Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20.11.1996

Eπίσκεψη εργασίας στην ιταλική πρωτεύουσα πραγματοποιεί ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο. Tο μεσημέρι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι και στη συνέχεια παρακάθησε σε γεύμα εργασίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εθίγησαν ζητήματα που αφορούν τη διεκδίκηση καλύτερης θέσης των χωρών του ευρωπαϊκού νότου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν' όψει της Συνόδου Κορυφής στο Δουβλίνο, τις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, καθώς και την πορεία της κεντροαριστεράς που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους πολιτικούς χώρους που εκφράζουν οι δύο πλευρές. Αύριο ο κ.Σημίτης θα συναντηθεί με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς Μάσσιμο Ντ' Αλέμα.

"Προκειμένου να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία πρέπει όλες οι πλευρές τις οποίες αφορά αυτή η συνεννόηση και συνεργασία να έχουν το ίδιο πνεύμα καλής διάθεσης και πίστης και να κάνουν τα ανάλογα βήματα προκειμένου να υπάρχει πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση της συνεννόησης και συνεργασίας", τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στις προκλητικές δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ και του Τούρκου υπουργού Αμυνας Ταγιάν οι οποίοι ζητούν εφ'όλης της ύλης διάλογο και διαπραγματεύσεις. Ο Υπουργός Τύπου πρόσθεσε ότι δεν εκδηλώνεται διάθεση συνεργασίας εκ μέρους της Τουρκίας η οποία, όπως είπε, "επιδιώκει την όξυνση και την ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα".

"Σε σχέση με το Αιγαίο δεν έχουμε κανένα θέμα διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή και πουθενά" δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος ενημέρωσε για θέματα της αρμοδιότητάς του τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ και Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. "Υπάρχει ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο εδώ και δεκαετίες: η συνθήκη της Λωζάνης και η συνεπής εφαρμογή της μας λύνει πολλά από εκείνα που η Τουρκία θεωρεί ως προβλήματα στο Αιγαίο", πρόσθεσε ο υπουργός Αμυνας ο οποίος στη συνέχεια είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τόμας Νάιλς και τον Βρετανό πρέσβη. Αύριο ο κ. Τσοχατζόπουλος θα μεταβεί στη Λευκωσία προκειμένου να συζητήσει με την Κυπριακή ηγεσία τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στον τομέα των ενόπλων δυνάμεων άσκησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. "Μετά από τέσσερα χρόνια αδικαιολόγητης διακοπής κάθε εξοπλιστικής δραστηριότητας η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε πομπωδώς διά του πρωθυπουργού νέες αγορές του αιώνα που φεύγει και του αιώνα που έρχεται" τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και υπογράμμισε ότι "η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει την προσπάθεια αμυντικής θωράκισης της χώρας μας". Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι μισθοί που προβλέπει το κατατεθέν μισθολόγιο για τους εν ενεργεία ή εν αποστρατεία αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων είναι ιδιαίτερα ανεπαρκείς, τη στιγμή μάλιστα που ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ένας από τους σημαντικότερους της μαχητικής ισχύος της χώρας μας.

Τα διαπιστευτήριά τους επέδωσαν σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο οι νέοι πρεσβευτές της Τυνησίας, του Ιράν, της Αργεντινής και της Κολομβίας. Ο κ. Στεφανόπουλος καλωσόρισε τους πρεσβευτές και τους ευχήθηκε επιτυχία στην αποστολή τους.

Προβληματισμό δημιουργεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας το πόρισμα των εκλογολόγων κυρίων Παναγόπουλου, Μαύρου και Νικολακόπουλου για τα αίτια της πολιτικής ήττας του κόμματος στις εκλογές, το οποίο παραδόθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδη Εβερτ. Τα αίτια αυτά συνίστανται στην εντύπωση της μεγαλύτερης κυβερνητικής αξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ, τις εσωκομματικές διαμάχες στη Ν.Δ., την αρνητική εντύπωση για την κυβερνητική θητεία του κόμματος την περίοδο 1990-1993, τη θετική εντύπωση της εκλογής Σημίτη στη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και την αδυναμία διαφοροποίησης του πολιτικού λόγου της Ν.Δ. από αυτόν του ΠΑΣΟΚ.

