Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:40 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 18.7.1997

Η ανάγκη δημιουργίας της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και της κρατικής μηχανής, η δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη στην κοινωνία της πληροφορίας και η δημιουργία μιας χρήσιμης μάζας χρηστών τεχνολογιών πληροφορικής είναι οι τέσσερις άξονες κυβερνητικής δράσης σε ό,τι αφορά στην κοινωνία της πληροφορίας, όπως τους προδιέγραψε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε την κοινωνία της πληροφορίας θέμα πολύ σημαντικό αλλά και πολύπλοκο. "Σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η πληροφορική, η ροή και η αξιοποίηση ή διαχείριση των πληροφοριών έχουν κεντρικό ρόλο", επισήμανε ο Υπουργός Τύπου.

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα παραμένει αμετακίνητη στο πλευρό της Κύπρου, έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, με δήλωση του για τη συμπλήρωση 23 χρόνων από την τουρκική εισβολή στο νησί. "Βρισκόμαστε στην αρχή μιας μακράς διπλωματικής και διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία απαιτεί γνώση των πραγματικών συνθηκών και συνείδηση δικαίου εκ μέρους των μεσολαβητών", τονίζει ο κ. Στεφανόπουλος και προσθέτει:"Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται εφαρμογή των αρχών της και τήρηση των δεσμεύσεων της. Ήδη αναπτύσσεται μια νέα κινητικότητα με τη γνωστή πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τη συνδρομή των ΗΠΑ, ενώ συγχρόνως αντιμετωπίζεται θετικά η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Τη διαμαρτυρία της γιατί 23 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο συνεχίζεται η κατοχή, οι πρόσφυγες παραμένουν μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες και κανένας από τους αγνοούμενους δεν επέστρεψε, εκφράζει η "Μακεδονική Κίνηση Αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό Λαό" με αφορμή τη "μαύρη επέτειο". Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι της Κίνησης κατήγγειλαν τη στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας και απευθυνόμενοι στη διεθνή κοινότητα έθεσαν το ερώτημα μέχρι πότε θα δείχνει ανοχή απέναντι στην Τουρκία. Κάλεσαν το Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή των ψηφισμάτων, που αξιώνουν το σεβασμό της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους.

Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα οι δηλώσεις "πόθεν έσχες" των πολιτικών και από όλους του πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, εμφανίζεται να έχει το μεγαλύτερο εισόδημα, καθώς δήλωσε εισόδημα περί τα 40 εκατομμύρια δραχμές και ότι αγόρασε Αμοιβαία Κεφάλαια ύψους 30 εκατομμυρίων δραχμών. Ο κ. Σημίτης έχει στην κυριότητα του, από κληρονομιά, το μισό εξ αδιαιρέτου στα παρακάτω ακίνητα: Εξοχικό στους Αγίους Θεοδώρους, ένα διαμέρισμα και ένα κατάστημα στην Αθήνα, ένα κτίριο στην Πάτρα και δύο αγρούς στο Κορακοχώρι Ηλείας. Το σπίτι που μένει ο πρωθυπουργός, στην οδό Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι, ανήκει στη σύζυγο του, Δάφνη, η οποία έχει επίσης στην κυριότητα της δύο διαμερίσματα στην Αθήνα, δύο αγροτεμάχια στα Τρίκαλα και ένα οικόπεδο στην Πεντέλη. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, επενδύει σε ομόλογα και δήλωσε ότι έχει -είτε μόνος είτε από κοινού με τους γονείς του- σε ομόλογα 144 εκατομμύρια δραχμές, 95.000 δολάρια και 939.000 μάρκα. Έχει διαμέρισμα και γραφείο στη Θεσσαλονίκη, ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι, ένα στη Φιλοθέη, ένα διώροφο εξοχικό στη Ραφήνα και δύο αγροτεμάχια στην Κύθνο. Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έχει ένα διαμέρισμα στα Εξάρχεια, που το αγόρασε το 1981 μαζί με το σύζυγο της, και ένα μικρό εξοχικό που κληρονόμησε στην Κεφαλλονιά. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, έχει μαζί με τη σύζυγο του 55 εκατομμύρια δραχμές σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια δημοσίου και ακόμη: Ένα διαμέρισμα στα Βριλήσια, ένα στην Αθήνα, ένα αγροτεμάχιο στην Εύβοια και τα 3/8 εξ αδιαιρέτου σε 3 αγροτεμάχια στο νομό Ηλείας. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας μένει σε ένα σπίτι που είναι γραμμένο στο όνομα της συζύγου του, όπως και το σπίτι που κτίζει στη Βούλα. Η κυρία Τσοβόλα έχει 2 διαμερίσματα στην Άρτα και ο κ. Τσοβόλας έχει κατάστημα καθώς και το 1/4 παλαιάς οικίας.

