Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (08/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (8.9.1996)

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου εφ΄ολης της ύλης παραχωρεί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο συνεδριακό κέντρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης "Ιωάννης Βελλίδης". Ο κ. Σημίτης μιλώντας χθες προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν για τρίτη συνεχή χρονιά αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. "Η αναπτυξιακή δυναμική που η κυβέρνηση είχε εγγυηθεί είναι σήμερα πραγματικότητα, είναι ορατή και βέβαιη η επιτάχυνσή της και η κυβέρνησή μας δεν υπόσχεται, αλλά δημιουργεί και εγγυάται" τόνισε ο κ. Σημίτης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το 1996 ως έτος εκκίνησης ενός θεαματικού επενδυτικού άλματος ενώ δεσμεύτηκε για τον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, τη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων και της φορολογικής μεταρρύθμισης. Έκανε δε λόγο για κατάργηση των κοινωνικά αδικαιολόγητων φοροαπαλλαγών, διασφάλιση όσο γίνεται περισσοτέρων θέσεων εργασίας, με παράλληλη καθιέρωση μέτρων κοινωνικής προστασίας.

"Έχω εκλεγεί πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ για τρία χρόνια, αναλάμβανα πάντα τις ευθύνες των ενεργειών μου και το ίδιο θα κάνω στο μέλλον". Αυτό τονίζει ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα και ερωτηθείς αν παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν κερδίσει τις εκλογές. Ο κ. Σημίτης τονίζει ότι η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει την πολιτική που εξήγγειλε και προσθέτει ότι "ποτέ δεν θεώρησε τις εκλογές περίπατο".

Έκκληση στον πρωθυπουργό να αποκαλύψει τα ονόματα φοροφυγάδων που χρωστούν από 15 έως 20 δισεκατομμύρια δραχμές στο δημόσιο, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ μιλώντας χθες στη Λάρισα. Ο κ. Εβερτ ο οποίος το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Καρδίτσα εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα της Νέας Δημοκρατίας να κυβερνήσει και έκανε λόγο για διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Για "αόρατα αφεντικά των μέσων μαζικής ενημέρωσης που καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις" έκανε χθες λόγο ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς συνεχίζει σήμερα την περιοδεία του στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.

"Η αναφορά του κ. Σημίτη στα μεγάλα έργα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η δημιουργία της κατάλληλης υποδομής για το πολυεθνικό και εγχώριο κεφάλαιο, που θα του επιτρέψει να εξαπολύσει νέα επέλαση για μεγαλύτερα υπερκέρδη και παραπέρα συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος". Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφορικά με τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού προς τις παραγωγικές τάξεις, στη Θεσσαλονίκη. Στην ανακοίνωση γίνεται εξάλλου λόγος για "επιχείρηση εξαπάτησης και παραπλάνησης του λαού" με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου του.

Έκκληση στον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τον προϋπολογισμό του 1997 απευθύνει με ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός ο οποίος εκτιμά ότι ο κ. Σημίτης με τη χθεσινή ομιλία του προσπάθησε να εξωραΐσει την πραγματικότητα και να δικαιολογήσει την "κραυγαλέα", όπως την χαρακτηρίζει, απόσταση λόγων και έργων. Ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος περιοδεύει στην Καλαμπάκα, το Μέτσοβο, την Κόνιτσα και τα Γιάννενα. Εξάλλου ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Αγρίνιο, εξαπέλυσε επίθεση κατά των δύο μεγάλων κομμάτων για την οικονομική πολιτική.

"Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι μια έκφραση της νέας εποχής στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας για την οποία δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι βρίσκεται στο καλύτερο στάδιο", δήλωσε σήμερα ο Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα μας μπήκε οριστικά στο δρόμο της ανάκαμψης της οικονομίας της και διαπίστωσε την εντυπωσιακή ελληνική παρουσία στο χώρο της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και γενικότερα στο χώρο της παραγωγής.

Πενταπλασιάστηκαν τα ενοίκια των επαγγελματικών μισθώσεων, εντός τις τελευταίας τετραετίας και μόνο. Το στοιχείο αυτό έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δημήτρης Καψάλης, μιλώντας -σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη- στην πανηγυρική συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, επ' ευκαιρία της 61ης Δ.Ε.Θ. Στη συνεδρίαση υπογραμμίστηκαν και τα υπόλοιπα προβλήματα του κλάδου, όπως "η άδικη και εξοντωτική φορολόγηση με τα αντικειμενικά κριτήρια και το συντελεστή 35% που επιβάλλεται στις προσωπικές εταιρείες, ο σκληρός και συχνά αθέμιτος ανταγωνισμός των πολυεθνικών αλυσίδων, τα υπέρογκα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, καθώς και η εξωπραγματική επιβάρυνση των δημοτικών τελών". Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην απουσία κινήτρων για τη συνένωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων -προκειμένου να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν- αλλά και στην παρατεινόμενη επί πενταετία ύφεση της αγοράς.

