Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:46 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.5.1997

Στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δικάζεται σήμερα το μεσημέρι ο ηθοποιός, Λάκης Λαζόπουλος, που συνελήφθη χθες, μετά το τέλος της παράστασης "Η Κυριακή των παπουτσιών" στο θέατρο ΦΙΞ, με την κατηγορία της απλής συνεργείας σε παράνομη λειτουργία θεάτρου. Ο κ. Λαζόπουλος οδηγήθηκε χθες, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στο αστυνομικό τμήμα Δενδροποτάμου, όπου παράμεινε ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Με την ίδια κατηγορία συνελήφθη και ο υπεύθυνος του θιάσου, Σταύρος Γαλάνης, μετά από έφοδο των αστυνομικών στο θέατρο.

Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια αποτελεί αναφαίρετο, κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας που δεν επιδέχεται καμία απολύτως συζήτηση. Αυτό υπογράμμισε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος επισήμανε ότι τα 12 μίλια θα εφαρμοστούν σε δεδομένη στιγμή με παράλληλη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και διακίνησης. Ο υπουργός Αμυνας ρωτήθηκε για χθεσινό δημοσίευμα που σημειώνει ότι σε ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα αποφασίστηκε να δημιουργηθούν ειδικοί διάδρομοι μέσω των οποίων τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούν να κινούνται ανάμεσα στα 6 και 10 μίλια του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο χωρίς να υποβάλλουν σχέδια πτήσεων. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διέψευσε το δημοσίευμα και τόνισε ότι δεν υπήρξε συνάντηση του υφυπουργού Αμυνας Δημήτρη Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογό του αλλά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ με αντικείμενο τα θέματα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που περιλαμβάνονται στο σχετικό μνημόνιο.

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της διήμερης Πανελλήνιας Οργανωτικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ. Σχετικά με το δημοσίευμα για τις πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης δήλωσαν, στο περιθώριο της συνδιάσκεψης, ότι για το θέμα θα ενημερωθούν από τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

Ρυθμίσεις για το θέμα των 18.500 ανυπότακτων Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς και τη δημιουργία, διά νόμου, ενός Εθνικού Ταμείου εξοπλισμών των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι οι ανυπότακτοι του εξωτερικού που έχουν γεννηθεί από το 1948 έως το 1956 πρόκειται να υπηρετήσουν τρεις μήνες, εκείνοι που έχουν γεννηθεί από το 1957 έως το 1964 έξι μήνες και όσοι γεννήθηκαν από το 1965 έως το 1966, 12 μήνες. Για κάθε μήνα του υπολοίπου της θητείας τους όλοι οι ανυπότακτοι θα καταβάλλουν το ποσό των 100.000 δραχμών. Εξάλλου το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Εξοπλισμών, όπως είπε ο υπουργός, θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Επισκέψεις σε ιστορικά μνημεία και μουσεία της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ. Ο κ. Σαντέρ, που εξέφρασε το θαυμασμό του για τους "θησαυρούς" της πόλης, ξεκίνησε την περιήγησή του από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μετέβη στη συνέχεια στο Μουσείο Βυζανtινών Αρχαιοτήτων για να καταλήξει στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας. Από εκεί κατευθύνθηκε, μέσω των Κάστρων, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, για να παραστεί σε ευρωπαϊκή γιορτή που διοργάνωσαν το "Σταυροδρόμι Αγροτικής Ενημέρωσης" και το CEDEFOP, ολοκληρώνοντας έτσι την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.

Συνεδριάζει για πρώτη φορά την Τρίτη η Εκτελεστική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, μία ημέρα πριν την επίσημη παρουσίαση των αρχείων του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στη συνεδρίαση της Τρίτης αναμένεται να συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις μετά τις παρεμβάσεις του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Γλυξμπουργκ. Στο μεταξύ σημερινό δημοσίευμα της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" κάνει λόγο για σταθερή επικοινωνία του έκπτωτου μονάρχη με είκοσι φιλομοναρχικούς βουλευτές.

Τα αρχεία δεν ξαναγράφουν ιστορία, ούτε σβήνουν πλευρές της ιστορίας που έχουν έρθει στο φως, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, με την ολοκλήρωση των εργασιών της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης του κινήματος.

