Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:13 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.5.1997

Η κυβέρνηση προτείνει ως πλαίσιο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ. Αυτό υπογράμμισαν σήμερα τόσο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα που κάνει λόγο για δημιουργία ειδικών διαδρόμων μέσω των οποίων τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη θα μπορούν να κινούνται μεταξύ των 6 και 10 μιλίων του ελληνικού εναέριου χώρου, χωρίς την κατάθεση σχεδίου πτήσεων. "Καμία διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει πάνω στα αμιγή, επίσημα, νόμιμα και αναγνωρισμένα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας", είπε ο υπουργός Αμυνας και επισήμανε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχτεί να μειωθεί η ευθύνη της για το χώρο του FIR Αθηνών. Ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση παραχώρησης δικαιωμάτων ή χώρων προς την Τουρκία και πως τα θέματα που έχουν βγει στη δημοσιότητα, δεν έχουν πραγματική βάση.

Για το Λουξεμβούργο αναχώρησε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Κατά την παραμονή του στο Λουξεμβούργο ο κ. Σημίτης θα έχει συναντήσεις με τον ομόλογό του κ. Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Δικαστηρίου, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Εξάλλου το μεσημέρι αναχώρησε για το Παρίσι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος αύριο θα παραστεί, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, στη Σύνοδο της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τη μετεξέλιξή της σε αμυντικό οργανισμό στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Πενταετές πρόγραμμα κτιριακής ανασυγκρότησης στα σχολεία εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος περιόδευσε σε σχολεία της Θεσσαλίας και είχε συνεργασία με φορείς της περιοχής. "Θα προχωρήσουμε σε πανελλαδική βάση σε ένα πενταετές πρόγραμμα κτιριακού προγραμματισμού έτσι που η χρηματοδότηση για μια πενταετία θα είναι σταθερή και βέβαιη", είπε ο κ. Αρσένης και εξέφρασε την ελπίδα, το κτιριακό πρόβλημα που υπάρχει στα αστικά κέντρα, να λυθεί στα επόμενα χρόνια έτσι ώστε να εφαρμοστεί σωστά η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη λειτουργία των σχολείων, το επίπεδο των διδασκόντων και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης, ενώ εξήγγειλε νέα προγράμματα, νέους τρόπους διδασκαλίας και βιβλία για τους μαθητές, που τον Σεπτέμβριο θα φοιτήσουν στην πρώτη τάξη του Λυκείου.

Τη δέσμευση ότι η Νέα Δημοκρατία θα επαναφέρει την πρότασή της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της Ρηγίλλης για το θέμα αυτό. "Το μέγα αυτό ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης υπονομεύτηκε", επισήμανε ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία. "Χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία, αυτή η Βουλή να είναι αναθεωρητική με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά χρόνια σε αυτή την κατεύθυνση και οι σκέψεις αυτές επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι, ενώ έχουν παρέλθει οκτώ μήνες από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η σημερινή κυβέρνηση δεν είχε ούτε έχει να πει λέξη γι΄αυτό το μεγάλο ζήτημα", κατέληξε ο Κώστας Καραμανλής.

Ενδιαφέρουσες απόψεις για το πολιτικό γίγνεσθαι και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Τουρκία, περιέχονται σε συνέντευξη του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, την οποία παραχώρησε στον Στέλιο Μπερμπεράκη και δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ", αφού υπήρχε η προϋπόθεση και ο όρος να μη δημοσιευτεί όσο ασκούσε τα καθήκοντά του. Ο κ. Καραμανλής διαπιστώνει ότι "οι εκάστοτε κυβερνήσεις στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, αναμειγνύουν τα εσωτερικά προβλήματα με τα εξωτερικά, με αποτέλεσμα να τηρούν απαράδεκτες στάσεις, να κάνουν ανόητα βήματα και να αναλαμβάνουν τέτοιες δεσμεύσεις για το τίποτα, ώστε όταν έρχεται ο καιρός, δεν μπορούν να κάνουν πίσω και γίνονται δέσμιες του εαυτού τους, με συνέπεια τα πράγματα να δυσχεραίνουν παντελώς". Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συμπεριφερθούν με ειλικρίνεια και γενναιότητα, ενώ υπογραμμίζει ότι είναι υποχρεωμένες να διατηρούν καλές σχέσεις.

