Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:54 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13.5.1997

"Καμία διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει στα διεθνώς αναγνωρισμένα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόεπουλος, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Σχολιάζοντας δημοσίευμα του "Βήματος", σύμφωνα με το οποίο Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, για την παραχώρηση στην Τουρκία αεροδιαδρόμων για την εκτέλεση των ασκήσεών της τόνισε ότι "απέχει από την πραγματικότητα η εντύπωση ότι η Ελλάδα μπορεί να περιορίσει την ευθύνη της στο FIR των Αθηνών".

"Ζήτημα δημιουργίας ειδικών διάδρομων μέσω των οποίων τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη θα μπορούν να κινούνται μεταξύ των 6 και 10 μιλίων του ελληνικού εναέριου χώρου δεν απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση". Αυτό δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος επισήμανε ότι τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση από καμμία χώρα. "Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα στο πλαίσιο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, έχει κάνει ορισμένες προτάσεις, όμως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει ότι το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ μπορεί να είναι η βάση για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών", είπε ο Υπουργός Τύπου. Αγνοια επί του θέματος δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς.

Νέα συνάντηση του Θεόδωρου Πάγκαλου με την Τανσού Τσιλέρ ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Παρίσι, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην εντατική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύεται από σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης, που εισήχθη στο νοσοκομείο αφού αισθάνθηκε αδιαθεσία, έχει υποβληθεί σε αγγειογράφημα.

Επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, με την οποία υποστηρίζουν την απαγόρευση της πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, απέστειλαν οι πρόεδροι των τεσσάρων ομογενειακών οργανώσεων, AHI, AHEPA, AHIPAC και ΗΑΝC. Στην επιστολή, οι ομογενείς τονίζουν ότι η πώληση όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία υποσκάπτει τα αμερικανικά συμφέροντα, διότι η Τουρκία, ως βαριά εξοπλισμένο μέλος του ΝΑΤΟ, ήδη διαθέτει υπερβολικό οπλισμό. Η μοναδική χρήση που έχει η Τουρκία για όπλα, συνεχίζει η επιστολή, είναι για εσωτερική γενοκτονία ή εκφοβισμό των γειτόνων της. Αναφέρει, επίσης, ότι η Τουρκία είναι ''ο κύριος αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή'' και ότι ''αντιμετωπίζει οικονομική κρίση και αναζητεί επιχορηγήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο''. Οι ομογενείς τονίζουν ότι οι περαιτέρω στρατιωτικές επενδύσεις θα έπρεπε να ήταν ''η τελευταία προτεραιότητα'' της Τουρκίας και ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε βοήθεια από το ΔΝΤ για την Τουρκία, ενόσω συνεχίζει να κατέχει μέρος της Κύπρου και να απειλεί τα διεθνή σύνορα στο Αιγαίο''.

Την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η λέξη "Μακεδονία" δεν μπορεί να αποτελέσει το όνομα της ΠΓΔΜ επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς σχετικά με τη συνέντευξη, σε έλληνες δημοσιογράφους, του Σκοπιανού Προέδρου Κίρο Γκλιγκόρωφ, στην οποία ο ίδιος επισήμανε ότι οι πολίτες των Σκοπίων δεν θα δεχτούν άλλο όνομα εκτός από το "Μακεδονία". Ο Υπουργός Τύπου εκτίμησε ότι οι διαδικαδίες διαλόγου που εξελίσσονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία. "Η Ελλάδα ασκεί πιέσεις ή προτείνει πολιτική που μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία προς όφελος και των δύο μερών", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος σημείωσε ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει.

"Δεν μπορούμε να δεχτούμε διεκδικήσεις προς τη βουλγαρική ιστορία και δεν έχουμε διεκδικήσεις από το "μακεδονικό" μέλλον". Αυτό τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Στογιάν Στάλεφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του α΄ αναπληρωτή του, Βαλεντίν Ντόμπρεφ, ότι η Σόφια είναι έτοιμη να αναγνωρίσει "μακεδονική" γλώσσα και έθνος στην ΠΓΔΜ.

Θα ήταν ''επιπόλαιο'' να χαρακτηριστεί αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν ότι θα ήταν ''πολύ δύσκολη'' η απόρριψη πιθανής πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για απευθείας συνομιλίες. ''Ενώ οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες συνεχίζονται και οι προσπάθειες των ενδιαφερομένων μερών εντατικοποιούνται'', θα ήταν συνετό να αναμένουμε την ολοκλήρωση όλων αυτών των επαφών και να αφεθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να κάνει την τελική του εκτίμηση στο ουσιώδες εκείνο στάδιο, είπε ο κ. Χριστοφίδης.

Δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε καταγγελίες παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά αεροσκάφη, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, επισημαίνοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι ''καλοδεχούμενη''. Ερωτηθείς αν υπάρχει άτυπο μορατόριουμ, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως ''η δική μας θέση είναι γνωστή'', προσθέτοντας ότι ''εάν και η Τουρκία στο πλαίσιο επίδειξης και δημιουργίας κλίματος καλής θέλησης θα ακολουθήσει την ίδια τακτική είναι δικό της θέμα''.

