Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 12:23 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 6.1.97

Με την καθιερωμένη λαμπρότητα έγινε στη Θεσσαλονικη η τελετή του αγιασμού των υδάτων. Τη δοξολογία χοροσταντούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Παντελεήμονα παρακολούθησαν οι υπουργοί Αμυνας και Μακεδονίας Θράκης, Α. Τσοχατζόπουλος και Φίλιππος Πετσάλνικος, βουλευτές, οι τοπικές αρχές της πόλης και πλήθος πιστών. Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε από τα νερά του Θερμαϊκού ο 35χρονος γιατρός Βασίλης Ζέρβας.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συγκαλεί την Πέμπτη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, μετά τις τουρκικές απειλές αλλά και τις αντιδράσεις των ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S300 από την Κύπρο. Ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία με διάβημα του προς τον Γλαύκο Κληρίδη προειδοποίησε με σκλήρυνση της αμερικανικης στάσης.

Εντονα αντέδρασαν στην αγορά του αντιαεροπορικού-αντιπυραυλικού συστήματος τόσο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και η υπουργός Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ. Σε δηλώσεις του από την Αγκυρα, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, απηύθυνε έμμεσες, πλην σαφείς απειλές, λέγοντας ότι "εξηνταπέντε εκατομμύρια Τούρκοι δεν πρόκειται να αφήσουν την Κύπρο στους Ελληνοκυροπίους και τους Ελλαδίτες. Αν η Κύπρος πέσει στα χέρια του διδύμου Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών, η Τουρκία δεν θα έχει προσπέλαση σε ανοιχτές θάλασσες". Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Τουρχάν Νταγιάν κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για κλιμάκωση των εξοπλισμών υπενθυμίζοντας ότι η κατάσταση θυμίζει την περίοδο της εισβολής. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπρου Αλέκος Μιχαηλίδης αντέτεινε ότι η αγορά του πυραυλικού συστήματος αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όπλο και δεν βρίσκεται σε σύγκρουση με τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του κυπριακού. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Ρωσίας από την πλευρά του τόνισε ότι κάθε χωρα έχει δικαίωμα επιλογής των συμμάχων της

Τους όρους διεξαγωγής του επικείμενου συνεδρίου της Ν.Δ. θα συζητήσουν αύριο οι Εβερτ-Σουφλιάς-Βαρβιτσιώτης. Στελέχη του κόμματος εξέφρασαν την απαισιοδοξία τους για την την έκβαση της συνάντησης μετά την κλιμάκωση των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων. Στο μεταξύ, μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την απόφαση του κ.Εβερτ να συγκαλέσει την Πέμπτη κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της εκτελεστικής επιτροπής, τον κατηγόρησαν ότι προσπαθεί να νοθεύσει την πολιτική βούληση των βουλευτών του κομματος και ότι ετοιμάζει ένα στημενο συνέδριο, ενώ βουλευτές που πρόσκεινται στην ηγεσία απείλησαν ανοιχτά τους διαφωνούντες με διαγραφές.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται από τις 19 Ιανουαρίου αντιπροσωπείες των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ-Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης, προκειμένου να συζητήσουν για την οργάνωση του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη από 20 μέχρι 26 Ιουλίου. Οι εκπρόσωποι των τριών Παμμακεδονικών Ενώσεων θα συνεδριάσουν στις 20 του μηνός και την επόμενη ημέρα προβλέπεται να συναντηθούν με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο και άλλους δημάρχους της Βόρειας Ελλάδας, με αντικείμενο το Παγκόσμιο Συνέδριο και τα εθνικά θέματα. Στις 21 Ιανουαρίου η αντιπροσωπεία των Ενώσεων πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, ενώ στη συνέχεια θα μεταβούν στην Αθήνα για επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Τα έθιμα και οι παραδόσεις του ιταλικού μεσαίωνα και της αναγέννησης, όπως αυτά αποκρυσταλλώθηκαν μέσα από τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα στη γειτονική μας χώρα από το 1300 έως το 1600, αναβίωσαν σήμερα στο δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου Ελευθερίου Κορδελιού, στο πλαίσιο του πολυδρώμενου "Sbandietori di Camerino", που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη '97.

