Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-06-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:15 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.6.1997

Η προετοιμασία της ελληνικής παρουσίας στη Σύνοδο Κορυφής του Άμστερνταμ αποτελεί το αντικείμενο σύσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε σήμερα ότι στο τελικό κείμενο της διακυβερνητικής θα υπάρξει ως στοιχείο η προσθήκη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, μετά από αίτημα της χώρας μας. Το θέμα θα συζητηθεί και αύριο στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η κυβερνητική πολιτική στον τομέα του φαρμάκου, θέμα για το οποίο θα παρουσιάσει εισήγηση ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου και ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας με εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών Αλέκου Παπαδόπουλου.

Συνάντηση μισής ώρας με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, και τον υφυπουργό, Γιάννο Κρανιδιώτη, είχε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Φάτος Νάνο. Τόσο ο κ. Πάγκαλος όσο και ο κ. Κρανιδιώτης εξέφρασαν τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης για την ανεξέλεγκτη δράση ενόπλων συμμοριών στην Αλβανία και τους κινδύνους για τα μέλη της μειονότητας. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Νάνο τόνισε ότι επιβεβαιώθηκε η δέσμευση της Αθήνας να βοηθήσει με κάθε τρόπο για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στην Αλβανία. Ο κ. Κρανιδιώτης εξέφρασε την ελπίδα να πάνε όλα καλά στην Αλβανία και σημείωσε ότι η Ελλάδα θέλει να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκδημοκρατισμού στη γειτονική χώρα. Οι δυνατότητες συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ και του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης, που είχαν το μεσημέρι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων. Ο κ. Νάνο συναντήθηκε με αντιπροσωπείες του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και του τομέα Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος.

Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα, αλλά και τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, άσκησε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι στα εθνικά θέματα η κυβέρνηση επιχειρεί να γίνει αρεστή, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει την πορεία της, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υποχωρήσεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο και οξύτητα στις διμερείς σχέσεις. Ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με συνέντευξή του σήμερα στον "Ελεύθερο Τύπο" για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνει ότι θα διεκδικήσει την προεδρία αν η εκλογή γίνει απευθείας από τον λαό. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές καλεί τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για τον εκλογικό νόμο και χαρακτηρίζει τραγική την κατάσταση της οικονομίας.

Τη διαφωνία του για τη θέση της κυβέρνησης στην αναθεώρηση του Συντάγματος, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ ειδικότερα τόνισε την αντίθεσή του στο θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους, χωρίς να προκηρυχτούν εκλογές. Ο κ. Κωνσταντόπουλος πρότεινε έμμεσα την εκλογή του κ. Στεφανόπουλου για δεύτερη θητεία, ενώ στη συνέχεια επανέλαβε την πρότασή του για διάλογο με ΠΑΣΟΚ, ΔΗΚΚΙ και ΚΚΕ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του, ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα, λέγοντας ότι ο ΣΥΝ επιδιώκει ισότιμο δημόσιο διάλογο για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Έντονη ανησυχία για τη νέα στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ, εκφράζουν 23 βουλευτές (21 του ΠΑΣΟΚ και 2 της Ν.Δ.), μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής. Με γραπτή ανακοίνωση καταδικάζουν τις επί ένα μήνα συνεχείς ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος του Ιράκ, σημειώνοντας ότι αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ, δημιουργούν συνθήκες αποσταθεροποίησης και συνιστούν κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμό της περιοχής. Οι βουλευτές, καλούν την Τουρκία να αποσύρει, χωρίς περαιτέρω αναβολή, τα στρατεύματα της από το Ιράκ και να πάψει να συμπεριφέρεται σαν περιφερειακή υπερδύναμη και στην πραγματικότητα ως ταραχοποιός. Επισημαίνουν ακόμα πως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία 15 χρόνια στις επιχειρήσεις των στρατιωτικών αρχών της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων.

Σχεδόν υπερκαλύφθηκε, η μετοχή του ΟΤΕ, η τιμή της οποίας διαμορφώθηκε στις 7.450 δραχμές και ενισχύθηκε κατά 2,4%. Συγκεκριμένα, καλύφθηκαν τα 400 δισεκατομμύρια δραχμές της έκδοσης. Τεράστιες ουρές επενδυτών σχηματίστηκαν και σήμερα στις τράπεζες που διαθέτουν τη μετοχή σε ολόκληρη τη χώρα. Oι μεγάλες τράπεζες έδωσαν στοιχεία που πιστοποιούν ότι όσον αφορά τις δημόσιες εγγραφές, έχουν καλύψει τα 2/3 της έκδοσης που τους αναλογεί, ενώ οι μικρότερες υποστήριξαν ότι έφτασαν στην υπερκάλυψη του δικού τους τμήματος. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΤΕ, για να συζητηθεί η προοπτική αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού, στην οποία θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι κάτοχοι παλαιότερων μετοχών.

