Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-07-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:47 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17.7.1997

Δεκτό επί της αρχής έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ, με ψήφους 54 υπέρ και 39 κατά, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Κατά τη συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση της Βουλής, η κριτική της αντιπολίτευσης εστιάστηκε στην αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις γιατρών και φαρμακοποιών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Ο υφυπουργός Υγείας, Μανώλης Σκουλάκης, υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να πατάξει το φαινόμενο της πολυφαρμακίας, επισημαίνοντας ότι το 29,8% των συνολικών δαπανών για την υγεία δαπανώνται για φάρμακα. Ο κ. Σκουλάκης πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τα φάρμακα αγγίζουν τους φαρμακοβιομηχανους και τους μεσάζοντες, ενώ θα ωφελήσουν τους πολίτες. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, αναφέρθηκε στην απεργία των γιατρών, τονίζοντας ότι κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν έχει απήχηση.

Πρόστιμο 10 εκατομμυρίων δρχ. θα πληρώνει όποιος κατέχει και χρησιμοποιεί αριθμούς φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) περισσότερους από έναν. Ακόμα επιβάλλεται πρόστιμο 5 εκατομμυρίων δρχ. σε όποιον αναγράφει στα φορολογικά του στοιχεία ΑΦΜ που ανήκει σε άλλο πρόσωπο ή που δεν έχει χορηγηθεί σ' αυτόν. Αυτά προβλέπονται -μεταξύ άλλων- στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με τίτλο "Κώδικας διοικητικών και ποινικών κυρώσεων στη φορολογική νομοθεσία και άλλες διατάξεις", που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση με το προτεινόμενο νομοσχέδιο καθιερώνεται για πρώτη φορά ενιαίος κώδικας διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, ο οποίος θα αφορά όλες τις φορολογίες εκτός από την τελωνειακή.

Την επιτακτική ανάγκη καθορισμού μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, με απαραίτητη προϋπόθεση την συσπείρωση και ενότητα των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, επισήμαναν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι επμελητηρίων, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, υπογράμμισε οτι πρέπει να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, έτσι ώστε "να μην αποτελέσει αντικείμενο εμπορευματοποίησης" και να μην υπάρξουν πελατειακές σχέσεις και να υπάρξει διαφάνεια στις εργασιακές σχέσεις, ενώ ο αντινομάρχης υγείας, Μιχάλης Λιάκος τόνισε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προτείνει την ύπαρξη εκπροσώπου της στο Δ.Σ του νοσοκομείου. Από την πλευρά του, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, Κώστας Μαμέλης, κατέστησε σαφές ότι το νοσοκομείο πρέπει να ενταχθεί στο Ε.Σ.Υ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η κατοχύρωση του δημοσιου χαρακτήρα του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "δε θέλουμε να κάνουμε ένα καινούριο Ωνάσειο στη Θεσσαλονίκη".

Το θέμα των πυρκαγιών στην Ελλάδα θα συζητηθεί εκτάκτως στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Υστερα από επιμονή, κυρίως των δύο Θεσσαλονικέων ευρωβουλευτών, Αντώνη Τρακατέλλη και Νίκου Παπακυριαζή, η Ολομέλεια με οριακή πλειοψηφία δέχτηκε να περάσει στην ημερήσια διάταξη το ψήφισμα για το θέμα των πυρκαγιών, το οποίο συνυπογράφουν οι ευρωβουλευτές Κ. Χατζηδάκης, Γ. Δημητρακόπουλος, Μ. Παπαγιαννάκης και Κ. Δασκαλάκη. Μεταξύ άλλων, οι Ελληνες ευρωβουλευτές ζητούν απο την Ευρωπαϊκή Ενωση να προβεί σε άμεση οικονομική ενίσχυση για την ανακούφιση των πληγέντων και την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφές που επήλθαν από τις πυρκαγιές, με προτεραιότητα στο πλαίσιο των προγραμμάτων αναδάσωσης, πρόληψης και καταστολής των καταστροφών των δασών.

Αρχίζουν από αύριο να καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη οι 400 εκπρόσωποι των απόδημων Μακεδόνων από όλο τον κόσμο, για να πάρουν μέρος στις εργασίες του Ζ΄Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, που θα διεξαχθούν από τις 20 έως τις 27 Ιουλίου, ενώ η επίσημη έναρξη θα γίνει στις 11.30 το πρωί της Κυριακής 20 Ιουλίου στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα του συνεδρίου, το οποίο εκτός των άλλων θα ασχοληθεί και με την καλύτερη δραστηριοποίηση των απόδημων Μακεδόνων στην προβολή των εθνικών μας θεμάτων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας Ελευθέριος Σιούστης επισημαίνει ότι "για πρώτη φορά φέτος όλες οι Παμμακεδονικές Ενώσεις θα συνεδριάσουν μαζί και θα εκλέξουν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Παμμακεδονικών Ενώσεων.

