Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-04-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:04 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30.4.1997

Στη σύνοδο των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη μετέχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Επιδίωξη του κ. Πάγκαλου είναι η ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας μας με τα κράτη του Ευξείνου Πόντου. Κατά την άφιξή του ο κ. Πάγκαλος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι υπήρξε χθες το βράδυ συνάντησή του με την Τανσού Τσιλλέρ κατά τη διάρκεια δείπνου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις στην κ. Τσιλλέρ, χωρίς όμως να πάρει απάντηση. Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για το πως αντιμετωπίζει η Ελλάδα το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει θετικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Διευκρίνισε εξάλλου ότι για σήμερα δεν προβλέπεται συνάντηση με την κ. Τσιλλέρ. Προσερχόμενη στην αίθουσα των επισήμων η κ. Τσιλλέρ έκανε λόγο για νίκη της Τουρκίας αναφερόμενη στη διεξαγωγή του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και χαρακτήρισε δευτερεύον το ζήτημα των Κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τις οποίες η Ελλάδα δεν ήρε το βέτο. Η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι υπάρχει περιθώριο για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της στο χθεσινό συμβούλιο σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. "Η κυβέρνηση παρασύρεται σε ένα είδος διαλόγου με την Αγκυρα και μάλιστα χωρίς τις αναγκαίες προϋποθέσεις" επισημαίνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: "υπό τις συνθήκες πολιτικής αστάθειας που επικρατούν στην Τουρκία ο διάλογος με τη γείτονα χώρα είναι δύσκολος αν όχι αδύνατος".

Για υποχώρηση της Ελλάδας υπέρ της Τουρκίας και σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων έκανε σήμερα λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. "Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργού Εξωτερικών, η κυβέρνηση αποδέχτηκε ουσιαστικό διάλογο μέσω της κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των Συνθηκών της Λωζάννης και των Παρισίων", επισημαίνει στη δήλωσή του ο κ. Τσοβόλας ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στον ελληνικό λαό. Ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα ζήτησε το ΚΚΕ. Τη Δευτέρα το μεσημέρι ο κ. Πάγκαλος θα δεχτεί στο υπουργείο εξωτερικών την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και το μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος Ορέστη Κολοζώφ.

Σύσκεψη για τον κοινωνικό διάλογο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, οι οικονομικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης. "Η διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου θα ξεκινήσει στις 14 Μαΐου σε μια ευρεία συνάντηση της κυβέρνησης, παρουσία του πρωθυπουργού, και εκπροσώπων όλων των κοινωνικών εταίρων" δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου. Ερωτηθείς για τον φετινό εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δήλωσε: "Η Πρωτομαγιά πάνω από όλα εκφράζει την αγωνιστική διάθεση και την ενότητα των εργαζομένων. Είναι κρίμα που φέτος έχουμε τρεις ξεχωριστές συγκεντρώσεις".

Αντίκτυπο στον εορτασμό της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς έχει η επερχόμενη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, καθώς στην Αθήνα, εκτός από την κεντρική εκδήλωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Πεδίο του Αρεως, διοργανώνεται και δεύτερη στο Σύνταγμα από την ΕΣΑΚ που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προσέλθει στον κοινωνικό διάλογο. Μια τρίτη συγκέντρωση διοργανώνει στην πλατεία Ομονοίας το Νέο Αριστερό Ρεύμα. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη, η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τους εκπροσώπους των εργαζομένων ενωμένους και αποκτάει ιδιαίτερη σημασία καθώς συμπίπτει με την επέτειο των 80 χρόνων του συνδικαλιστικού κινήματος της πόλης. Συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους διοργανώνει για αύριο το πρωί το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Φτάνει αύριο στο Δυρράχιο και το τελευταίο τμήμα της ελληνικής δύναμης που μετέχει στην πολυεθνική δύναμη που αναπτύσσεται στην Αλβανία. Τους 90 Έλληνες στρατιώτες και τα ελληνικά στρατιωτικά οχήματα μεταφέρουν στη γειτονική χώρα τα αρματαγωγά "Χίος" και "Κως" που αναχώρησαν χθες από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι Έλληνες στρατιώτες θα εγκατασταθούν στην ευρύτερη περιοχή των Τιράνων. Στο μεταξύ με τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ Φραντς Βρανίτσκι συναντάται σήμερα στη Ρώμη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος με αντικείμενο τη δράση της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία.

Είκοσι άτομα έχασαν το πρωί τη ζωή τους από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στα Τίρανα. Το άτυχο συμβάν έγινε στην πόλη Μπουρέν, 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Τιράνων. Η αστυνομία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το επεισόδιο.

