Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 21.11.96

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον προϋπολογισμό του 1997 και την εισοδηματική πολιτική έναντι των μισθωτών και των συντάξεων.Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ.Πολυζωγόπουλος, μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι οι έργαζόμενοι θα υποστούν μείωση του πραγματικού τους εισοδήματος, σε ποσοστό μέχρι και 5%.Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ.Παπαντωνίου, παραδέχθηκε ότι ο προϋπολογισμός είναι ο σκληρότερος της τελευταίας 15ετίας. Στο μεταξύ αρχίζουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.Σήμερα θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας απο τις 11 το πρωί ώς τις 3 το απόγευμα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ενιαίο μισθολόγιο.

Οι Ελληνοϊταλικές σχέσεις ενισχύθηκαν σημαντικά μετά την τρίωρη συνάντηση που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Ιταλό ομόλογό του, Ρομάνο Πρόντι. Οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους αναφέρθηκαν στις διμερείς σχέσεις, σε θέματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, καθώς και τα Ελληνοτουρκικά. Ο κ. Σημίτης μετά τη συνάντηση, δήλωσε πως επανέλαβε τις γνωστές ελληνικές θέσεις και επισήμανε πως ''είμαστε σύμφωνοι με την Ιταλία ότι θα πρέπει να ισχύουν οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου, και να εφαρμόζονται οι Διεθνείς Συνθήκες, ενώ η Ιταλική πλευρά, όπως είπε, επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει μία προσπάθεια γενικότερης συνεννόησης σε αυτά τα θέματα, για να μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες''.

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο κ.Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη και τον Κύπριο ομόλογό του, Κώστα Ηλιάδη, ενώ το απόγευμα θα γίνει δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο, Χρυσόστομο.

Ενημέρωση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα στον πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ και τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Βαρβιτσιώτη έκανε χθες για μιάμισυ ώρα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος. Η ενημέρωση είναι η πρώτη ενός κύκλου επαφών του ΥΕΘΑ με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Στη συνάντηση όπου συμμετείχε και η στρατιωτική ηγεσία, εξηγήθηκε η αναγκαιότητα του προγράμματος, το ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τα στοιχεία του εξοπλιστικού προγράμματος των 4 τρις.

Κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στον τομέα των ενόπλων δυνάμεων άσκησε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης."Μετά από τέσσερα χρόνια αδικαιολόγητης διακοπής κάθε εξοπλιστικής δραστηριότητας η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε πομπωδώς διά του πρωθυπουργού νέες αγορές του αιώνα που φεύγει και του αιώνα που έρχεται" τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και υπογράμμισε ότι "η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει την προσπάθεια αμυντικής θωράκισης της χώρας μας".

''Οι βουλευτές είναι συνεπείς προς τη βασική τους υποχρέωση, να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Βουλής''. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση του, το Γραφείο Τύπου της Βουλής απαντώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με την παρουσία των βουλευτών στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Σώματος με αφορμή την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 63 παρ.3 του Συντάγματος και της πρόσφατης διάταξης της παρ.2 του άρθρου 76 του Κανονισμού, που ψήφισε ομόφωνα η Βουλή.

Σε ποσοστό 50-70% χρηματοδοτούνται ενέργειες μικρομεσαίων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της δικτύωσης επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, μέσω του μέτρου 1.1 της κοινοτικής πρωτοβουλίας για τις μικρομεσαίες, το υπουργείο Ανάπτυξης στηρίζει τέτοιου είδους ενέργειες με συνολικά κονδύλια ύψους 7,2 δισ.δρχ. Αναλυτικά, χρηματοδοτείται η σύναψη επιχειρηματικών και εμπορικών συνεργασιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η μελέτη και εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων οργάνωσης και παρακολούθησης των διοικητικών, οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, στηρίζεται η δημιουργία εθνικών και διεθνών επιχειρηματικών δικτύων για τη στήριξη, προβολή, προώθηση και διανομή προϊόντων, η ανάπτυξη νέων προϊόντων ή διαφοροποίηση υφιστάμενων, η αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων και η προμήθεια κοινού παραγωγικού εξοπλισμού. Εξ' αυτών, οι άυλες δράσεις χρηματοδοτούνται κατά 70%, ενώ η προμήθεια εξοπλισμού κατά 50%.