Μέτρα για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της ελληνικής νομοθεσίας στον τομέα της βελτίωσης των συνθηκών στους χώρους εργασίας ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου σε συνέδριο της ελληνικής Επιτροπής για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στο Χώρο Εργασίας. Το υπουργείο προωθεί δέκα σχετικά προεδρικά διατάγματα που βρίσκονται ήδη στο τελικό στάδιο επεξεργασίας. Σε αυτά προβλέπονται ρυθμίσεις για την προστασία των εγκύων στο χώρο της εργασίας, την προστασία από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες.

Προς την κατεύθυνση διοργάνωσης συνεδρίου και παράλληλης έκθεσης, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συγκεντρώνονται στη Θεσσαλονίκη, μια φορά το χρόνο, οι εκπρόσωποι όλων των δήμων και κοινοτήτων της χώρας, κινείται η HELEXPO. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, πρόκειται για μια τεράστια διοργάνωση, που θα καταλάβει το σύνολο σχεδόν των εγκαταστάσεων του εθνικού μας εκθεσιακού φορέα. Στόχος είναι η "παρθενική" της διοργάνωση να γίνει εντός του προσεχούς έτους, ούτως ώστε να συνδυαστεί και με τη χρονιά που η Θεσσαλονίκη θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. "Επιθυμία μας είναι να παρουσιαστεί και να συζητηθεί το σύνολο των προβλημάτων, αλλά και των επιτευγμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της HELEXPO, Αντώνης Κούρτης.

Οι επιπτώσεις που υπέστη η Αυστραλία από τις επιδοτήσεις που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ για τα αγροτικά τους προϊόντα για να ανταγωνιστούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Αυστραλίας αποτέλεσαν το επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν στην Καμπέρα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον και ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, όπως και της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν μετά την ομιλία του κ. Κλίντον στην αυστραλιανή Βουλή.

Συγκλονιστικά στοιχεία για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για βασανισμούς μικρών παιδιών από την τουρκική αστυνομία, περιέχονται σε έκθεση του Αυστριακού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς οργάνωσης, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός μικρών παιδιών και ανηλίκων που κρατούνται παράνομα από την αστυνομία και υποβάλλονται σε βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Στην έκθεση αναφέρονται περιπτώσεις παιδιών τα οποία πέθαναν ή εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρατήσεώς τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια ενώ καταγγέλλονται θάνατοι ανηλίκων από την Τουρκική πολεμική αεροπορία κατά τους βομβαρδισμούς κουρδικών καταυλισμών.

Σε αδιέξοδο περιήλθε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το θέμα της επανεκλογής Μπούτρος-Μπούτρος Γκάλι στη θέση του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού καθώς οι ΗΠΑ υλοποίησαν την προειδοποίησή τους και έκαναν χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας στην ανανέωση της θητείας του Αιγύπτιου γενικού γραμματέα. Τα μέλη του Συμβουλίου συζήτησαν το θέμα της ανανέωσης της θητείας του κ.Γκάλι βάσει του σχεδίου απόφασης που υπέβαλαν η Μποτσουάνα, η Χιλή, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Γουινέα-Μπισάο, η Ονδούρα, η Ινδονησία και η Ρωσία. Στη μυστική ψηφοφορία που ακολούθησε τα 14 μέλη του Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της επανεκλογής του κ.Γκάλι ενώ η μόνη αρνητική ψήφος ήταν αυτή των ΗΠΑ.

Επιδείνωση του καιρού προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα δυτικά τοπικές καταιγίδες. Από το βράδυ όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 6 έως 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 10 έως 19 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 20 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης με βροχές ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Καταχωρήθηκε: 18:20:42 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01a run on Wednesday, 20 November 1996 - 15:08:10