Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-07-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:59 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 18.7.1997

Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Κύπρο, όπως έχουν καθορισθεί, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου. Ταυτόχρονα, ο κ. Παπανδρέου προέτρεψε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ενεργήσουν στη λογική της πολιτικής, που επισήμαναν, τόσο ο κ. Σαντέρ, όσο και ο κ. Βαν ντε Μπρουκ, ότι δηλαδή μια τρίτη χώρα που δεν είναι μέλος της Ε.Ε δεν μπορεί να έχει βέτο επί της ενταξιακής διαδικασίας μιας χώρας, καθώς και ότι το θέμα της Κύπρου δεν μπορεί να είναι σε ομηρία από την Τουρκία. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος προτάσσει την πολιτική λύση του Κυπριακού, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι ΗΠΑ συμφωνούν με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό θέμα, στο οποίο οι ΗΠΑ δεν έχουν άμεσο ρόλο.

Στη νέα τάξη πραγμάτων, που διαμορφώνεται και επηρεάζει το πολιτικό τοπίο στις χώρες της Ευρώπης και της Βαλκανικής, αλλά και στην αναγκαιότητα καθορισμού τρόπων αντιστάσεων και διαφύλαξης της σταθερότητας και της ειρήνης των χωρών της ευρύτερης περιοχής, αναφέρθηκε ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε Ελληνες ομογενείς της Γεωργίας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων, για τις χώρες που ανήκουν στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο διαμόρφωσης θεσμών ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας των χωρών της Βαλκανικής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελεί τη "γέφυρα" μεταξύ τους.

Την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για σταθερότητα, ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων, εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξή του, στο περιοδικό Defense News. Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη συμμετοχή των βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ, γιατί η ένταξη των χωρών αυτών σημαίνει μακροπρόθεσμα οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία δημοκρατικών θεσμών. Αναφερόμενος στον εξοπλισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού, ο υπουργός Αμυνας, τόνισε ότι το πρόγραμμα για την αγορά οπλικών συστημάτων θα κοστίσει 2 τρισ. δραχμές, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το πρόγραμμα απειλεί την προσπάθεια της Ελλάδας για τη συμμετοχή της στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, σημείωσε ότι " η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μέλος της Ε.Ε, η οποία απειλείται από χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ. Παρ' όλα αυτά είναι εφικτό να προχωρήσει την προσπάθειά της για οικονομική ανάπτυξη, ώστε το 2001 να μπορεί να συμμετάσχει στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και ταυτόχρονα να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της άμυνας της".

Tο απόγευμα ξεκινούν στο Ναύπλιο οι εργασίες της 5ης ειδικής συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ με θέμα την Αυτοδιοίκηση και την πορεία προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με πολιτική εισήγηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενώ ο γραμματέας του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης στην εισήγησή του (εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου), θα απευθύνει κάλεσμα προς όλα τα κόμματα -εκτός της Ν.Δ.- για συμμαχίες και συνεργασίες στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 1998.

Την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας της Μαδρίτης αμφισβήτησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής, Παντελής Οικονόμου, Ελευθέριος Βερυβάκης και Χρήστος Κηπουρός, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Συγκεκριμένα κατά την ενημέρωση 30 αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας από τα μέλη που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, οι τέσσερις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, εξέφρασαν επιφυλάξεις για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας.

Διήμερη περιοδεία σε νησιά των Κυκλάδων, θα πραγματοποιήσει από σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, με πρώτο σταθμό την Τήνο. Αύριο, ο κ. Τσοβόλας, θα μεταβεί στη Σύρο, όπου και θα έχει επαφές με τους φορείς του νησιού και στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Η Λειβαδιά, θα είναι ο επόμενος σταθμός του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, την Κυριακή 20 Ιουλίου, όπου θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών του Α' Παγκοσμίου Συνεδρίου Απόδημων Βοιωτών.

Την πεποίθηση ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δεν είναι μόνο αθλητικό γεγονός, αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα μεγάλο διεθνές επικοινωνιακό γεγονός, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προβολή ενός αυθεντικού, θετικού και αισιόδοξου προσώπου της Ελλάδας, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ) όπου θα φιλοξενηθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Ο κ. Βενιζέλος ενημερώθηκε από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα, τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Γιάννη Σγουρό και τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής για την προετοιμασία που έχει γίνει.

Εικοσι ελληνιστές από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Μολδαβία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία, που παρακολουθούν πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής το οποίο διοργανώνει η άτυπη επιτροπή του πανεπιστημίου Μακεδονίας για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο πλαίσιο ξενάγησης τους στη Θεσσαλονίκη. Οι ελληνιστές φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του εκκλησιαστικού λυκείου του Κιλκίς, υπό την αιγίδα του μητροπολίτη Πολυαννής και Κιλκισίου, όπου παρακολουθούν πρόγραμμα διάρκειας τριών εβδομάδων που περιλαμβάνει 60 ώρες εντατικής διδασκαλίας της ελληνικής και 30 ώρες διαλέξεων. "Η Ελλάδα είναι ένας τρόπος ζωής . Ειναι ιστορία, και πολιτισμός που προέρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια και συνδυάζεται με τον σημερινό τρόπο ζωής που είναι μοναδικός και σπάνιος και δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης" λέει η εκπρόσωπος του Πανρωσικού Σύλλογου Νεοελληνιστών της Μόσχας Αναστασία Γικόραβα. Ο Σύλλογος αυτός ιδρύθηκε πέρσι στις 8 Οκτωβρίου και μετέχουν όλοι οι φοιτητές από όλα τα πανεπιστήμια όπου διδάσκονται ελληνικά. "Ολοι οι Ρώσοι που μετέχουν στο πρόγραμμα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας είναι μέλη του συλλόγου.Ολοι τους ήρθαν εδώ για να μάθουν καλά ελληνικά ώστε να τα διδάξουν σε άλλους" λέει η Γικόραβα που είναι καθηγήτρια ρωσικής φιλολογίας και έμαθε ελληνικά από προσωπικό ενδιαφέρον.

