Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-04-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:19 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 23.4.1997

Στη Γερμανία μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης, που ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αυστρία.Ο πρωθυπουργός Θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκαλέριο Χέλμουτ Κόλ και θα συζητήσει μαζί του για την ευρωπαϊκή ενοποίηση,αλλά και τις θέσεις της Ελλάδας για τις σχέσεις με την Τουρκία το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο.Ο πρωθυπουργός χθές άφησε να φανεί ότι η θέση της χώρας μας δεν αλλάζει στο θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας,αεφόσον αυτή δεν έχει προβεί σε συγκεκριμένες δηλώσεις και κινήσεις έναντι της Ελλάδας.

Στην Αθήνα, ο κλυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο υπουργός Παιδείας κ.Γερ.Αρσένης προτίθεται να παραιτηθεί εξαιτίας της εξέλιξης των σχέσεων με την Τουρκία.Ο ίδιος πάντως ο υπουργός δήλωσε ότι περιμένει απο τον πρωθυπουργό να ενημερωσει τους υπουργούς και τα όργανα του ΠΑΣΟΚ.Ενημέρωση στα αρμόδια όργανα του κινήματος ζήτησηε και ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του κινήματος Κ.Σκανδαλίδης ,χθές απο τη Θεσσαλονίκη.Πρόσθεσε όμως, πώς αυτό θα κάνει ο κ.Σημίτης ,μόλις επιστρέψει απο το ταξίδι του σε Γερμανία και Αυστρία.

Το πρόβλημα σε ότι αφορά στην επίσημη ονομασία με την οποία θα αναγνωριστεί η ΠΓΔΜ είναι θέμα διμερές, δήλωσε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.Λένι Φίσερ. Η κ.Φίσερ είπε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα " αφήσει τη λύση του προβλήματος της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στα χέρια των δύο ενδιαφερόμενων πλευρών "και χαρακτήρισε αμφίβολο το κατά πόσο μπορεί το Συμβούλιο να συνδράμει στην επίλυσή του.

Mέσα σε μια πενταετία το δάσος-πάρκο του Σέιχ Σου θα γίνει αμιγώς δημόσια δασική έκταση, δεσμεύτηκε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Γεωργίας Βασίλης Γερανίδης, απαντώντας στην κριτική που ασκείται τις τελευταίες μέρες στις επιλογές του υπουργείου για τη διαφιλονικούμενη περιοχή. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο στόχος αυτός της κυβέρνησης για το δάσος-πάρκο που αποτελεί επί μία εικοσαετία σημείο τριβής μεταξύ κράτους και πολιτών, λόγω των ιδιόκτητων εκτάσεων 3.000 στρεμμάτων που περιλαμβάνει, θα καταστεί εφικτός με τη μεταβίβαση των ιδιοκτησιών αυτών στην κυριότητα του κράτους, μέσω ανταλλαγών ή απαλλοτριώσεων, και με την αναδάσωση των σημερινών γεωργικών εκτάσεων.

Στα ίχνη κυκλώματος διακίνησης ηρωϊνης στην Εδεσσα και στα Γιαννιτσά Πέλλας βρίσκονται οι αρχές Ασφαλείας μετά τη σύλληψη 34χρονου εργάτη για κατοχή και εμπορία 300 περίπου γραμμαρίων ηρωϊνης. Στο 21ο χιλιόμετρο του δρόμου Εδεσσας-Θεσσαλονίκης εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν τρία άτομα, δύο ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ και νεαρός ιδιωτικός υπάλληλος, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν εννέα γραμμάρια ηρωϊνης.

Ελεύθερος αφέθηκε, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, πρώην τραπεζικός υπάλληλος που κατηγορείται ότι απέσπασε σχεδόν διακόσια εκατομμύρια δραχμές από την κεντρική υπηρεσία συναλλάγματος. Ο συνταξιούχος από το περασμένο καλοκαίρι Νίκος Σακαδάκης, κάτοικος Θεσσαλονίκης διώκεται ποινικά, σε βαθμό κακουργήματος, με την κατηγορία ότι μέσα σε 11 χρόνια αφαίρεσε σταδιακά από τα ταμεία της Εμπορικής Τράπεζας το ποσό των 178.000. 000 δραχμών.

