Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (20.11.1996)

Στη Ρώμη βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος αρχίζει κύκλο επαφών σε ευρωπαϊκές πόλεις σε μια προσπάθεια ενημέρωσης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για τα εθνικά μας θέματα. Από το μεσημέρι ο κ. Σημίτης συναντάται με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι με αντικείμενο τη θεσμοθέτηση στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς Μάσιμο Ντ΄ Αλέμα. Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου θα παραβρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ στη Λισαβόνα, στις 12 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Χάγη και στις 13 και 14 θα συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Δουβλίνο.

Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο έχουν από το μεσημέρι ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ και Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ενημερώνει την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων, την κατάσταση στο Αιγαίο και ζητήματα του ΝΑΤΟ.

Ελάχιστοι βουλευτές έχουν καταθέσει τις δηλώσεις για τις εκλογικές τους δαπάνες, αν και η σχετική προθεσμία λήγει την Παρασκευή. Η επιτροπή προσανατολίζεται να παρατείνει τη σχετική προθεσμία, αφού εκτός των βουλευτών δεν έχουν ανταποκριθεί και οι υποψήφιοι που δεν εξελέγησαν, παρ' ότι είχαν ειδοποιηθεί από τη Βουλή και τις Νομαρχίες. Σύμφωνα με το νέο νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων, όσοι υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές δεν θα καταθέσουν δήλωση εκλογικών δαπανών μέσα σε προθεσμία δύο μηνών, απειλούνται με πρόστιμο έως και 1.100.000 δραχμές.

Σημαντική πρωτοβουλία για την προώθηση των ελληνοκαναδικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων πήρε χθες ο Δήμος του Μόντρεαλ, με τη δημιουργία του Montreal International, ενός φορέα που συγκροτήθηκε με στόχο να τονώσει την τοπική οικονομία και να ωθήσει τους επιχειρηματίες των εθνικών κοινοτήτων να αναπτύξουν σχέσεις και να προχωρήσουν σε επενδύσεις στις χώρες της καταγωγής τους. Για το σκοπό αυτό ο δήμαρχος, Πιερ Μπουρκέ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, που συνεχίζει την περιοδεία του στον Καναδά, ανακοίνωσε τη δημιουργία επτά συμβουλευτικών γραφείων, ένα από τα οποία εκπροσωπεί τους Έλληνες επιχειρηματίες.

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας και των τριών ατόμων που υποβλήθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη σε μεταμοσχεύσεις καρδιάς, πνευμόνων και ήπατος, χάρη στην προσφορά ζωής των συγγενών 40χρονης γυναίκας από τα Ιωάννινα, η οποία έχασε τη ζωή της από εγκεφαλικό επεισόδιο. Λήπτης της καρδιάς της άτυχης γυναίκας είναι ο 53χρονος Αθανάσιος Γιοβανούδης από τη Θεσσαλονίκη, πατέρας δύο παιδιών, και των δύο πνευμόνων ο 56χρονος Δημήτριος Λυκόπουλος από την Κατερίνη. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου "Γ.Παπανικολάου" η κατάσταση και των δύο ασθενών είναι ικανοποιητική. Κανένα πρόβλημα δεν παρουσιάζει η μετεγχειρητική poqe_a και του τρίτου λήπτη, του 22χρονου Βορειοηπειρώτη Στέφανου Χάλιου, ο οποίος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος.

Αυξάνεται από τα μεσάνυχτα κατά 1,9 δραχμές το λίτρο η τιμή του ντίζελ θέρμανσης σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου. Αύξηση 0,5 δραχμών το λίτρο θα υπάρξει και στην τιμή της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης. Οι νέες αυξήσεις οφείλονται στις τάσεις που επικρατούν στην διεθνή αγορά καυσίμων.

Άφαντοι παραμένουν οι δύο νεαροί ληστές, οι οποίοι το πρωί έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα τους με κουκούλες, μπήκαν στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης και με την απειλή καραμπίνας και πιστολιού απέσπασαν 4.700.000 δραχμές. Την ώρα της ληστείας μέσα στην τράπεζα βρίσκονταν και δέκα πελάτες, τους οποίους ανάγκασαν μαζί με τους υπαλλήλους με την απειλή των όπλων να πέσουν στο πάτωμα. Στη συνέχεια, οι δύο νεαροί ληστές επιβιβάστηκαν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού και εξαφανίστηκαν. Φεύγοντας όμως τους έπεσε ένα εκατομμύριο δραχμές. Ανακρίσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών διενεργεί η διεύθυνση ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σε διήμερη αναστολή της λειτουργίας του Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησαν από το πρωί τα μέλη του διδακτικού προσωπικού και οι φοιτητές του τμήματος, διεκδικώντας την άμεση πληρωμή από το υπουργείο Παιδείας έξι Ιταλών φιλολόγων που απασχολούνται στο Τμήμα και παραμένουν απλήρωτοι επί 11 μήνες και την ανανέωση των συμβάσεων τους για το 1997.

Συγκλονιστικά στοιχεία για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για βασανισμούς μικρών παιδιών από την τουρκική αστυνομία, περιέχονται σε έκθεση του Αυστριακού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς οργάνωσης, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός μικρών παιδιών και ανηλίκων που κρατούνται παράνομα από την αστυνομία και υποβάλλονται σε βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Στην έκθεση αναφέρονται περιπτώσεις παιδιών τα οποία πέθαναν ή εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρατήσεώς τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια ενώ καταγγέλλονται θάνατοι ανηλίκων από την Τουρκική πολεμική αεροπορία κατά τους βομβαρδισμούς κουρδικών καταυλισμών.

Σε αδιέξοδο περιήλθε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το θέμα της επανεκλογής Μπούτρος-Μπούτρος Γκάλι στη θέση του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού καθώς οι ΗΠΑ υλοποίησαν την προειδοποίησή τους και έκαναν χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας στην ανανέωση της θητείας του Αιγύπτιου γενικού γραμματέα. Τα μέλη του Συμβουλίου συζήτησαν το θέμα της ανανέωσης της θητείας του κ.Γκάλι βάσει του σχεδίου απόφασης που υπέβαλαν η Μποτσουάνα, η Χιλή, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Γουινέα-Μπισάο, η Ονδούρα, η Ινδονησία και η Ρωσία. Στη μυστική ψηφοφορία που ακολούθησε τα 14 μέλη του Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της επανεκλογής του κ.Γκάλι ενώ η μόνη αρνητική ψήφος ήταν αυτή tym ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών που οι ΗΠΑ κάνουν χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας.

Απρόβλεπτες συνέπειες αναμένεται να έχει στην πολιτική ζωή της Σερβίας η απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Εκλογικής Επιτροπής να ακυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα σε αρκετά εκλογικά τμήματα μεγάλων δήμων της Σερβίας στους οποίους σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επικρατούν οι υποψήφιοι του συνασπισμού "Ζάγιεντνο". Η απόφαση ελήφθη ύστερα από ενστάσεις πολιτών αλλά και πολιτικών κομμάτων για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία. Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός αντέδρασε έντονα καταγγέλλοντας ότι οι εκλογές θα επαναληφθούν μόνο στις περιοχές όπου επικράτησαν οι δικοί του υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Νεφώσεις και τοπικές βροχές σε όλη τη χώρα προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην Ανατολική και Βόρεια χώρα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στα Δυτικά προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και ίσως βρέξει στα Βορειοδυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 8 έως 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 11 έως 19 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν νεφώσεις με πιθανότητα βροχής όμως ο καιρός θα βελτιωθεί ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01a run on Wednesday, 20 November 1996 - 8:21:09