Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-10-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 28.10.96

Σαφή προειδοποίηση πρός την Τουρκία ότι "η Ελλάς δεν δέχεται απειλές και δεν πρόκειται να εκχωρήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα" απηύθυνε πρός την Τουρκία χθές το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, μιλώντας στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης. Ο Προεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και πρόσθεσε πώς είναι βέβαιος ότι "ο ελληνικός λαός που επι σειράν ετών φέρει το φορτίον της λιτότητος θα δεχθεί τη νέα θυσία". Αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων ο κ.Στεφανόπουλος τόνισε ότι το γειτονικό κράτος "δεν έχει εκδηλώσει ακόμη ειλικρινή διάθεση πρός συζήτηση του εκκρεμούς θέματος του ονόματος της χώρας".

Με την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί, στην παραλιακή λεωφόρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ολοκληρώνονται σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη.Λίγο νωρότερα ο κ.Στεφανόπουλος θα καταθέσει στεφάνι στο ηρώον του Γ΄Σώματος Στρατού και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σ΄όλη την πόλη.

Μηνύματα ενότητας του ελληνισμού απηύθυνε σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία,με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.Τόσο ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όσο και ο πρόεδρος της Βουλής Απ.Κακλαμάνης,αλλά και οι αρχηγοί των άλλων πολιτικών κομμάτων τονίζουν ότι "το έπος του ΄40 αποτελεί τον καρπό της ενότητας και της ομοψυχίας του ελληνικού λαού."

Ολοκληρώθηκε χθές στη Βουδαπέστη η σύνοδος κορυφής των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων,στην οποία συμμετείχε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης.Ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της Κύπρου και ζήτησε να υπάρξει πίεση πρός την Τουρκία,ώστε να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μ.Εβερτ είχε και χθές συνεχείς επαφές με στελέχη και πρώην βουλευτές του κόμματος απο τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα.Ο κ.Εβερτ επανέλαβε την απόφασή του να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και να μην προχωρήσει σε εσωκομματικές εκλογές,όπως ζητούν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι.Η επίσκεψη του κ.Εβερτ ολοκληρώνεται σήμερα και το μεσημέρι επιστρέφει στην Αθήνα.

Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ αστυνομικών και τσιγγάνων σημειώθηκε χθές στα Ανω Λιόσια της Αθήνας.Δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν έρευνα σε καταυλισμό, ύστερα απο καταγγελίες ότι εκεί κρύβεται νεαρός που πωλούσε ναρκωτικά σε ανήλικους. Κατα την έρευνα ο νεαρός δεν βρέθηκε ,βρέθηκαν όμως, δύο σακκούλες με 890 γραμμάρια χασίς.Κατα την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων,σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας,είχαν συγκεντρωθεί με απειλητικές διαθέσεις 700 περίπου τσιγγάνοι αρκετοί απο τους οποίους άρχισαν να πυροβολούν με τις κυνηγετικές τους καραμπίνες.Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν με πυρά στον αέρα, χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός.

Αύριο Τρίτη θα δικαστεί στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο Κων. Λογάνης, 61 χρόνων, άνεργος, που στις 26 Οκτωβρίου πέταξε ένα κουτί μαύρη μπογιά εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας,όταν αυτός έβγαινε απο το ναό του Αγίου Δημητρίου ,μετά τη δοξολογία.Ο Λογάνης υποστήριξε και χθές,κατα την προσαγωγή του στο Δικαστήριο,ότι προέβη στην πράξη του επειδή είχε φθάσει στα όρια της απόγνωσης.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν χθές οι υπεύθυνοι του επιβατηγού- οχηματαγωγού πλοίου 'Πήγασος" που προσέκρουσε στη βραχώδη ακτή της βραχονησίδας "Πάτροκλος".Ο πλοίαρχος του σκάφους επέρριψε ευθύνες στον ανθυποπλοίαρχο που έκανε βάρδια εκείνη την ώρα κι αυτός με τη σειρά του στον πρώτο μηχανικό.

