Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-04-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 16:46 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 22.4.1997

Το ταξίδι του στην Αυστρία ολοκληρώνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος αύριο θα μεταβεί στην Γερμανία όπου θα συναντηθεί με τον γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ. Ο κ.Σημίτης ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Φίσερ και εκπροσώπους των κομμάτων, εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των επαφών του και εκτίμησε ότι διατυπώθηκαν κοινές θέσεις σε ότι αφορά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Αργότερα μετέβη στο δημαρχείο της Βιέννης όπου υπέγραψε τη χρυσή βίβλο της πόλης. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αποδέσμευσης του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου προς την Τουρκία ο πρωθυπουργός δήλωσε: "Το Συμβούλιο της 15ης Ιουλίου του 1996, είχε θέσει ορισμένες προϋποθέσεις και είχε ζητήσει από την Τουρκία να υπάρξει μία απάντηση. Η Τουρκία έδωσε αυτή την απάντηση η οποία για μας δεν θεωρείται ικανοποιητική. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουμε τη στάση μας". Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το θέμα των επιτροπών εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Τουρκίας καθώς, όπως είπε, οι όποιες συνομιλίες θα έχουν διαδικαστικό και μόνο χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσουν απαρχή ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες όσο ο κατάλογος των ελληνοτουρκικών διαφορών παρουσιάζει για την Αγκυρα και άλλα θέματα πέραν της υφαλοκρηπίδας.

Για το ίδιο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε: "Η δική μας θέση αναφέρεται στην έγκριση για τη δημιουργία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα ασχοληθεί με διαδικασίες, διερευνώντας δυνατότητες αναζήτησης λύσεων προκειμένου μέσα από μια τέτοια επιστημονικού ή τεχνικού χαρακτήρα διαδικασία να προκύψει ίσως και μια αναφορά, ένα πόρισμα το οποίο θα αποτελεί αποτέλεσμα εργασίας της επιτροπής αυτής και δεν θα δεσμεύει τις κυβερνήσεις". Ο Υπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι η πρόταση της Ελλάδας για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών είναι η προσφυγή της Αγκυρας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Η κυβέρνηση δεν προβληματίζεται από το κείμενο των 32 βουλευτών, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι αυτό που την απασχολεί είναι η αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της χώρας. Η κυβέρνηση έχει τη στήριξη όλων των βουλευτών του κόμματος, κατέληξε ο υπουργός Τύπου.

Για όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων συζήτησαν επί μιάμισι ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Πάγκαλος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και αμέσως μετά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα έχει αυστηρά τεχνικό και διαδικαστικό χαρακτήρα και στόχο να δοθούν οι εκατέρωθεν διευκρινίσεις και απαντήσεις στα επιχειρήματα της κάθε πλευράς. Ο κ. Πάγκαλος κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και είπε ότι εναπόκειται στη γειτονική χώρα να απαντήσει, σημειώνοντας ότι χρειάζεται πολιτική απόφαση για τη συγκρότηση της επιτροπής. Απαντώντας σε ερώτηση ότι το Δικαστήριο της Χάγης είναι το πλέον κατάλληλο όργανο για να συζητηθεί το θέμα των Ιμια. Παρά την ενημέρωση ο κ. Καραμανλής εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες και επιφυλάξεις για την εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ως προς το περιεχόμενο των χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα της συγκρότησης επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Είπε ακόμα, ότι η Ν.Δ. θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και θα εμποδίσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ενέργειες που θα βλάψουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Την προκλητικότητα της Τουρκίας, που δεν σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις και τη διεθνή νομιμότητα και απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, από το βήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τρεις Τούρκοι βουλευτές που πήραν το λόγο καταφέρθηκαν προκλητικά κατά του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά ο κ. Στεφανόπουλος τους αποστόμωσε συγκρίνοντας τη συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο.

Διαψεύδει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Εξουσία" ο Θεόδωρος Τσουκάτος, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος φέρεται να αποκάλεσε τους 32 βουλευτές του Κινήματος "πρώην αυλικούς της Μιμής" και "δυσαρεστημένους γιατί δεν υπουργοποιήθηκαν". Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Τσουκάτος επισημαίνει:"Τα όσα αναφέρονται στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ως δήθεν δήλωση μου, είναι ανάξια διάψευσης. Θλίβομαι, ωστόσο, επειδή ορισμένοι, ευτυχώς ελάχιστοι στο χώρο του Τύπου, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Να ξέρουν ένα πράγμα, το ΠΑΣΟΚ ήταν είναι και θα παραμείνει ενωμένο. Με τέτοιες προκλήσεις το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δυναμώνουν την ενότητα του".

