Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-10-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26.10.1996

Με τη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, άρχισαν οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο, Αγιο Δημήτριο, την 84η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό και την εθνική επέτειο του "ΟΧΙ" του 1940. Στη δοξολογία χοροστάτησε ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Παντελεήμων, και παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό στις εορταστικές εκδηλώσεις, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, οι υπουργοί Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος και Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, βουλευτές όλων των κομμάτων, ο νομάρχης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κύριοι Παπαδόπουλος και Κοσμόπουλος, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων με επικεφαλής τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Αθανάσιο Τζογάνη και εκπρόσωποι των δημοτικών πρυτανικών και αστυνομικών αρχών της πόλης. Μετά τη δοξολογία που έκλεισε ο Μητροπολίτης με τον εθνικό ύμνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ασπάστηκε τα λείψανα του Αγίου Δημητρίου.

"Η σημερινή επίσκεψη μου στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας επιβεβαίωσε την εντύπωση μου ότι το 1997 θα αποτελέσει σταθμό όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα, της οποίας θα προβάλει την πολιτιστική ιστορία και την πολιτιστική πραγματικότητα". Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε το μεσημέρι στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη 1997", όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο και τον Καλλιτεχνικό του Διευθυντή Πάνο Θεοδωρίδη. Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι Υπουργοί Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, Μακεδονίας-Θράκης Φ. Πετσάλνικος Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γιώργος Πασχαλίδης.

Το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου επισκέφτηκε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στους χώρους τού οποίου τον ξενάγησε, ο ομότιμος καθηγητής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Οικονομίδης. Μετά την ξενάγηση, ο κ. Οικονομίδης, απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τιμητική πλακέτα. Κατά την επίσκεψή του τον κ. Στεφανόπουλο, συνόδευαν οι υπουργοί, Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος.

"Οι Θεσσαλονικείς έδωσαν σήμερα το μήνυμα ότι ο λαός είναι πρωτοπόρος στον αγώνα για αξίες, αρχές, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα που αποτελούν ορόσημο σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας" δήλωσε ο Υπουργός Εθικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, τον οποίο συνόδευε ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. "Οι Έλληνες, πρόσθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, με ομοψυχία και ενότητα στέλνουν το μήνυμα ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται και να υπερασπίζονται τα εθνικά μας δίκαια".

Την ανάγκη ενότητας του ελληνικού λαού και της υιοθέτησης μιας ενιαίας και μακροπρόθεσμης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής τόνισε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. , Μιλτιάδης Εβερτ, σε δηλώσεις του μετά την δοξολογία που τελέστηκε το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό και τη γιορτή του Πολιoύχου της, Αγίου Δημητρίου. "Ο 20ος αιώνας ξεκίνησε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, διότι ο Ελληνισμός ήταν ενωμένος. Μέσα στα πρώτα είκοσι χρόνια υπερδιπλασιάστηκε η Ελλάδα. Μετά ξεκινάει ο μεγάλος διχασμός, η Μικρασιατική καταστροφή, η εγκατάλειψη της Κωνσταντινούπολης και των Ελλήνων της Αιγύπτου, η καταστροφή στην Κύπρο, το ξερίζωμα των Ελλήνων από τη Βόρειο Ήπειρο. Η μία τραγωδία πίσω από την άλλη. Και τελικώς η πίεση που ασκείται σήμερα εναντίον της ακεραιότητας της πατρίδας μας από τη γειτονική Τουρκία", επισήμανε ο κ. Εβερτ.

Την ανάγκη σθεναρής αντίστασης του Ελληνισμού στην "εθνική παρακμή, τον κατήφορο και την αποσύνθεση που από πολύ καιρό μαστίζει κάθε ικμάδα του εθνικού μας βίου", ώστε να καταστεί δυνατή η διατήρηση της ελευθερίας που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, επισήμανε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, σε δηλώσεις του μετά τη δοξολογία που τελέστηκε το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Διευκρινίζοντας πού συγκεκριμένα πρέπει να αντισταθεί ο Ελληνισμός, ο κ. Σαρτζετάκης προσδιόρισε την πρότασή του ως άρνηση "σε κάθε εκδήλωση ηττοπάθειας, στην συνθηκολόγηση σε κάθε εθνικό μας θέμα, στην αποσύνθεση που επέρχεται με ραγδαία βήματα".

