Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:45 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16.7.1997

Θέματα τουρισμού καθώς και η πορεία των μεγάλων έργων συζητήθηκαν το μεσημέρι κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου. Στη συνάντηση παρέστησαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Σε δηλώσεις της η υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού είναι γεγονός και εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πιο ορατά τα αποτελέσματα του σχετικού προγράμματος του υπουργείου. Η κ. Παπανδρέου υπογράμμισε εξάλλου την ανάγκη ανάπτυξης της τουριστικής συνείδησης που, όπως είπε, σημαίνει καλύτερες και πιο ανταγωνιστικές υπηρεσίες, καλύτερη ποιότητα και τουρισμό καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Στις ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον τομέα της αγροτικής οικονομίας αναφέρθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το συνεταιριστικό αγροτικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι αντιλήψεις, που αφορούν στη διατήρηση των θέσεων του καθενός, κράτησαν πίσω το συνεταιριστικό κίνημα, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την προσαρμογή στα νέα δεδομένα και την παράβλεψη του πολιτικού κόστους, ώστε να μην προβάλλονται αιτήματα κομματικά, συντεχνιακά ή ακόμη και γραφειοκρατικά. Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, στην ομιλία του, σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανταγωνιστική και αυτοτροφοδοτούμενη κοινωνία, αν δεν υπάρχει και αναπτυσσόμενη αγροτική οικονομία. "Η μετάβαση από την ποσότητα στην ποιότητα, από το πρωτογενές στο επεξεργασμένο και τυποποιημένο προϊόν, από το ανώνυμο στο επώνυμο προϊόν, προϋποθέτει μια πραγματική ανταγωνιστική αγροτική οικονομία, τη διερεύνηση στην αξιοποίηση νέων αγορών, την καλύτερη οργάνωση της παραγωγής, την αναδιάρθρωση του παραγωγικού συστήματος στον αγροτικό χώρο και την ενίσχυση των δομών στη μεταποίηση, την τυποποίηση, προβολή και εμπορία των προϊόντων" είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

Την απόφαση της κυβέρνησης να περάσει η δασοπυρόσβεση στη δασική υπηρεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, μιλώντας στην ημερίδα του συνεταιριστικού αγροτικού τμήματος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τζουμάκας γνωστοποίησε ότι θα συσταθεί σύντομα επιτροπή, έργο της οποίας θα είναι η προετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου. "Εμείς θα ασχοληθούμε με το δάσος, την ανάπτυξή του, την φροντίδα και την εξέλιξή του", είπε ο Υπουργός. Σημείωσε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση όλων των νομοσχεδίων, με πρώτο αυτό για τους νέους αγρότες που συζητείται στο θερινό τμήμα της Βουλής. Για την πυρκαγιά στο Σέιχ Σου και την καταστροφή που προκάλεσε, ενημέρωσε το πρωί τον πρωθυπουργό ο κ. Τζουμάκας, ο οποίος του γνωστοποίησε την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Δασών, Ηλία Μπεριάτου, που τελικά δεν γίνεται αποδεκτή. Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τζουμάκας δήλωσε ότι ο κ. Σημίτης στηρίζει την πολιτική του υπουργείου Γεωργίας.

Παραδεκτό τρόπο αντίδρασης χαρακτήρισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, την επιστολή του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη, προς τον πρωθυπουργό, στην οποία διατυπώνονται διαφωνίες για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος που υπέγραψαν στη Μαδρίτη οι κύριοι Σημίτης και Ντεμιρέλ, ενώ παρουσιάζονται και οι θέσεις του υπουργού για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι είναι ευπρόσδεκτη η διατύπωση των διαφορετικών απόψεων και πρόσθεσε ότι ο κ. Αρσένης δεν έκανε τίποτα άλλο από το να επαναλάβει τα όσα ανέφερε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, απλώς στην επιστολή ήταν λεπτομερέστερος.

Την πεποίθηση ότι η συμφωνία αρχών που υπέγραψαν στη Μαδρίτη ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, θα σηματοδοτήσει τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινής γνώμης των δυο χωρών, εξέφρασε o Toύρκος πρέσβης στο Λονδίνο, Οζντέμ Σαμπεργκ σε συνέντευξή του προς την ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC. "Εκτιμούμε ότι τώρα έχουν αλλάξει οι απόψεις για τις σχέσεις των δυο χωρών και για τους τρόπους με τους οποίους θα είναι δυνατή η ανάπτυξη των σχέσεων αυτών", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σαμπεργκ.

Περισυνελέγησαν, από τουρκικά σωστικά μέσα, τα τρία άτομα που επέβαιναν στο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο, το οποίο κατέπεσε το μεσημέρι ανοιχτά των ακτών της Μικράς Ασίας, εντός του FIR της Αγκυρας. Το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Ανατολή" μετέδωσε ότι τα τρία άτομα έχουν τραυματιστεί. Το μεσημέρι με εντολή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, Αθανάσιου Τζογάννη, απογειώθηκε το ελληνικό πολεμικό ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης που σταθμεύει μόνιμα στη Χίο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαμήνυσε στην Τουρκική πως είναι έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας. Σαρανταοχτάωρη απεργία εξήγγειλαν για αύριο και μεθαύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας ωστόσο το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις κινητοποιήσεις με τη μορφή απεργιών. Αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας ενάντια στις καταστροφικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, επιλογές της πολιτείας. Αιχμή των κινητοποιήσεων των γιατρών είναι το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, η συζήτηση του οποίου άρχισε χθες στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής. Στο μεταξύ, η απόφαση των φαρμακευτικών συλλόγων να μην χορηγούνται φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους ισχύει από χθες αν και δεν εφαρμόζεται από όλα τα φαρμακεία που παραμένουν ανοικτά.