Συνάντηση με 45 μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων της Γαλλίας, οι οποίοι αρίστευσαν σε διαγωνισμό με θέμα "Ελληνικός Πολιτισμός", είχε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος συνεχάρη τους μαθητές για την επιτυχία τους. Επίσης, ο κ. Κακλαμάνης ενημέρωσε τους Γάλλους μαθητές για το θεσμό της "Βουλής των Εφήβων" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι νέοι "αποτελούν το στενό συνδετικό κρίκο και τη στέρεη βάση για τη συνέχιση των δεσμών φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες". Στη συνέχεια οι Γάλλοι μαθητές ξεναγήθηκαν στην Εκθεση Ιστορικών Αντικειμένων της Νεότερης Ελλάδας, στην αίθουσα συνεδριάσεων και σε άλλους χώρους του Κοινοβουλίου.

Tην άρση των υφιστάμενων εμποδίων και τη λήψη μέτρων για να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση του τεράστιου μαρμάρινου ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, που σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτος, ώστε να βγεί ο κλάδος από το τέλμα που έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια, με δυσμενείς επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, ζητά από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης. Οπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι απαγορευτικό για την έκδοση νέων ή την ανανέωση των υφιστάμενων αδειών εκμετάλλευσης λατομείων, λόγω των ανυπέρβλητων οικονομικών προϋποθέσεων που θέτει, με αποτέλεσμα την οικονομική αφαίμαξη των επιχειρήσεων που οδηγούνται σε κλείσιμο και το κυριότερο σημαντικές ελλείψεις σε πρώτη ύλη στην αγορά.

Η προοπτική της Ευρω - Μεσογειακής Συνεργασίας και οι επιπτώσεις της στην ελληνική βιομηχανία, θα αποτελέσουν το θέμα συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στις 6 - 7 Οκτωβρίου στην Αθήνα, από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και με την υποστήριξη της Ενωσης Εργοδοτικών και Βιομηχανικών Συνδέσμων Ευρώπης. Στόχος της 3ης Ευρω - Μεσογειακής Βιομηχανικής Συνόδου, είναι η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα όπως ο εκσυγχρονισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο ρόλος των βιομηχανικών συνδέσμων, οι ξένες επενδύσεις, η υποδομή, το περιβάλλον και η εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων.

Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τέχνη στο πείσμα του κυπριακού λαού να αντιστέκεται και να θυμάται τις νωπές ακόμη πληγές της διχοτόμησης της Μεγαλονήσου, υπογράμμισαν, οι συντελεστές του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), που παρουσιάζουν στη Θεσσαλονίκη, τη "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη. "Το υψηλό επίπεδο του ΘΟΚ είναι ίσιο με τις αντιστάσεις και τις αρετές του κυπριακού λαού", τόνισε ο προϊστάμενος διοίκησης του θεάτρου, Ρογήρος Συμπιλής. Πρόσθεσε ακόμη ότι "όταν κάνουμε θέατρο είμαστε ένας θίασος της διασποράς και οι παραστάσεις μας έχουν το καθήκον της διατήρησης της παράδοσης". Στόχος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, όπως τόνισε ο Ρ. Συμπιλής, είναι να βρεθεί ο ΘΟΚ ανάμεσα στα καλύτερα θέατρα της Ευρώπης, καθώς η προσπάθεια του είναι να παράγει τέχνη υψηλών προδιαγραφών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να κρατάει την Κύπρο επ' άπειρον όμηρο, εξαιτίας της έλλειψης συνεργασίας από πλευράς Τουρκίας. Στη δήλωση αυτή, που αποτελεί σαφέστατη απάντηση στις απειλές της Aγκυρας λόγω της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, προέβη στο Στρασβούργο, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ολλανδός Επίτροπος, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ. Η τοποθέτηση αυτή του Επιτρόπου έγινε μετά από σχετική ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, λίγη ώρα μετά την παρουσίαση στην ολομέλεια της Ευρωβουλής της ''Αgenda 2000'' και των γνωμοδοτήσεων για τις υποψήφιες χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Βαν Ντεν Μπρουκ, η απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κύπρο δεν είναι κάτι το καινούριο, αλλά χρονολογείται από το Μάρτιο του 1995.

Τριμελής αντιπροσωπεία του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, με επικεφαλής το βοηθό διευθυντή του Τμήματος Νοτιοευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πιτ Πετρίχος, πραγματοποιεί αυτές τις μέρες περιοδεία ''για καθορισμό πολιτικής'', στο τρίγωνο Αγκυρα - Αθήνα - Λευκωσία. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 21 Ιουλίου, η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες.