Δε διατρέχει κανένα κίνδυνο η υγεία του Έλληνα καταναλωτή από τα ζωικά προϊόντα που θα προτιμήσει για το πασχαλινό του τραπέζι, εγγυήθηκε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Γεωργίας Βασίλης Γερανίδης. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, σε συνεργασία με κτηνιάτρους, τόσο στα εγχώρια όσο και στα εισαγόμενα κρέατα απέδωσε καρπούς, καθώς εντοπίστηκαν τα όποια μεμονωμένα κρούσματα κακής ποιότητας προϊόντων. "Στόχος μας ήταν η δημιουργία μιας ομπρέλας προστασίας του καταναλωτή, και μπορούμε να πούμε ότι η δημόσια υγεία δεν κινδυνεύει".

Δύο προεδρικά διατάγματα που προβλέπουν τη χορήγηση κάρτας εργασίας στους μετανάστες στη χώρα μας και τον ορισμό του χρόνου παραμονής τους από 6 μήνες έως πέντε χρόνια ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Ειδικότερα με την κάρτα που θα παίρνουν οι ξένοι μετανάστες και θα έχει ισχύ από 9 έως 12 μήνες, θα δίδεται το δικαίωμα νόμιμης εργασίας. Τα Προεδρικά Διατάγματα θα εκδοθούν το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου.

Τέσσερις στους δέκα ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης υποπίπτουν σε αγορανομικές παραβάσεις -κυρίως για αισχροκέρδεια-, ενώ τους τρεις τελευταίους μήνες υποβλήθηκαν περισσότερες από χίλιες μηνύσεις σε βάρος ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων και τουριστικών λεωφορείων και γραφείων. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η γενική αστυνομική διεύθυνση για το πρώτο τρίμηνο του 1997, από τους 3703 αγορανομικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην αγορά της Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκαν 1. 666 παραβάσεις.

Yποχρεωτική καθίσταται η αναγραφή ενδεικτικής τιμής πώλησης στις συσκευασίες των εμφιαλωμένων νερών, των αναψυκτικών και των χυμών, σύμφωνα με τη νέα αγορανομική διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων αισχροκέρδειας. Το φαινόμενο της πώλησης των ειδών αυτών σε τιμές πολύ υψηλότερες από την κανονική, παρουσιάζεται κυρίως κατά την τουριστική περίοδο σε χώρους όπως λιμάνια, αεροδρόμια, και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Εντολή για άμεση χαρτογράφηση όλων των σημείων στο εθνικό οδικό δίκτυο όπου γίνονται έργα χωρίς σήμανση, έδωσε ο Γιώργος Ρωμαίος, μετά τις δέκα ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν την Κυριακή σε τροχαία στη Λάρισα. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε ότι θα διώκονται ποινικά, όσοι εργολάβοι δεν τοποθετούν σήμανση.

Mέσα σε μια πενταετία το δάσος-πάρκο του Σέιχ Σου θα γίνει αμιγώς δημόσια δασική έκταση, δεσμεύτηκε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Γεωργίας Βασίλης Γερανίδης, απαντώντας στην κριτική που ασκείται τις τελευταίες μέρες στις επιλογές του υπουργείου για τη διαφιλονικούμενη περιοχή. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο στόχος αυτός της κυβέρνησης για το δάσος-πάρκο που αποτελεί επί μία εικοσαετία σημείο τριβής μεταξύ κράτους και πολιτών, λόγω των ιδιόκτητων εκτάσεων 3.000 στρεμμάτων που περιλαμβάνει, θα καταστεί εφικτός με τη μεταβίβαση των ιδιοκτησιών αυτών στην κυριότητα του κράτους, μέσω ανταλλαγών ή απαλλοτριώσεων, και με την αναδάσωση των σημερινών γεωργικών εκτάσεων.

Δεκαπέντε τόνους τροφίμων, παιδικών τροφών και ιατροφαρμακευτικού υλικού απέστειλε ο δήμος Καλαμαριάς στην αδελφοποιημένη πόλη του Δημήτροβγκραφ της Βουλγαρίας, ώστε να βοηθηθεί ο δοκιμαζόμενος λαός της γειτονικής χώρας που περνάει δύσκολες στιγμές. Η ανθρωπιστική αποστολή του δήμου Καλαμαριάς θα βρίσκεται στο Δημητροβγκραντ το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης και θα επιστρέψει στη χώρα μας την Πέμπτη το βράδυ. H συγκέντρωση της βοήθειας - στην οποία βοήθησαν με τις προσφορές τους ιδιώτες, αλλά και βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής- έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης της ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εξωτερικών και της ΚΕΔΚΕ.