Συνεδρίασε σήμερα η ολομέλεια της ΓΣΕΕ με αντικείμενο τις θέσεις και τις προτάσεις με τις οποίες θα προσέλθει στον κοινωνικό διάλογο. Την έναρξη του διαλόγου θα κηρύξει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα γνωστοποιήσει τότε τις θέσεις της κυβέρνησης. Η ΓΣΕΕ προτείνει το τετράπτυχο "ανάπτυξη, αναδιανομή του εισοδήματος, απασχόληση και κοινωνική συνοχή". Την αντίθεση της συνομοσπονδίας σε έναν αποσπασματικό διάλογο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι ένας τέτοιος μονομερής κοινωνικός διάλογος θα οδηγήσει στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης θα παραμείνουν αύριο οι 1.200 τόνοι απορριμμάτων, που συλλέγονται καθημερινά από την πόλη, λόγω της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας των εργαζομένων στο Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης. Οι απεργοί, που θα κλείσουν το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στους Ταγαράδες, δεν αποκλείουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και την Τετάρτη, αν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα τους. Οι εργαζόμενοι, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους απασχολούνται σε έργα με αυτεπιστασία (οι 85 από τους συνολικά 98), απαιτούν ριζική λύση στα προβλήματά τους, με τη μονιμοποίησή τους ή την υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου. Ζητούν η σχετική ρύθμιση να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ψηφίζεται την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή.

Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τα Εθνικά Θέματα συγκροτήθηκε στη Θεσσαλονίκη και την Τετάρτη 14 Μαΐου οργανώνει ημερίδα με τίτλο "Ελλάδα Έθνος και Κοινωνία:Μέτωπα και προοπτικές" στην παλιά αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στην ημερίδα θα μιλήσουν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αναστάσιος Πεπονής, καθηγητές ΑΕΙ, δημοσιογράφοι και θα γίνουν παρεμβάσεις από πανεπιστημιακούς.

Δεν ανακοινώθηκαν μέχρι αργά το απόγευμα τα τελικά αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, για την ανάδειξη του πανελλήνιου διοικητικού οργάνου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ωστόσο, ο μεγάλος νικητής αναδείχθηκε για άλλη μια φορά η αποχή που ξεπέρασε το 65%. Πάντως, στο Περιφερειακό Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας οι ψηφοφόροι προτίμησαν για το πανελλήνιο διοικητικό τους συμβούλιο τη ΔΑΚ-ΓΕ, που πρόσκειται στη ΝΔ και αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με ποσοστό 48%. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ΠΑΣΚ Γεωτεχνικών, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 38,3%. Ακολουθεί η Προοδευτική Συσπείρωση Γεωτεχνικών, που πρόσκειται στο Συνασπισμό και κατήλθε στις πανελλήνιες εκλογές με δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια, με συνολικό ποσοστό 7, 63%, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γεωτεχνικών -Συνεργαζόμενοι, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, με ποσοστό 5,76% και η Αριστερή Πρωτοβουλία Γεωτεχνικών με 0,13%.

Από τις 15 Μαΐου μέχρι τις 14 Ιουλίου και από τις 16 Aυγούστου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, θα ισχύσει το θερινό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης και άλλων φορέων των δήμων Καλαμαριάς, Νεάπολης και Αμπελοκήπων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι, τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο, ενώ την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου θα ισχύσει το συνεχές θερινό ωράριο, σύμφωνα με το οποίο τη Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο τα καταστήματα θα ανοίγουν στις 8 το πρωί και θα κλείνουν στις 3 το μεσημέρι, ενώ την Πέμπτη θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ.

Νέο πρόεδρο απέκτησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, καθώς, μετά τις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΒΒΕ στις 9 Μαΐου, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου εξελέγη ο Βασίλειος Τακάς. Εκτός από τον κ.Τακά, που αντικατέστησε στο "τιμόνι" του Συνδέσμου τον Νίκο Ευθυμιάδη, στο διοικητικό συμβούλιο εξελέγησαν εικοσιεννέα ακόμη μέλη.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στο χώρο του τουρκικού Τύπου η ένοπλη επίθεση σήμερα το πρωί στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας "Χουρριέτ" στην Κωνσταντινούπολη. Ο διευθυντής της εφημερίδας, Ερτουγρούλ Οζκιόκ, υποστήριξε ότι “οι δράστες τέτοιων ενεργειών παίρνουν θάρρος από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών”. Εννοούσε τη φραστική επίθεση που εξαπέλυσε πριν από τρεις μέρες η υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης του Κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ, εναντίον των δύο μεγάλων συγκροτημάτων τύπου. Το πρωί, ο 22χρονος ισλαμιστής φοιτητής, Χουσεϊν Βουράν, εισέβαλε στο κτίριο της εφημερίδας στην περιοχή Ικίτελλι της Κωνσταντινούπολης. Ακινητοποίησε το φρουρό με ένα μαχαίρι και του πήρε το όπλο. Στη συνέχεια μπήκε στο κτίριο, όπου συνάντησε έναν από τους εργαζόμενους καθαρισμού, τον οποίο και τραυμάτισε με μια σφαίρα στο πόδι. Ακολούθησε η ανταλλαγή πυροβολισμών, μεταξύ του δράστη και της αστυνομικής δύναμης που έφτασε, με αποτέλεσμα να παραδοθεί ο δράστης, ο οποίος ανακρίνεται στην ασφάλεια.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα συνεχιστούν και αύριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο, ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος σε ολόκληρη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς έως μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 12 έως 30 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 12 May 1997 - 16:05:21 UTC