Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency : News in Brief (96-10-25)

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (25.10.1996)

Με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βίκτωρ Τσερνομίρντιν συναντήθηκε το πρωί ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Παρευξείνιας Οικονομικής Συνεργασίας. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Σημίτης τόνισε ότι έγιναν "ουσιαστικές συνομιλίες" που αφορούσαν όλο το σύνολο των διμερών οικονομικών θεμάτων, αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κατάσταση στα Βαλκάνια και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι θετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ενώ ο κ. Σημίτης εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί το καλό κλίμα και γνωστοποίησε ότι ο κ. Τσερνομίρντιν θα επισκεφθεί σύντομα τη χώρα μας ώστε να ρυθμιστούν οι εκκρεμότητες στη διμερή συνεργασία. Μετά τη συνάντηση οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ρωσίας μετέβησαν στο χώρο της συνόδου όπου ο κ. Σημίτης είχε σύντομη συνάντηση με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Νικολάε Βακαρόγιου.

Με τη λιτάνευση της ιερής εικόνας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου άρχισαν το πρωί, οι τετραήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό του αγίου, της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό και της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ειδική εορταστική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας ενώ το απόγευμα οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών θα υποδεχτούν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Στις εκδηλώσεις θα παραβρεθεί κλιμάκιο της κυβέρνησης με επικεφαλής τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό.

Τη θέση ότι από τη Θεσσαλονίκη πρέπει να ξεκινήσει η αντίσταση του Ελληνικού λαού εναντίον των πιέσεων στα εθνικά μας θέματα αλλά και κατά των νέων φορολογικών μέτρων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης όπου έφτασε το πρωί για να παραστεί στις τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις. "Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι τα οικονομικά προβλήματα μπορεί να λύσει η μείωση των κρατικών δαπανών και όχι η δυσβάσταχτη φορολογία", πρόσθεσε ο κ. Εβερτ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μεσημέρι προήδρευσε σε σύσκεψη της διοικούσας επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε δείπνο των οργανώσεων του κόμματος.

Ειδική τελετή πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο για την επίσημη υποδοχή των δεκαεννέα μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που πραγματοποιούν πενθήμερη επίσκεψη στη χώρα μας. Η επιτροπή θα εξετάσει την πορεία των έργων υποδομής της χώρας μας και θα έχει συνομιλίες με τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών αγώνων του 2004. Εντός ολίγου η επιτροπή θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Τα μέλη της Επιτροπής θα επισκεφθούν άλλες 4 πόλεις ενώ στις 7 Μαρτίου 1997 θα γίνει η πρόταση των πέντε ή περισσοτέρων πόλεων που θα διεκδικήσουν τους ac~mer και στις 5 Σεπτεμβρίου 1997 θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση.

Διευκρινίσεις για το μέλλον της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ - Ηρακλής ζητά με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ειδικότερα ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι του εξέφρασαν την ανησυχία του για πληροφορίες σχετικά με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της βιομηχανίας και ζητά να επαναβεβαιωθεί ότι θα εξασφαλιστούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας καθώς και η συνέχιση των προσπαθειών αναβάθμισης και ανάπτυξης της επιχείρησης.

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την πορεία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και το θέμα της ενίσχυσης της παρέμβασης της Κοινότητας στο ζήτημα αυτό. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει στο Συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος αναμένεται να θέσει ακόμη την πορεία ανασυγκρότησης των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει από τις 28 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου η πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Καλαμαριάς, Θρασύβουλου Λαζαρίδη. Η Σερβοβόσνια Πρόεδρος θα παραστεί στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη με την ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.

Έκτακτα μέτρα θέτει από το μεσημέρι σε εφαρμογή η τροχαία της χώρας για τους εκδρομείς του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου. Αυξημένη θα είναι η παρουσία της τροχαίας σε όλο το εθνικό και πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου της χώρας.

Δύο μόλις εικοσιτετράωρα από τις κρίσιμες Προεδρικές εκλογές στη γειτονική Βουλγαρία και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, ενώ προβλέπεται ότι θα είναι σκληρή η αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο κυριότερους από τους δεκατρείς διεκδικητές της Προεδρίας, τον συντηρητικό Πέταρ Στογιάννωφ, αντιπρόεδρο της κεντροδεξιάς "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", που προηγείται στα γκάλοπ και τον σοσιαλιστή Ιβάν Μαράζοφ, υπουργό Πολιτισμού. Ο ίδιος ο κ. Στογιάννωφ, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπό τον πρωθυπουργό Ζαν Βίντενωφ ότι οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας ποσοστό πάνω από 50%.

Τα επίσημα αποτελέσματα των Αλβανικών εκλογών για την ανάδειξη της τοπικής αυτοδιοίκησης ανακοινώθηκαν το πρωί από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των Τιράνων. Νικητής αναδείχτηκε το Δημοκρατικό Κόμμα στους 37 Δήμους από τους 42 που ολοκληρώθηκαν οι εκλογές. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε μόνο 4 δημάρχους. Για την ανάδειξη δημάρχων σε 22 άλλους Δήμους θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών την Κυριακή. Εξάλλου το Δημοκρατικό Κόμμα j]qdise 193 επάρχους, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 12 και η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 6. Για την εκλογή άλλων 90 επάρχων θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος. Στα νομαρχιακά συμβούλια το Δημοκρατικό Κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 52,3% ενώ το Σοσιαλιστικό 31,2%.

Την προειδοποίηση ότι η Τουρκία πολύ σύντομα θα έχει τριψήφιο πληθωρισμό, αν δεν υποβάλει ένα σαφές πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της χρονίζουσας οικονομικής κρίσης, απηύθυνε προς την κυβέρνηση της Αγκυρας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την επισήμανση αυτή προς την τουρκική κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει η γερμανική εφημερίδα "Φραγκφούρτερ Ρούντσάου" σε άρθρο της για την κακή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας.Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό Νετσμεντίν Ερμπακάν "οδηγό -φάντασμα" σε θέματα οικονομικής πολιτικής, που "υπόσχεται στο λαό περισσότερα απ΄όσα μπορεί να πραγματοποιήσει". Επισημαίνει ακόμη, ότι ο Ερμπακάν και στην οικονομική πολιτική του ακολουθεί ένα ασταθές πρόγραμμα "όπως ακριβώς και στην εξωτερική πολιτική επιχειρώντας ακροβασίες, ανάμεσα σε λαϊκίστικες εξαγγελίες παροχών από τη μιά και συμμόρφωσης με τις υποδείξεις των διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων από την άλλη".

Μία ώρα πίσω θα γυρίσουν τα ρολόγια την Κυριακή 27 Οκτωβρίου. Έτσι από 4 θα δείχνουν 3 η ώρα. Φέτος για πρώτη φορά η αλλαγή γίνεται με καθυστέρηση ενός μήνα, καθώς η νέα ώρα θα ισχύσει από τις 27 Οκτωβρίου αντί για την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Η απόφαση για μετάθεση της χειμερινής ώρας κατά ένα μήνα έγινε με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ στις οποίες η αλλαγή ώρας γινόταν πάντοτε το τέλος Οκτωβρίου και Μαρτίου. Έτσι η χειμερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι τις 30 Μαρτίου.

Χαμηλές θερμοκρασίες και Βόρειοι άνεμοι προβλέπονται για ολόκληρη τη χώρα. Στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα Βόρεια θα είναι περισσότερες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και λίγες καταιγίδες στα νότια. Σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλη τη δυτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 4 έως 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 8 έως 19 και στα νησιά από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Sunday, 27 October 1996 - 12:08:02