Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-04-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:35 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 29.4.97

Πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο το συμβούλιο σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας.Η ολλανδική προεδρία αναμένεται να παρουσιάσει νέο, αναμορφωμένο σχέδιο κειμένου, που θα ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, ώστε να άρει το βέτο για την χρηματοδότηση της Τουρκίας, κατ΄εφαρμογήν της τελωνειακής ένωσης.Οπως δήλωσε όμως τόσο ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος, η Ελλάδα θα άρει το βέτο μόνον εάν η Τουρκία δεχθεί τους τρείς όρους, δηλαδή την άρση της απειλής βίας ή χρήσης βίας σε βάρος της Ελλάδας και τον σεβασμό των διεθνών συμφωνιών και συνθηκών.

"Η Βία δε θα περάσει, τα τετελεσμένα δε θα ισχύσουν" δήλωσε χθές απο το Παραλίμνι της Κύπρου ο υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος και κάλεσε, σους επιθυμούν να συνεισφέρουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη νησί. Ο κ.Πάγκαλος βάφτισε χθές, εξ ονόματος του ελληνικού έθνους, την κορούλα του Τάσου Ισαάκ, που δολοφονήθηκε άγρια,τον περασμένο Αυγουστο, απο τους Γκρίζους Λύκους, στην "πράσινη γραμμή" στη Δεκέλεια.

Στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται σήμερα συνάντηση των αντιπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του συμβουλίου ασφαλείας με εκπροσώπους του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών,ύστερα απο αίτημα της Ρωσίας.Θα συζητηθεί η ρωσική πρόταση για το κυπριακό, που θα εστιάζει το ενδιαφέρον στην αναγνώριση διζωνικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Στην Αλβανία, μαζί με τους Ελληνες εθελοντές που συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη, γιόρτασε χθές ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο υπουργός έφτασε στα Τίρανα και στη συνέχεια επισκέφθηκε και την Αυλώνα, όπου εδρεύει ένας ελληνικός λόχος.Κατα τη διάρκεια της παραμονής του ο κ.Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο και συζήτησαν θέματα που αφορούν την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αλβανική κυβέρνηση.

Ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας επισκέφθηκε χθές τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.Αναστάσιο.Πρωτος επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο ο Προεδρος της Δημοκρατίας Σαλί Μπερίσα και ακολούθησαν ο Πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο, ο αρχηγός των σοσιαλιστών Φάτος Νάνο και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Στην Κωνσταντινούπολη άρχισε χθές το απόγευμα η σύνοδος των χωρών της Παρευκξείνιας Συνεργασίας.Είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον για τη σύνοδο αυτή , ώστε συμμετέοχυν πέντε αρχηγοί κρατών,απο την Ουκρανία, τη Μολδαβία, την Ρουμανία, την Γεωργία και ,φυσικά, την Τουρκία.Στη σύνοδο τη χ'ωρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Θ,.Πάγκαλος, που ενδέχεται να συναντηθεί με την Τανσού Τσιλλέρ.

Βαρύς ήταν και πάλι ο φόρος αίματος στην άσφαλτο.Στην πασχαλινή έξοδο έχασαν τη ζωή τους 35 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 374.Η επιστροφή στα αστικά κέντρα δεν ολοκληρώθηκε,αφού πολλοί προτίμησαν να παρατείνουν τις διακοπές και λόγω της πρωτομαγιάς.

Με δύο συγκεντρώσεις θα γιορταστεί φέτος στην Αθήνα η εργατική πρωτομαγιά. Στο πεδίο του Αρεως θα γινει η συγκέντρωσης της ΓΣΕΕ ,αλλά στην Ομόνοια θα συγκεντρωθούν όσοι διαφωνούν με την τακτική που ακολουθεί η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.Διαφωνίες πάντως, όσον αφορά στην εισοδηματική πολιτική, υπάρχουν και στους κόλπους της κυβέρνησης.

Απο 90.000 έως 250.000 δραχμές θα πάρουν αναδρομικά οι δημόσιοι υπάλληλοι, στις 16 Μαίου, εξαιτίας της εφαρμογής, με αναδρομική ισχύ του ενιαίου μισθολογίου.Σ΄αυτό συμμετέχουν οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί και οι υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων.

Μέσα στην εβδομάδα θα ταχυδρομηθούν απο το ΚΕΠΥΟ τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα.Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημειώματα που θα αποσταλούν είναι 112.000 περίπου και τα 50.000 απο αυτά είναι χρεωστικά,τα 42,000 είναι πιστωτικά και 20.000 μηδενικά.Η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειώμάτων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Τουρκία , ο Νετσμεντίν Ερμπακάν υποχρεώθηκε απο τους στρατιωτικούς, στο πρόσφατο συμβουλιο εθνικής ασφαλείας να συμμορφωθεί για το θέμα των εκκλησιαστικών σχολών και να υποσχεθεί ότι θα τις περιορίσει.Χθές στην Προύσα, η αστυνομία έκλεισε βίαια επτά ιερατικές σχολές, αλλά η κατάσταση στην πολιτική σκηνή δεν φαίνεται να άλλαξε.Πολλοί βουλευτές κατηγορούν την Τ.Τσιλλέρ ,που στήριξε τον Ερμπακάν , στην προσπάθειά της να γίνει πρωθυπουργός το καλοκαίρι, πολύ νωρίτερα απ΄ότι είχε συμφωνήσει με τον Ερμπακάν.Παρατηρητές πιστεύουν, ότι η κυβέρνηση συνασπισμού, δε θα αντέξει μέχρι το καλοκαίρι.

Δύο μέρες πρίν απο τις εκλογές στη Βρετανία, οι Εργατικοί του Τόνι Μπλέρ προηγούνται με μεγάλη διαφορά, που αγγίζει ακόμη και τις 22 ποσοστιαίες μονάδες.Το κλίμα δεν φαίνεται να αντιστρέφεται , παρά τις προσπάθειες του Τζον Μέητζορ, που χθές πήγε στη Βόρεια Ιρλανδία και προσπάθησε να πείσει ότι αν εκλεγεί θα καταφέρει να επιλύσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Και στην Γαλλία κορυφώνεται το προεκλογικό κλίμα για τις εκλογές της 15ης Μαίου.Ο κεντροδεξιός συνασπισμός προηγείται στις σφυγμομετρήσεις,αλλά ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν τσοο οι σοσιαλιστές όσο και οι κομμουνιστές.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 29 April 1997 - 6:40:13 UTC