Ο 61χρονος άεργος Κωνσταντίνος Λογάνης, κάτοικος Καλαμαριάς, έριξε τη μαύρη μπογιά κατά την έξοδο του Προέδρου της Δημοκρατίας και των άλλων επισήμων από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου τελέστηκε η δοξολογία για τον Πολιούχο και την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Η μπογιά έπεσε πάνω στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, τον Αρχιμανδρίτη κ. Τασιά και σε αξιωματικούς που πλαισίωναν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Λογάνης οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στον εισαγγελέα.

Αρχισε σήμερα στη Βουδαπέστη η κοινή διάσκεψη των ηγετών των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών ευρωπαϊκών κομμάτων στην οποία μετέχει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Βασικό θέμα που θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου είναι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του, αναμένεται να τονίσει ότι η ένταξη της Κύπρου θα συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού καθώς και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Στη διάσκεψη μετέχουν ακόμη ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Πιερ Μωρουά, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κλάους Χενς, η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Πωλήν Γκρην.

Τριάντα επτά επιβάτες του οχηματαγωγού πλοίου "Πήγασος" που προσέκρουσε το πρωί στη βραχονησίδα "Πάτροκλος", κοντά στο Σούνιο, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ασκληπιείο της Βούλας ενώ οι υπόλοιποι 420 επιβάτες μεταφέρθηκαν σώοι στο λιμάνι του Πειραιά. Οι 34 από τους επιβάτες που νοσηλεύονται έχουν υποστεί ελαφρά τραύματα ενώ σοβαρά τραυματισμένοι νοσηλεύονται οι Γονίδης Στέφανος, Ευάγγελος Καλαμίτσης και η Μανιεδάκη Αννα. Τους τραυματίες επισκέφθηκε ο Υπουργός Υγείας Κώστας Γείτονας ενώ εκπρόσωποι της εταιρείας "Βεντούρης", στην οποία ανήκει το πλοίο "Πήγασος" ανακοίνωσαν ότι το ατύχημα προήλθε από βλάβη στο τιμόνι.

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική αντιπροσωπεία με την υπογραφή της "Διακήρυξης της Μόσχας" από τους 11 ηγέτες, που συμμετείχαν στην Σύνοδο Κορυφής των χωρών Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου, οι εργασίες της οποίας έληξαν χθες το βράδυ. Η ικανοποίηση αυτή έγκειται στο ότι το τελικό αυτό κείμενο καλούνται όλα τα βραδυπορούντα κράτη-μέλη να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ώστε η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 1997.

Δέκα άτομα σκοτώθηκαν και 78 τραυματίστηκαν σε 63 τροχαία ατυχήματα από χθές το πρωί μέχρι σήμερα το απόγευμα, παρά τα έκτακτα μέτρα έχει θέσει από χθες σε εφαρμογή η τροχαία της χώρας για τους εκδρομείς του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου. Αυξημένη είναι η παρουσία της τροχαίας σε όλο το εθνικό και πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου της χώρας. Τα μέτρα θα ισχύσουν και αύριο ενώ θα εφαρμοστούν εκ νέου τη Δευτέρα από το μεσημέρι έως το βράδυ για την ομαλή επιστροφή των εκδρομέων.

