Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:12 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17.7.1997

Σε ευρωπαϊκά ζητήματα αλλά και το Κυπριακό αναφέρθηκε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντικό σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Κύπρος περιλαμβάνεται στις χώρες που θα πάρουν μέρος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, έξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική. Υπογράμμισε ότι, η ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσει τον καταλύτη για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος και την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα θα ενισχύσει την Τουρκία, ώστε να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τελωνειακή ένταξή της στην Κοινότητα, όταν η γειτονική χώρα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις της καλής γειτονίας με την Ελλάδα, της προόδου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διατύπωσε, τέλος, την εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι θα προσδιορίσουν κάποιο ειδικό καθεστώς σχέσεων με την Τουρκία.

Χρήσιμο ξεκίνημα θεωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς και θα ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις προσπάθειες για επίτευξη προόδου, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Κένεθ Μπρίλ. Ο κ.Μπριλ, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Kυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και συζήτησαν τα αποτελέσματα των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, αναφερόμενος στον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών τόνισε ότι "υπάρχουν μερικά στοιχεία, πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε, αρκεί όλοι οι εμπλεκόμενοι να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση".

Αύριο το απόγευμα ξεκινούν στο Ναύπλιο οι εργασίες της 5ης ειδικής συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, με θέμα την Αυτοδιοίκηση και την πορεία προς τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί το Σάββατο το βράδυ. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με πολιτική εισήγηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενώ ο γραμματέας του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης στην εισήγησή του, θα απευθύνει κάλεσμα προς όλα τα κόμματα - εκτός της Ν.Δ.- για συμμαχίες και συνεργασίες στις εκλογές του 1998. Συγκεκριμένα, στην εισήγηση αναφέρεται ότι "προέχει η αντίληψη, η στρατηγική, το πρόγραμμα, οι ευρύτερες συγκλίσεις σε πολιτικές και έπονται τα πρόσωπα και οι κατανομές. Σ΄αυτές τις συγκλίσεις είναι φανερό ότι δεν έχουν θέση, μόνο οι συντηρητικές - συγκεντρωτικές αντιλήψεις, που εκφράζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης". Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, θα παρουσιάσει τα σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, ενώ θα υπάρξει και εισήγηση του τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον γραμματέα, Θαν.Τσούρα.

Συμφωνία επήλθε στο θέμα της διαμάχης μεταξύ βιομηχάνων και ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, για το ποσοστό κέρδους των τελευταίων μετά από τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ. Ειδικότερα, αποφασίστηκε η συγκρότηση μεικτής επιτροπής, υπό την εποπτεία του υπουργείου, που θα εξετάσει όλο το πλέγμα των ρυθμίσεων που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς και θα εκδώσει πόρισμα μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης, είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των καταναλωτών και να επιτευχθεί πάγωμα των τιμών σε βασικά είδη διατροφής για τον επόμενο ενάμισι χρόνο.

Την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει στο συντονισμό των προσπαθειών του Εθνικού Κέντρου και του Ελληνισμού της Διασποράς, για την προβολή των δικαίων της χώρας μας στη διεθνή κοινή γνώμη, επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, υποδεχόμενος στο Εντευκτήριο των Βουλευτών 120 Απόδημους Έλληνες (ηλικίας 18 έως 25 ετών), από χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αφρικής, που φιλοξενούνται στην Ελλάδα από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε επίσης, στη συγκρότηση και την αποστολή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και εξήρε τη δράση του για την προώθηση, τόσο των εθνικών, όσο και των άλλων μεγάλων θεμάτων που απασχολούν τη χώρα, καθώς και για την ενίσχυση της ενότητας και των προσπαθειών για στενότερη επαφή των περίπου έξι εκατομμυρίων Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό με την μητέρα Πατρίδα.

Τις νέες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου "Διαγόρας" της Ρόδου εγκαινίασε το μεσημέρι ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρης Καστανίδης. Τα έργα που έγιναν, εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Μεταφορών για τον εκσυγχρονισμό των έξι μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας, στο Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Κέρκυρα, τη Ρόδο και την Κω.