Σε καλό κλίμα διεξήχθη ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών, παρά την έλλειψη προόδου στην ουσία του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος Kληρίδης, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 1998, τις οποίες χαρακτήρισε ''καταλύτη'' στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος και τον διαβεβαίωσε, όπως είπε, ότι δεν συνδέει την ενταξιακή πορεία με τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Μιλώντας κατά την επιστροφή του από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των συνομιλιών στο Τράουτμπεκ, τονίζοντας ότι δημιουργήθηκε ''ένα καλό κλίμα'', αλλά ''δεν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη επί της ουσίας του Κυπριακού.

Λήξαν θεωρεί το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, το θέμα που δημιουργήθηκε με την εκδήλωση στα κατεχόμενα, του πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο, Ενρί Ζακολέν, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της γαλλικής επανάστασης. Όπως δήλωσε ο γενικός Διευθυντής του κυπριακού υπουργού Εξωτερικών, Αλέκος Σιάμπος, από τη γαλλική πρεσβεία ''δόθηκαν οι δέουσες εξηγήσεις και διευκρινίστηκε, ότι δεν επρόκειτο για δεξίωση, αλλά για ολιγάριθμη συγκέντρωση γαλλόφωνων που ζουν στα κατεχόμενα''.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Ζλάτκα Πόποφσκα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ιονικής Τράπεζας της Ελλάδας κ. Χάρη Σταματόπουλο. Στη συνάντηση εκφράστηκε ενδιαφέρον για την ίδρυση μικτής, είτε ιδιωτικής τράπεζας στα Σκόπια που θα είναι προς όφελος της ενταντικοποίησης των εμπορικών και των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, τονίστηκε η ανάγκη για το άνοιγμα δυνατοτήτων για όλες τις μορφές συνεργασίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας.

Με τον αναπληρωτή διοικητή της περιφέρειας του Κοσυφοπεδίου συναντήθηκε ο Έλληνας πρεσβευτής στο Βελιγράδι Παναγιώτης Βλασσόπουλος, όπως μεταδίδει το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug. Kατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Βλασσόπουλος επανέλαβε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το απαραβίαστο των συνόρων της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και την κυριαρχία της σε όλη την επικράτεια ενώ υπογράμμισε ότι η επαρχία του Κοσυφοπεδίου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Γιουγκοσλαβίας.

Την επιτακτική ανάγκη καθορισμού μιας συντονισμένης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Αλβανίας, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ρουμπάτης, σε παρέμβασή του, στη συζήτηση για την κατάσταση στην Αλβανία. Ο κ. Ρουμπάτης απηύθυνε έκκληση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να βοηθήσει την Αλβανία, ενώ σημείωσε ότι η Ε.Ε αντιμετωπίζει μια πρόκληση, στην οποία πρέπει να ανταπεξέλθει, αναλαμβάνοντας μια κοινή δράση για την ανόρθωση και αποκατάσταση της τάξης στην Αλβανία.

Ο ένας από τους δύο ξένους της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, ο Μπάιρον Σκοτ, έφτασε στην Αθήνα, όπου στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκαν περίπου 150 φίλοι του "τριφυλλιού". Ο 36χρονος γκαρντ, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την υποδοχή των φιλάθλων του Παναθηναϊκού και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να του το ανταποδώσει. Ο Αμερικανός άσος, στη διάρκεια της δεκατετράχρονης καριέρας του, αναδείχθηκε τρεις φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ με την ομάδα των Λέικερς. Στο μεταξύ, έφτασε στη Θεσσαλονίκη το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Αρη, ο Ζάρκο Πάσπαλι, προκειμένου να υπογράψει το συμβόλαιο του στην ομάδα μπάσκετ των "κιτρίνων".

Ένα χρόνιο αίτημα του αθλητικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, πρωταρχικής σημασίας για τους φιλάθλους του Δικεφάλου του Βορρά, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στην περιοχή Φοίνικα, γίνεται πλέον πραγματικότητα. O Ειδικός Γραμματέας Αθλητισμού, Στέλιος Αγγελούδης, παρουσία της γενικής διευθύντριας της ΓΓΑ Κυριακής Κωνσταντινίδου, του προϊσταμένου τεχνικών υπηρεσιών Θωμά Στάμου και του προέδρο του ΤΑΚ - ΠΑΟΚ Απόστολου Αλεξόπουλου, παρέδωσε το φάκελο της νέας μελέτης εφαρμογής στην ανάδοχο εταιρία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου. Σύμφωνα με τη μελέτη το κλειστό γήπεδο, ένα από τα πλέον σύγχρονα στην Ευρώπη, θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα σε διάστημα 30 μηνών. Εκτός από την κύρια αίθουσα χωρητικότητας 8.000 θεατών, αντί των 6.000 που προέβλεπε η παλιότερη, θα περιλαμβάνει αίθουσα προπόνησης, ενδυνάμωσης, αποδυτήρια, γραφεία και ιατρείο.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 17 July 1997 - 6:05:16 UTC