Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-10-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27.10.1996

Την ύπαρξη εθνικής ενότητας όχι μόνο στις εθνικές επετείους αλλά και σε κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση των εθνικών και οικονομικών προβλημάτων της χώρας τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανοπουλος, κατά την συνάντηση που είχε με τις δημοτικές αρχές της Έδεσσας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως τα προβλήματα αυτά θα αντιμετωπιστούν με κοινή προσπάθεια και επισήμανε ότι αποτελεί μεγάλη πρόοδο για τη χώρα μας το ότι σήμερα δεν υπάρχουν πια οι μεγάλοι πολιτικοί φανατισμοί που υπήρχαν στο παρελθόν. Ο κ. Στεφανόπουλος πραγματοποιεί περιοδεία στο νομό Πέλλης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Πασχαλίδη ενώ το πρωί παρέστη στη δοξολογία που εψάλλη στην Μητρόπολη της Έδεσσας.

Παρουσία του υπουργού Αμυνας, Άκη Tσοχατζόπουλου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, επικεφαλής της οποίας ήταν το τμήμα σημαιοφόρων των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της πόλης. Την παρέλαση παρακολούθησαν ο υπουργός Μεταφορών, Χάρης Καστανίδης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, οι βουλευτές I.Μαγκριώτης, Π.Ψωμιάδης, Β.Παπαγεωργόπουλος και Κυρ.Σπηριούνης και εκπρόσωποι των στρατιωτικών και θρησκευτικών αρχών της πόλης. "Το μήνυμα της μαθητικής αυτής παρέλασης δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η συνέχεια της ιστορικής παράδοσης, της συμμετοχής χωρίς υπεκφυγές στους αγώνες για την υπεράσπιση των αξιών και των αρχών της ανθρωπότητας" δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Μήνυμα ενότητας απηύθυνε και ο νομάρχης, Κώστας Παπαδόπουλος ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: "ενωμένοι και με ένα αξιόμαχο στράτευμα δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε".

Επαφές με πρώην βουλευτές και πολιτευτές από τη Βόρειο Ελλάδα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μ.Εβερτ που συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της τριπλής επετείου στη Θεσσαλονίκη. Ο κ.Εβερτ είναι αποφασισμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, από το περιβάλλον του, να μην προχωρήσει σε εσωκομματικές εκλογές, όπως ζητούν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι και να "σκληρύνει" τη στάση του απέναντί τους.

"Το μήνυμα του έπους του '40 είναι μήνυμα ενότητας, ομοψυχίας και πίστης σε υψηλά ιδανικά. Είναι μήνυμα αποφασιστικότητας και ανυποχώρητου αγώνα για την προάσπιση της ακεραιότητας της πατρίδας μας απέναντι σε οποιαδήποτε επιβουλή", υπογραμμίζει στη δήλωσή του για τη φετινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο πρωθυπουργός απευθύνει έκκληση για την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με όλους τους γείτονες της χώρας μας, "ταυτόχρονα με την επίμονη δράση μας για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή".

Το σεβασμό της χώρας μας στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τη νομιμότητα επισημαίνει στο μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. "Σήμερα η ενότητα του Έθνους είναι καθήκον όλων μας" τονίζει ο υπουργός και προσθέτει ότι "απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων και την εμπέδωση της ασφάλειας είναι η εθνική συνοχή, η ομοψυχία του λαού μας και το αγωνιστικό φρόνημα".

Την αναγκαιότητα εθνικής ομοψυχίας επισημαίνει, στο μήνυμά του, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σε σχετικό μήνυμά του. "Φέτος συμπληρώνονται 56 χρόνια από τον φωτεινό αυτό σταθμό της ζωής του Έθνους και ο λαός μας πλούσιος από την πείρα της ιστορίας προχωρεί προς τα έργα που ανυψώνουν την υλική και πνευματική του στάθμη. Προχωρεί τείνοντας χέρι φιλίας και συνεργασίας προς όλους τους λαούς όσοι είναι πρόθυμοι να ανταποκριθούν", τονίζει ο κ. Κακλαμάνης.

Μήνυμα για μια ισχυρή και σύγχρονη Ελλάδα στέλνει προς όλες τις κατευθύνσεις το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Σε ανάλογο μήνυμά της η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού σημειώνει ότι η σήμερα η χώρα μας χρειάζεται μια νέα ανάταση για να ξεφύγει από τη βαθιά κρίση και την παρακμή και επισημαίνει ότι πρέπει η Ελλάδα να διεκδικήσει από τη Γερμανία τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς τονίζει ότι η εθνική εορτή πρέπει να σταθεί η αφετηρία μιας νέας μαχητικής πορείας του ελληνισμού, γιατί η πατρίδα μας οφείλει να απαντήσει στις προκλήσεις των καιρών.

Την ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού προς την Ελλάδα για την πλήρη συμπαράσταση αλλά και την πολύτιμη βοήθειά της εκφράζει σε συγχαρητήρια τηλεγραφήματά του ο Πρόεδρος της Κύπρου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. "Ο κυπριακός ελληνισμός αντλεί από την επέτειο αυτή θάρρος και αποφασιστικότητα στον αγώνα του για αποκατάσταση του δικαίου στην Κύπρο" τονίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσθέτει πώς "η 28η Οκτωβρίου αποτελεί έναν από τους μεγάλους ιστορικούς σταθμούς των Ελλήνων".