Τις Κυκλάδες θα επισκεφτεί από αύριο έως και το Σάββατο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Ο κ.Στεφανόπουλος θα περιοδεύσει στα νησιά Κύθνος, Σέριφος και Σίφνος, ενώ την Παρασκευή θα βρεθεί στη Μήλο και τη Σύρο. Το Σάββατο θα επισκεφτεί την Άνδρο και την Κέα. Πολλοί δήμοι και κοινότητες των Κυκλάδων, θα ανακηρύξουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας επίτιμο δημότη τους, ενώ στη Σύρο το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, θα ανακηρύξει τον κ.Στεφανόπουλο επίτιμο πρόεδρο του.

Συνεδριάζουν αύριο τα διοικητικά Συμβούλια των ομοσπονδιών των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση ή μη των κινητοποιήσεών τους κατά τη διάρκεια των Γενικών Εξετάσεων. Οι υπάλληλοι του υπουργείου, οι οποίοι ζητούν τη χορήγηση του επιδόματος Γενικών Εξετάσεων που καταργήθηκε με το ενιαίο μισθολόγιο, πραγματοποίησαν το μεσημέρι πορεία που κατέληξε στη Βουλή.

Την Ξάνθη θα επισκεφθεί αύριο ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, όπου θα παραστεί στις διήμερες εκδηλώσεις για την 75η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Κακλαμάνης θα μιλήσει σε εκδήλωση στην αίθουσα της νομαρχίας και το μεσημέρι του Σαββάτου θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που έχει στηθεί στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Αποστολή 40 ξένων οικονομικών και εμπορικών διπλωματών από 26 χώρες θα επισκεφθεί το νομό Πέλλας αύριο, το Σάββατο και την Κυριακή, όπου θα έχει επαφές με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργο Πασχαλίδη, το νομάρχη Γιώργο Τάνο, δημάρχους, επιχειρηματίες, εκπροσώπους Επιμελητηρίων και άλλων παραγωγικών φορέων της περιοχής. Οι ξένοι διπλωμάτες θα φτάσουν αύριο το απόγευμα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης και με τρία λεωφορεία θα αναχωρήσουν για την Έδεσσα. Εκεί θα τους γίνει επίσημη υποδοχή στο κτίριο της Νομαρχίας και θα ακολουθήσει δεξίωση προς τιμή τους.

Διαμορφώθηκε το τελικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, τόσο για τη θερινή όσο και για την χειμερινή περίοδο, μετά τις διαβουλεύσεις μεταξύ αρμόδιων φορέων. Με απόφαση του νομάρχη, Κώστα Παπαδόπουλου, καθορίζεται ότι στο εξής τα γενικά εμπορικά καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης, κατά τη θερινή περίοδο από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου λειτουργούν καθημερινά από τις 8πμ-9μμ και το Σάββατο από τις 8πμ-6μμ. Κατά τη χειμερινή περίοδο, από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου το ωράριο διαμορφώνεται ως εξής: καθημερινά από τις 8:30πμ-8μμ και το Σάββατο από τις 8:30πμ-6μμ.

Φθηνότερα κατά 2,50 δραχμές το λίτρο πωλείται από σήμερα η βενζίνη, ενώ κατά 2 δραχμές μειώνεται και η τιμή του ντίζελ, λόγω της μεταβολής των διεθνών τιμών. Σύμφωνα με τις νέες ενδεικτικές τιμές που προσδιορίστηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η βενζίνη σούπερ θα πωλείται στο εξής προς 222,7 δραχμές το λίτρο και η αμόλυβδη έναντι 206,70 δραχμών.

Στη γονιδιακή θεραπεία επικεντρώνουν οι επιστήμονες τις προσπάθειες τους για την πρόληψη και τη ριζική θεραπεία των αιμοσφαιρινοπαθειών και άλλων νόσων, ενώ εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι σε λίγα χρόνια οι έρευνες των ειδικών θα φέρουν αποτελέσματα στον τομέα της μοριακής βιολογίας. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα αυτό, αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα του 10ου Μεσογειακού Συνεδρίου Αιματολογίας, οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα στο Συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της ΔΕΘ.