Eικοσιτετράωρη απεργία έχει προγραμματίσει για σήμερα το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, με αποτέλεσμα να μη λειτουργήσουν τα εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία των νοσοκομείων και να γίνονται δεκτά μόνο έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Στο μεταξύ, αύριο απεργούν οι ταχυδρόμοι των ΕΛΤΑ, με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται άλλωστε και τα μέλη της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών και Φροντιστών της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ζητώντας τη μονιμοποίηση 200 συναδέλφων τους, των οποίων λήγει η σύμβαση.

Τη φυσιογνωμία της ελληνικής νεολαίας της χώρας τους παρουσίασαν απόδημοι νέοι από τις πέντε ηπείρους στο πλαίσιο του συνεδρίου "Πέντε Ήπειροι μία πατρίδα" που διοργανώνουν από κοινού η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Οι απόδημοι νέοι υπογράμμισαν την ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου οργάνωσης με σταθερή και συνεχή επικοινωνία με τους νέους της Ελλάδας ενώ επισήμαναν ότι πρέπει να βοηθήσουν σθεναρά τη μητροπολιτική Ελλάδα στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

Για τη Μόσχα αναχώρησε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Αβντίεφ. Ο κ. Κρανιδιώτης θα έχει ακόμη επαφές με άλλους αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών με αντικείμενο τις ελληνορωσικές σχέσεις, θέματα βαλκανικού ενδιαφέροντος αλλά και το Κυπριακό. Στη συνέχεια ο κ. Κρανιδιώτης θα μεταβεί στο Λονδίνο όπου θα έχει συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών για Ευρωπαϊκά θέματα Ντάγκλας Χέντερσον, τον ειδικό εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και άλλους αξιωματούχους του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών.

Διήμερη επίσκεψη στο Λουξεμβούργο αρχίζει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ομόλογο του J.Juncker. Ο κ. Σημίτης την Τρίτη θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου κ.Φρίντμαν.

Εκδηλώσεις τιμής, αγάπης και ευγνωμοσύνης για τη μητέρα πραγματοποιήθηκαν χθες σε ολόκληρο τον κόσμο με την ευκαιρία της Ημέρας της Μητέρας. Σε ειδικές εκδηλώσεις τιμήθηκε η προσφορά της μάνας της Κατοχής.

Τροπολογία που προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος στους αστυνομικούς της χώρας καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος ο οποίος κοινοποίησε τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης στην Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. Μετά την εξέλιξη αυτή οι αστυνομικοί ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους όμως την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική διαμαρτυρία στην Αθήνα.

Ξεπερνούν τις 2.500 οι νεκροί και τις 40.000 οι τραυματίες του καταστροφικού σεισμού εντάσεως 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Βορειο-ανατολικό Ιράν. Διακόσια χωριά καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς ενώ τω σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινότητα. Στην έκκληση ανταποκρίθηκαν η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απέστειλε στο Ιράν εμπειρογνώμονες για να επιβεβαιώσουν τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της λειτουργίας των πυραμιδικών επενδυτικών προγραμμάτων ενέκρινε το Αλβανικό Κοινοβούλιο. Η κατάρρευση των προγραμμάτων αυτών ήταν η αφορμή για την εξέγερση των Αλβανών πολιτών, κυρίως στις περιοχές του νότου.

Το Κυπριακό θα αποτελέσει το αντικείμενο των επαφών που θα έχει στη Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν. Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Βαλέρι Νεστερούσκιν, ο κ. Ανάν αναμένεται να θέσει το Κυπριακό στη συνάντηση που θα έχει με τον Ρώσο Πρόεδρο Μπόρις Γιέλτσιν και τον υπουργό Εξωτερικών Γευγκένι Πριμακώφ. Κατά τον κ. Νεστερούσκιν ο κ. Πριμακώφ θα ταχθεί υπέρ μιας καθολικής προσέγγισης στη διαμόρφωση των βασικών κατευθύνσεων που θα διέπουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 12 May 1997 - 6:40:16 UTC