Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-01-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:06 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 3.1.1997

Οι προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου για το 1997 συζητήθηκαν στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Την επιτροπή απασχόλησε και το θέμα της παραίτησης του υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη, καθώς και η προετοιμασία της σύσκεψης της ερχόμενης Πέμπτης για τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό. Η κυβερνητική επιτροπή ασχολήθηκε και με τις θέσεις που θα διατυπωθούν από τον Πρωθυπουργό κατά την πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής στις 10 Ιανουαρίου. Συζητήθηκαν ακόμη η οργάνωση του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για τα θέματα της ασφάλισης, της απασχόλησης και της ανεργίας. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε από τους υπουργούς να προχωρήσει ταχύτερα το κυβερνητικό έργο και να εξαλειφθούν οι όποιες δυσλειτουργίες και τριβές που παρουσιάζονται κατά την εφαρμογή του.

"Είναι πέραν κάθε παραδοχής η προσπάθεια που γίνεται να προβληθεί η διαφωνία για την εξωτερική πολιτική της χώρας που υπάρχει δήθεν μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής τόνισε ότι επισημάνθηκε η συμβολή του κ. Ροζάκη στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. "Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν και άλλοι υπουργοί οι οποίοι επισήμαναν ότι η στρατηγική μας είναι σταθερή, είμαστε αταλάντευτοι στις επιλογές αυτές, αλλά βεβαίως όλοι θεώρησαν ότι είναι μεγάλη αξία η συλλογικότητα που διέπει τη λειτουργία της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων και πρέπει η λειτουργία αυτή να συνεχιστεί", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας.

Συμπληρωματική κατάθεση στις λιμενικές αρχές της Κύμης έδωσε σήμερα ο διασωθείς δόκιμος πλοίαρχος του φορτηγού πλοίου "Δύστος" Χρήστος Αναγνώστου. Της προανάκρισης προΐστατο ο πλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Σιάδος. Συνεχίστηκαν, στο μεταξύ, για έβδομη συνεχόμενη ημέρα οι έρευνες στο ναυάγιο του "Δύστος" για τον εντοπισμό των τριών πτωμάτων των άτυχων ναυτικών.

Μείωση των επιτοκίων εξήγγειλε σήμερα η Εθνική Τράπεζα. Από την Τρίτη το κυμαινόμενο επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια διαμορφώνεται στο 14,75, το επιτόκιο των καρτών κατανάλωσης στο 26% και το επιτόκιο ταμιευτηρίου στο 10. 25. Την κίνηση αυτή αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Άρχισε σήμερα η ακροαματική διαδικασία της δίκης των 23 μουσουλμάνων στο μονομελές πλημμελειοδικείο της Ξάνθης για τις παράνομες εργασίες στο τέμενος των Κιμμερίων. Οι 23 μουσουλμάνοι κατηγορούνται για οικοδομικές παραβάσεις στην ανέγερση τεμένους στο χωριό τους. Η άδεια είχε εκδοθεί κανονικά από το νομάρχη της Ξάνθης αλλά ο Γ. Γ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης την επέστρεψε διαπιστώνοντας ορισμένες ατέλειες. Οι μουσουλμάνοι δεν προσήλθαν στην πολεοδομία, όπως έπρεπε και συνέχισαν αυθαίρετα την ανέγερση του μιναρέ. Την υπόθεση έσπευσε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία η οποία κυκλοφόρησε στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωση τύπου στην οποία ισχυρίζεται ότι "απαγορεύεται η επισκευή τζαμιών στις περιοχές των Κιμμερίων και Πελεκητής" και ότι "παρά την ύπαρξη των σχετικών αδειών η ελληνική αστυνομία σταμάτησε τις εργασίες προχωρώντας σε προπηλακισμούς και συλλήψεις".

Έως την προσεχή Παρασκευή θα παραλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών τις συμπληρωματικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος και Φ.Π.Α. για το οικονομικό έτος 1996 χωρίς την επιβολή προστίμων στους φορολογουμένους. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων τυπικά λήγει σήμερα.

Αρχίζουν την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, στα εμπορικά καταστήματα, οι χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν ως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης οι εκπτώσεις θα λήξουν οριστικά στις 28.2. διότι σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται καμία παράταση.

Σε νέα περίοδο εισέρχονται οι σχέσεις Τουρκίας -Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την ανάληψη της προεδρίας από την Ολλανδία, τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ". Εντός των επόμενων 6 μηνών ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετζμεντίν Ερμπακάν αναμένεται να πραγματοποιήσει επισκέψεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με στόχο να αλλάξει τις προκαταλήψεις απέναντι της κυβέρνησης του συνασπισμού του Κόμματος Ευημερίας και του Κόμματος του Ορθού Δρόμου. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ.Ερμπακάν θα επισκεφτεί στις αρχές Φεβρουαρίου τη Γαλλία και τη Γερμανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επίσκεψη που πραγματοποίησε η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλλέρ τον προηγούμενο μήνα στην Ολλανδία, θα παίξει σημαντικό ρόλο στη σύγκληση, εντός των προσεχών δύο μηνών του συμβουλίου σύνδεσης Τουρκίας -Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναβλήθηκε και πάλι η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για την παράδοση της Χεβρώνας στους Παλαιστίνιους. Στο μεταξύ αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο έκαναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πλήττοντας με ρουκέτες περιοχή που ελέγχεται από την οργάνωση "Χεζμπολάχ". Ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γ. Αραφάτ δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα και θα χρειαστούν ακόμη αρκετές συζητήσεις για να διευθετηθούν. Χθες δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση Νετανιάχου - Αραφάτ.

Δεκαέξι νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός του κύματος ψύχους που πλήττει τις ΗΠΑ ενώ 13.000 άνθρωποι έχουν μείνει προσωρινά άστεγοι λόγω των καταστροφών που έχουν προκαλέσει την τελευταία εβδομάδα οι θυελλώδεις καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις και οι πλημμύρες. Κύμα κακοκαιρίας πλήττει όμως και την Ευρώπη καθώς στις περιοχές από τη Ρωσία έως την Ισπανία και από τη Βρετανία ως τα Βαλκάνια 160 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Δέκα χιλιάδες άτομα στη νότια Γαλλία αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα μακριά από τα σπίτια τους σε ακινητοποιημένα τρένα και αυτοκίνητα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Νότιους ανέμους, αυξημένη υγρασία και τοπικές ομίχλες προβλέπει για αύριο σε ολόκληρη τη χώρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στη Δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως στα Βορειοδυτικά. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ωστόσο θα σημειωθεί κατά τόπους συννεφιά ενώ τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία στα Βόρεια θα κυμανθεί από 2 έως 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 7 μέχρι 19 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν παροδικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα ασθενούς βροχής μικρής διάρκειας. Τις νυχτερινές και πρωινές ώρες θα σημειωθούν ομίχλες ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Friday, 3 January 1997 - 17:30:32 UTC