Mε σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι ΄Έλληνες επιχειρηματίες την προοπτική μεγάλων επενδύσεων στη Βουλγαρία, λόγω της αστάθειας και της κρίσης αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος της γειτονικής χώρας. Την άποψη αυτή εξέφρασαν στο Βούλγαρο υπουργό Εμπορίου, Ατανάς Παπαρίζοφ, τα μέλη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την πορεία των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Γενίτσαρης, σημείωσε ότι έχουν γίνει βέβαια πολλά θετικά βήματα στον τομέα της αύξησης των διμερών οικονομικών σχέσεων, αλλά μπορεί να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση. "Οι οικονομίες των χωρών μας έχουν πολλά κοινά σημεία και είναι στην ουσία συμπληρωματικές. Τα προβλήματα της Βουλγαρίας απασχολούν τους ΄Έλληνες επιχειρηματίες και είναι εύλογο να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην προοπτική νέων επενδύσεων", τόνισε ο κ. Γενίτσαρης.

Την αντίθεσή τους στα σχέδια της Τουρκίας για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο Βόρειο Ιράκ εκφράζουν τα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου. Όπως μετέδωσαν τα επίσημα ειδησεογραφικά πρακτορεία της peqiow^r ο υπουργός Προεδρίας και Εσωτερικών του Ομάν, Γιουσέφ Μπιν Αλάουι, δήλωσε ότι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός των ιρακινών εδαφών μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο αν υπάρξει επίσημη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ. Στο μεταξύ συναντήθηκαν οι υπουργοί εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να υιοθετήσουν κοινή στάση απέναντι στην αμερικανική επίθεση στο Ιράκ. Το Συμβούλιο , στο οποίο μετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κατάρ και το Κουβέιτ θα εκδώσει εντός της ημέρας την επίσημη ανακοίνωση του επί του θέματος.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρώυτερ" μεταδίδει ότι Κούρδοι του Βορείου ιράκ εγκαταλείπουν μαζικά τις εστίες τους φοβούμενοι εισβολή τουρκικών στρατευμάτων. Την ανησυχία της Ελλάδας για ενδεχόμενη επέμβαση της Τουρκίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν εξέφρασαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης και Τύπου Δημήτρης Κώνστας. Ο κ. Πάγκαλος κατήγγειλε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και πρόσθεσε ότι η γειτονική χώρα θέτει σε συνολική αμφισβήτηση τη συνθήκη της Λωζάνης τόσο στο Αιγαίο όσο και στα νοτιοανατολικά της σύνορα.

Διαψεύδει η κυπριακή αστυνομία ότι σημειώθηκε επεισόδιο στην περιοχή της Αμμοχώστου τη διάρκεια της νύχτας. Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή" μετέδωσε σήμερα ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στις 4.00 το πρωί στο χωριό Αχερίτου της Αμμοχώστου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα Τούρκος στρατιώτης και να τραυματιστεί άλλος ένας. Οι κατοχικές αρχές προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι Ελληνοκύπριοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Τούρκο στρατιώτη που επάνδρωνε φυλάκιο κοντά στην κατεχόμενη Αχερίτου και τραυμάτισαν έναν δεύτερο στρατιώτη. Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" ο Τουρκοκύπριος στρατιώτης Αλαχβερτνί Κίλιτς αναγνωρίστηκε ως ο νεκρός του επεισοδίου και ο Ρουχτάν Τσιχανγκίρ ως ο τραυματίας. Την ανεύρεση του νεκρού και του τραυματία επιβεβαίωσε και πηγή της UNFICUP, η οποία διευκρίνισε ότι διερευνώνται οι συνθήκες του επεισοδίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,στη σημερινή δεύτερη μέρα της άτυπης συνόδου στην πόλη Τράαλι της Ιρλανδίας συζητούν θέματα που αφορούν στη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών,για να προετοιμάσουν την έκτακτη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ,που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου,στο Δουβλίνο. Η Διάσκεψη για τη μεταρρύθμιση των Ευρωπαϊκών Θεσμών ξεκίνησε επίσημα τον περασμένο Μάρτιο στο Τορίνο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 1997.Στόχος είναι,μεταξύ άλλων, να προετοιμάσει τη διεύρυνση της Ε.Ε. προς Ανατολάς και αμέσως μετά να προχωρήσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και την Μάλτα.Θα συζητηθεί ακόμη και η διαδικασία λήψης σημαντικών αποφάσεων,που μέχρι τώρα, όπως επισημαίνουν κοινοτικοί αξιωματούχοι,συχνά εμποδίζεται από τον κανόνα της ομοφωνίας σε ορισμένους τομείς όπως η φορολογία,η εξωτερική πολιτική, η βιομηχανική πολιτική και οι εσωτερικές και νομικές aj|lg,υποθέσεις.

Οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού. Σε όλη τη χώρα αρχικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Από τα Βορειοδυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά από 12 έως 23 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 28 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Sunday, 8 September 1996 - 6:35:07