Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-04-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:59 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 23.4.1997

Θετική χαρακτήρισε την κοινή θέση των 15 εταίρων για τη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, αφού- όπως είπε-περιλαμβάνει τους τρεις όρους που θέτει η Ελλάδα στην Τουρκία προκειμένου να άρει τις επιφυλάξεις της για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο. Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό λειτουργίας της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν κοινές συναντήσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων ειδικών, αλλά θα γίνονται ανταλλαγές κειμένων μεταξύ των δύο πλευρών, μέσω της Ολλανδικής προεδρίας. Συγκεκριμένα, στην κοινή θέση των 15 έχει ληφθεί υπόψη και η απάντηση της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, στο κείμενο της 15ης Ιουλίου, με την οποία η Τουρκία επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων ότι δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις. Στο πλαίσιο της αποσαφήνισης των ελληνοτουρκικών διαφωνιών που προκύπτουν για το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο, τις οποίες θα εξετάσει η επιτροπή, ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι από ελληνικής πλευράς η βάση θα εστιαστεί στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο αποδέχεται για όλα τα θέματα εκτός αυτών που αφορούν την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του κ. Πάγκαλου ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωντσταντόπουλος έκανε λόγο για αμηχανία, αντιφατικότητα, διγλωσσία και αμφισημία στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Στη Φρανκφούρτη έφτασε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στην Αυστρία. Αύριο ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί στη Βόννη με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Όσκαρ Λαφοντέν. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε ευρωπαϊκά ζητήματα ενόψει των αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν σύντομα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Έφτασαν το μεσημέρι στο Δυρράχιο τα ελληνικά αρματαγωγά "Σάμος" και "Χίος" που μετέφεραν στη γειτονική χώρα 420 άνδρες και 92 οχήματα που αποτελούν το δεύτερο τμήμα της ελληνικής δύναμης που μετέχει στην πολυεθνική αποστολή. Οι ελληνικές δυνάμεις κατευθύνονται σε στρατόπεδα στην περιοχή των Τιράνων όπου θα εγκατασταθούν. Η επιχείρηση αποβίβασης των Ελλήνων στρατιωτών διασφαλίστηκε από ελληνικές, γαλλικές και ιταλικές δυνάμεις. Χθες έγινε η μεταφορά φορτίου ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ελμπασάν ενώ σήμερα απεγκλωβίστηκε και η ιταλική ναυαρχίδα που είχε προσαράξει ανοιχτά της Αυλώνας. Στο μεταξύ η αντιπαράθεση της κυβέρνησης και του Προέδρου Σαλί Μπερίσα συνθέτει το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Αιτία διαφωνίας είναι ο νέος εκλογικός νόμος, η απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών, την οποία δεν υπογράφει ο Μπερίσα και ένας νέος νόμος για τον τρόπο ορισμού των νομαρχών από τη Βουλή και όχι τον πρωθυπουργό που συναντά επίσης τη διαφωνία του Σαλί Μπερίσα.

Αναπροσαρμογές των τιμολογίων σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος δήλωσε ότι το ποσοστό των αυξήσεων που θα ισχύσουν από το δεύτερο εξάμηνο του 1997 θα κινηθεί στα όρια του πληθωρισμού. Ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι οι ανατιμήσεις αυτές είναι προβλεπόμενες και δε θα επηρεάσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό που τον Απρίλιο κυμαίνεται χαμηλότερα του 6%. Πρόσθεσε δε ότι το Υπουργείο Εργασίας προωθεί τη λίστα φαρμάκων, ενώ αποφασίστηκε η δημιουργία εποπτικού φορέα για τον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων. Χαρακτήρισε τέλος ικανοποιητικούς τους ρυθμούς των δημοσίων εσόδων κατά το μήνα Απρίλιο.

