Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency : News in Brief (96-10-29)

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (29.10.1996)

Με τον Υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη συναντήθηκε το μεσημέρι ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου με αντικείμενο τα κονδύλια που θα διατεθούν για την παιδεία και ειδικότερα για την κάλυψη των κενών θέσεων διδακτικού προσωπικού. Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών των κυβερνητικών στελεχών εν' όψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού για το 1997. Ο κ. Αρσένης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη διευθέτηση του ζητήματος. Στη συνέχεια ο κ. Παπαντωνίου αναμένεται να συναντηθεί και με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκο Παπαδόπουλο. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των συζητήσεων σχετικά με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση την επόμενη διετία.

Συνεδριάζουν από κοινού το μεσημέρι το πολιτικό συμβούλιο και η ομάδα κοινοβουλευτικού έργου δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να καθορίσουν τη στάση του κόμματος στην συζήτηση στη βουλή επί της προτάσεως του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην υπόθεση του καζίνου του Φλοίσβου. Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει δική της πρόταση ζητώντας τη σύσταση προανακριτικής και όχι εξεταστικής επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση αναβάλλεται για την ερχόμενη Παρασκευή.

Συνεδριάζουν από το πρωί η Εκτελεστική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο της Πολιτικής Ανοιξης υπό τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά. Για μετεκλογική δικαίωση των θέσεων της ΠΟΛ.ΑΝ. περί επιβολής μέτρων σκληρής λιτότητας έκανε λόγο ο κ. Σαμαράς ο οποίος προέβλεψε ότι τα εθνικά θέματα θα κλείσουν σε βάρος των Ελληνικών συμφερόντων. Δεσμεύτηκε δε ότι εντός του 1997 θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Πολιτικής Ανοιξης στο οποίο κεντρικό θέμα θα είναι η ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων.

Στο εδώλιο του τριμελούς πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης οδηγείται σήμερα ο 62χρονος Κωνσταντίνος Δογάνης, κατηγορούμενος για προσβολή της τιμής του προέδρου της Δημοκρατίας. Το περασμένο Σάββατο ο Δογάνης έριξε σακούλα με μπογιά εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου στο προαύλιο του ναού του Αγίου Δημητρίου αμέσως μετά την επίσημη δοξολογία για την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι προέβη στην πράξη αυτή βρισκόμενος σε απόγνωση επειδή ήταν άνεργος.

Απολογούνται σήμερα στην 17η Τακτική Ανακρίτρια ο πλοίαρχος του οχηματαγωγού "Πήγασος" Ευάγγελος Αντωνόπουλος, ο ανθυποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Ζαχαρίας και ο Α' Μηχανικός Ιωάννης Μαθιουδάκης οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για την προσάραξη στη βραχονησίδα "Πάτροκλος" του οχηματαγωγού πλοίου "Πήγασος" κατά την οποία τραυματίστηκαν pok} σοβαρά δύο άτομα. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, σωματικές βλάβες κατά συρροή και παράβαση του κανονισμού προς αποφυγή συγκρούσεων.

Για σημαντική πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, αμέσως μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ έκαναν λόγο ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζωρτζ Στεφανόπουλος. Στο μεταξύ με τον Βρετανό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνει συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής κυβέρνησης Αλέκος Μιχαηλίδης ο οποίος έκανε λόγο για ορισμένες θετικές εξελίξεις στο θέμα της Μεγαλονήσου.

Έκλεισαν τα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας μετά από απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας της γειτονικής χώρας λόγω των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού που εμφανίστηκαν στο χωριό Σέρκοβο στα νότια της χώρας. Ειδικότερα απαγορεύτηκε η διέλευση φορτηγών στο μεθοριακό σταθμό Ορμένιο - Νόβο Σέλο ενώ το Υπουργείο Γεωργίας της Βουλγαρίας διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό και την εξάπλωση της νόσου.

Δώδεκα εκατομμύρια ECU θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποστήριξη πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται από έγγραφο του Γραφείου Προγραμματισμού σχετικά με τον τρόπο κατανομής των πόρων του τέταρτου χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου. Στο έγγραφο δεν διευκρινίζεται κατά ποιον τρόπο θα διοχετευτούν οι πόροι αυτοί, προκειμένου να ενισχύσουν οικονομικά τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη συνολική επίλυση του κυπριακού.

Την πρόθεση και την ετοιμότητα της Τουρκίας να προχωρήσει σε διάλογο εφ΄όλη της ύλης με την Ελλάδα υπογραμμίζει σε επιστολή της προς τους ομολόγους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ επιχειρώντας να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα εναντίον της χώρας της που δημιουργήθηκε μετά το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων λόγω της συνεχιζόμενης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χθες, πάντως, στο Λουξεμβούργο στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συζητήθηκε το περιεχόμενο της επιστολής της Τανσού Τσιλέρ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Δανίας και της Σουηδίας στις παρεμβάσεις τους τόνισαν ωστόσο ότι στο προγραμματιζόμενο Συμβούλιο Σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι συνδεδεμένα με την προοπτική της συνεργασίας της Τουρκίας με την Ένωση. Από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών η χώρα του οποίου, δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να απαντήσει και να τοποθετηθεί απέναντι στην κοινή δήλωση που συνέταξαν οι "15" στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία η Αγκυρα οφείλει να μην χρησιμοποιεί βία ή να απειλή με χρήση βίας στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την καλούσε να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των Ιμίων.

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει και αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Stg Δυτική Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός, μετά το μεσημέρι, όμως, στα κεντρικά και Βόρεια Ηπειρωτικά θα συννεφιάσει τοπικά και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς βροχές στη Μακεδονία και τη Θράκη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Tuesday, 29 October 1996 - 6:47:32