Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:39 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 4.1.97

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υποβάλλεται σήμερα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο σε επέμβαση αφαίρεσης πέτρας από τη χολή. Από το νοσοκομείο αναμένεται να εξελθει αύριο.

Οι προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου για το 1997 συζητήθηκαν στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Την επιτροπή απασχόλησε και το θέμα της παραίτησης του υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη, καθώς και η προετοιμασία της σύσκεψης της ερχόμενης Πέμπτης για τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό. Η κυβερνητική επιτροπή ασχολήθηκε και με τις θέσεις που θα διατυπωθούν από τον Πρωθυπουργό κατά την πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής στις 10 Ιανουαρίου. Συζητήθηκαν ακόμη η οργάνωση του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για τα θέματα της ασφάλισης, της απασχόλησης και της ανεργίας. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε από τους υπουργούς να προχωρήσει ταχύτερα το κυβερνητικό έργο και να εξαλειφθούν οι όποιες δυσλειτουργίες και τριβές που παρουσιάζονται κατά την εφαρμογή του.

"Έλλειψη ενότητας στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης" διαπίστωσε, με δηλώσεις του, ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην παραίτηση Ροζάκη. "Θα είναι πάρα πολύ δυσάρεστο αν η τάση του λαϊκισμού και της δημοκοπίας στην εξωτερική πολιτική επικρατήσει ή ενισχυθεί περισσότερο, διότι κατεξοχήν σήμερα που στην εξωτερική πολιτική τα προβλήματα είναι σκληρά και χρειάζονται μια αντιμετώπιση υπεύθυνη και σοβαρή, πρέπει η εξωτερική πολιτική να είναι υπεύθυνη" πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στις λιμενικές αρχές έδωσε χθες συμπληρωματική κατάθεση ο διασωθείς δόκιμος πλοίαρχος του φορτηγού πλοίου "Δύστος" Χρήστος Αναγνώστου ενώ τη συνδρομή της εισαγγελίας Πειραιώς ζήτησε η εισαγγελία Χαλκίδος προκειμένου να διοριστούν πραγματογνώμονες που θα καταρτίσουν έκθεση για τις συνθήκες του ναυαγίου. Στο μεταξύ συνεχίζονται για όγδοη ημέρα οι έρευνες στο ναυάγιο του "Δύστος" για τον εντοπισμό των τριών πτωμάτων των άτυχων ναυτικών. Χθες το μεσημέρι κηδεύτηκαν ο Α' Μηχανικός του "Δύστος" Σωτήρης Βάλβης, η σύζυγός του Ιωάννα και η 12χρονη κόρη τους Μαρία.

Στον 28ο τακτικό ανακριτή απολογήθηκαν χθες έξι από τους 32 νεαρούς που συνελήφθησαν το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, ενώ έκαναν πάρτι υπό την επήρεια ναρκωτικών σε υπόγειο πολυκατοικίας της οδού Αχιλλέως στο Μεταξουργείο. Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Στο υπόγειο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τριάντα γραμμάρια χασίς, τρία γραμμάρια κοκαΐνης και τέσσερα ναρκωτικά χάπια. Εκτός από τους 32 νεαρούς συνελήφθη και ένας απότακτος αστυνομικός ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος, που φέρεται ως ο διοργανωτής του πάρτι. Οι υπόλοιποι 26 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Τετρακόσια εκατομμύρια δραχμές περίπου θα διαθέσει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη '97, για την υλοποίηση των εικαστικών εκδηλώσεων του πρώτου τετραμήνου του χρόνου, που θα δώσουν στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το έργο του Μικελάτζελο Καραβάτσιο και των Μαξ Ερνστ, Γκεόργκι Μπάζελιτς και Σαρκίς. Ο προϋπολογισμός αυτός καλύπτει ακόμη την εικαστική εγκατάσταση "Σημαίες της Ευρώπης" του Παύλου, τις "Ομπρέλες" του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που θα παραμείνουν στην παραλία της πόλης καθόλη τη διάρκεια του 1997 και άλλες εκδηλώσεις.