Μια διαφορετική συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθές στη θαλάσσια περιοχή των βραχονησίδων Ιμια.Με πρωτοβουλία του ομίλου Δωδεκανήσου της ΟΥΝΕΣΚΟ και με τη συνδρομή του Δήμου Καλύμνου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη θαλάσσια περιοχή κοντά στα Ιμια, για να τονιστεί ότι το Αιγαίο μπορεί να ενώσει τους λαούς Ελλάδος και Τουρκίας,εφόσον βέβαια η Αγκυρα εγκαταλείψει τις επεκτατικές της βλέψεις.Με την εκδήλωση αυτή ολοκληρώθηκαν οι τρίμηνες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο όμιλος Δωδεκανήσου της Ουνέσκο, τις οποίες χαιρέτησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄, ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι και άλλοι ξένοι ηγέτες.

Εκρηξη σημειώθηκε στις δεξαμενές καυσίμων της σχολής Λιμανοφυλάκων, στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, χωρίς όμως να προκληθούν τραυματισμοί ή ζημιές.Η επίσημη ανακοίνωση κάνει λόγο για "άγνωστη αιτία" όμως ανεπίσημα αναφέρονται δύο πιθανές αιτίες: Η μιά κάνει λόγο για έκρηξη λόγω κακής συντήρησης των καυστήρων και η δεύτερη για τοποθέτηση δυναμίτιδας.

Στο αίμα βάφτηκε και πάλι η άσφαλτος κατα την έξοδο των κατοίκων των αστικών κέντρων το εορταστικό τριήμερο.Σε 145 τροχαία δυστυχήματα σε όλη τη χώρα έχασαν τη ζωή τους 25 άτομα και τραυματίστηκαν 244.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Βουλγαρία διεξήχθη χθές ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών.Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Πέταρ Στογιάνοφ συγκέντρωσε το 44% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος των σοσιαλιστών Ιβάν Μαράζοφ το 28%.Ο τρίτος υποψήφιος Γκεόργκι Γκάντσεφ,που υποστηρίχθηκε απο ομάδα επιχειρηματιών συγκεντρωσε το 20% των ψήφων.Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών στον οποίο θα αναμετρηθούν οι δύο πρώτοι υποψήφιοι. Χαρακτηριστικό πάντως των εκλογών είναι η μεγάλη αποχή,που έφτασε το 36%.

Εκλογές πραγματοποιήθηκαν και στη Μάλτα χθές, όπου σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα προηγείται το κόμμα της αντιπολίτευσης,το οποίο αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκής Ενωση.

Στην παλαιότητα και στα κατασκευαστικά προβλήματα αποδίδεται η κατάρρευση της 12όροφης οικοδομής στο Κάιρο χθές, που είχε σαν αποτέλεσμα να ταφούν κάτω απο τα ερείπια δεκάδες ένοικοι.Τα σωστικά συνεργεία δουλεύουν ασταμάτητα για τον εντοπισμό και τη διάσωση τυχόν επιζώντων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ολυμπιακός προηγείται στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α΄Εθνικής κατηγορίας μετά τα χθεσινά αποτελέσματα, που είναι : Αθηναϊκός- Ολυμπιακός 0-1 ( το Σάββατο) και χθές: Αρης Παναθηναϊκός 0-0, Ξάνθη -Καλαμάτα 0-0, Παναχαίκή ΠΑΟΚ 2-0, Ιωανικός -Πανηλειακός 1-1, Καστοριά- ΟΦΗ 0-1, Εδεσσαίκός- Βέροια 2-0, ΑΕΚ-Απόλλων Αθ.2-1.Σήμερα το απόγευμα θα παίξουν Καβάλα-Ηρακλής.

Στο μπάσκετ ο Ολυμπιακός νίκησε για δεύτερη φορά,μέσα σε τέσσερις μέρες αυτή τη φορά για το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας τον Αρη,στο Παλαί ντε Σπόρ, με 60-52 και ανέβηκε στην πρώτη θέση μαζί με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό.

Καταχωρήθηκε: 11:35:09 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Monday, 28 October 1996 - 9:19:53