Η επισήμανση του οικολογικού προβλήματος που δημιουργεί η παρουσία χιλιάδων επισκεπτών στις ακτές, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών και η κινητοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, είναι ο στόχος της Εβδομάδας Καθαρισμού των ακτών, που οργανώνει ο Σύνδεσμος Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης, από τις 20 ως τις 27 Ιουλίου, σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η εξόρμηση γίνεται σε συνεργασία με τους δήμους Νέας Μηχανιώνας, Νέας Καλλικράτειας και Νέων Πλαγίων Χαλκιδικής, που θα είναι τα κεντρικά σημεία της, καθώς οι ακτές τους επιβαρύνονται κάθε χρόνο από το μεγάλο αριθμό επισκεπτών, που δέχονται την καλοκαιρινή περίοδο.

Οκταμελής αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, θα μεταβεί αύριο στην Κύπρο, για να παραστεί σε εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο της εισβολής. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας, η οποία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο Κληρίδη θα είναι ο Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής, Παναγιώτης Σγουρίδης, ενώ θα απαρτίζεται επίσης από τους βουλευτές Γιάννη Κουράκη και Γιάννη Θωμόπουλο του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Μιχαλολιάκο και Γιώργο Καλό της Νέας Δημοκρατίας, Αχιλλέα Κανταρτζή του ΚΚΕ, Σπύρο Δανέλλη του Συνασπισμού, και Ιωάννη Αράπη του ΔΗ.Κ.ΚΙ.

Ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προϋποθέτει επίλυση του πολιτικού προβλήματός της, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ. Μιλώντας στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Σιράκ αναφέρθηκε στην επιλεξιμότητα της Ρουμανίας και άλλων υποψηφίων χωρών, μεταξύ των οποίων και της Κύπρου και υποστήριξε πως ''γνωρίζουμε την άποψη της Επιτροπής, τη θετική γνωμοδότηση, αλλά εντούτοις η ένταξη θα προϋπέθετε την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου''.

Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η ίδια πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και συμπεριφορά, αφού η πολιτική της σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θρασύτατη. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, αναφερόμενος στις συνεχείς απειλές της Αγκυρας και το ''προσκλητήριο'' το οποίο απευθύνει κάθε τόσο, για να αλλάξει συμπεριφορά η Ευρώπη και να τη δεχτούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, σημειώνοντας ότι αυτή η πολιτική δεν εξυπηρετεί την Τουρκία. ''Είναι καιρός η Τουρκία να αντιληφτεί ότι, για τη δική της ευρωπαϊκή πορεία, χρειάζεται η ίδια να αλλάξει νοοτροπία και συμπεριφορά'', είπε.

Η απόφαση να υπάρξει και δεύτερος γύρος απευθείας συνομιλιών σημαίνει ότι ο πρώτος γύρος δεν απέτυχε, σημείωσε ο απεσταλμένος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος έφτασε στο νησί για επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και το κατοχικό καθεστώς. Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο Ρώσος αξιωματούχος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι επικείμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμβάλλουν θετικά και στο Κυπριακό.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 29ης Ιουνίου και οι μετεκλογικές εξελίξεις, αποτέλεσαν το κύριο θέμα συζήτησης, στη συνεδρίαση του προεδρείου της οργάνωσης "Ομόνοια", που πραγματοποιήθηκε στους Αγίους Σαράντα. Ο πρόεδρος της "Ομόνοιας", Γιώργος Λαμποβητιάδης, εστίασε την προσοχή του στο γεγονός ότι εκλέχθηκε μόνο ένας βουλευτής από την ελληνική μειονότητα, κάτι που οφείλεται τόσο στα εσωτερικά προβλήματα της οργάνωσης, όπως η μη δραστηριοποίηση αρκετών μελών, η παραβίαση αρχών του καταστατικού και ο μη σεβασμός των αποφάσεων των οργάνων, όσο και στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα.

Ο όγκος των εξαγωγών της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, ανήλθε στα 1,030 δισ. δολάρια, ενώ ο αντίστοιχος των εισαγωγών στα 2,2 δισ. δολάρια. Ο μέσος μηνιαίος όρος των εξαγωγών του πρώτου εξαμήνου του 1997, κυμάνθηκε στα 171,6 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο αντίστοιχος των εισαγωγών στα 394,7 εκατομμύρια δολάρια.

Στο 14,2% του ενεργού πληθυσμού υπολογίζεται το ποσοστό των ανέργων στη Βουλγαρία τον περασμένο Ιούνιο, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι άνεργοι Βούλγαροι ήταν 541.599. Σύμφωνα με την τελευταία υπογραφή του πληθυσμού που έγινε στο τέλος του 1996, οι κάτοικοι της Βουλγαρίας δεν ξεπερνάνε τα 8,4 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα αυξάνεται η ζήτηση για ανειδίκευτους εργάτες, ενώ παρατηρείται άνοδος της ανεργίας στους αποφοίτους ΑΕΙ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 18 July 1997 - 6:05:13 UTC