Νέες συγκεντρώσεις Ελληνοκυπρίων θα πραγματοποιηθούν και αύριο στη γραμμή αντιπαράταξης, κοντά στο "Λήδρα Πάλας", στην Κύπρο, με στόχο να αποτρέψουν με ειρηνικό τρόπο, όσους επιθυμούν να επισκεφθούν τα κατεχόμενα εδάφη, ενημερώνοντας τους για τις φρικαλεότητες των τουρκικών δυνάμεων κατοχής. Έκθεση των βρετανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Κύπρο, καταρρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους, για τη δολοφονία Τούρκου στρατιώτη, κουρδικής καταγωγής στις 8 Σεπτεμβρίου στην Αχερίτου, ευθύνονται Ελληνοκύπριοι. Στην έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο στρατιώτης δεν πυροβολήθηκε μέσα σε φυλάκιο στην πράσινη γραμμή όπως υποστηρίζει η τουρκική πλευρά, αλλά μέσα στα κατεχόμενα σε αρκετή απόσταση από τα ελεύθερα κυπριακά εδάφη.

"Οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν μια Κύπρο ελεύθερη, χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις και στρατεύματα, στην οποία θα υπάρχει προστασία των δικαιωμάτων και των πολιτών". Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ο Σύμβουλος του Προέδρου Μπίλ Κλίντον Τζωρτζ Στεφανόπουλος στον ανταποκριτή του ΡΙΚ στην Νέα Υόρκη. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως άμεση την ανάμειξη του κ. Κλίντον στη νέα προσπάθεια που θα αναλάβει για το Κυπριακό μετά τις αμερικανικές εκλογές. Όμως, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τη μεθόδευση της διαδικασίας λέγοντας μόνο ότι την αρχή θα κάνει κάποιος αξιωματούχος.

Σε ανακοίνωσή της, για τα πρόσφατα μηνύματα των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, κκ. Μπίλ Κλίντον και Μπόμπ Ντόουλ γύρω από τα εθνικά θέματα που απασχολούν την Ελλάδα η ομογενειακή οργάνωση της ΑΧΕΠΑ χαρακτηρίζει τα μηνύματα ως "πηγές κάποιας ενθάρρυνσης, αλλά και κάποιας απογοήτευσης, για την ελληνοαμερικανική κοινότητα". Ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Σπύρος Μακρής, αφού επαινεί τους κκ. Κλίντον και Ντόουλ για την προσπάθειά τους να προσελκύσουν την υποστήριξη των Ελληνοαμερικάνων ψηφοφόρων, προσθέτει ότι "σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από προκλήσεις και κρίσεις στο Αιγαίο, τρόμο και τραγωδία στην Κύπρο και αυξανόμενες αντιδυτικές τάσεις στην τουρκική εξωτερική πολιτική, οι Ελληνοαμερικανοί είναι δικαιολογημένα αγανακτισμένοι για την απροθυμία των ΗΠΑ να καταδικάσουν την επιθετικότητα".

Η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και η κρίσιμη οικονομική κατάσταση της Βουλγαρίας, εξαιτίας της οποίας αναμένεται ότι θα υπάρξουν ακόμη και θάνατοι από το κρύο και την πείνα αυτό το χειμώνα, βρίσκονται στο επίκεντρο των εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας, που διεξάγονται αύριο Κυριακή, στη γειτονική χώρα. Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" Πέταρ Στογιάννωφ, που υποστηρίζεται και απο το φιλότουρκο "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών", ζητάει την άμεση ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ. Η θέση του καθηγητή Ιβάν Μαράζοφ, υποψηφίου του Σοσιαλιστικού κόμματος, όπως τη διατύπωσε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι ότι η απάντηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να δοθεί με ένα Ναι ή Όχι, αλλά η Βουλγαρία πρέπει να ενεργήσει με κύριο γνώμονα τα εθνικά της συμφέροντα και τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής στα θέματα εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και αύριο σε ολόκληρη τη χώρα. Στην Ανατολική Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη Βόρεια Κρήτη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο στα Βόρεια θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 2 έως 15 βαθμούς, στα Δυτικά από 6 έως 20 και στην υπόλοιπη χώρα από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης με πιθανότητα ασθενών βροχών ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Καταχωρήθηκε: 17:27:09 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Sunday, 27 October 1996 - 12:08:06