Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 96-12-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30.12.1996

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης για την ανεύρεση των έντεκα αγνοουμένων στο ναυάγιο του φορτηγού πλοίου "ΔΥΣΤΟΣ", που βυθίστηκε λόγω ισχυρής θαλασσοταραχής προχθές το βράδυ, ενώ έπλεε τρία ναυτικά μίλια ανατολικά του ακρωτηρίου της Κύμης. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί τα πτώματα εννέα ατόμων. Ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Κέντρου Υγείας στην Κύμη, Χαράλαμπος Μιχαηλίδης, μετά από τη νεκροψία που έκανε στα πτώματα, δήλωσε ότι ο θάνατος επήλθε από πνιγμό ο οποίος προήλθε τουλάχιστον δώδεκα ώρες πριν τα πτώματα μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης έθεσε σε διαθεσιμότητα τον διευθυντή Ασφαλείας Ναυσιπλοΐας του Λιμενικού Σώματος, τον τμηματάρχη του θαλάμου επιχειρήσεων, τον πλωτάρχη και τους αξιωματικούς του λιμενικού που βρίσκονταν στο θάλαμο επιχειρήσεων τη μοιραία βραδιά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με οξύτατες ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για μη έγκαιρη κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Την ελληνική δύναμη στη Βοσνία επισκέφτηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος ενημερώθηκε από τους επιτελείς για την κατάσταση στην περιοχή.

Η "μεγάλη γιορτή της πόλης", η πρωτότυπη πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση με την οποία η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί το 1997, αποτέλεσε το αντικείμενο υπαίθριας συνέντευξης τύπου που έδωσαν στην περιοχή του Λευκού Πύργου ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος του ΟΠΠΕΘ '97, Κωνσταντίνος Koσμόπουλος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού, Πάνος Θεοδωρίδης. "Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται το 1997, τον δικό της χρόνο, τον χρόνο του πολιτισμού για την πόλη, την Ελλάδα και την Ευρώπη με μαχητική αισιοδοξία και με πολύ ζωηρό τρόπο, με το μεγάλο πάρτυ της πρωτοχρονιάς", τόνισε ο κ.Βενιζέλος, που χαρακτήρισε την αυριανή εκδήλωση ως μήνυμα αισιοδοξίας, γιορτής και κοινωνικής συνοχής. Ως γλέντι υποδοχής του καινούριου χρόνου, αλλά και εισόδου στην "οριστική τροχιά της πολιτιστικής πρωτεύουσας", χαρακτήρισε τη "μεγάλη γιορτή της πόλης" ο κ. Κοσμόπουλος, που κάλεσε τους Θεσσαλονικείς, αλλά και όλους τους Έλληνες να συμμετάσχουν ενεργά στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

"Η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες ιστορικές προκλήσεις και είναι χρέος μας να προετοιμαστούμε γι' αυτές" υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σε μήνυμα του με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, αφού τη χαρακτηρίζει από τις δυσκολότερες που έζησε ο τόπος και ο λαός μας μετά τη μεταπολίτευση, σημειώνει ότι "σημαδεύτηκε από μεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις, από έντονες κοινωνικές συγκρούσεις και, κυρίως, από την αναζωπύρωση των κινδύνων που απειλούν την εθνική μας κυριαρχία και τον ελληνισμό". Μαζί με το 1996, τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής, έφυγαν για πάντα από κοντά μας μεγάλες προσωπικότητες της Πολιτικής, του Πολιτισμού, της κοινωνικής δράσης αφήνοντας ως παρακαταθήκη το έργο και το παράδειγμα της ζωής τους.

Τραγική κατάληξη είχε η απόπειρα ληστείας που σημειώθηκε το πρωί στην οδό Τατοΐου στην Αθήνα, όταν τρεις Τσιγγάνοι προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν ένα φορτηγό εταιρείας τσιγάρων, για να το ληστέψουν. Ο οδηγός δεν σταμάτησε και σκότωσε έναν από τους επίδοξους ληστές. Οι άλλοι δύο κατέφυγαν σε παρακείμενο χρωματοπωλείο, όπου με την απειλή καραμπίνας πήραν το αυτοκίνητο του καταστηματάρχη και διέφυγαν. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους. Στο φορτηγό υπήρχε ποσότητα τσιγάρων αξίας 90 εκατομμυρίων δραχμών.

Οποιαδήποτε συμβολή είναι ευπρόσδεκτη, στην κρίσιμη αυτή ώρα των ουσιαστικών προσπαθειών για την επίλυση του κυπριακού δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγαλονήσου Αλέκος Μιχαηλίδης. Ο κ.Μιχαηλίδης τόνισε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο για τη λύση του κυπριακού από άλλες χώρες καθώς επίσης και η Βρετανία. Ο υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι η Κύπρος θέλει το διεθνές ενδιαφέρον να είναι συντονισμένο και πιο έντονο μπορεί, για να είναι αποτελεσματικό.

Τη σύσταση ομάδας επαφής για την επίλυση του Κυπριακού όπως έγινε και στην περίπτωση της Βοσνίας ζήτησε η Ρωσία σύμφωνα με ανταπόκριση από τη Μόσχα που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ". Στην πρόταση της Ρωσίας τονίζεται ότι μέσα στην ομάδα επαφής θα πρέπει να λάβει ενεργά μέρος και η Ευρωπαϊκή Ένωση που ετοιμάζεται για τις συνομιλίες σχετικά με την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ομάδα αξιωματικών και μια μεραρχία αλεξιπτωτιστών από τη νότιο Σερβία σε διακήρυξη τους προς τον πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Μόμτσιλο Πέρισιτς και προς τους φοιτητές της πόλης του Πανεπιστημίου του Νις ανακοίνωσαν ότι παραμένουν στο πλευρό του λαού και ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την καταστροφή της Σερβίας. Στην επιστολή τους αυτή, οι αξιωματικοί του γιουγκοσλαβικού στρατού αναφέρουν ακόμη ότι αν χρειαστεί θα τεθούν στη διάθεση του λαού για την οριστική επικράτηση της αλήθειας. Η διακήρυξη αυτή διαβάστηκε στη χθεσινή συγκέντρωση του συνασπισμού "Ζάγιεντνο" στο Βελιγράδι.

Το θέμα των φρεγατών και των ελικοπτέρων που θα πάρει η Αγκυρα από την Ουάσιγκτον θα εξετάσουν οι Τούρκοι υπουργοί Προεδρίας Φεχίμ Αντάκ και Αμπντουλλάχ Γκιούλ κατά τη διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσουν στις ΗΠΑ στις αρχές Ιανουαρίου. Στην ανακοίνωση αυτή προέβη χτες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετζμετίν Ερμπακάν τονίζοντας ότι η Αμερική αντιφάσκει λέγοντας από τη μια ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και από την άλλη ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα όπλα που δίνει στην Τουρκία κατά της τρομοκρατίας.

Νότιους ανέμους και τοπικές βροχές προβλέπει και για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα θα εκδηλωθούν αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα Δυτικά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας. Αργότερα ο καιρός θα σημειώσει βελτίωση η οποία θα γίνει πιο αισθητή στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 2 έως 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 7 έως 18 ενώ στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν νεφώσεις με παροδική βροχή. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Monday, 30 December 1996 - 17:05:43 UTC