Ζωντανοί θρύλοι της παγκόσμιας μουσικής όπως η Joan Baez, η Diamanda Galas, ο Ray Charles, ο Chik Corea και ο Gary Burton και μαζί τους μεγάλοι της ελληνικής μουσικής όπως οι : Δήμος Μούτσης, Θάνος Μικρούτσικος, Χάρις Αλεξίου, Ορφέας Περίδης, Αλκίνοος Ιωαννίδης εμφανίζονται φέτος στο αναβαθμισμένο Φεστιβάλ Κασσάνδρας. Η έναρξη των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ θα γίνει στις 20 Ιουνίου με τη συναυλία της "βέβηλης" ερμηνεύτριας Diamanda Galas ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 29 τoυ μήνα με την συναυλία της πρέσβειρας της μουσικής της αμφισβήτησης Joan Baez.

Στις 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης. Ήδη οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν λάβει αντίγραφα της πρόσκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ για τις απευθείας συνομιλίες, είπε ο κ. Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται να ασχοληθεί "εξαντλητικά με όλα τα θέματα και θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτηματικά που εγείρονται ενόψει των συνομιλιών". Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχουν ακόμα γίνει εισηγήσεις ή προτάσεις από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για θέματα που θέλουν να περιληφθούν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της 23ης Ιουνίου.

Η νέα κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας στηρίζει τη διευθέτηση του Κυπριακού, δήλωσε ο Βρετανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντάγκ Χέντερσον. Ο κ.Χέντερσον κάλεσε τις δύο πλευρές της Κύπρου, τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, να εργαστούν επικοιδομητικά με τον ΟΗΕ για τις απευθείας διαπραγματεύσεις με σκοπό τη συνολική πολιτική επίλυση του προβλήματος.

Νέα ένταση αναμένεται να πυροδοτήσουν οι πληροφορίες που διέρρευσαν σε αλβανικές εφημερίδες, ότι ένα ακόμη επενδυτικό πυραμιδικό πρόγραμμα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. Πρόκειται για την εταιρεία "Μustafa Leka" για την οποία ωστόσο, γράφει ο αλβανικός τύπος, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των "επενδυτών" και το ύψος των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί σ΄αυτή. Η εφημερίδα "Ρεπούμπλικα" αναφέρει ότι τουλάχιστον 150 Αλβανοί που είχαν επενδύσει τα χρήματά τους στις παρατράπεζες "Vefa", "Kamberi", "Silva" και "Cenaj", η κατάρρευση των οποίων επέφερε την κρίση στη χώρα, έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων τους. Η ίδια εφημερίδα κατηγορεί τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα για ύποπτες διασυνδέσεις με τον πρόεδρο της ήδη χρεοκοπημένης παρατράπεζας "Xhaferri".

Βέβαιος για την επανεκλογή του στο αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, εμφανίστηκε ο 75χρονος σημερινός Πρόεδρος της Κροατίας, Φράνιο Τουτζμαν, δηλώνοντας ότι η νίκη στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή 15 Ιουνίου θα είναι η θεαματικότερη στην ιστορία της χώρας. Είναι οι δεύτερες εκλογές που πραγματοποιούνται μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κροατίας το 1991. Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, απόσπασμα της οποίας μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, ο Φράνιο Τούτσμαν είπε χαρακτηριστικά:"Η επανεκλογή μου είναι βεβαία. Η νίκη μου θα είναι πιο θεαματική παρά ποτέ. Κι αυτό όχι σύμφωνα με δικούς μου υπολογισμούς αλλά σύμφωνα με τις ενδείξεις που λαμβάνω από τους ψηφοφόρους".

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας και της ΠΓΔΜ. Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, στα μέσα του Ιουλίου επίσκεψη στη Ρωσία θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Λάζαρ Κιτάνοφσκι, ο οποίος θα υπογράψει με τον Ρώσο ομόλογο του συμφωνία συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.

Ανοδο θα σημειώσει αύριο η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 34 βαθμούς, στο Ιόνιο από 17 μέχρι 32 και στο Αιγαίο από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος και μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 12 June 1997 - 18:05:29 UTC