Στην εισαγγελία Αθηνών παραπέμφθηκαν σήμερα ο πλοίαρχος του οχηματαγωγού "Πήγασος" Ευάγγελος Αντωνόπουλος, ο ανθυποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Ζαχαρίας και ο Α' Μηχανικός Ιωάννης Μαθιουδάκης οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για την προσάραξη χθες στη βραχονησίδα "Πάτροκλος" του οχηματαγωγού πλοίου "Πήγασος" κατά την οποία τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά δύο άτομα. Ο Εισαγγελέας Ποινικής Αγωγής Νίκος Αθανασόπουλος, με βάση τα στοιχεία της ποινικής δικογραφίας, άσκησε ποινική δίωξη εναντίον τους για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, σωματική βλάβη κατά συρροή και παράβαση του κανονισμού προς αποφυγή συγκρούσεων.

Συνεχίζεται σήμερα στη Βουδαπέστη η κοινή διάσκεψη των ηγετών των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών ευρωπαϊκών κομμάτων στην οποία μετέχει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Βασικό θέμα που εξετάζεται είναι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του, τόνισε ότι η ένταξη της Κύπρου θα συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού καθώς και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Στη διάσκεψη μετέχουν ακόμη ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Πιερ Μωρουά, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κλάους Χενς, η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Πωλήν Γκρην.

Συνεδριάζει αύριο στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την πορεία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και το θέμα της ενίσχυσης της παρέμβασης της Κοινότητας στο ζήτημα αυτό. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει στο Συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος αναμένεται να θέσει ακόμη την πορεία ανασυγκρότησης των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει από αύριο έως την 1η Νοεμβρίου η πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Καλαμαριάς, Θρασύβουλου Λαζαρίδη. Η Σερβοβόσνια Πρόεδρος θα παραστεί στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη με την ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.

Μια συνάντηση, διαφορετική από τις άλλες, πραγματοποιείται σήμερα ανοιχτά της Καλύμνου, ανάμεσα στις βραχονησίδες Ιμια, την Κάλυμνο και το Γαϊδουρονήσι. Με πρωτοβουλία του ομίλου ΟΥΝΕΣΚΟ Δωδεκανήσου και συνδιοργανωτή το Δήμο της Καλύμνου ο τόπος που ,πριν δέκα μήνες, παρολίγο να γίνει "θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων" γίνεται σήμερα τόπος εδραίωσης και συζήτησης για την ειρήνη. Στη διάρκεια της συνάντησης θα αφεθούν ελεύθερα δεκάδες περιστέρια από τα καΐκια των ψαράδων της Καλύμνου, ενώ η μπάντα του δήμου θα παιανίζει εμβατήρια για την ειρήνη.

Σε εφαρμογή εξακολουθούν να βρίσκονται τα έκτακτα μέτρα της τροχαίας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στο εθνικό οδικό δίκτυο λόγω του τριημέρου εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν εκ νέου αύριο από το μεσημέρι έως το βράδυ για την ομαλή επιστροφή των εκδρομέων.

Την εθνική οδό Καρδίτσας - Λάρισας στο ύψος της κοινότητας Ματαράγκα απέκλεισαν το μεσημέρι οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής. Είναι η τρίτη μέρα που οι βαμβακοπαραγωγοί προχωρούν σε δίωρο αποκλεισμό εθνικής οδού προκειμένου να πιέσουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που συνίστανται στην αποπληρωμή των αγροτών από τα εκκοκιστήρια και στην εξασφάλιση εισοδήματος 90 χιλιάδων ανά στρέμμα.

Για κτηματικές διαφορές ο Παναγιώτης Λάππας ,26 χρόνων, μαχαίρωσε τον αδελφό του Ιωάννη, 24 χρόνων.Το έγκλημα έγινε στη θέση Ραλέικα ,του χωριού Διακοφτό Καλαβρύτων. Προηγήθηκε λογομαχία των αδελφών,επειδή διαφωνούσαν για τη χρήση ενός κτήματος.Το θύμα υπέκυψε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της Πάτρας,ενώ ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει,αλλά εντοπίστηκε και συνελήφθη από την αστυνομία.

Νέες συγκεντρώσεις Ελληνοκυπρίων πραγματοποιούνται και σήμερα στη γραμμή αντιπαράταξης, κοντά στο "Λήδρα Πάλας", στην Κύπρο, με στόχο να αποτρέψουν με ειρηνικό τρόπο, όσους επιθυμούν να επισκεφθούν τα κατεχόμενα εδάφη, ενημερώνοντας τους για τις φρικαλεότητες των τουρκικών δυνάμεων κατοχής. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του Κυπριακού Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης, μετά από συνάντησή του με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, στις 11 Νοεμβρίου θα συναντηθούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί ηγέτες στο "Λήδρα Παλλάς".

Άρχισε από το πρωί η ψηφοφορία στη Βουλγαρία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Περίπου 7 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν το νέο Πρόεδρο. Οι εκλογές θεωρούνται κρίσιμο τεστ για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που επανήλθε στην εξουσία το Δεκέμβριο του 1994 και ελέγχει απόλυτα την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Από τους υποψήφιους, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προηγείται ο Πέταρ Στογιάνοφ, υποψήφιος της αντιπολίτευσης και ακολουθεί ο υποψήφιος των σοσιαλιστών Ιβάν Μαράζοφ. Όμως, ο τρίτος υποψήφιος Γκεόργκι Γκάντσεφ, ένας δυναμικός και λαϊκιστής πολιτικός, έχει ελπίδες να κάνει την έκπληξη και να προκριθεί στο δεύτερο γύρο των εκλογών, καθώς ελκύει τους απογοητευμένους από τα δύο μεγάλα κόμματα, σύμφωνα με τους παρατηρητές.

Διατήρηση και αύριο των χαμηλών θερμοκρασιών προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην Ανατολική Θεσσαλία. την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη Βόρεια Κρήτη θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως στις νότιες περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο κατά περιόδους θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καταχωρήθηκε: 15:09:43 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Sunday, 27 October 1996 - 12:08:13