Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-04-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:48 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29.4.1997

Αναχώρησε το απόγευμα από τη Θεσσαλονίκη για την Αλβανία το τελευταίο τμήμα της ελληνικής δύναμης που μετέχει στην πολυεθνική αποστολή στη γειτονική χώρα. Στη δύναμη αυτή μετέχουν 90 Έλληνες στρατιώτες που θα μεταφερθούν στην Αλβανία, μαζί με στρατιωτικά οχήματα, με τα αρματαγωγά "Χίος" και "Κως". Οι Έλληνες στρατιώτες θα φτάσουν σε 48 ώρες στο λιμάνι του Δυρραχίου και θα εγκατασταθούν στην ευρύτερη περιοχή των Τιράνων. Συγγενείς και φίλοι των επίλεκτων του ελληνικού στρατού συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προκειμένου να τους αποχαιρετίσουν. Στην τελετή του αποχαιρετισμού την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος.

Άνοιξαν σήμερα τα σχολεία στην Αλβανία μετά από διακοπή δύο μηνών λόγω της ένοπλης εξέγερσης στη γειτονική χώρα. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα λειτούργησαν κανονικά, ωστόσο, κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας καθώς πολιτικοί και στρατιωτικοί κύκλοι αλλά και πολίτες εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο χτυπημάτων ενόπλων ομάδων. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο εξήγγειλε ότι σύντομα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 10 το βράδυ και όχι στις 8. Στον Αυλώνα και σήμερα, όπως και τις τελευταίες μέρες, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την παραίτηση του Αλβανού Προέδρου Σαλί Μπερίσα.

Συνεδριάζει το βράδυ στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συνεδρίαση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς στο κείμενο που θα παρουσιάσει η Ολλανδική προεδρία και αντιπροσωπεύει τις θέσεις των 15, περιλαμβάνονται οι προϋποθέσεις που έθεσε η Ελλάδα για αποχή της Αγκυρας από απειλή βίας και πολέμου, σεβασμό του διεθνούς δικαίου και παραπομπή στη Χάγη του θέματος των Ιμίων. Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Παπανδρέου δηλώνουν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή της ελληνικής στάσης, ωστόσο αναμένουν τη γνωστοποίηση της θέσης της Τουρκίας η οποία θέτει ως προϋπόθεση για την αναθέρμανση των σχέσεων με την Ελλάδα, τη δέσμευση της χώρας μας ότι δεν θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το κοινό κείμενο των 15 είναι ικανοποιητικό για την Ελλάδα, το οποίο όμως θα πρέπει να αποδεχτεί και η Τουρκία, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται πρόθυμη η γειτονική χώρα να πράξει. Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό ότι το αεροπλάνο που μετέφερε στο Λουξεμβούργο την Τανσού Τσιλλέρ αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης λόγω βλάβης, η οποία είναι άγνωστο αν θα επιδιορθωθεί εγκαίρως.

Συνεχίζεται χωρίς προβλήματα η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα ωστόσο πολλοί ήταν και φέτος οι νεκροί και οι τραυματίες από τροχαία δυστυχήματα. Ειδικότερα 35 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 373 τραυματίστηκαν σε 290 τροχαία δυστυχήματα στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Σε επικίνδυνα σημεία της εθνικής οδού η τροχαία έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας ενώ τέθηκαν σε ισχύ και τα έκτακτα μέτρα της για την επιστροφή των εκδρομέων. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης οι επικίνδυνες παραβάσεις που οδηγούν σε τροχαία δυστυχήματα είναι η είσοδος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, η υπερβολική ταχύτητα και το αντικανονικό προσπέρασμα.

Αντίκτυπο στον εορτασμό της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς έχει η επερχόμενη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, καθώς στην Αθήνα, εκτός από την κεντρική εκδήλωση στο Πεδίο του Αρεως, διοργανώνεται και δεύτερη στο Σύνταγμα από την ΕΣΑΚ που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προσέλθει στον κοινωνικό διάλογο. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη, η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τους εκπροσώπους των εργαζομένων ενωμένους και αποκτάει ιδιαίτερη σημασία καθώς συμπίπτει με την επέτειο των 80 χρόνων του συνδικαλιστικού κινήματος της πόλης και "μάλιστα σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά και σοβαρά προβλήματα, με κυριότερο αυτό της ανεργίας, και καλούνται να συμμετάσχουν στον κοινωνικό διάλογο", όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Ηλίας Κοντόπουλος.