Αναβιώνει σήμερα, στην Καστοριά το έθιμο του παραδοσιακού καραναβαλιού "Ραγκουτσάρια". Το όνομα και η καταγωγή του εθίμου, που διοργανώνεται από τον δήμο της Καστοριάς τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια, εντοπίζονται στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στα χρόνια της Ρώμης και του Βυζαντίου, ενώ η χρονική περίοδος κατά την οποία πραγματοποιείται το καρναβάλι συμπίπτει με τις αρχαίες εθνικές πανήγυρεις που τελούνταν στο πλαίσιο της διονυσιακής λατρείας.

Αρχίζει αύριο η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων. Η περίοδος των εκπτώσεων στα εμπορικά καταστηματα θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ηγέτες της σερβικής αντιπολίτευσης κάλεσαν τους οπαδούς τους να εορτάσουν τα Χριστούγεννα στη συγκέντρωση που θα γίνει απόψε το βράδυ στο Βελιγράδι. Ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Βουκ Ντράσκοβιτς δήλωσε ότι οι φοιτητές και ο κλήρος θα ηγηθούν την πορείας προς τη Μητρόπολη του Αγία Σάββα όπου ο Πατριάρχης Παύλος θα χοροστατήσει της θείας λειτουργίας που θα γίνει τα μεσάνυχτα.

Γύρω στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να επαναλειτουργήσει ο πρώτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας. Ενόψει του εφοδιασμού του αντιδραστήρα με καύσιμα, εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας βρίσκονται στο σταθμό. Τον τεχνικό έλεγχο θα πραγματοποιήσουν ειδικοί της βουλγαρικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, οι οποίοι και θα δώσουν την τελική έγκριση για την επαναλειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα, ισχύος 440 Μεγαβάτ. Το 1996, ο σταθμός του Κοζλοντούι εξασφάλισε για τη Βουλγαρία 18, 84 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, ποσοστό κατά ένα δισεκατομμύριο κιλοβατώρες υψηλότερο σε σύγκριση με το 1995. Τριμερή σύνοδο για τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Αφγανιστάν, πραγματοποιούν στην Κωνσταντινούπολη η Τουρκία, το Ιράν και το Πακιστάν, συμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τζουμχουριέτ". Εκ μέρους της Τουρκίας θα παραβρεθεί ο Υπουργός Προεδρίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, ενώ δεν είναι προς το παρόν βέβαιο αν θα συμμετάσχει στις εργασίες και η Τανσού Τσιλλέρ, παρόλο που η εκπροσώπηση των χωρών στην εν λόγω σύνοδο αναμένεται να γίνει σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Ως στόχος της συνόδου παρουσιάστηκε από τους αρμόδιους, η αναγκαιότητα να πειστούν το ταχύτερο δυνατό οι αντιμαχόμενες πλευρές του Αφγανιστάν για την ειρήνη. "Η επιθυμία μας είναι η Τουρκία να παίξει μεσολαβητικό ρόλο για την ειρήνη στο Αφγανιστάν και να μη μας στερήσει την οικονομική και ηθική βοήθειά της", είπε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Anadolu" ο Σελάμ Ασίμ, εκπρόσωπος μιας από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Εκπληξη προκάλεσαν στους διεθνείς κύκλους οι δύο άκρως σημαντικές συμφωνίες για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, που υπέγραψε με ιρανούς και τουρκομάνους αρμόδιους στην Τεχεράνη ο Tούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Ρετζάι Κουτάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τούρκιε". Οι δύο συμφωνίες αφορούν τη μεταφορά στην Τουρκία του φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν και του Ιράν και τη διοχέτευση του πετρελαίου του Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη, μέσω της γειτονικής μας χώρας. Μεγάλη έκπληξη αποτέλεσαν για τη Ρωσία οι συμφωνίες αυτές, καθώς η χώρα, που είχε προγραμματίσει μέχρι σήμερα διάφορες στρατηγικές για την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της περιοχής, βρίσκεται τώρα "εκτός παιχνιδιού".

Καλύτερες μέρες για τους συνταξιούχους της ΠΓΔΜ επιφυλάσσει το 1997, καθώς το νέο νομοσχέδιο που προωθεί στη βουλή η κυβέρνηση της χώρας και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, προβλέπει την λήψη αυστηρών μέτρων για την βελτίωση της κατάστασης του Ταμείου Συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Βέτσερ" των Σκοπίων, το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η οικονομική ενίσχυση του ταμείου συνταξιοδότησης και μείωση του μεγάλου ελλείμματος, που έχει ως αποτέλεσμα την πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων.

Αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Monday, 6 January 1997 - 10:30:24 UTC