Με τον Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Αριστείδη Μανωλάκο, συναντήθηκε σήμερα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η ποινή που επέβαλε πρόσφατα το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, απόφαση που εγκρίνει το ΚΚΕ, όπως επισήμανε η κ. Παπαρήγα. Σε δηλώσεις της, σημείωσε ότι η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης έχει σαπίσει και πρόσθεσε ότι στην πρώτη γραμμή διεκδικήσεων του κόμματος θα μπουν τα ασφαλιστικά προβλήματα των δημοσιογράφων. Το πρωί, εξάλλου, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, συναντήθηκε με τα μέλη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, που τον ενημέρωσαν για το ρόλο που πρόκειται να διαδραματίσει το Συμβούλιο στο μελλοντικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας μας. "Ο Συνασπισμός επιμένει στην ανάγκη να λειτουργεί το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ως ανεξάρτητη αρχή, έχοντας εξασφαλίσει όλες τις θεσμικές, λειτουργικές, τεχνικές και οικονομικές προϋποθέσεις, που θα επιτρέψουν να ανταποκριθεί σε αυτό το πολύπλευρο έργο του", είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Πέντε άτομα συνελήφθησαν και ανακρίνονται στο Ηράκλειο για την υπόθεση του υπερσύγχρονου εκρηκτικού μηχανισμού που βρέθηκε σε αποσκευή μέσα σε καμπίνα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου "Λατώ" της ΑΝΕΚ, κατά τη διάρκεια άσκησης ετοιμότητας. Το πλοίο είχε καταπλεύσει στα Χανιά, ενώ από το μεσημέρι συνεχίζει να εκτελεί κανονικά το δρομολόγιο Πειραιά - Χανίων. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και οι αστυνομικές αρχές αναζητούν άλλα τρία άτομα, τα οποία μαζί με τα πέντε που συνελήφθησαν πανικοβλήθηκαν από τις σειρήνες που ήχησαν κατά την άσκηση ετοιμότητας και τράπηκαν σε φυγή με δύο αυτοκίνητα.

Πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας η εκδήλωση Medpartenariat, την οποία εγκαινίασε ο Έλληνας Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής. Στην Ελλάδα, την προώθηση της εκδήλωσης ανέλαβε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο επίσημος οργανισμός ο οποίος ενεργεί ως Εθνικός Σύμβουλος για όλες τις εκδηλώσεις Partenariat και πρόσφατα οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, το Europartenariat Hellas στον Πειραιά. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 403 επιχειρήσεις από 27 Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές χώρες και 150 Ιορδανικές επιχειρήσεις. Από την Ελλάδα, έλαβαν μέρος 22 επιχειρήσεις, κυρίως από τους κλάδους: φαρμακευτικά προϊόντα, ενδύματα, υποδήματα και τρόφιμα.