Εν αναμονή της ορκωμοσίας του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας, ο πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βουλγαρίας, ευρωβουλευτής Νίκος Παπακυριαζής, είχε σήμερα συναντήσεις με στελέχη της πρεσβείας της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. και των αρμόδιων υπηρεσιών της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την πορεία υλοποίησης των διαφόρων προγραμμάτων στη γειτονική χώρα και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο βουλγαρικό λαό. Στα τέλη Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια η επίσημη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. - Βουλγαρίας στη διάρκεια της οποίας θα γίνει εφόλης της ύλης συζήτηση για τις σχέσεις της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την προενταξιακή πορεία. Για την προετοιμασία αυτής της συνεδρίασης ο κ. Παπακυριαζής θα επισκεφθεί τη Βουλγαρία σύντομα και θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Π. Στογιάνοφ, τον πρωθυπουργό Ι. Κόστοφ, υπουργούς, την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία και εκπροσώπους όλων των κομμάτων.

Την ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση Κλίντον για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος προανήγγειλε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς. Στην καθιερωμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του Τύπου ο Νικ.Μπέρνς απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, δήλωσε πώς "οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν κάτι μέσα στο 1997 για την επίλυση του κυπριακού". Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ "υπενθύμισε" το ενδιαφέρον της υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ.

Παρουσία της Υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου και 1 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη το διεθνές συνέδριο, με θέμα τον "ρόλο του εμπορίου και τα δίκτυα διανομής στην Ευρωπαϊκή Ένωση", που διοργανώνουν η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και η 23η Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν. Η συνάντηση αυτή, που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο του δήμου, παρέχει στους εκπροσώπους των εμπορικών φορέων ανά την Ευρώπη, μια μοναδική ευκαιρία επικοινωνίας με σκοπό τη συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν το ευρωπαϊκό και διεθνές εμπόριο.

Η συνάντηση των προέδρων της Αρμενίας Λεβόν Τερ Πετροσιαν και του Αζερμπαϊτζάν Γκάινταρ Αλιγιεφ ήταν το εντυπωσιακό γεγονός της Διάσκεψης του Οργανισμού Παρευξείνιας Συνεργασίας που άρχισε χθες στην Κωνσταντινούπολη με την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Η Διάσκεψη, στην οποία παίρνουν μέρος πρόεδροι έξι κρατών μελών του Οργανισμού και 400 επιχειρηματίες από 35 χώρες, έχει ως αντικείμενο τα επιχειρηματικά θέματα και τις επενδύσεις και θα ολοκληρωθεί αύριο. Την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί, επίσης στην Κωνσταντινούπολη η Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού.

Την Πέμπτη διεξάγονται οι εκλογές στη Βρετανία ενώ η τελευταία δημοσκόπηση που ανακοινώθηκε χθες δίνει σταθερό προβάδισμα 19 ποσοστιαίων μονάδων στους εργατικούς και τον Τόνι Μπλέιρ. Το ποσοστό αυτό έχει -ελάχιστα- μεταβληθεί από τις 17 Μαρτίου που ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία, ο πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, ριψοκινδυνεύοντας την 18χρονη διακυβέρνηση της χώρας από την συντηρητική παράταξη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Βόρεια Ιρλανδία, την Σκωτία, αλλά και την Ουαλία, ενώ το ταξίδι του ερμηνεύτηκε -από τους πολιτικούς αναλυτές- ως προειδοποίηση προς τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Αμέσως μετά την λήξη της ομιλίας του Άγγλου πρωθυπουργού στο Μπέλφαστ, ο βρετανικός στρατός προέβη σε ελεγχόμενη εξουδετέρωση εκρηκτικού μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, δίπλα στα γραφεία του Σιν Φέιν -πολιτικού σκέλους του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού.

Τη συνέχιση των βασανιστηρίων σε αστυνομικούς σταθμούς, κρατητήρια και φυλακές και τη συστηματική καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, παρά την πίεση που της ασκείται διεθνώς, κατήγγειλαν σε συνέντευξη τύπου στη Βιέννη, εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας. Η έκθεση που διανεμήθηκε με τον τίτλο "Τουρκία, κράτος ανασφάλειας", καταγράφει σε 200 σελίδες, περιπτώσεις βάναυσης και συστηματικής καταπίεσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Το καινούριο πάρκο του δήμου Θεσσαλονίκης, που μόλις κατασκευάστηκε στη νέα παραλία της πόλης, δίπλα στο πάρκο του Φωκά, θα φιλοξενήσει την 8η Ανθοέκθεση από τις 30 Απριλίου μέχρι τις 25 Μαΐου, καθώς και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πλαισιώσουν τη φετινή διοργάνωση. Φιλοδοξία των οργανωτών που έδωσαν σήμερα συνέντευξη τύπου είναι τα άνθη και φυτά της ελληνικής χλωρίδας και τα συναφή προϊόντα και είδη φυτοτεχνίας, που θα παρουσιάσουν ογδόντα εκθέτες, να προσελκύσουν τουλάχιστον 200.000 επισκέπτες, ξεπερνώντας έτσι κάθε προηγούμενο.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο θα σημειωθούν νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με βροχές κυρίως από τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 έως 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχή κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 29 April 1997 - 16:05:37 UTC