Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (09/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (9.9.1996)

Επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για το θέμα της ενδεχόμενης τουρκικής επέμβασης στο Ιράκ έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος επισημαίνει ότι είναι απαραίτητη η τήρηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών και ότι οποιαδήποτε παρέμβαση της Τουρκίας αντιτίθεται στις διεθνείς συνθήκες. "Η Ελλάδα ελπίζει ότι η κατάσταση στο Ιράκ θα εκτονωθεί βάσει των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ" αναφέρει ο πρωθυπουργός. Επισημαίνει ακόμη την προσήλωση της χώρας μας στη συνθήκη της Λωζάννης που κατοχυρώνει τα σύνορα στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι εκείνη που αμφισβητεί αυτή τη συνθήκη. "Η Ελλάδα κατανοεί την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για την ασφάλειά της μόνο εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου συνυπολογίζοντας τα νόμιμα ενδιαφέροντα και των υπολοίπων χωρών της περιοχής" υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ το τελευταίο προπύργιό τους στο Ιράκ, τη Σουλεϊμανίγια, άρχισαν να εγκαταλείπουν οι δυνάμεις της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, καθώς οι αντάρτες του αντίπαλου Δημοκρατικού Κόμματος κινούνται προς την πόλη. "Η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν απλώς εγκατέλειψε τα γραφεία της και κατευθύνεται προς τα ιρανικά σύνορα", σημείωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ στην περιοχή, Μάγκενς Χάνσεν, που εξέφρασε τους φόβους του ότι είναι θέμα ωρών πριν συμβεί κάτι. Όσον αφορά την αντίπαλη της Πατριωτικής Ένωσης δύναμη, ο κ.Χάνσεν επισήμανε ότι "οι άντρες του Δημοκρατικού Κόμματος απλώς περιμένουν διαταγές για να προχωρήσουν προς την Σουλεϊμανίγια", προσθέτοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για παρουσία ιρακινών στρατευμάτων στην περιοχή.

Την περιοχή της Κόνιτσας, η οποία επλήγη πρόσφατα από ισχυρό σεισμό επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος το μεσημέρι έφτασε στα Γιάννενα. Την ικανοποίησή του από την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη και την περιοδεία του σε νομούς της Μακεδονίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναχωρώντας τα μεσάνυχτα από τη Θεσσαλονίκη. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχτεί αυτοδύναμη κυβέρνηση στις εκλογές. Ο Πρόεδρος του Κινήματος διαπίστωσε ότι υπάρχει ενθουσιασμός, κινητοποίηση και θέληση για μια νέα πορεία της χώρας και πρόσθεσε : "το κλίμα που υπάρχει δείχνει ότι προσβλέπουμε σε μια νίκη του ΠΑΣΟΚ η οποία θα ανοίξει νέες δυνατότητες για τη χώρα".

Συνάντηση με τους πρυτάνεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας θα έχει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος το βράδυ παραχωρεί νέα συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Περιοδεία στην Αργολίδα και την Κορινθία πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς. Σε δηλώσεις του από το Άργος ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εν΄όψει των εκλογών τις χαρακτήρισε "ντροπή και προσβολή για τους Έλληνες". "Και είναι απειλή για τη δημοκρατία και η απειλή αυτή παίρνει oko]ma μεγαλύτερες διαστάσεις, όσο το παρασκήνιο βλέπει τη μεγάλη αποστροφή του λαού σε αυτούς που στηρίζουν το ασύδοτο κράτος" είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Τρέμουν την Ανοιξη. Και καλά κάνουν". Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Λαμία.

"Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στη καταιγίδα των ιδιωτικοποιήσεων που έχει ξεκινήσει στο χώρο των δημόσιων επιχειρήσεων και που θα συμπαρασύρει και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης" δήλωσε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στους χώρους της ΔΕΘ. Αναφερόμενη στις δημοσκοπήσεις που δίνουν στο ΚΚΕ ένα ποσοστό της τάξεως του 4,9%, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να επιλέξει με πολιτικό κριτήριο το κόμμα που θέλει στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε πως το κόμμα της 15 μέρες πριν τις εκλογές δεν δίνει σημασία στις δημοσκοπήσεις, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποφασίσουν τι συμφέρει τα λαϊκά στρώματα, την ανεξαρτησία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Έντονη απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν μετατρέψει το νότιο τμήμα της Κύπρου σε χώρο δράσης τρομοκρατών έδωσε χθες το βράδυ από τις Σέρρες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για τουρκική προβοκάτσια που έχει στόχο να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη και η θέση μας για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι επίσης αδιαπραγμάτευτη.

Σε κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας ζουν τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι της ακριτικής περιοχής "Βρυσούλες" στην Κύπρο, εξαιτίας των πυροβολισμών σε γειτονικό τουρκικό φυλάκιο που προκάλεσαν τον θάνατο ενός Τούρκου στρατιώτη και τον τραυματισμό δεύτερου. Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ακούστηκαν από το φυλάκιο δύο ριπές αυτόματου, συνοδευόμενες από φωνές και κραυγές, ενώ παρατηρήθηκε γενικότερη κινητικότητα στην περιοχή. Στην περιοχή μετέβη χτες κλιμάκιο του Αρχηγείου της κυπριακής αστυνομίας, με επικεφαλής τον αστυνόμο Ναθαναήλ Παπαγεωργίου. Οι άντρες της αστυνομίας πήραν καταθέσεις από τους κατοίκους της περιοχής που περιέγραψαν τα δρώμενα και παρακάθησαν σε σύσκεψη στο γραφείο του κοινοτάρχη, Ζαχαρία Παναγιώτου.

Καταστράφηκε το εργοστάσιο μονωτικών υλικών "ΤΙΤΚΑ" από πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στην περιοχή ΤΙΤΑΝ της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρα κατά τη διάρκεια εργασιών και λόγω των εύφλεκτων υλικών πήρε μεγάλες διαστάσεις. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο εργοστάσιο πρόλαβαν και βγήκαν έγκαιρα έξω και έτσι δεν έπαθε κανείς τίποτα. Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν αμέσως 15 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 35 άνδρες, οι οποίοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και κατάφεραν να μην επεκταθεί η φωτιά σε διπλανή denalem^ υγραερίου και σε εργοστάσιο ξυλείας, οπότε και ο κίνδυνος θα ήταν μεγάλος. Σημειώνεται ότι πυκνό σύννεφο καπνού "σκέπασε" το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλονίκης. Η φωτιά μετά από τέσσερις ώρες τέθηκε υπό έλεγχο από τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στον ανακριτή οδηγείται σήμερα ο 50χρονος Γεράσιμος Σαμαράς - Μπίλης, πατέρας τριών παιδιών που κατηγορείται ότι είχε αποπλανήσει περισσότερα από 30 ανήλικα κορίτσια τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι λίγες βροχές στη Βόρεια Ελλάδα και η σημαντική εξασθένηση των ανέμων θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού. Στη Βορειοανατολική Ελλάδα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις με σποραδικές βροχές αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα στα Ηπειρωτικά θα αυξηθούν και είναι πιθανό να βρέξει στα Βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 13 έως 26 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Monday, 9 September 1996 - 6:35:23