Η ιστορική πορεία των αρχαίων Μακεδόνων ιππέων από την Αιανή στη Μίεζα (Λευκάδια της Νάουσας) αναβιώνει από τις 24 ως τις 26 Ιουλίου με πρωτοβουλία αρχαιολόγων της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. "Στόχος του οδοιπορικού είναι να βαδίσουμε στα ίχνη της αρχαίας διαδρομής που συνέδεε τις δύο πόλεις, την Αιανή και τη Μίεζα. Η περιοχή που θα διανύσουμε είναι διάσπαρτη από αρχαιότητες που δηλώνουν μόνιμη κατοίκηση από τα προϊστορικά χρόνια. Στόχος της επιστημονικής ομάδας, που θα συνοδεύσει τους ιππείς, είναι η πλήρης αρχαιολογική φωτογραφική και χαρτογραφική τεκμηρίωση της διαδρομής και η περαιτέρω αξιοποίηση των στοιχείων που θα προκύψουν", τονίζει η αρχαιολόγος Γεωργία Καραμήτρου, που είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό της διοργάνωσης.

Σε δήλωση του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, τόνισε ότι η θητεία της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στη Βοσνία θα τερματιστεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί, το επόμενο καλοκαίρι. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το πλαίσιο ενεργειών για την υλοποίηση των προβλεπομένων από τη Συνθήκη του Ντέιτον θα εξακολουθήσει να ενεργοποιείται και μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει προσδιοριστεί επαρκώς, ο μελλοντικός ρόλος του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη στην παραπάνω διευκρίνιση κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο Λευκό Οίκο, στην οποία ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του στρατηγού Χένρι Σέλτον στη διοίκηση του Μεικτού Επιτελείου. Ο Σέλτον θα διαδεχτεί στο υψηλότερο στρατιωτικό αξίωμα των ΗΠΑ, τον σημερινό αρχηγό, στρατηγό Τζον Σαλικασβίλι. Σημειώνεται ότι η πρόταση του διορισμού πρέπει να γίνει τελικά αποδεκτή από την Γερουσία.

Παραιτήθηκε από το ακροδεξιό τουρκικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, ο βουλευτής Κουμπιλάι Ουιγκούν, ο οποίος είχε προσχωρήσει σε αυτό μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Ερμπακάν-Τσιλλέρ. Πρόκειται για τον βουλευτή, που έχει αλλάξει τα περισσότερα κόμματα. Ο κ. Ουιγκούν, στη διάρκεια της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, δεν είχε υπακούσει στην απόφαση του κόμματος του και είχε δώσει ψήφο στην κυβέρνηση, πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση του νεοεκλεγέντος αρχηγού του κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο βουλευτής παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος, αλλά δεν αποφασίστηκε διαγραφή του. Με την παραίτηση του κ. Ουιγκούν, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης έχει μία μόνο έδρα.

Νέα πτώση σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1537,09 μονάδες σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 1,24%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 22,1 δισεκατομμύρια δραχμές.

Αίσιο τέλος είχε τελικά η διαμάχη της Ελληνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων, με τους παίχτες της εθνικής ομάδας ανδρών του πόλο, για την μη καταβολή των πριμ. Με την παρέμβαση του υφυπουργού Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα, λύθηκε η αποχή των διεθνών μας από τις προπονήσεις και έτσι θα συμμετάσχουν κανονικά στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Σεβίλλης. Ο κ.Φούρας δήλωσε ότι οι παίχτες κατανόησαν πως δεν μπορεί να υποβαθμίζεται η ιδέα της εθνικής ομάδας και η συμμετοχή σε αυτή, ενώ οι παράγοντες της Ομοσπονδίας ισχυρίστηκαν ότι δεν επιχειρήθηκε κατάργηση της εθνικής ανδρών.

Ανοδο θα παρουσιάσει αύριο η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Αύριο στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κατά τόπους θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν σποραδικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο στα κεντρικά ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις, τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18 έως 35 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 μέχρι 37 και στα νησιά από 23 μέχρι 33 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 18 July 1997 - 16:40:18 UTC