Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-06-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:31 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.6.1997

Με αρκετές διαφοροποιήσεις βουλευτών, τόσο από το κυβερνών κόμμα όσο και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρώθηκε στη Βουλή η Συνθήκη του "Σένγκεν" μετά από φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Με 142 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 78 απόντες βουλευτές, η Συνθήκη που αφορά την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της Ευρωπαικής Ενωσης καθώς και τα ατομικά τους δικαιώματα, έγινε και στην Ελλάδα νόμος του Κράτους. Ναι στην κύρωση της Συνθήκης ψήφισαν 114 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 28 της Νέας Δημοκρατίας. Απουσίασαν 44 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, 27 από τη Ν.Δ. και 7 από τα υπόλοιπα κόμματα.

Σε αμφισβήτηση τίθεται η εγκυρότητα και η ισχύς της επικύρωσης της Συνθήκης Σένγκεν, αφού ενώ θα έπρεπε να κυρωθεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές, υπέρ αυτής ψήφισαν μόνο 142, υπογραμμίζει σε γραπτή της δήλωση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με αφορμή το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη Συνθήκη. ''Η αντίθεση, όχι μόνο της κοινής γνώμης, αλλά και μεγάλου μέρους του Κοινοβουλίου στη Συνθήκη, που δεν εκφράστηκε μόνο με την αρνητική ψήφο 80 βουλευτών, αλλά και την απουσία δεκάδων άλλων, βάζει σε αμφισβήτηση την ουσιαστική νομιμοποίηση της Συνθήκης'', τονίζει το ΚΚΕ, και προειδοποιεί ότι το θέμα δεν έχει κλείσει. Η κ.Παπαρήγα, επικεφαλής αντπροσωπείας του κόμματος, συναντήθηκε με τον υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να ενημερωθεί για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

''Σε μια σάπια κοινωνία όπου ζούμε, το μόνο που έμεινε όρθιο είναι η προστασία της Ορθόδοξης Θρησκείας μας'', τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Παναγιώτης Ψωμιάδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, σχετικά με την αρνητική στάση βουλευτών να ψηφίσουν υπέρ της Συνθήκης Σένγκεν. ''Προσωπικά, με την αρνητική μου ψήφο, δε θέλησα να παραδώσω αφύλακτη την Ελλάδα στις αντίχριστες και ανθελληνικές σκοτεινές δυνάμεις'', σημείωσε ο κ.Ψωμιάδης, εξαπολύοντας επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών, τον οποίο κατηγόρησε ότι υπηρετεί αυτές τις δυνάμεις.

Τα εθνικά θέματα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις απετέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν στη Βουλή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής και ο επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο πρώην πρωθυπουργός ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις πρόσφατες επαφές που είχε στην Αγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον ηγέτη του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ. Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι έγινε και μια γενικότερη ανασκόπηση της πορείας του κόμματος και της πορείας της χώρας. "Πιστεύω ότι με την Τουρκία βαδίζουμε προς εξομάλυνση αλλά βεβαίως υπάρχει το Κυπριακό πάντοτε το οποίο παρεμβάλλεται και όπου τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πολύ σκληρή θα είναι η προσπάθεια που θα γίνει για την επίλυσή του", είπε ο επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ.

Λογικά και αναμενόμενα χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB σύμφωνα με τα οποία η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 4,6 ποσοστιαίες μονάδες. Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε πως τέτοιου είδους στοιχεία είναι φυσιολογικά καθώς η κυβέρνηση έχει αναλάβει το κόστος της διακυβέρνησης της χώρας και δεν έχει την πολυτέλεια να εκτίθεται μόνο μέσω των λόγων της. Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής μέχρι στιγμής είναι θετικά, ότι υπάρχουν σε κοινωνικό επίπεδο αποτελέσματα που δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ προηγείται και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στις εκλογές. Ο υπουργός δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος χαρακτήρισε "περαστικά" τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δυνατό και ενωμένο θα πάει μπροστά και θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.

Μήνυμα προς την Τουρκία πως για να υπάρξει ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όρος απαράβατος είναι να ρυθμιστεί το θέμα των 12 μιλίων, στέλνει μέσω της συνέντευξής του στην τουρκική εφημερίδα ''Τζουμχουριέτ'', ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Αποστολάκης επισημαίνει ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει να εντοπίσει και να θέσει επί τάπητος ορισμένα σημεία των διεθνών συμβάσεων και των διεθνών κανόνων που παρουσιάζουν κενά, και το πράττει αυτό ειδικά στους κανόνες και τους νόμους που καθορίζουν το καθεστώς του Αιγαίου.

Την αντίδραση του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, προκάλεσαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία προσπάθησε με εγκύκλιο του να ακυρώσει ή να αναστείλει εκδηλώσεις για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Σκανδαλίδης, σχετικά με το όλο θέμα, αναφέρει τα εξής:"Ολες οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν όχι μόνο δικαίωμα αλλά υποχρέωση να τιμήσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου με εκδηλώσεις μνήμης, σεβασμού και αγάπης. Και, ασφαλώς οι εκδηλώσεις αυτές αφορούν το ΠΑΣΟΚ και τα συντεταγμένα του όργανα, το σύνολο του Κινήματος και σε καμιά περίπτωση μεμονωμένα πρόσωπα.

Διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στις 20 και 21 Ιουνίου, προκειμένου να εγκαινιάσει την έκθεση των κειμηλίων της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας. Ο κ. Στεφανόπουλος θα αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα της Παρασκευής, όπου θα τον υποδεχτούν στο αεροδρόμιο, οι εποπτεύοντες υπουργοί του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997", ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών αρχών.

Τη διαβεβαίωση ότι το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας θα διασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών της 29ης Ιουνίου έδωσε ο Πρόεδρός του Τριτάν Σέχου μετά από συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο. Ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε την ανάγκη ομαλής διεξαγωγής των επικείμενων εκλογών ώστε να μην υπάρξει αμφισβήτηση του αποτελέσματος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ρόλο της Ελλάδας στην διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών επισήμανε ο κ. Σέχου ο οποίος στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή. Στο μεταξύ, το βράδυ φτάνει στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της οποίας ηγείται ο Φάτος Νάνο. Η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και τους Προέδρους της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού Κώστα Καραμανλή και Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Την εκτίμησή του ότι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία έπαιξε ρόλο απόλυτα θετικό κατά την πρόσφατη κρίση στη χώρα του, διατύπωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Τριτάν Σέχου, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη. Ο κ.Σέχου ενημέρωσε τον κ.Κακλαμάνη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα του, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με τη βοήθεια της Διεθνούς Κοινότητας και ιδιαίτερα της Ελλάδας, θα ξεπερασθούν τελικά όλα τα εμπόδια και η Αλβανία θα πορευθεί στο δρόμο της ειρήνης και της ελευθερίας.

Η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Αμστερνταμ, θα αποτελέσει το αντικείμενο συνάντησης, που θα έχει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα. Σημειώνεται ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόσκληση του κ. Παπανδρέου.

Εν μέσω αντιδράσεων των βουλευτών της αντιπολίτευσης, καθώς και τις επιφυλάξεις των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος (Πεπονή, Γικόνογλου και Σπυριούνη), άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου για τους στρατιωτικούς. Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησαν ότι δίνει ''αυξήσεις ψίχουλα'' στους στρατιωτικούς. Το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.

Μηνυτήρια αναφορά για συκοφαντική δυσφήμιση κατέθεσε στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης, σε βάρος του δημοσιογράφου και συγγραφέα του βιβλίου, με τίτλο "Ιδρυμα Παπαγεωργίου - Το χρονικό της μεγάλης απάτης", ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Βασίλης Παπάς . Ο μηχανικός και πρόεδρος του Ιδρύματος Παπγεωργίου, κ. Παπάς καταγγέλει ότι στη σελίδα 256 του βιβλίου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ο συγγραφέας, Κυριάκος Διακογιάννης, παραθέτει φωτογραφία του και τον χαρακτηρίζει ως άνθρωπο που κατάφερε να εξασφαλίσει θέσεις "κλειδιά" στη διάρκεια ανέγερσης του νέου νοσοκομείου δυτικών συνοικιών, αλλά και στη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου.

Λύση για την προσωρινή στέγαση των τσιγγάνων του Δήμου Ευόσμου αναζητάει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης που μέσα σε ένα μήνα καλείται να αποφασίσει σχετικά με την εξεύρεση χώρου για να ξεκινήσουν οι διαδιασίες προετοιμασίας για τη φιλοξενία των τσιγγάνων. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, σημειώνοντας ότι παράλληλα γίνονται προσπάθειες για την εξεύρεση μόνιμης λύσης τόσο για τους τσιγγάνους του Ευόσμου, όσο και για τους τσιγγάνους όλου του νομού. Οπως διαβεβαίωσε τα κονδύλια είναι εξασφαλισμένα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στέγασης, ύδρευσης, αποχέτευσης, υγιεινής, παιδείας και πολιτισμού για τους τσιγγάνους που θα εγκατασταθούν στις περιοχές που θα επιλεγούν.

''Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε το Αγιο Ορος. Δεν επιθυμούμε οποιεσδήποτε αλλαγές να διαταράξουν τη μοναστική ηρεμία'', τονίζει σε δηλώσεις του ο Ελληνας Πρόξενος στο Λονδίνο, Ανδρέας Ψυχάρης, γιος του διοικητή της Χερσονήσου του Αθω, αναφερόμενος στην ανησυχία που έχει προκαλέσει στην Ιερή Κοινότητα, το θέμα της κατάργησης των συνοριακών ελέγχων. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα ''Εvening Standard'', η οποία και φιλοξενεί τις δηλώσεις του Ελληνα Πρόξενου στο Λονδίνο, ''οι ημιαυτόνομες μοναστικές κοινότητες που βρίσκονται στη χερσόνησου της Βορείου Ελλάδος, είναι αποφασισμένες να αντισταθούν στην κατάργηση των συνοριακών ελέγχων και έχουν την υποστήριξη ισχυρών κύκλων''.