Τον νέο αεροσταθμό του αεροδρομίου του Ηρακλείου εγκαινίασε το μεσημέρι ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρης Καστανίδης. Οι νέες εγκαταστάσεις είναι έκτασης είκοσι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και εξυπηρετούν τις αφίξεις και αναχωρήσεις εξωτερικού. "Τα αεροδρόμια στο Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Κέρκυρα, τη Ρόδο και την Κω, θεωρούνταν και θεωρούνται κρίσιμα, όχι μόνο για την εντύπωση που η χώρα πρέπει να δίνει στο εξωτερικό, αλλά και γιατί όντως θα πρέπει να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες", είπε ο κ. Καστανίδης.

Διέκοψε τη διαδικασία προσφυγής της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας η Κομισιόν για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχτηκε τη διαγραφή των χρεών του ναυπηγείου και ενέκρινε επενδυτική ενίσχυση ύψους 7,8 δισ. δρχ., στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών, για χορήγηση βοήθειας στα υπό αναδιάρθρωση ναυπηγεία της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ισπανίας.

Αρχίζουν από μεθαύριο Παρασκευή να καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη οι 400 εκπρόσωποι των απόδημων Μακεδόνων από όλο τον κόσμο, για να πάρουν μέρος στις εργασίες του Ζ΄Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, που θα διεξαχθούν από τις 20 έως τις 27 Ιουλίου, ενώ η επίσημη έναρξη θα γίνει στις 11.30 το πρωί της Κυριακής 20 Ιουλίου στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα του συνεδρίου, το οποίο εκτός των άλλων θα ασχοληθεί και με την καλύτερη δραστηριοποίηση των απόδημων Μακεδόνων στην προβολή των εθνικών μας θεμάτων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας, Ελευθέριος Σιούστης, επισημαίνει ότι "για πρώτη φορά φέτος, όλες οι Παμμακεδονικές Ενώσεις θα συνεδριάσουν μαζί και θα εκλέξουν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Παμμακεδονικών Ενώσεων".

Την επιτακτική ανάγκη καθορισμού μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, με απαραίτητη προϋπόθεση τη συσπείρωση και ενότητα των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, επισήμαναν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, έτσι ώστε "να μην αποτελέσει αντικείμενο εμπορευματοποίησης" και να μην υπάρξουν πελατειακές σχέσεις. Ο αντινομάρχης υγείας, Μιχάλης Λιάκος τόνισε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προτείνει την ύπαρξη εκπροσώπου της στο Δ.Σ του νοσοκομείου.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη μία το μεσημέρι στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ των νησιών Σκύρου και Λέσβου. Ζημιές από το σεισμό δεν αναφέρθηκαν.

Η χθεσινή εκλογή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο αξίωμα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, αποτελεί και σήμερα το κύριο σημείο αναφορών τόσο του Τύπου όσο και του πολιτικού κόσμου της χώρας. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, στην ειδησεογραφία του οποίου κυριαρχεί η εκλογή του Μιλόσεβιτς, τη χαρακτηρίζει ως "γεγονός με ιστορική αξία", ενώ ταυτόχρονα προβάλλει δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, στις οποίες κοινή είναι η εκτίμηση ότι "στις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, χάρη στις ενέργειες του Μιλόσεβιτς, διαφυλάχθηκε η ειρήνη και η σταθερότητα στη χώρα". Ο Τύπος που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, επισημαίνει ότι η χθεσινή εκλογή του Μιλόσεβιτς -η οποία δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της Βουλής- αιφνιδίασε ακόμα και τους ίδιους τους βουλευτές.

Την αποφυλάκιση των δημοσιογράφων και συγγραφέων, που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές ζήτησαν από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, μέλη της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ). Ο κ. Ετζεβίτ, δήλωσε πως θα πραγματοποιηθούν γοργά βήματα για τον τερματισμό πιέσεων, που ασκούνται στους δημοσιογράφους και θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να επωφεληθούν από αυτά όχι μόνο οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι συγγραφείς και διανοούμενοι. Σύμφωνα με τον κ. Ετζεβίτ, υπάρχει επιθυμία για την αποφυλάκιση όλων των δημοσιογράφων, αλλά αντιμετωπίζονται ορισμένα προβλήματα.

Κοινό ανακοινωθέν που αφορά στη βελτίωση και στην ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών τους, υπέγραψαν οι Πρόεδροι της Γεωργίας και της Τουρκίας, Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Το ανακοινωθέν υπεγράφη κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης, που πραγματοποίησε ο Σουλεϊμαν Ντεμιρέλ στη Γεωργία, προσκεκλημένος του Προέδρου Σεβαρτνάντζε. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, υπογράφηκαν ακόμη επτά συμφωνίες, πρωτόκολλα και σύμφωνα που θέτουν το νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Οι ισχυροί άνεμοι που εκδηλώνονται σήμερα στα κεντρικά και βόρεια της χώρας αύριο θα περιοριστούν μόνο στα βορειοανατολικά τις απογευματινές ώρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Την Παρασκευή και το Σάββατο ο καιρός θα βελτιωθεί ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο. Ειδικότερα αύριο, αρχικά σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανόν να βρέξει στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18 έως 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 33 και στα νησιά από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 16 July 1997 - 17:40:21 UTC