Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-06-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:58 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11.6.1997

Με αρκετές διαφοροποιήσεις βουλευτών, τόσο από το κυβερνών κόμμα όσο και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρώθηκε στη Βουλή η Συνθήκη του Σένγκεν, μετά από φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Με 142 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 78 απόντες βουλευτές, η Συνθήκη που αφορά την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τα ατομικά τους δικαιώματα, έγινε και στην Ελλάδα νόμος του Κράτους. Ναι στην κύρωση της Συνθήκης ψήφισαν 114 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 28 της Νέας Δημοκρατίας. Διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι έξω από τη Βουλή με αίτημα να μην ψηφιστεί η Συνθήκη, ενώ δύο ένστολοι αστυνομικοί από τις μονάδες που παρατάχθηκαν έξω από τη Βουλή για την πρόληψη επεισοδίων εγκατέλειψαν τη θέση τους και ενώθηκαν με το πλήθος.

Εφ' όλης της ύλης ενημέρωση έκανε το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, η αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και οι εξελίξεις σε διευρωπαϊκό επίπεδο, ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και της Συνόδου Κορυφής του Άμστερνταμ. Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σημίτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε πολύ καλή και ενδιαφέρουσα.

Νέα επίθεση κατά του ελληνικού Προξενείου στο Αργυρόκαστρο, έγινε το μεσημέρι όταν άγνωστοι έριξαν σαράντα πυροβολισμούς με ''Καλάσνικωφ'' κατά του κτιρίου. Οι δράστες επέβαιναν σε αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες και μετά το επεισόδιο έγιναν άφαντοι. Από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ωστόσο ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα.

Αναμενόμενα χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB, σύμφωνα με τα οποία η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 4,6 ποσοστιαίες μονάδες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου είπε χαρακτηριστικά: "Οι δημοσκοπήσεις αυτές ως ένδειξη μιας πορείας δίνουν αποτελέσματα αναμενόμενα και θα έχουμε, καθώς εξελίσσεται το κυβερνητικό έργο, επίσης τέτοια φαινόμενα διάφορα από δημοσκοπήσεις και μετρήσεις". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση επικαλείται τα αποτελέσματα των εκλογών και πρόσθεσε ότι κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές και θα εργαστεί ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και στην κάλπη των επόμενων εκλογών. Τη θέση ότι ο Έλληνας πολίτης θα κρίνει στο τέλος της τετραετίας για το έργο της κυβέρνησης, διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, επισήμανε ότι η έρευνα της MRB αποδίδει την κοινή γνώμη και πρόσθεσε ότι διαπιστώνεται μια συνολική άνοδος της Νέας Δημοκρατίας, που αποτυπώνεται στη σχετική έρευνα.

Συνεδριάζει αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με αντικείμενο τα εθνικά θέματα. Το μεσημέρι συναντήθηκαν στη Βουλή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής και ο επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και συζήτησαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, αλλά και τα εσωκομματικά της Ν.Δ. "Πιστεύω ότι με την Τουρκία βαδίζουμε προς εξομάλυνση, αλλά βεβαίως υπάρχει το Κυπριακό πάντοτε, το οποίο παρεμβάλλεται και όπου τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πολύ σκληρή θα είναι η προσπάθεια που θα γίνει για την επίλυσή του", δήλωσε ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις πρόσφατες επαφές που είχε στην Αγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον ηγέτη του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ.

Τη διαβεβαίωση ότι το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας θα διασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών της 29ης Ιουνίου, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρός του, Τριτάν Σέχου, μετά από συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο. Ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε την ανάγκη ομαλής διεξαγωγής των επικείμενων εκλογών, ώστε να μην υπάρξει αμφισβήτηση του αποτελέσματος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ρόλο της Ελλάδας στη διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών επισήμανε ο κ. Σέχου, ο οποίος στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Στο μεταξύ, το βράδυ φτάνει στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της οποίας ηγείται ο Φάτος Νάνο. Η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο και τους Προέδρους της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού, Κώστα Καραμανλή και Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Την εκτίμηση ότι η Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης έδωσε νέα ώθηση στην ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, με δήλωση του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το συμπέρασμα αυτό, είπε, προκύπτει από τα αποτελέσματα της Διάσκεψης, το κείμενο της τελικής Διακήρυξης, την πρωτοβουλία Ελλάδας-Ρωσίας για τη σταθερότητα στη Ν.Α. Ευρώπη, τις διμερείς επαφές και τη συνάντηση οικονομικού ενδιαφέροντος, που αποκτά πλέον θεσμικό χαρακτήρα και πρόσθεσε:"Η Ελλάδα αναγορεύεται σε πρωταγωνιστή των προσπαθειών για ειρήνη και συνεργασία στα Βαλκάνια και η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ως ένα επίκεντρο αυτών των πρωτοβουλιών, που έχουν στόχο τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή, τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο".