Εντολή στις αστυνομικές αρχές για βίαιη προσαγωγή στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, της εκδότριας, Κατερίνας Βελλίδη, έδωσε ο Β' ειδικός ανακριτής Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Μπαμπαλίδης, που εξέδωσε σχετικό ένταλμα. Οπως ανακοινώθηκε από τις δικαστικές αρχές, ο ανακριτής αναγκάστηκε να εκδώσει το ένταλμα βίαιας προσαγωγής μετά την άρνηση της εκδότριας να εμφανιστεί στον ανακριτή και να δώσει κατάθεση για υπόθεση παράνομης πώλησης οικοπέδου, στην οποία εμπλέκεται. Σε βάρος της κ. Βελλίδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, για απάτη και η δικογρφία βρίσκεται στα χέρια του Β΄ειδικού ανακριτή. Για την υπόθεση έχουν δώσει ήδη καταθέσεις όλοι οι μάρτυρες - αλλά όπως ανακοινώθηκε από την εισαγγελία - ο ανακριτής αδυνατεί να ολοκληρώσει την έρευνα και για αυτό αναγκάστηκε να εκδώσει το ένταλμα βίαιας προσαγωγής. Να σημειωθεί ότι στις 30 Ιουνίου, αναμένεται να εκδικαστούν από το μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, εννέα συνολικά υποθέσεις με κατηγορούμενη, την κ. Βελλίδου για μη καταβολή εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, θα κηρύξει την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, όμως στη συνέχεια θα αναλάβει ο ειδικός εκπρόσωπός του για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κορντοβέζ, και ο Γ.Γ. θα είναι στη διάθεσή του. Αυτό δήλωσε ο πολιτικός σύμβουλος της ειρημευτικής δύναμης, Πίτερ Σμιτ, επιβεβαιώνοντας ότι ο Γκουστάβ Φεϊσέλ επέδωσε και στον Ντενκτάς την πρόσκληση για συνομιλίες από τις 9 μέχρι τις 13 Ιουλίου. ''Οσον αφορά στο ''ανεπίσημο δείπνο'' που θα παραθέσει ο Γ.Γ. στις 8 Ιουλίου, μία ακριβώς ημέρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο κ. Σμιτ είπε ότι θα πραγματοποιηθεί στην οικία του Κόφι Ανάν.

''Η λύση του Κυπριακού επείγει τώρα όσο ποτέ άλλοτε'', δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Νταγκ Χέντερσον, καλώντας παράλληλα τις δύο πλευρές να εργαστούν ''εποικοδομητικά με τον ΟΗΕ για απευθείας διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε συνολική πολιτική λύση''. Ο κ. Χέντερσον, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις που του τέθηκαν στη βρετανική Βουλή, διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία ''θα συνεχίσει να εργάζεται δραστήρια για να προωθήσει τη διαδικασία'' επίλυσης του Κυπριακού.

Εντείνονται οι διεργασίες των πολιτικών κομμάτων στην Αλβανία, προκειμένου να διευρενηθούν οι δυνατότητες συνεργασιών-συμμαχιών ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών της 29ης Ιουνίου. Σημείο αναφοράς των προεκλογικών τους διακήρυξεων, είναι η μελλοντική δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας και η ανασυγκρότηση των θεσμών του κράτους. Ηδη, εδώ και αρκετές μέρες, ανακοινώθηκε η υπογραφή της προεκλογικής και μετεκλογικής πολιτικής συμφωνίας του Σοσιαλιστικού και Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, βάσει της οποίας, θα έχουν κοινούς υποψηφίους σε 56 μέχρι 60 εκλογικές περιφέρειες. Τα δύο κόμματα ανακοίνωσαν ότι, είναι ανοικτά για συνεργασία με κεντρώα και δεξιά κόμματα. Βασικοί μετακλογικοί τους στόχοι είναι η ψήφιση νέου Συντάγματος, η ανασυγκρότηση των θεσμών, η αποπολιτικοποίηση των μυστικών υπηρεσιών, η ανεξαρτοποίηση της δικαιοσύνης, η επίλυση του προβλήματος των παρατραπεζών κ.α.

Ως μεγαλύτερο εσωτερικό κίνδυνο χαρακτήρισε το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας τις αναχρονιστικές ενέργειες των ισλαμιστών κατά τη διάρκεια σειράς ενημερωτικών μπρίφινγκ που άρχισαν από προχθες. Το Γενικό Επιτελείο αξιολογώντας τους εσωτερικούς κινδύνους που απειλούν τη χώρα έθεσε το αναχρονιστικό ισλαμικό κίνημα στην πρώτη σειρά μαζί με τις διαμελιστικές ενέργειες που απειλούν την ακεραιότητα του κράτους.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 12 June 1997 - 7:08:11 UTC