόνισε στην δική του ομιλία ο γραμματέας της Κ.Ε. του κυβερνώντος κόμματος, Κώστας Σκανδαλίδης. Με αφορμή τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σημείωσε ότι αυτές αποτελούν κινητήρια δύναμη της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και πρότεινε την αναβάθμιση της λειτουργίας της Πολιτικής Γραμματείας και του Εκτελεστικού Γραφείου, την αναμόρφωση των Τομέων, την αναδιάταξη των κλιμακίων και τη μονιμοποίηση των λειτουργιών σύνδεσης του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση κατά μεγάλο τομέα πολιτικής. Αύριο θα συζητηθούν αναλυτικά τα εθνικά θέματα, ενώ θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της Επιτροπής με τη δευτερολογία του πρωθυπουργού.

Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα των συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Πρόεδρο του κόμματος, Κώστα Καραμανλή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για το νομοσχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας" και έκανε λόγο για αντιδημοκρατική νοοτροπία, υποκρισία και κομματικές σκοπιμότητες στον τρόπο που η κυβέρνηση προωθεί τις συνενώσεις. "Ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η έκρηξη αυταρχισμού του ίδιου του πρωθυπουργού που, εκ προοιμίου, χωρίς καν να έχει παρουσιαστεί νομοσχέδιο, αποκλείει κάθε διάλογο και κάθε συζήτηση", είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι, με τον τρόπο αυτό, ο κ. Σημίτης περιφρονεί τους πολίτες, στην ουσία καταργεί το κοινοβούλιο και αποκαλύπτει τη νοοτροπία του "αποφασίζουμε και διατάζουμε".

Τις προτάσεις του για την πολιτιστική Ολυμπιάδα κατέθεσε σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα πολιτιστικής ανάπτυξης που περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα, επιδιώκεται η Πολιτιστική Ολυμπιάδα να καταστεί μόνιμος θεσμός με έδρα τη χώρα μας.

Με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ συναντήθηκε το πρωί η επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη στο πλαίσιο των επαφών της με φορείς, για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα θέματα της ανεργίας, των επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και της επέκτασης του νόμου Πεπονή. Όπως δήλωσε, μετά τη συνάντηση, η κ. Μπακογιάννη εξετάστηκαν αναλυτικά τα ζητήματα ανάπτυξης καθώς και οι χρηματοδοτήσεις του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ενώ εκφράστηκαν ανησυχίες για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, παρουσίασε στην κ. Μπακογιάννη τα αιτήματα της ΓΣΕΕ για τον κοινωνικό διάλογο. Όπως δήλωσε μάλιστα ο κ. Πολυζωγόπουλος, σε πολλά ζητήματα η Ν.Δ. υποστηρίζει τις θέσεις της Ομοσπονδίας.

Η ιστορία και ο πολιτισμός της Έδεσσας και της περιοχής της είναι το αντικείμενο του Β΄ Πανελλήνιου Επιστημονικού Συμποσίου που άρχισε σήμερα στην πόλη αυτή και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Στόχος του Συμποσίου, στο οποίο μετέχουν σαράντα περίπου επιστήμονες, είναι η μελέτη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, ενώ το θεματολόγιό του περιλαμβάνει ανακοινώσεις από το χώρο της Ιστορίας, του Δικαίου, της Φιλολογίας, της Αρχαιολογίας, της Τέχνης και της Εκκλησίας.

Απόλυτα ικανοποιημένη είναι η κυπριακή κυβέρνηση από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο καταγγέλλονται οι απειλές της Αγκυρας και του Ραούφ Ντενκτάς, ανακοίνωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος της, Μανώλης Χριστοφίδης. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου καλύπτει εμπεριστατωμένα όλες τις πτυχές του Κυπριακού και τονίζει όλα τα μέτρα τα οποία επιβάλλεται να ληφθούν για να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. "Το θεωρούμε ως έναν από τα καλύτερα ψηφίσματα που εκδόθηκαν ποτέ για το Κυπριακό", παρατήρησε ο κ. Χριστοφίδης.

Τρία άτομα σκοτώθηκαν και άλλα εκατόν πενήντα τραυματίστηκαν σε σύγκρουση επιβατικής ταχείας αμαξοστοιχίας με εμπορική, σε προάστιο του Λονδίνου. Αμέσως μετά τη σύγκρουση ξέσπασε φωτιά. Στον τόπο του δυστυχήματος έσπευσαν σωστικά συνεργεία και ασθενοφόρα. Η ταχεία είχε αναχωρήσει από το σταθμό της νοτίου Ουαλίας και κατευθυνόταν σε πλατεία του Λονδίνου.