Με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή συναντήθηκε σήμερα το Προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Ως μη ικανοποιητική χαρακτήρισε την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Καραμανλής, ο οποίος τόνισε ότι για να αναστραφεί η πορεία αυτή χρειάζεται πολιτική περιστολής των δημοσίων δαπανών, μείωσης των ελλειμμάτων και θαρραλέες αποκρατικοποιήσεις. Την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στον τομέα της οικονομίας για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής και να επιτευχθεί ταχύρυθμη ανάπτυξη επισήμανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Ιάσων Στράτος.

"Μια καταγραφή προβλημάτων αυτή την ώρα, όπως τα ονομάζει η Τουρκία, σημαίνει προαγωγή των μονομερών διεκδικήσεων της γειτονικής χώρας σε ελληνοτουρκικές διαφορές. Φυσικά είμαστε αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική και αυτό το καταστήσαμε σαφέστατο και ευκρινέστατο με την επιστολή μας", επισημαίνει σε δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός, Στέλιος Παπαθεμελής, που υπέγραψε την επιστολή των 32 προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο κ. Παπαθεμελής, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα κίνηση, διευκρίνισε ότι οι συνυπογράφοντες την επιστολή "ευελπιστούν και περιμένουν να κατανοηθούν οι αλήθειες που περιέχονται στο κείμενο και να αποφύγουν, αυτοί που διαχειρίζονται τα μεγάλα, λεπτά κι ευαίσθητα θέματα της εθνικής μας πολιτικής, ολισθήματα τα οποία, εάν συμβούν, θα τα πληρώσει πανάκριβα το έθνος".

Από αύριο το πρωί θα αρχίσουν να ισχύουν τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα. Ελαφρώς αυξημένη ήταν σήμερα η κίνηση στο εθνικό δίκτυο, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας ενώ η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ αύριο και μεθαύριο. Η Ολυμπιακή Αεροπορία πραγματοποίησε συνολικά σήμερα περισσότερες από δέκα έκτακτες πτήσεις.

Μέχρι τις 31 Ιουλίου καλούνται να κλείσουν τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της δεκαετίας 1983-1992 οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν ακόμη προσέλθει στις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων που παρουσιάζονται μειωμένα, το Υπουργείο ανέσυρε παλιά εφεδρεία, βάσει της οποίας 150 χιλιάδες πολίτες -το 27% του συνόλου των φορολογουμένων- που δεν έλαβαν τα σχετικά σημειώματα, καλούνται να διευθετήσουν τις φορολογικές υποθέσεις τους, υποβάλλοντας αίτηση στην εφορία της περιοχής τους.

Νέες προοπτικές αναμένεται να διανοιχθούν για τους απολυμένους των βιοτεχνιών και των βιομηχανιών στη χώρα μας, καθώς -στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος "ADAPT"- ένα γαλλικό μοντέλο για την επιμόρφωση και την επαγγελματική αποκατάσταση των ανέργων εφαρμόζεται -πιλοτικά- στη Θεσσαλονίκη. Για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος συνεργάζονται μεταξύ άλλων ο Διεπιχειρησιακός Σύνδεσμος, η ΓΣΕΕ, ο ΟΑΕΔ, το Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας και οι γαλλικοί οργανισμοί για την αντιμετώπιση της ανεργίας, "AFPA" και "ANPE". Η λειτουργία των "κυττάρων απασχόλησης" του ΑDAPT στηρίζεται στη λογική ότι η άρτια κατάρτιση των απολυμένων, μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά στη γρήγορη επανένταξή τους στο κοινωνικό σύστημα.

Η χρήση των ναρκωτικών από τους νέους είναι ο "καθρέφτης" μιας βαριάς κοινωνικής ασθένειας. Η πρώτη επαφή με το "λευκό θάνατο" γίνεται στα μαθητικά θρανία. Ένας στους δύο τοξικομανείς δηλώνει ότι ξεκίνησε το "δρόμο χωρίς γυρισμό" σε ηλικία κάτω των 18 ετών. Τα μηνύματα - κραυγές αγωνίας, διατυπώθηκαν από επιστήμονες κατά τη διάρκεια των εργασιών του διήμερου ετήσιου συμποσίου της παιδιατρικής εταιρείας Βόρειας Ελλάδας, που έγιναν στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" της Θεσσαλονίκης.

