Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-06-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:53 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13.6.1997

Επαφές με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ είχε στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. Οι επαφές αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της διήμερης εαρινής αμυντικής συνόδου του ΝΑΤΟ, που συνέρχεται στις Βρυξέλλες, με θέμα τη νέα δομή της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Τσοχατζόπουλου με τον στρατιωτικό αρχηγό του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Τζώρτζ Οργουιν, βρέθηκε το ζήτημα της εγκατάστασης νατοϊκού στρατηγείου στην Ελλάδα. "Η θέση της Ελλάδας είναι καθαρή: διεκδικούμε στο χώρο της Μεσογείου για την Ελλάδα ισότιμα υποστρατηγεία με τις υπόλοιπες χώρες ανεξάρτητα από τον αριθμό που τελικά θα αποφασιστεί" είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε: "η λύση των τεσσάρων στρατηγείων μας φαίνεται λογική". Ο κ. Οργουιν έδειξε κατανόηση στις ελληνικές επιφυλάξεις για το στρατηγείο της Λάρισας, θέση, που τέθηκε ξεκάθαρα από τον υπουργό Αμυνας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος νωρίτερα συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με το Βέλγο ομόλογό του, Ερίκ Ροσελέ, με τον οποίο συζήτησε θέματα διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Προειδοποίηση πρός την κυβέρνηση έστειλε χθές ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας καραμανλής, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Τόνισε ότι δεν επιτρέψει "ολίσθηση' στα εθνικά θέματα. παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία ζητεί απο την κυβέρνηση να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα.

Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Αντικείμενο της συνεδρίασης του Συμβουλίου θα είναι η κυβερνητική πολιτική στον τομέα του φαρμάκου, θέμα για το οποίο θα παρουσιάσει εισήγηση ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου και ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας με εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέκου Παπαδόπουλου. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, μεταξύ άλλων θα συζητηθούν και ζητήματα διακυβερνητικής διάσκεψης. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι οι πληροφορίες που έχει η κυβέρνηση, είναι ότι στο τελικό κείμενο θα υπάρξει ως στοιχείο η προσθήκη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, μετά από αίτημα της χώρας μας.

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, καθώς και η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, απετέλεσαν το αντικείμενο συνάντησης, που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα. κ. Τσοβόλας, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη "αλλαγής πλεύσης", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ κατέστησε σαφές ότι "χρειάζεται η κατάργηση των άρθρων 3 και 102 της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που επιβάλλουν τη μοναδική σκέψη, δηλαδή επιβάλλουν σαν αποκλειστικό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα, το νεοφιλελευθερισμό". Eξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, τόνισε και την αναγκαιότητα καθορισμού μιας στρατηγικής της κυβέρνησης, συμβατή στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα πρέπει να έχει ως συνιστώσες την ανάπτυξη, ώστε "το χαμηλό βιοτικό επίπεδο του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου, να προσεγγίζει σταδιακά αυτό του ευρωπαϊκού Βορρά".

Στο προσκήνιο και πάλι, η τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς γιατί επικήρυξε την τρομοκρατική οργάνωση η αμερικανική κυβέρνηση και όχι η ελληνική, τόνισε ότι "η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, δοθέντος ότι υπάρχουν και τέσσερα θύματα, όπως επίσης και για το λόγο ότι η αμερικανική πρεσβεία, έχει δεχθεί επίθεση με ρουκέτες". Καταλήγοντας σημείωσε ότι "οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν μια συγκεκριμένη πρακτική, στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθούν. Και η Ελλάδα στο παρελθόν έχει ακολουθήσει μια τέτοια πρακτική".

Συνέρχεται σήμερα, για πρώτη φορά η Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να εκλέξει το προεδρείο της. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος της Επιτροπής θα προταθεί από το ΠΑΣΟΚ ο Α' αντιπρόεδρος της Βουλής, Παναγιώτης Κρητικός, ο οποίος είχε προεδρεύσει και στην προηγούμενη Επιτροπή, ενώ για τις θέσεις των αντιπροέδρων θα προταθούν βουλευτές από τη ΝΔ και το ΚΚΕ. Πρόθεση της κυβέρνησης για τη συγκρότηση Διακομματικού Προεδρείου, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, είναι να διεξαχθούν όλες οι εργασίες για την Αναθεώρηση του Συντάγματος μέσα σ'ένα ευρύτερο συναινετικό κλίμα.