Τη δημιουργία νέου πετρελαιαγωγού, εναλλακτικού εκείνου που θα συνδέσει ενεργειακά τη βουλγαρική πόλη Μπουργκάς με την Αλεξανδρούπολη, εισηγήθηκε ο πρόεδρος της αγγλικής εταιρίας AMBO, Ε.Φέργκιουσον, κατά τη διάρκεια διεθνούς φόρουμ που ολοκληρώνεται σήμερα στη Σόφια, με τη συμμετοχή αξιωματούχων πετρελαϊκών εταιριών οκτώ κρατών. Την πρόταση του κ. Φέργκιουσον επικρότησε και ο Β.Κάνεφ, διευθυντής της Βαλκανικής και Παρευξείνιας Ένωσης Πετρελαίου, η οποία διοργανώνει το φόρουμ, τονίζοντας ότι "ο αγωγός αυτός μπορεί να θεωρηθεί όντως εναλλακτικός του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης". Αυτά αναφέρονται σε δημοσίευμα της βουλγαρικής εφημερίδας "ΠΑΡΙ", το οποίο ωστόσο δεν επεκτείνεται σε λεπτομέρειες γύρω από τη διαδρομή που προτείνεται να ακολουθήσει ο νέος πετρελαιαγωγός.

Διαδεδομένη εμφανίζεται η μερική απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ανέρχεται σε ποσοστό 16% επί του συνόλου των απασχολουμένων στα 15 κράτη- μέλη, σύμφωνα με σχετική μελέτη της EUROSTAT για το 1996. Ενδιαφέρον, εξάλλου, παρουσιάζει το γεγονός ότι ποσοστό 63% των ατόμων αυτών δηλώνει ικανοποιημένο με την εργασιακή του κατάσταση. Πάντως, η μερική απασχόληση στη χώρα μας κυμαίνεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, αφού τον προηγούμενο χρόνο δεν ξεπέρασε το 5%. Παράλληλα, ακόμη και τα άτομα που εργάζονται μερικώς, δηλώνουν -σε ποσοστό 37%- ότι θα προτιμούσαν πλήρες ωράριο. Την άποψη αυτή συμμερίζονται οι Γάλλοι και οι Φιλανδοί, οι τελευταίοι μάλιστα σε πολύ υψηλό ποσοστό (46%). Αντίθετα, σχεδόν οι μισοί Ολλανδοί (38%) δουλεύουν ευχαρίστως υπό αυτό το εργασιακό καθεστώς. Σε ποσοστό 80%, οι εργαζόμενοι άνω των 25 ετών στην Ολλανδία και τη Βρετανία δηλώνουν ότι δεν θα επιθυμούσαν να εργαστούν με πλήρες ωράριο.

Σε γενική ανάφλεξη στα Βαλκάνια μπορεί να οδηγήσει η ιδέα για δημιουργία μεγάλης Αλβανίας, στην οποία θα προσαρτηθούν το Κοσσυφοπέδιο και το δυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ, προειδοποίησε ο Σκοπιανός Πρόεδρος Κίρο Γκλγικόρωφ. Σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα "Ομπστσάγια Γκαζέτα" ο κ.Γκλικόγρωφ τόνισε ότι τα Σκόπια ανησυχούν έντονα για τις εξελίξεις στην Αλβανία και εξέφρασε την ελπίδα πως οι επαφές με την νέα αλβανική κυβέρνηση θα οδηγήσουν στην οριστική απόρριψη εκ μέρους της Αλβανίας την ιδέας περί ένωσης όλων των Αλβανών σε μία μεγάλη δύναμη.

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις των αλβανόφωνων πολιτικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ σχετικά με την καταδίκη του Αλβανού δημάρχου του Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην πόλη της 9 Ιουλίου, όταν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας υπέστειλαν της αλβανική και την τουρκική σημαία από το δημαρχείο. Το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP), η κεντρική επιτροπή του οποίου συνεδρίασε έκτακτα χθες στο Τέτοβο, χαρακτήρισε πρόκληση τη δίκη του δημάρχου του Γκόστιβαρ και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της χώρας εξακολουθεί να αυξάνει την ένταση μεταξύ Αλβανών και Σκοπιανών.

H εξασθένιση των ανέμων και η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο, σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα θα είναι περισσότερες στα νότια. Μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις στα βορειοδυτικά και αργότερα στην υπόλοιπη χώρα και είναι πιθανόν προς το βράδυ να βρέξει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11 μέχρι 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 μέχρι 30 και στα νησιά από 17 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις που θα πυκνώσουν το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 19 September 1997 - 16:40:21 UTC