Δεν υπάρχει ζήτημα μη καταβολής αποζημιώσεων, για ζημιές από θεομηνίες, στους αγρότες εναντίον των οποίων εκκρεμεί ποινική δίωξη για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας ερωτηθείς για το θέμα. "Οι αγροτικές αποζημιώσεις πάνε μαζί με τις ενισχύσεις και τα προγράμματα. Σύμφωνα με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί πρόσωπα που έχουν κάνει εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου να δικαιούνται αυτές τις ενισχύσεις. Διευκρίνισα όμως ότι αυτό δεν αφορά αγρότες που διώκονται για κινητοποιήσεις", είπε ο κ. Τζουμάκας. Ωστόσο την έντονη αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο να εξαιρεθούν οι αγρότες αυτοί από την καταβολή αποζημιώσεων εξέφρασαν το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός. Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι επιχειρείται η επιβολή ποινών σε έξι χιλιάδες αγρότες που καλούνται στα δικαστήρια ενώ για εκδικητική, αυθαίρετη και εκδικητική ενέργεια κάνει λόγο ο Συνασπισμός.

Αυξάνονται από αύριο τα κόμιστρα των ταξί, ωστόσο η πτώση της σημαίας παραμένει στις 200 δραχμές και η χρονομετρική αποζημίωση στις 2.000. Η μονή ταρίφα αυξάνεται από 58 σε 62 δραχμές και η διπλή από 113 σε 120. Η μίσθωση από τα αεροδρόμια και λιμάνια παραμένει στις 300 δραχμές ενώ για τα ραδιοταξί η απλή κλήση αυξάνεται στις 300 δραχμές και το ραντεβού στις 400.

Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες πλήττει από το πρωί τη νότια Ελλάδα. Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν στην Αττική και ειδικότερα τη Γλυφάδα, τη Βούλα και την Ηλιούπολη. Από την δυνατή βροχή δημιουργήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία ενώ άμεση υπήρξε η κινητοποίηση των συνεργείων της πυροσβεστικής τα οποία απέτρεψαν τις μεγάλες ζημιές. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν τις επόμενες ώρες με καταιγίδες και συνεχείς βροχοπτώσεις.

Παρουσία της Υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου και 1 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη το διεθνές συνέδριο, με θέμα τον "ρόλο του εμπορίου και τα δίκτυα διανομής στην Ευρωπαϊκή Ένωση", που διοργανώνουν η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και η 23η Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν. Η συνάντηση αυτή, που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο του δήμου, παρέχει στους εκπροσώπους των εμπορικών φορέων ανά την Ευρώπη, μια μοναδική ευκαιρία επικοινωνίας με σκοπό τη συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν το ευρωπαϊκό και διεθνές εμπόριο.

Στα ίχνη των ιππέων του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα καλπάσουν εκατό και πλέον ιππείς από τη Σιάτιστα, τις Σέρρες, την Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Χαλκιδική αλλά και της Γερμανία, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη διήμερη "ιστορική πορεία ιππέων" μήκους 80 χιλιομέτρων, από τη Βεργίνα ως το Δίον. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Μαΐου με στόχο την αναβίωση των πορειών αυτών.

Ανησυχίες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό εκφράζει στη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ διατυπώνει επιφυλάξεις για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων ενώ εκφράζει την απογοήτευσή του επειδή δεν προχώρησαν τα μέτρα εκτόνωσης της έντασης και ο στρατιωτικός διάλογος. Για επιδείνωση της κατάστασης στην Κύπρο κάνει λόγο και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν από τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς να συνεργαστούν με τον κ. Ανάν για τη δημιουργία θετικού κλίματος με στόχο την έναρξη απευθείας συνομιλιών των δύο πλευρών. Στοιχειώδη υποχρέωση και αναφαίρετο δικαίωμα της κυπριακής δημοκρατίας χαρακτήρισε τη μέριμνα για την αμυντική της θωράκιση ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κύπρου Μανώλης Χριστοφίδης ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει την έντονη κριτική που ασκεί ο Αμερικανός Πρόεδρος. Εκτιμά ωστόσο την τοποθέτησή του έναντι των τουρκικών απειλών για πολεμικές επιχειρήσεις ή ενέργειες εναντίον των πυραύλων.

Οξύνονται οι σχέσεις μεταξύ του στρατού και της κυβέρνησης στην Τουρκία καθώς η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αντιταχθεί στον θρησκευτικό φανατισμό. Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Νετζμεντίν Ερμπακάν είχε συνάντηση με τον στρατηγό Χακί Καρανταγί σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης. Η αντιπολίτευση έχει αρχίσει διαβουλεύσεις με πολιτικούς φορείς στην Τουρκία με σκοπό τη συγκρότηση βιώσιμης κυβέρνησης χωρίς τους ισλαμιστές.

Αύριο διεξάγονται οι εκλογές στη Βρετανία ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα στους εργατικούς και τον Τόνι Μπλέιρ. Το ποσοστό αυτό έχει -ελάχιστα- μεταβληθεί από τις 17 Μαρτίου που ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία, ο πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, ριψοκινδυνεύοντας την 18χρονη διακυβέρνηση της χώρας από την συντηρητική παράταξη. Το ποσοστό των αναποφάσιστων υπολογίζεται στο 6%.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο θα σημειωθούν νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με βροχές κυρίως από τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 έως 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχή κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 30 April 1997 - 17:46:46 UTC