Αυξημένος, εμφανίζεται ο αριθμός των τουριστών από τις γειτονικές χώρες, που επισκέπτονται τη Βόρεια Ελλάδα για τις θερινές τους διακοπές. Σύμφωνα με στοιχεία αστυνομικών υπηρεσιών, στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας εισήλθαν στη χώρα μας από τους μεθοριακούς σταθμούς των Ευζώνων, του Προμαχώνα και των Κήπων Έβρου 120.000 άτομα, αριθμός που είναι αυξημένος σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι. Τη δεύτερη εβδομάδα του περασμένου Απριλίου, ο αντίστοιχος αριθμός εισόδων στο ελληνικό έδαφος ήταν 45.000 άτομα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο αριθμός των αυτοκινήτων που μπήκαν στη χώρα μας από τους ίδιους μεθοριακούς σταθμούς, ήταν 1.500 επιβατηγά και 130 εκδρομικά λεωφορεία, ενώ η συχνότητα εισόδου τους είναι αυξημένη σε 40% σε σχέση με αυτή του Ιουνίου. Οι ξένοι τουρίστες, που οδικώς καταφθάνουν, στη Βόρεια Ελλάδα, προέρχονται κυρίως από τα Σκόπια, τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Τσεχία.

Η επισήμανση του οικολογικού προβλήματος, που δημιουργεί η παρουσία χιλιάδων επισκεπτών στις ακτές, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών και η κινητοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, είναι ο στόχος της Εβδομάδας Καθαρισμού των ακτών, που οργανώνει ο Σύνδεσμος Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης, από τις 20 ως τις 27 Ιουλίου, σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η εξόρμηση γίνεται σε συνεργασία με τους δήμους Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, Νέας Καλλικράτειας και Νέων Πλαγίων Χαλκιδικής, που θα είναι τα κεντρικά σημεία της, καθώς οι ακτές τους επιβαρύνονται κάθε χρόνο από το μεγάλο αριθμό επισκεπτών, που δέχονται την καλοκαιρινή περίοδο.

Μικρές αυξήσεις στις λιανικές τιμές πώλησης υγρών καυσίμων προκάλεσε η άνοδος των διεθνών τιμών τους και της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής. Οι τιμές πώλησης των βενζινών αυξήθηκαν κατά 0,80 δραχμές το λίτρο και του ντίζελ κίνησης κατά 0,50 δραχμές το λίτρο, από χθες τα μεσάνυχτα. Στη Θεσσαλονίκη, οι νέες ενδεικτικές λιανικές τιμές διαμορφώθηκαν στις 220 δραχμές το λίτρο για τη βενζίνη σούπερ και στις 204 δραχμές το λίτρο για την αμόλυβδη.

Κατά 37% έχει αυξηθεί το ποσοστό της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου με αξονική τομογραφία σε σχέση με πριν από τη χρήση της μεθόδου αυτής, τόνισε ο ομότιμος καθηγητής της Ογκολογίας, Αριστοτέλης Βρίτσιος, με αφορμή το 7ο Διαπανεπιστημιακό Ιατρικό Συνέδριο με θέμα: "Οι τελευταίες πρόοδοι στις απεικονιστικές μεθόδους διάγνωσης και η υποστηρικτική φροντίδα στην ογκολογία", που οργανώνει το Ινστιτούτο "Αριστοτέλης". Ο κ. Βρίτσιος, που είναι και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, επισήμανε ότι ο κάθε άνθρωπος που θα αισθανθεί κάποια ενόχληση ή θα έχει κάποια συμπτώματα, που μπορεί να αποτελούν ένδειξη καρκίνου, θα πρέπει να κάνει εξετάσεις ώστε να μπορέσει να διαγνωστεί εγκαίρως η πάθηση και να υπάρξει αποτελεσματική θεραπεία.

Το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου αρχίζει αύριο στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, παρουσία κορυφαίων αθλητών και θα αποτελέσει γενική πρόβα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί από 1 έως 10 Αυγούστου στο ίδιο γήπεδο. Τα αποτελέσματα του πανελληνίου πρωταθλήματος θα επηρεάσουν και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην οριστική σύνθεση ορισμένων τριάδων αγωνισμάτων, για τις οποίες οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι.

Νέα πτώση σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1556,46 μονάδες σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 1,04%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 13,7 δισεκατομμύρια δραχμές.

Οι βόρειοι ισχυροί άνεμοι τοπικά στο Αιγαίο και οι πρόσκαιρες βροχές στα βόρεια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού. Αύριο στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα αρχικά θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις που βαθμιαία κατά τόπους θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα σποραδικών βροχών μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16 μέχρι 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 μέχρι 34 και στα νησιά από 21 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 17 July 1997 - 16:40:17 UTC