Συντονισμένη επιδρομή" καταγγέλλουν ότι υφίστανται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, από το κράτος, τους δήμους και τις κοινότητες. "Η επιβολή νέου φόρου κεφαλαίου, και μάλιστα μόνο επί των ακινήτων αξιών, είναι αντισυνταγματική", υποστήριξε -κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου- ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων Βορείου Ελλάδος (ΣΙΑΒΕ), Νίκος Δίγκας-Χαρδαλιάς. "Εφόσον ένας τέτοιος φόρος κριθεί απαραίτητος, πρέπει να επιβληθεί σε όλα τα κεφάλαια. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι αντισυνταγματικός και οι ιδιοκτήτες θα αντιδράσουμε. Είμαστε διατεθειμένοι να φθάσουμε ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο".

Στη θετική συμβολή της Ελλάδας για την ανοικοδόμηση των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Zivadin Jovanovic, σε διάλεξη του στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, με θέμα " Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ένα χρόνο μετά τη συμφωνία του Ντεϊτον''. Ο κ. Γιοβάνοβιτς, αφού αναφέρθηκε στην εξάλειψη της μονομερούς προσέγγισης στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, τόνισε ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες της χώρας του, είναι η σταθεροποίηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία πρέπει να βασίζεται, όπως είπε, στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας Ντεϊτον-Παρισιού, καθώς και η πλήρη ομαλοποίηση της διεθνούς παρουσίας της ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στη διεθνή κοινότητα.

Οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τα προβλήματα που δημιουργεί στις επιχειρήσεις της πόλης η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, ξεκίνησε -και επίσημα- από χθες. Ορμητήρια της εκστρατείας -που θα διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου- αποτελούν τα δύο περίπτερα που έχουν τοποθετηθεί στη συμβολή της οδού Τσιμισκή με την Ικτίνου και την Αριστοτέλους.Πρόκειται για πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων, αλλά και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Θεσσαλονίκης.

Εκδήλωση διαλόγου με θέμα τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης -Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 1997 οργανώνεται αύριο στις 5μ.μ. στην Ακαδημία Επιστημόνων της πόλης Νορντχάϊμ του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, από τον τοπικό Σύλλογο Μακεδόνων.Κύριοι ομιλητές του Συμποσίου έχουν προσκληθεί ο Βυζαντινολόγος καθηγητής στο Α.Π.Θ. και μέλος της Διεθνούς Ενωσης Βυζαντινολόγων δρ.Ι. Καραγιαννόπουλος, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α. Π.Θ. και Πρόεδρος της ¨¨Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ¨¨δρ.Κ.Βαβούσκος και ο Ιστορικός-Φιλόλογος του Πανεπιστημίου του Φράϊμπουργκ της Ελβετίας δρ.Ρ. Τζερμίας.Συντονιστής στην εκδήλωση θα είναι ο πρώην υπουργός και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Στέλιος Παπαθεμελής.

Η δημιουργία πρότυπου υδροθεραπευτικού κέντρου -προϋπολογισμού 400 εκατ.δρχ. - προωθείται στην κοινότητα Αγ.Παρασκευής της Χαλκιδικής, με στόχο την ανάπτυξη του θεραπευτικού τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα. Ηδη, το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 1996. Ενόψει -δε- της σύνταξης του τεχνικού δελτίου του έργου και της κοινοποίησης στον ΕΟΤ της προμελέτης κατασκευής της λουτρόπολης, πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη, με συμμετοχή εκπροσώπων του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, της κοινότητας και της Ελληνικής Θερμαλιστικής Εταιρείας.