Κεντρικό πρακτορείο Προ-Πο και λαχείων στη Θεσσαλονίκη καταστράφηκε από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί από άγνωστη αιτία. Η φωτιά εκδηλώθηκε μέσα στο πρακτορείο “Ειμαρμένη”, ιδιοκτησίας του Ι. Θεοδωρακοπούλου και Στ. Σταυρούση, στο ισόγειο πολυκατοικίας στην οδό Αριστοτέλους 1 και μέσα σε λίγη ώρα επεκτάθηκε προκαλώντας μικρές υλικές ζημίες σε διπλανό γραφείο. Σύμφωνα με την πυροσβεστική οι ζημιές ανέρχονται σε 1.500.000 δρχ.

Ρήξη στις σχέσεις της Αλβανικής κυβέρνησης και του Προέδρου Σαλί Μπερίσα επέφερε η απόφαση της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης για την απομάκρυνση του υφυπουργού Εσωτερικών και γενικού διευθυντή της Αστυνομίας, Α.Σέχου. Τη σχετική πρόταση του Μπασκίμ Φίνο καταψήφισαν οι πέντε υπουργοί του Δημοκρατικού Κόμματος και υπερψήφισαν δεκατρία μέλη της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπελουλ Τσέλο και οι υπόλοιποι υπουργοί του Δημοκρατικού Κόμματος κάλεσαν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση, επειδή, όπως τόνισαν, "παραβιάζει ανοικτά την ισχύουσα αλβανική νομοθεσία" βάσει της οποίας "ο διορισμός, η μετάθεση, η αναβάθμιση και η απαλλαγή από τα καθήκοντά τους ανώτατων αξιωματούχων γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα, μετά από πρόταση του πρωθυπουργού".

Συνεχίστηκαν σήμερα στη Σόφια οι διαβουλεύσεις της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, που αναδείχτηκε νικήτρια στην εκλογική αναμέτρηση του Σαββάτου, με την ηγεσία άλλων κομμάτων προκειμένου να υπάρξει συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για το κυβερνητικό πρόγραμμα. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων Ιβάν Κώστωφ, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, επισήμανε ότι υπήρξε συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε ότι αφορά προγράμματα για την ανάπτυξη της χώρας. Ωστόσο ο κ. Κωστωφ χαρακτήρισε ως κακό οιωνό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Αχμέτ Ντογκάν δεν συμμετείχε στις συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων παρά το γεγονός ότι είχε προσκληθεί σε αυτές.

Αύριο θα συγκληθεί εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ, προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία του πορίσματος για τις έρευνες στα λογιστικά βιβλία της παρατράπεζας ΤΑΤ, καθώς και τους τρόπους για την αποζημίωση των καταθετών της. Στο μεταξύ, αναβλήθηκε επ' αόριστο η δίκη για την υπόθεση της παρατράπεζας ΤΑΤ, η οποία έπρεπε να αρχίσει χθες στο περιφερειακό δικαστήριο του Μοναστηρίου, με βασικούς κατηγορούμενους τη διευθύντρια της παρατράπεζας, Σόνια Νικόλοφσκα, τον δήμαρχο του Μοναστηρίου, Σίλιαν Μίτεφσκι και την διευθύντρια της υπηρεσίας διακίνησης κεφαλαίου του Μοναστηρίου, Ιουλιάνα Ατανάσοβα. Η δίκη αναβλήθηκε με απόφαση του δικαστηρίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έρευνες για τη διευθύντρια της ΤΑΤ και τη διευθύντρια της υπηρεσίας διακίνησης κεφαλαίου του Μοναστηρίου.

Χωρίς ανταπόκριση φαίνεται ότι μένει η πρωτοβουλία του ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας να προσεγγίσει τις ισλαμικές χώρες. Η πρόσφατη επίσκεψη του Νετζμεντίν Ερμπακάν "στέφθηκε με πλήρη αποτυχία", σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος ενώ βουλευτές του Κόμματος Ευημερίας εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την υποδοχή και την συμπεριφορά που επιφύλαξε ο βασιλιάς Φαχντ, της Σαουδικής Αραβίας, στον Τούρκο πρωθυπουργό. Στο μεταξύ την πεποίθησή του ότι "πολύ σύντομα θα πέσει η κυβέρνηση συνασπισμού Ερμπακάν - Τσιλλέρ" εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μεσούτ Γιλμάζ. Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη, ότι στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό που θα δημιουργηθεί θα συμμετέχει οπωσδήποτε το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του οποίου ηγείται.

Η εξασθένιση των ανέμων σε όλα τα πελάγη θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με σποραδικές βροχές κυρίως στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια. Θα υπάρχουν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις αυξημένες στα Δωδεκάνησα, όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από τα βόρεια και κυμανθεί στα βόρεια από 6 έως 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 8 έως 21 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης με βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 22 April 1997 - 16:16:41 UTC