Το νομό Δράμας επισκέφθηκε χθες ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, προκειμένου να παραδώσει στο νοσοκομείο της πόλης μια κινητή μονάδα προληπτικής ιατρικής, την πέμπτη που παραδίδεται σε ακριτικό νομό της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος περίθαλψης των κατοίκων μειονεκτουσών περιοχών της Μακεδονίας και Θράκης. Ήδη ο κ.Πετσάλνικος έχει παραδώσει κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής στα νοσοκομεία των νομών Ροδόπης, Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς, ενώ το πρόγραμμα επεκτείνεται και στους νομούς Πέλλας, Κοζάνης και Ξάνθης, στα γενικά κρατικά νοσοκομεία των οποίων θα παραδοθούν τρεις ακόμη μονάδες.

''Η μακραίωνη ελληνική ιστορία, η σημαντική γεωγραφική θέση της χώρας και ο καθοριστικός ρόλος που καλούμαστε σήμερα να διαδραματίσουμε στη Βαλκανική και Παρευξείνια περιοχή, επιβάλλουν την ενεργοποίηση όλων των Θρακιωτών και τη συστράτευσή τους στην κοινή υπόθεση'', τόνισε σε μήνυμά της σε εκδήλωση του Συλλόγου Θρακιωτών Νυρεμβέργης - Φύρτης της Γερμανίας, ''Ορφέας'', η γενική γραμματέας του ΥΜΑ-Θ, Χρύσα Μανωλιά. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημιου Θράκης, Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε εισήγηση με θέμα: ''Η Θράκη, χθες, σήμερα, αύριο''.

Μεγάλη ποσότητα καθαρής ηρωίνης που προερχόταν από την Τουρκία, και θα διοχετευόταν στην Ευρώπη, κατασχέθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας, μετά από συνεργασία των Ελληνικών, των Βουλγαρικών και των Ιταλικών αρχών. Η ηρωίνη, συνολικού βάρους 58 κιλών και 400 γραμμαρίων, μεταφερόταν με το υπ' αριθμόν C 9017, φορτηγό αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο Βούλγαρος υπήκοος, Ιμο Μιλαντίνοφ του Γκεοργκίεφ, εκτελώντας εντολές τουρκικής οργάνωσης.

Με το ποσό των 15 εκατομμυρίων δραχμών επιχορηγήθηκε, με απόφαση του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας, Χρίστου Πάχτα, η Γενική Γραμματεία Παλιννοστούντων Ομογενών του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης, με την ευκαιρία των εορτών . Το ποσό αυτό δόθηκε προκειμένου να αγοραστούν δώρα και να διανεμηθούν σε παιδιά παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που διαμένουν σε νομούς της Μακεδονίας και τη Θράκης.

Ανθρωπιστική βοήθεια στην Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων της Γεωργίας, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ). Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, συγκέντρωσε 12 τόνους τροφίμων, φαρμακευτικό υλικό καθώς και 1500 τόμους βιβλίων για τα παιδιά των Ελλήνων της περιοχής Τιφλίδας. Αρχίζουν την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, στα εμπορικά καταστήματα, οι χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν ως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης οι εκπτώσεις θα λήξουν οριστικά στις 28 Φεβρουαρίου, διότι σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται καμία παράταση.

Κανένα παράπονο δεν εξέφρασε η κυβέρνηση της Κύπρου, ούτε προέβη σε οποιοδήποτε διάβημα για τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Χρήστο Ροζάκη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης. Ο κ.Κασουλίδης πρόσθεσε ότι η παραίτηση του κ.Ροζάκη δεν επηρεάζει τη χάραξη της παραπέρα πορείας του Κυπριακού, ή τη μετάβαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα με τον πρώην υπουργό ή με οποιοδήποτε μέλος της ελληνικής κυβέρνησης, οποιασδήποτε βαθμίδας, ούτε και τέθηκαν υπόψη της οι απόψεις που εκφράζει στο έγγραφο Ροζάκη-Κρανιδιώτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου απέρριψε επίσης οποιαδήποτε συσχέτιση του εγγράφου Ροζάκη-Κρανιδιώτη, με το έγγραφο του Προέδρου Κληρίδη.

Τη διαβεβαίωση για ενεργότερη εμπλοκή της Ρωσίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού έδωσε ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, Γκεόρκι Μουράτοφ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Σπύρο Κυπριανού. Ο κ. Μουράτοφ σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι η Ρωσία ουδέποτε έπαψε να ενδιαφέρεται για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και μακρόχρονης λύσης του Κυπριακού, βάση της διατήρησης, της ανεξαρτησίας και της ενότητας της Κύπρου.