"Αφού Αθήνα και Σκόπια δεν μπόρεσαν να βρουν μία λύση στο θέμα του ονόματος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ στο μεταξύ έχει ήδη προετοιμασθεί φόρμουλα για τριπλή ονομασία". Αυτό δήλωσε ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, Λούπτσο Γκεοργκίεφσκι, επικαλούμενος πηγές του κόμματός του από τη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε με αφορμή τις δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ. Ο κ. Γκεοργκίεφσκι, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών, χαρακτήρισε "πύρρειο" τη νίκη της Σοσιαλδημοκρατικής ΄Ενωσης, και τόνισε ότι από τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης προβάλλει έντονα η ανάγκη προσφυγής της χώρας σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Επιφυλάχτηκε να απαντήσει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου κ.Μπέηκον στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, στο ερώτημα με ποια χώρα επικοινωνούν οι ΗΠΑ για πτήσεις αμερικανικών στρατιωτικών αεροπλάνων κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο. Ο εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ.Γουάϊτ κατά την παραμονή του στην Αγκυρα συζήτησε το θέμα των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Τουρκία μπλοκάρει και θα συνεχίσει να μπλοκάρει την χρήση των όπλων του ΝΑΤΟ στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση μέχρι να επικυρώσει η Ελλάδα την πλήρη ένταξή της δήλωσε η υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της. Η κ Τσιλλέρ τόνισε ότι σε όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων των υπουργών εξωτερικών της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκαν στην Οστάνδη, υπογράμμιζε τη σημασία της Τουρκίας στη περιοχή. "Η Ευρώπη θα πρέπει να δει πλέον τη δύναμη της Τουρκίας. Η Τουρκία τα προσεχή 10 χρόνια θα είναι σε θέση να δίνει ενέργεια στην Ευρώπη. Και η Ευρώπη θα αισθανθεί την ανάγκη της Τουρκίας" πρόσθεσε η κ Τσιλλέρ. Παράλληλα επισήμανε ότι η χώρα της έπραξε σωστά μπαίνοντας στη τελωνειακή ένωση και τόνισε ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί.

Την αύξηση της τιμής της βίζας εισόδου από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, από 7. 500 λέβα που ήταν μέχρι σήμερα, σε 9500 λέβα, ανακοίνωσε το Ελληνικό Προξενείο στη Σόφια. Σύμφωνα με τη βουλγάρικη εφημερίδα ''Κοντινεντ'' που δημοσιεύει την είδηση, για τη χορήγηση θεώρησης εισόδου στην Ελλάδα, οι Βούλγαροι πρέπει να προσκομίζουν το παλαιό τους διαβατήριο και το βιβλιάριο καταθέσεων, από το το οποίο να προκύπτει ότι έχουν καταθέσεις ύψους 2.000 δολαρίων σε Τράπεζα, ενώ, όπως αναφέρει, ''μοιραία'' μπορεί να αποδειχθεί γι'αυτούς η έλλειψη διπλώματος οδήγησης και βεβαίωσης από τον εργοδότη για άδεια με αποδοχές.

Η διάνοιξη των τριών νέων διόδων μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, καθώς και η κατασκευή των οδικών αρτηριών που θα τις συνδέσουν, απασχολεί ειδικούς των δυο χωρών, που συναντώνται στην Κομοτηνή. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τη διάνοιξη νέων συνοριακών διόδων υπεγράφη στις 22 Δεκεμβρίου του 1995, στη Σόφια, από τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ζαν Βίντενοφ.

Απεργία πείνας ξεκίνησαν χθες το απόγευμα οι βουλευτές των κομμάτων που αποτελούν τον συνασπισμό ''Ζάγιεντνο'' (Μαζί), διαμαρτυρόμενοι για την ακύρωση των δημοτικών εκλογών σε ορισμένες μεγάλες πόλεις της Σερβίας (Νις, Πίρατ, Ούζιτσε, Κράλιεβο και άλλες), στις οποίες σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης επικράτησαν δικοί της υποψήφιοι. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο συνασπισμός ''Ζάγιεντνο'', κάλεσε τους οπαδούς του να συγκεντρωθούν απόψε μπροστά στο κτίριο του Σερβικού Κοινοβουλίου για να συμπαρασταθούν στους βουλευτές που άρχισαν απεργία πείνας και για να διαμαρτυρηθούν για ακόμη μια φορά ''εναντίον των μεθόδων που εφαρμόζονται για την πλαστογράφηση του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής''.

Εκθεση ελληνικών προϊόντων θα λειτουργήσει από σήμερα έως τις 25 Νοεμβρίου στο Βελιγράδι. Οι Ελληνες επιχειρηματίες, κυρίως από την περιοχή της Θεσσαλονίκης θα εκθέσουν προϊόντα από τους τομείς της ένδυσης και υπόδησης, χημικά, είδη υγιεινής και θέρμανσης, πρώτες υλες για έπιπλα και γραφική ύλη.

Ανακοινώθηκαν χθες τα τελικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν πρόσφατα στη Ρουμανία, σύμφωνα με τα οποία ο Εμίλ Κονσταντινέσκου συγκέντρωσε το 54,41% των ψήφων και ο Ιον Ιλιέσκου, το 45, 59%. Η τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου, θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις 28 ή 29 Νοεμβρίου, στην πόλη Αλμπαϊούλια.

Καταχωρήθηκε: 11:04:30 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01a run on Thursday, 21 November 1996 - 4:54:00