Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 96-12-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:44 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 30.12.96

Ελάχιστες είναι πλέον οι πιθανότητες για ανεύρεση επιζώντων στο εσωτερικό του φορτηγού πλοίου "ΔΥΣΤΟΣ" που ναυάγησε λόγω ισχυρής θαλασσοταραχής προχθές το βράδυ ενώ έπλεε τρία ναυτικά μίλια ανατολικά του ακρωτηρίου της Κυμης. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί τα πτώματα δυο γυναικών και επτά ανδρών ενώ έχουν αναγνωριστεί επτά από αυτά. Ο μοναδικός που διασώθηκε μέχρι στιγμής από τους επιβαίνοντες στο πλοίο είναι ο δόκιμος πλοίαρχος Χρήστος Αναγνώστου.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας διέταξε ένορκη διοικητική έρευνα για τις συνθήκες και τα αίτια που προκάλεσαν τη βύθιση του του φορτηγού πλοίου "ΔΥΣΤΟΣ". Ο γενικός διευθυντής της ναυτιλιακής εταιρείας "ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ", επέρριψε την κύρια ευθύνη του απόπλου του πλοίου από το αγκυροβολιο όπου είχε καταφύγει λόγω καιρού,

Την αναζήτηση ευθυνών και τον καταλογισμό όπου αυτές υπαρχουν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Το ΚΚΕ ζητά την παραίτηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και κάνει λόγο για τερατώδες έγκλημα της εταιρείας που επέτρεψε τον απόπλου. Ο "Συνασπισμός" κατηγορεί για ολιγωρία τους υπεύθυνους του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Σταδιακή βελτίωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα. Ωστόσο τα προβλήματα που δημιούργησαν οι τελευταίες χιονοπτώσεις εξακολουθούν ενώ σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου η συγκοινωνία διεξάγεται με αντιολιστθητικές αλυσίδες. Στη Βόρειο Ελλαδα αλυσίδες χρειάζονται στην περιοχή Ορεστιάδας, από Βέροια προς Κοζάνη και Σέλι, από Νάουσα προς Τρία Πέντε Πηγάδια, από Κοζάνη προς Ιωάννινα, Πτολεμαϊδα και Σέρβια καθώς και στα ορεινά των νομών Γρεβενών και Καστοριάς.

Χθες στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Χαράλαμπου Σοφιανού και τη συμμετοχή του προϊσταμένου της Γ' ΔΕΚΕ, του γενικού επιθεωρητή Κεντρικής Μακεδονίας της Ελληνικής Αστυνομίας και στελεχών των περιφερειακών υπηρεσιών, σύσκεψη με αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία.

Με μιά εντυπωσιακή υποδοχή θα καλωσορίσει η Θεσσαλονίκη το νέο χρόνο παίρνοντας παράλληλα τα σκήπτρα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Μουσική και χορός, θέατρο και παντομίμα, γκράφιτι και εικαστικές δράσεις, ζογκλέρ και θαυματοποιοί σε ένα πολύωρο θέαμα με 700 περίπου καλλιτέχνες πλουτίζουν τη "Γιορτή της Πόλης" μπροστά το Λευκό Πύργο. Προσκεκλημένοι στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την Πρωτοχρονιά αρχίζουν επίσημα την Τρίτη το μεσημέρι παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και του δημάρχου Θεσσαλονίκης και προέδρου του Ο.Π.Π.Ε.Θ΄97 Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου.

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος βρίσκεται απο χθες εκεί προκειμένου να επισκεφθεί τους Ελληνες αξιωματικούς και στρατιώτες που μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ .

Εκρυθμη παραμένει η κατασταση στη Σερβίας όπου η αντιπολίτευση φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις αντικυβερνητικές της διαδηλώσεις έως ότου δικαιωθουν τα αιτήματά της. Στην οξυμένη ήδη κατάσταση παρενέβησαν χθες και στρατιωτικοί από 10 μονάδες του γιουγκοσλαβικού στρατού οι οποίοι απηύθυναν τρεις επιστολές προς τον Σέρβο Πρόεδρο στον αρχηγό του ΓΕΣ και στους εκπροσωπους του φοιτητικοού κινήματος της πόλης Νις απειλώντας να παρέμβουν στην πολιτική κρίση που διερχεται η χωρα προκειμένου να αποτρέψουν την κατάρρευση της Σερβίας. Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Τριτάν Σιέχου ο οποίος θεωρεί την πτώση του Μιλόσεβιτς αναπόφευκτη, κάλεσε τους αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου να ξεκινήσουν κίνημα διαμαρτυρίας.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία που εδώ και έξι ημέρες πλήττει τη Βουλγαρία. Στις πόλεις Αλφατάρ και Γκλαβνίτσα στο βορειοανατολικό μέρος της χώρας, το θερμόμετρο σταμάτησε στους 17 και 16,5 βαθμούς, αντίστοιχα, κάτω από το μηδέν. Ο βουλγαρικός Τύπος αναφέρει πολλές περιπτώσεις θανάτων, ηλικιωμένων κυρίως, ανθρώπων, που οφείλονται στις ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και στην έλλειψη θέρμανσης.

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης Βίντενοφ, η παραίτηση της οποίας έγινε δεκτή από τη Βουλή, εξαπέλυσε με χθεσινό του μήνυμα ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας. Ο κ.Ζέλεφ τονίζοντας ότι είχε προβλέψει και είχε προειδοποιήσει για την αποτυχία της κυβέρνησης Βίντενοφ υπεραμύνθηκε και πάλι της θέσης του για αλλαγή του πολιτεύματος της χώρας από Προεδρευόμενη σε Προεδρική Δημοκρατία. Ο Βούλγαρος Πρόεδρος υπόσχεται πως από σήμερα θα αρχίσει τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή με σκοπό το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Καιρός Οι νότιοι άνεμοι και η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κατά τη διάρκεια της ημέρας ομως ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμους Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Monday, 30 December 1996 - 8:31:12 UTC