Τη διαφωνία του για τη θέση της κυβέρνησης στην αναθεώρηση του Συντάγματος, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ ειδικότερα τόνισε την αντίθεσή του στο θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους, χωρίς να προκηρυχθούν εκλογές. Ο κ. Κωνσταντόπουλος πρότεινε έμμεσα την εκλογή του κ. Στεφανόπουλου για δεύτερη θητεία, ενώ στη συνέχεια επανέλαβε την πρότασή του για διάλογο με ΠΑΣΟΚ, ΔΗΚΚΙ και ΚΚΕ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του, ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα, λέγοντας ότι ο ΣΥΝ επιδιώκει ισότιμο δημόσιο διάλογο για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Οι δυνατότητες συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ και του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης, που είχαν, αντιπροσωπείες του κυβερνώντος κόμματος, με αντιπροσωπεία του αλβανικού, επικεφαλής της οποίας, ήταν ο ηγέτης του, Φατός Νάνο. Ο κ. Νάνο, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τον Γιάννη Σουλαδάκη και το Θεόδωρο Τσουκάτο και με αντιπροσωπεία του τομέα Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος, αποτελούμενη από τον αναπληρωτή Γραμματέα και υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη και τον ευρωβουλευτή, Γιάννη Ρουμπάτη.

Αρχίζει σήμερα στην Θεσσαλονίκη το Δ' παγκόσμιο συνέδριο ποντιακού ελληνισμού.Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ.Αλ.Παπαδόπουλος. Συμμετέχουν περίπου 800 σύνεδροι απ΄όλο τον κόσμο.Η τελετή των εγκαινίων θα γίνει στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου πανεπιστημίου, ενώ οι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ.

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση των περιουσιακών στοιχείων των Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου καθώς οι ελβετικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν περίπου χίλιους λογαριασμούς που ανήκουν σε θύματα του Ολοκαυτώματος. Οπως μετέδωσε το BBC η ανεξάρτητη επιτροπή που διερευνά το θέμα των περιουσιακών στοιχείων των Εβραίων ενημερώθηκε για την ύπαρξη των λογαριασμών και σε μια βδομάδα θα αρχίσει τον σχετικό έλεγχο. Ενώ ο διευθυντής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου Α. Στάινμπερ μιλώντας στο ΒΒC χαρακτήρισε την αποκάλυψη συγκλονιστική ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, η οποία προπολεμικά ήταν η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας, Ανδρέας Σεφιχά δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της επιτροπής έρευνας.

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε γυμναστής από τη Θεσσαλονίκη, που καταγγέλει ότι από τις βρύσες του διαμερίσματος του έτρεχε νερό με σκουλήκια. Οπως αναφέρει σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον εισαγγελέα ο γυμναστής, Γιώργος Κατζικάς, ιδιοκτήτης διαμερίσματος στο συγκρότημα εργατικών κατοικιών, στην οδό Συντ. Δαβάκη 20 στους Αμπελόκηπους, τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες στα διαμερίσματα τριών τουλάχιστον πολυκατοικιών, έτρεχε από τις βρύσες μολυσμένο νερό με σκουλήκια. Καταγγέλει ακόμα ότι παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες που άρχισε να κάνει από τις 20 Μαϊου στον ΟΥΘ και στη διεύθυνση υγιεινής, η βλάβη στο δίκτυο αποκαταστάθηκε πριν από μερικές μέρες.

Θύματα απαγωγής έπεσαν δύο Γερμανοί τραπεζίτες και ένας εκπρόσωπος εταιρείας, που καταγγέλουν ότι με την απειλή όπλων και δεμένοι χειροπόδαρα αναγκάστηκαν να υπογράψουν έγγραφα και επιταγές για να απαλειφθούν τα χρέη επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη σε γερμανική τράπεζα. Σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών που εκδόθηκε, ο έμπορος μοτοσικλετών, Κωνσταντίνος Αραμπατζής, από τη Θεσσαλονίκη μαζί με τον 35χρονο αστυνομικό, Νίκο Κορεκτσίδη, από το Ριζοχώρι Πέλλας, κατηγορούνται ότι στις αρχές του 1995 απήγαγαν από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης τρεις Γερμανούς που ήρθαν στην Ελλάδα, για να διαπραγματευθούν τραπεζικά και εμπορικά θέματα με τον επιχειρηματία.

Στο δεκαήμερο αθλητικών εκδηλώσεων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που προγραμματίζεται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη '97" εντάσσεται το Ευρωπαϊκό Ανοικτό Σκακιστικό Πρωτάθλημα για άτομα με ειδικές ανάγκες διοργανώνει ο Οργανισμός σε συνεργασία με τη Σχολή Τυφλών "Ηλιος", από τις 21 μέχρι και τις 27 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του αμερικανικού κολεγίου "Pinewood". Στο πρωτάθλημα έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή 20 άτομα από την Ελλάδα, την Ολλανδία και τη Λιθουανία. Το δεκαήμερο θα κορυφωθεί με το Μεσογειακό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Τυφλών, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 29 και 30 Ιουνίου. Στο πρωτάθλημα θα συμμετέχουν τέσσερις ομάδες από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, και θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο μίνι ποδοσφαίρου Νικολούδη. Στους νικητές θα δοθούν έπαθλα ύψους 500.000 συνολικά.