''Αντίθετα με τα όσα αναφέρει ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στην έκθεσή του, δεν υπήρξε καμιά διαφορά απόψεων μεταξύ του Μακαρίου και εμού'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή το 1966 στην Κύπρο, σύμφωνα με τους οποίους, είχε διαφορετικές απόψεις με το Μακάριο, επί της ουσίας της λύσης του Κυπριακού στις τότε διαβουλεύσεις. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, ''ο κ.Κυπριανού διαφωνεί ριζικά με τον ισχυρισμό του Σερ Ντέιβιντ, που τον φέρει να εκτιμούσε ότι η Αγκυρα ήταν έτοιμη να δεχτεί τη λύση της Ενωσης''.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαράντα τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία και είκοσι εννέα στη Μολδαβία εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που έχει πλήξει τον τελευταίο καιρό την περιοχή. Τα περισσότερα θύματα είναι άστεγοι οι οποίοι δεν άντεξαν τις θερμοκρασίες των μείον 25 βαθμών Κελσίου οι οποίες σημειώθηκαν στη χώρα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρουμανίας ROMPRESS μεταδίδει ότι στην ανατολική πλευρά της χώρας που είχε κυρίως πληγεί την προηγούμενη εβδομάδα, η κυκλοφορία έχει επιστρέψει στα κανονικά πλαίσια.

Ενδεικτικά για τη δύσκολη περίοδο την οποία διέρχεται η Βουλγαρία, είναι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα. Όπως γράφει η εφημερίδα "Σταντάρτ" της Σόφιας, η νέα ρύθμιση της υπουργού Υγείας Μίμι Βίτκοβα, προβλέπει οι ασθενείς, έπειτα από ιατρική διάγνωση, να νοσηλεύονται στα σπίτια τους, όπου θα τους παρέχονται δωρεάν φάρμακα και επίδεσμοι για πέντε ημέρες, ενώ θα τους επισκέπτεται καθημερινά και ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Οι ιδιωτικοποιήσεις θα αποτελέσουν το βασικό χαρακτηριστικό της Τουρκίας του 1997, σύμφωνα με δήλωση που έκανε η Υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Τανσού Τσιλέρ, απευθυνόμενη στους διοικητικούς και οικονομικούς φορείς. Μιλώντας στην πρώτη συνάντηση των φορέων για το 1997 στην οποία παρέστησαν οι Υπουργοί Επικρατείας, Ουφούκ Σογιελμέζ και Αϋφέρ Γιλμάζ, ο Βοηθός Γραμματέα του Τουρκικού Ινστιτούτου Σχεδιασμού, Νετσατί Οζφιράτ και ο Υφυπουργός Οικονομικών Μεμέτ Καϊτάτζ, η κ. Τσιλέρ επισήμανε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ενταθεί οι προσπάθειες για την προετοιμασία της κατάλληλης υποδομής για τις ιδιωτικοποιήσεις και τόνισε πως ήρθε ο καιρός να γίνει απολογισμός των προσπαθειών αυτών.

Το Συμβούλιο του ΟΑΣΕ το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως στην έδρα του Οργανισμού, στη Βιέννη, κάλεσε τις σερβικές αρχές να κάνουν πλήρως δεκτό το πόρισμα της επιτροπής του ΟΑΣΕ η οποία είχε επισκεφθεί πριν δύο εβδομάδες το Βελιγράδι για να εξετάσει τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου στη Σερβία. Όπως μετέδωσαν τα γιουγκοσλαβικά ΜΜΕ το Συμβούλιο του ΟΑΣΕ εξέτασε στη χθεσινή του συνεδρίαση και την επιστολή του Γιουγκοσλάβου ΥΠΕΞ Μίλαν Μιλουτινοβιτς προς τον προεδρεύοντα του Οργανισμού, Δανό ΥΠΕΞ Νίλς Πέτερσεν, στην οποία αναφέρεται ότι οι σερβικές αρχές συμφωνούν μόνο εν μέρει με το πόρισμα του ΟΑΣΕ.

Νότιους ανέμους, αυξημένη υγρασία και τοπικές ομίχλες προβλέπει για σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στη Δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως στα Βορειοδυτικά. Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν παροδικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα ασθενούς βροχής μικρής διάρκειας. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Saturday, 4 January 1997 - 9:30:27 UTC