Ασυνείδητος νεαρός οδηγός τραυμάτισε σοβαρά πεζό και στη συνέχεια τον εγκατέλειψε στο οδόστρωμα και εξαφανίστηκε. Τελικά εντοπίσθηκε και συνελήφθη, ενώ το θύμα, νεαρός Αλβανός λαθρομεταναστής, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Εδεσσας. Το ατύχημα έγινε χθες το απόγευμα στο 10ο χιλιόμετρο του δρόμου Γιαννιτσών-Αριδαίας Πέλλας. Ο οδηγός του φορτηγού Αθανάσιος Καρατζάς, 23 χρονών, έμπορος, από τα Γιαννιτσά, εντοπίσθηκε λίγες ώρες αργότερα και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Για ολιγωρία και αδιαφορία στη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος καταγγέλλει την κυβέρνηση το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ, με αφορμή το νέο θανατηφόρο ατύχημα στη ζώνη του Περάματος, επισημαίνει, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ότι το νέο κρούσμα, λίγες μόλις ημέρες μετά την προηγούμενη τραγωδία, "αφαιρεί από την κυβέρνηση και το παραμικρό πρόσχημα συγκάλυψης της απάνθρωπης πολιτικής της". Το ΚΚΕ υπογραμμίζει πως οι εξαγγελίες των κ. κ. Σουμάκη και Πρωτόπαππα για τη λήψη μέτρων έμειναν απλά στα λόγια και αποτελούν "εμπαιγμό" για τους εργαζομένους.

Στην αναστολή των παραστάσεων του έργου του "Κυριακή των Παπουτσιών", που παρουσιάζεται στο θέατρο "ΦΙΞ" της Θεσσαλονίκης προβαίνει ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος. Την ανακοίνωση αυτή έκανε σε συνέντευξη τύπου. Όπως είπε "οι παραστάσεις αναστέλλονται έως ότου ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97" προσκομίσει τις σχετικές άδειες λειτουργίας του χώρου. Πρόσθεσε ότι θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη, όπως είναι υποχρεωμένος από τη σύμβαση που έχει υπογράψει με τον ΟΠΠΕΘ και θα είναι έτοιμος και ο ίδιος και οι συνεργάτες του, να συνεχίσουν τις παραστάσεις.

Σήμερα θα γίνει γνωστό, αν έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, όσον αφορά, είτε στις χειρονομίες καλής θέλησης, είτε σε ορισμένες πτυχές της ουσίας του Κυπριακού. Αυτό δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, όταν ρωτήθηκε πόσο κοντά σε εξαγγελία κοινών χειρονομιών καλής θέλησης βρίσκονται οι δύο πλευρές στις εκ τους σύνεγγυς συνομιλίες.

Σοβαρές ενδείξεις για την πτώση της κυβέρνησης του Ερμπακάν μέσα σε λίγες μέρες, προκύπτουν στην Τουρκία, ειδικά με τα όσα δηλώνουν βουλευτές του Κόμματος της Ευημερίας. Επί κεφαλής της ομάδας των βουλευτών φαίνεται να είναι ο Αϊντίν Μεντερές, ο οποίος μάλιστα δηλώνει ότι "δεν αποκλείεται να κάνει θεαματικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της διάλυσης της κυβέρνησης και η πρόεδρος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ". Η τουρκική εφημερίδα Γιενί Γιουζγίλ δημοσιεύει αποκλειστικές δηλώσεις του Μεντερές, ο οποίος υπογραμμίζει ότι "εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή" αυτός και μερικοί άλλοι βουλευτές του Κόμματος Ευημερίας θα παραιτηθούν, "για να πέσει η κυβέρνηση". Αυτό που "δεν πρέπει να συνεχιστεί", σύμφωνα με τον Μεντερές είναι η αντιπαράθεση της πολιτικής εξουσίας με τις ένοπλες δυνάμεις και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Στη συνάντηση Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 8-9 Ιουλίου, την Τουρκία θα εκπροσωπήσει πέραν απ' ότι συνηθίζεται μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και όχι ο Ισλαμιστής πρωθυπουργός της Νετσμεντίν Ερμπακάν. Μάλιστα, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της "Χουρριέτ", άρχισαν ήδη οι προετοιμασίες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και στο Γενικό Επιτελείο για τη συμμετοχή του Ντεμιρέλ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στη Μαδρίτη.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, με την ηγεσία άλλων κομμάτων, προκειμένου να υπάρξει συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για τις βασικές αρχές διεξόδου της Βουλγαρίας από την κρίση. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, Ιβάν Κόστοφ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Παρβάνοφ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ορισμένα καίρια σημεία για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας. Από την πλευρά του ο κ. Παρβάνοφ, χαρακτήρισε θετική την πρόταση για έγκριση κοινής δήλωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι σοσιαλιστές θα εμπλουτίσουν την πρόταση αυτή με πρόσθετα μέτρα για την εξασφάλιση υποφερτού κοινωνικού κόστους των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, κάτι όμως που δεν προβλέπει η πρόσφατη συμφωνία της Βουλγαρίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με ηγέτη και σκόρερ τον Ρίβερς, ο Ολυμπιακός νίκησε στη Ρώμη, στον πρώτο ημιτελικό της Ευρωλίγκα, τη σλοβενική Ολύμπια Λουμπλιάνας, με 74-65 και προκρίθηκε για τρίτη φορά στον τελικό της διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί, στο ίδιο γήπεδο, αύριο στις 9.30 το βράδυ. Αντίπαλός του θα είναι η Μπαρτσελόνα, που νίκησε στον άλλο ημιτελικό τη γαλλική Βιλερμπάν με 77-70.

Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 23 April 1997 - 12:05:38 UTC