Τη θέση ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία στο τελικό κείμενο των "δεκαπέντε" για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη στη σύνοδο Κορυφής του Άμστερνταμ, εξέφρασαν σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών, Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Χανς Βαν Μίρλο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ. Κοινή διαπίστωσή τους ήταν ότι παρά τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν ακόμη, αν επικρατήσει εποικοδομητικό πνεύμα στις συζητήσεις των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υπάρξει και συμφωνία για τη νέα Συνθήκη. Εκτιμάται ότι στη νέα Συνθήκη θα περιληφθούν, η απασχόληση και η διατήρηση του βέτο στην κοινή εξωτερική πολιτική, αν θίγονται μείζονα εθνικά συμφέροντα ενός κράτους.

Την προσήλωση της κυβερνητικής πολιτικής στους στόχους της σύγκλισης της οικονομίας της χώρας μας με αυτή των ευρωπαϊκών κρατών και της ένταξη της Ελλάδας στην νομισματική ενοποίηση υπογράμμισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ερωτηθείς σχετικά με τη Σύνοδο κορυφής του Αμστερνταμ και τους προβληματισμούς που διατυπώνονται για την χαλάρωση των κριτηρίων της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη διασφάλιση της ισότιμης ένταξης στην νομισματική ενοποίηση όλων των χωρών είτε σε πρώτη είτε σε δεύτερη φάση.

Εντολή στις εφορίες να συντάξουν λίστες με ονόματα μεγαλοοφειλετών, έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα εναντίον των οφειλετών αυτών. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμοί, προσωποκρατήσεις και ποινές φυλάκισης. Ο κ. Δρυς γνωστοποίησε ακόμη επιτυχία των τελωνειακών και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, που εντόπισαν εκτεταμένο λαθρεμπόριο με αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα. Έδωσε τέλος στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί στους φορολογούμενος 1.338.000 εκκαθαριστικά σημειώματα και υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει εκκαθαριστεί το 80% των φορολογικών δηλώσεων.

Κάθε βήμα μετοχοποίησης του ΟΤΕ πηγαίνει τον οργανισμό πίσω στο επενδυτικό του πρόγραμμα, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός, με αφορμή τη δεύτερη φάση μετοχοποίησης του. "Ενώ πέρσι ο ΟΤΕ πραγματοποίησε μόνο το 32% των προγραμματισμένων επενδύσεων, πριν από δέκα μέρες εξήγγειλε έκτακτο επενδυτικό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από τη νέα μετοχοποίηση και που εξυπηρετεί αμφίβολης σκοπιμότητας επιχειρηματικές επιλογές επιβεβλημένες από συμφέροντα επιχειρηματικό- εκδοτικών συγκροτημάτων στον ελληνικό και διεθνή χώρο των τηλεπικοινωνιών", σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συνασπισμού, ο οποίος καταγγέλλει ότι τα χρήματα που εξοικονομεί ο ΟΤΕ χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις ''μαύρες τρύπες'' του κρατικού προϋπολογισμού και να εξυπηρετήσουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Την αντίδραση του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, προκάλεσαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία προσπάθησε με εγκύκλιο του να ακυρώσει ή να αναστείλει εκδηλώσεις για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Σκανδαλίδης, σχετικά με το όλο θέμα, αναφέρει : "Όλες οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν όχι μόνο δικαίωμα αλλά υποχρέωση να τιμήσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου, με εκδηλώσεις μνήμης, σεβασμού και αγάπης" και προσθέτει ότι στη μοναδική εγκύκλιο που υπέγραψε προς τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, τονίζει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ανήκει σε κανέναν που θέλει πολιτικά να τον ιδιοποιηθεί, αλλά σε ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ, τη δημοκρατική παράταξη, τους ανθρώπους που τον πίστεψαν και τον αγάπησαν. Με την εγκύκλιο του προς τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ο κ. Σκανδαλίδης ζητούσε από τις οργανώσεις, εάν έχουν προγραμματίσει ξεχωριστές εκδηλώσεις, πέρα από το πολιτικό μνημόσυνο, που θα οργανώσει το ΠΑΣΟΚ στις 22 ή στις 29 Ιουνίου, να ενημερώσουν τους γραμματείς οργανωτικής πολιτικής και κινητοποιήσεων-εκδηλώσεων.

Ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής όπλων στην Αλβανία λεηλάτησαν και κατέστρεψαν ένοπλες συμμορίες που δρουν στη χώρα. Το εργοστάσιο βρίσκεται στην τοποθεσία Τσεκίντρια, έξω από την πόλη Γκράμσι στη νότια Αλβανία. Οπλισμένοι κουκουλοφόροι τη νύχτα της Δευτέρας, επιτέθηκαν στη φρουρά του εργοστασίου και μετά από συγκρούσεις αρκετών ωρών το κατέλαβαν και αφού έκλεψαν μεγάλες ποσότητες, χαλκού, ατσαλιού καθώς και ηλεκτροκινητήρες, έβαλαν φωτιά στο κτιριακό συγκρότημα. Παρά τις προσπάθειες κατάσβεσης, λόγω των εύφλεκτων υλικών η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς η γραμμή παραγωγής του εργοστασίου.

Επτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι -εκ των οποίων το 95% ενήλικες- πάσχουν από διαβήτη στη χώρα μας. Στον αυξημένο αυτό αριθμό Ελλήνων διαβητικών, αποτυπώνεται μια γενικότερη τάση πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων της ασθένειας, που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο σακχαρώδης διαβήτης, ειδικά όταν συνοδεύεται από υψηλή υπέρταση, μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες βλάβες στον ασθενή. Αυτά τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες στο 2ο Συμπόσιο του Eλληνικού Κέντρου Διαβήτη, που διοργανώνει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.

Με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων αλλά και των διεκδικήσεων των δύο εκατομμυρίων Ποντίων όλης της γης, πραγματοποιούνται από τις 13 ως τις 16 Ιουνίου οι εργασίες του Δ΄ Παγκόσμιου Συνεδρίου του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη. Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και δήμαρχος Καλαμαριάς, Θρασύβουλος Λαζαρίδης, το συνέδριο είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους που με το αίμα και τους αγώνες τους κράτησαν ζωντανή τη φλόγα του Ποντιακού Ελληνισμού. Κεντρικός άξονας του συνεδρίου θα είναι η υλοποίηση των αποφάσεων για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με κινητοποιήσεις ώστε να τεθεί το θέμα στον ΟΗΕ.

Τεράστιο είναι το πρόβλημα της χορήγησης φαρμάκων ή άλλων ουσιών για την αύξηση της αθλητικής απόδοσης. Οι μισοί περίπου αθλητές καταναλώνουν χωρίς ιατρική άδεια και χωρίς να υπάρχει ένδειξη βιταμίνες, αμινοξέα ή άλλες ουσίες, ενώ το ποσοστό των αθλητών, που παίρνουν απαγορευμένες ουσίες παραμένει βέβαια άγνωστο, αλλά θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό. Την αποκάλυψη - βόμβα έκανε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο καθηγητής της αθλητιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αστέριος Δεληγιάννης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της Αθλητιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 22 Ιουνίου.

Mεγάλη επιτυχία αναμένεται να σημειώσει η έκθεση κοσμήματος "KOSMIMA", που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, καθώς πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών του κλάδου έχει υποβάλει αιτήσεις συμμετοχής και έχουν ήδη καλυφθεί όλοι οι διαθέσιμοι χώροι και στα πέντε περίπτερα που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση.

Επτά κορυφαίοι Αμερικανοί αθλητές του στίβου θα απουσιάσουν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από 1 έως 10 Αυγούστου. Πέντε, από αυτούς ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς, ενώ δύο βρέθηκαν ντοπαρισμένοι. Πρόκειται για τους Μάικλ Τζόνσον, Ντάνι Ο' Μπράιαν, Μάικ Πάουελ, Καρλ Λιούις και την Γκουέν Τόρενς. Ντοπαρισμένες βρέθηκαν οι Μαίρη Σλάνι και Σάντρα Πάτρικ-Φάρμερ.

Η βαθμιαία εξασθένιση των βορείων ανέμων και η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο, σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες στα ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 έως 32 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 33 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 11 June 1997 - 17:05:32 UTC