Η προώθηση της διαβαλκανικής συνεργασίας, στο πλαίσιο του προγράμματος LACE, θα αποτελέσει το θέμα ημερίδας που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Τρίτη 17 Ιουνίου, στο περίπτερο 8 της HELEXPO-ΔΕΘ. Το πρόγραμμα LACE, στο πλαίσιο του οποίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτεί οκτώ περιφερειακά γραφεία-αντέννες, θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ένα τέτοιο γραφείο, πρόκειται να λειτουργήσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα καλύπτει τις χώρες Ελλάδα - Αλβανία - Βουλγαρία, καθώς και Ελλάδα - Ιταλία. Η προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα, συνίσταται στη διοργάνωση ημερίδων - σεμιναρίων, στην ανταλλαγή εμπειριών από την υλοποίηση διασυνοριακών προγραμμάτων, στη δημιουργία βάσης δεδομένων, αλλά και στην παροχή τεχνικής βοήθειας σε διασυνοριακές ομάδες εργασίας.

Στη Βενετία, μεταβαίνει, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Ευγένιος Γιαννακόπουλος, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις της 47ης Μπιενάλε, ως εκπρόσωπος του υπουργείου. Στη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής του, ο κ. Γιαννακόπουλος θα εγκαινιάσει το ελληνικό περίπτερο. Σημειώνεται ότι η ελληνική συμμετοχή έχει τίτλο "Μέλλον - Παρόν - Παρελθόν".

Οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς θα αρχίσουν με κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης και εάν προκύψουν προβλήματα τότε είναι ευθύνη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να αποφασίσει για το τί πρέπει να γίνει. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι ''ειναι φυσικό αφού δεν προηγείται η αποστολή της ημερήσιας διάταξης, να αποτελέσει αντικείμενο στην πρώτη συνεδρίαση''. Πρόσθεσε όμως ότι στην πρόσκληση προβλέπεται ότι θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις παρόμοιας φύσης μέσα στο καλοκαίρι. ''Επομένως αυτό δείχνει τη θέληση, την επιμονή και τη διάθεση για να γίνουν σοβαρές και εντατικές συνομιλίες'', πρόσθεσε.

Προκλητικός εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά ο ψευδοπρωθυπουργός των κατεχόμενων, Ντ. Ερογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ''η ΤΔΒΚ θα παραμείνει για πάντα τουρκικό και ισλαμικό κράτος και ότι η σημαία δε θα υποσταλεί''. Τις δηλώσεις του Ερογλου δημοσιεύει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα ''Μπιρλίκ'', η οποία όπως αναφέρει, προέβη σ' αυτές κατά τη διάρκεια κατάθεσης θεμέλιου λίθου για την κατασκευή τεμένους στο κατεχόμενο χωριό Βασίλι.

''Θα ήταν πιο επωφελές για την Ελλάδα να κατευθύνει τη δημιουργικότητα που επιδεικνύει για να ενοχλήσει την Τουρκία, προς την επίλυση των ζητημάτων'', υπογραμμίζει σε χθεσινή του ανακοίνωση για τις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται στη χώρα μας για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνει λόγο για ''δήθεν ποντιακή γενοκτονία'', που γίνεται όπως υποστηρίζει ''αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ελληνική πλευρά'' για την εκτόξευση βαρειών κατηγοριών εναντίον της Τουρκίας, ενώ αναφέρει ότι, ήδη η ανησυχία αυτή της τουρκικής διπλωματίας, γνωστοποιήθηκε στον Ελληνα Πρεσβευτή στην Αγκυρα.

Η αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υφίσταται στην Αλβανία, σχετικά με τη διεξαγωγή ή όχι των προσεχών κοινοβουλευτικών εκλογών της 29ης Ιουνίου, η κλιμάκωση της έντασης, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, δε φαίνεται να επηρεάζουν τη δυναμική προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων. Στη Κορυτσά, η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έχει συμφωνήσει με το Σοσιαλιστικό και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για προεκλογική και μετεκλογική συνεργασία, πραγματοποίησε συγκέντρωση. Ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Μέλιος, χαρακτήρισε την περιοχή της Κορυτσάς, ως "ισχυρό προπύργιο" του κόμματος του και εξήρε την προσφορά της Κορυτσάς.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, συνέστησε η επίλυση των διμερών προβλημάτων Βουλγαρίας - ΠΓΔΜ να γίνει με "άψογο τρόπο", ενώ παρότρυνε στο να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών. "Αφού επιδιώκουμε μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, το ίδιο πρέπει να επιδιώκουμε και για τα Βαλκάνια", τόνισε ο κ.Στογιάνοφ κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην περιοχή της "Μακεδονίας του Πιρίν" στη Νότια Βουλγαρία και εξέφρασε ελπίδα ότι μετά τις αλλαγές στην εκτελεστική εξουσία στα Σκόπια, θα υπάρξει και αλλαγή στις βουλγαρο-σκοπιανές σχέσεις.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 13 June 1997 - 6:08:41 UTC