Στα ίχνη σπείρας διαρρηκτών, τα μέλη της οποίας κλέβουν αυτοκίνητα πολυτελείας και στη συνέχεια απαιτούν από τους ιδιοκτήτες χρήματα για να τα παραδώσουν, βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές στη Βόρεια Ελλάδα. Τα κλεμμένα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα μεταφέρονται από τα μέλη της σπείρας μακριά από τον τόπο κλοπής, για να χαθεί κάθε ίχνος, και οι διαρρήκτες, αφού περάσουν μερικές μέρες, επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους ιδιοκτήτες και τους εκβιάζουν ανοιχτά. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν από μερικές μέρες, όταν ιδιοκτήτης ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου κατήγγειλε στην αστυνομία ότι άγνωστοι τον ανάγκασαν να πληρώσει 400.000 δραχμές σε μετρητά ως λύτρα για να του επιστρέψουν το κλεμμένο αυτοκίνητο.

Με τη μέθοδο του “ριφιφί” άγνωστοι δράστες εισέβαλαν τα ξημερώματα στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στη Σκύδρα Πέλλας και κατάφεραν να διαφύγουν μέσα από τα “χέρια” της αστυνομίας πλουσιότεροι κατά δέκα επτά εκατομμύρια δραχμές. Την ώρα που έβγαιναν από το υποκατάστημα αντάλλαξαν πυροβολισμούς με αστυνομικούς και στην προσπάθειά τους να διαφύγουν πέταξαν έναν από τους σάκους που περιείχε 26.000.000 δραχμές και 6.000 γερμανικά μάρκα. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Πέλλας οι άγνωστοι έσπασαν το υαλοπίνακα της κεντρικής εισόδου και στη συνέχεια με τη χρήση συσκευής οξυγόνου παραβίασαν το χρηματοκιβώτιο παίρνοντας συνολικά 44.000.000 δραχμές μαζί με τα μάρκα.

Την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να αναστείλει τις πτήσεις ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από το νησί, κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων "Βεργίνα" και "Τοξότης", χαιρέτισαν οι πρεσβείες της Γαλλίας και της Κίνας. Ο πρέσβης της Γαλλίας, Ενρί Ζακολέν, επισήμανε ότι "οποιοδήποτε μέτρο που στοχεύει στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι ευπρόσδεκτο", ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της πρεσβείας της Κίνας, Λιάνγκ Χούι, ανέφερε ότι η χώρα του θεωρεί θετική κάθε ενέργεια που συμβάλλει στην εξεύρεση δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

Σε προεκλογική τροχιά εισήλθε η Γαλλία, μετά το ραδιοτηλεοπτικό διάγγελμα του Προέδρου Ζακ Σιράκ, που ανακοίνωσε επίσημα την υπογραφή διατάγματος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την 25η Μαΐου και την 1η Ιουνίου 1997. Στην ομιλία του ο κ. Σιράκ αιτιολόγησε την απόφασή του αυτή, από την ανάγκη μιας νέας ετυμηγορίας, για να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και κυρίως να επιτύχει την απρόσκοπτη ένταξη της Γαλλίας στην ΟΝΕ και στο κοινό νόμισμα. Πολλοί βεβαίως στην αντιπολίτευση και στη συμπολίτευση διερωτώνται, γιατί ο Σιράκ δε μπορεί να υλοποιήσει τους στόχους αυτούς με τη σημερινή πλατειά προεδρική πλειοψηφία και καταφεύγει σε εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων -στην καλύτερη περίπτωση για τον ίδιο- θα μειώσει τη σημερινή πλειοψηφία τουλάχιστον κατά 130 βουλευτές.

Βελτιωμένος καιρός θα επικρατήσει αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στην κεντρική και Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών μικρής διάρκειας κυρίως στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 5 μέχρι 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 7 έως 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής το απόγευμα κυρίως στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 23 April 1997 - 16:05:43 UTC