Σε εικοσιτετράωρη βάση φρουρεί από χθες η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη τις εγκαταστάσεις του νεοδημιουργηθέντος θεάτρου "Fix", ενώ από το αυτόφωρο δικαστήριο αναβλήθηκε για σήμερα το μεσημέρι η δίκη του ηθοποιού Λάκη Λαζόπουλου και τριών συγκατηγορουμένων του, που παραπέμπονται σε δίκη για παράνομη λειτουργία του θεάτρου. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα δύο κατηγορουμένων, να αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης, παρά το γεγονός ότι ο κ. Λαζόπουλος ζήτησε προσωπικά από τους δικαστές να ολοκληρωθεί σήμερα η υπόθεση, προκειμένου να "αποφορτιστεί το κλίμα έντασης που δημιουργήθηκε", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μόνο από συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ θα εκπροσωπηθεί η ΓΕΣΕΕ στον κοινωνικό διάλογο που αρχίζει αύριο, καθώς η ΝΔ και το ΚΚΕ καταψήφισαν την απόφαση, ενώ λευκό ψήφισε ο Συν, στη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Συνομοσπονδίας.

Σύσκεψη στην οποία θα συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα εξελιχθούν τα έργα αθλητικής υποδομής στην πόλη, θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαϊου στη Θεσσαλονίκη. Θα συμμετέχουν ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας και ο νέος γενικός γραμματέας Αθλητισμού Μακεδονίας - Θράκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο διορισμός του οποίου αναμένεται να δημοσιευθεί εντός των ημερών με Διάταγμα. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μαγκριώτη.

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή τροπολογία που θα αφορά στις μισθολογικές αναπροσαρμογές των αστυνομικών. Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νικόλαου Γκατζή, σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων επίλυσης των αιτημάτων των αστυνομικών υπαλλήλων. Οπως είπε ο κ.Ρωμαίος, η σχετική τροπολογία στην οποία εντάσσεται και το επίδομα εξομάλυνσης θα κατατεθεί στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι με το μισθολόγιο των αστυνομικών, ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα τους που ήταν η διασύνδεση τους με αυτό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πάνω από 420 χιλιάδες εκκαθαριστικά έχουν αποσταλεί από το ΚΕΠΥΟ και θα τα παραλάβουν οι φορολογούμενοι ως τα τέλη Μαίου δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Δρυς μετά από την συνάντηση του με το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Ο υπουργός τόνισε ότι δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρά λάθη στις φορολογικές δηλώσεις και ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσα έχουν γίνει από αμέλεια ενώ σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις σε όσα έγιναν εσκεμμένα. Στο πλαίσιο των επαφών στη Θεσσαλονίκη ο κ Δρυς ενημέρωσε το προεδρείο του ΣΑΕ για θέματα φορολογίας που αφορούν τους ομογενείς ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τελωνειακούς και εφοριακούς.

Την ανάγκη υλοποίησης του στόχου μείωσης των μηχανοτρατών κατά 20%, ως προς τη χωρητικότητα και την ισχύ, επισήμανε ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, με θέμα τις μηχανότρατες, τα προβλήματα και τις προοπτικές της αλιείας. Η υλοποίηση του παραπάνω στόχου, ο οποίος δεν επιτεύχθηκε στο σύνολό του, παρά την ολοκλήρωση του 3ου Πολυετούς Προγράμματος Αλιείας, επιχειρείται στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Προγράμματος Αλιείας (1997-2001).

O Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, συνέχισε τις διαβουλεύσεις του με τις πολιτικές παρατάξεις της χώρας για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο κ.Στογιάνοφ συναντήθηκε με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων της "Ευρωαριστεράς", της "Λαϊκής Ενωσης", της "Ενωσης Εθνικής Σωτηρίας", και του Κόμματος των Βουλγάρων Επιχειρηματιών. Την πρόθεση της "Ευρωαριστεράς" να μην λάβει μέρος σε μια "κομματική" κυβέρνηση, αλλά μόνο σε κυβέρνηση συνασπισμού, εξέφρασε ο ηγέτης του Κόμματος, Αλεξάντερ Τόμοφ.

Στην υπογραφή συμφωνίας "μαμούθ" για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, μήκους 1.300 χιλιομέτρων και κόστους 2,5 δισ. δολαρίων, μέσω του οποίου η Τουρκία θα εφοδιάζεται με 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, υπέγραψαν Τουρκία και Ιράκ. Τη συμφωνία υπέγραψαν, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Ρετζάι Κουτάν και ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Αμέρ Ρασίντ.

Σχεδόν αίθριος θα είναι και σήμερα ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, με θερμοκρασία που θα φτάσει κατά τόπους τους 29-30 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι βόρειοι άνεμοι διατηρούνται φτάνοντας στο Αιγαίο και τα 7 μποφόρ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 13 May 1997 - 7:05:29 UTC