Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (07/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 7 Σεπτεμβρίου 1996

*Στην αγροτική πολιτική που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ ως νέα κυβέρνηση από την 23η Σεπτεμβρίου επικέντρωσε την ομιλία του στη Βέροια ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Κώστα Σημίτης, ο οποίος παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική στον Μιλτιάδη Εβερτ για τις εξαγγελίες του για τους αγρότες κατηγορώντας τον για παραπλάνηση του αγρότη και εκκωφαντικό μπαράζ υποσχέσεων για εντυπωσιασμό. Ο κ. Σημίτης, ο οποίος περιόδευσε ακόμη στην Ειρηνούπολη, τα Γιαννιτσά, το Αιγίνιο και τη Χαλκηδόνα, προέβλεψε σίγουρη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές και τόνισε ότι το Σοσιαλιστικό Κίνημα πρέπει όχι απλά να κερδίσει τις εκλογές αλλά και να αποκτήσει την πλειοψηφία εκείνη που θα το καταστήσει τη μεγάλη κοινωνική δύναμη του 21ου αιώνα. Για την αγροτική πολιτική ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ολόκληρη τη χώρα σε εξέλιξη, άμεσα ή έμμεσα, έργα ύψους 2,6 τρισ. ενώ τα έργα που υπόσχεται ο κ Εβερτ ξεπερνούν τα 830 δισεκατομμύρια και υποσχέθηκε ότι αμέσως μετά την επανεκλογή του κόμματός του στην κυβέρνηση θα ψηφιστεί ο νόμος για την μετατροπή του ΟΓΑ σε ταμείο κύριας ασφάλισης.

*Την οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει απόψε το βράδυ, μιλώντας στις παραγωγικές τάξεις στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης θα εκφράσει την πολιτική βούληση για την πλήρη συμμετοχή της δραχμής στο κοινό Ευρωπαϊκό νόμισμα, το αργότερο μέχρι το 2002. Θα εξαγγείλει δε την εισοδηματική πολιτική για το 1997 στο πλαίσιο του προγράμματος σύγκλισης. Όπως θα επισημάνει ο πρωθυπουργός οι εργαζόμενοι θα πάρουν αύξηση που θα καλύπτει τον πληθωρισμό και την αύξηση του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος. Αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην εντατικοποίηση του αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και θα σημειώσει ότι στο πλαίσιο της συναλλαγματικής πολιτικής θα συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος της "σκληρής δραχμής".

*Στους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας περιοδεύει από σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλτιάδης Εβερτ. Ο κ. Εβερτ θα εξαγγείλει το περιφερειακό πρόγραμμα ανάπτυξης της Ν.Δ. και αναμένεται να προδιαγράψει τους άξονες της αγροτικής πολιτικής που θα εφαρμόσει το κόμμα του. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Επενδυτής" εκφράζει τη βεβαιότητά του για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει. Σημειώνει δε ότι έχει ήδη επιλέξει τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις υπουργικές θέσεις και κάνει ξανά λόγο για "διαπλεκόμενα συμφέροντα", τα οποία, όπως σημειώνει είναι με το μέρος του κ. Σημίτη. Στην Τρίπολη περιόδευσε το πρωί ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί τη Σπάρτη και το βράδυ την Καλαμάτα. "Θέλουμε μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, μια κυβέρνηση σταθερή, δυνατή, που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα του τόπου και προπαντός θα κάνει την Ελλάδα και πάλι ισχυρή και αξιόπιστη και φερέγγυα και σεβαστή στο enyteqij|" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

*''Κωμικές και ανεύθυνες'' χαρακτήρισε η Νέα Δημοκρατία με σημερινή ανακοίνωση της τις χθεσινές δηλώσεις του γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Κουσουλάκου ότι το κόστος των ''7 μέτρων άμεσης εφαρμογής'' που εξήγγειλε ο Μιλτιάδης Εβερτ ανέρχεται σε 900 δις δραχμές περίπου. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως ''όταν η κυβέρνηση καταφέρει να συμφωνήσει στους αριθμούς που καθημερινώς τροποποιεί και αφήσει κατά μέρος τους αμήχανους αυτοσχεδιασμούς'' η ΝΔ είναι έτοιμη να ελέγξει την ακρίβεια ή μη των κυβερνητικών ισχυρισμών.

*Για "υποσχέσεις για έργα που ποτέ δεν πραγματοποιούνται" κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς ο οποίος περιοδεύει στην Ικαρία, τη Μυτιλήνη, τη Λέσβο και την Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης σημείωσε: "Ο κ. Σημίτης είπε χθες πολλά χωρίς να πει τίποτα. Και είναι πια κουραστικό η Έκθεση Θεσσαλονίκης να γίνεται βατήρας υποσχέσεων για έργα τα οποία τελικά ποτέ δεν πραγματοποιούνται". Ζήτησε δε από την κυβέρνηση να αποτρέψει την περίπτωση αλλαγής του τρόπου επιδότησης των ελαιοπαραγωγών και διευκρίνισε ότι αν δεχτεί η Ελλάδα να καθορίζεται η επιδότηση βάσει του αριθμού των δέντρων και όχι βάσει της παραγόμενης ποσότητας αυτό θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις.

*''Ψεύτικο δίλημμα θέτει ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, του τύπου, ή πρέπει να υποταγεί η Ελλάδα ή αλλιώς θα απομονωθεί'', δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από τη Μυτιλήνη, όπου πραγματοποιεί περιοδεία. Η κ.Παπαρήγα τόνισε ότι η απάντηση του ΚΚΕ είναι πως ούτε θα υποταγεί η χώρα μας στα ξένα κέντρα, ούτε θα απομονωθεί. ''Μόνο μια Ελλάδα που διεκδικεί τα συμφέροντα της, που υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα, είναι σε θέση να βοηθήσει να χτιστεί μια Ενωμένη Ευρώπη όπου δεν θα κάνουν κουμάντο οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι, οι κερδοσκόποι και οι πολυεθνικές'', κατέληξε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.

*"Η Ελλάδα σήμερα είναι προβληματική γιατί την έκαναν προβληματική οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν" τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος περιοδεύει στη Θεσσαλία και την Ήπειρο. "Βασική αιτία των προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα είναι το πολιτικό σύστημα της δικομματικής πόλωσης και η δικομματική εναλλαγή, οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις που την αυτοδυναμία τους τη χρησιμοποιούν ως παντοδυναμία για να περιφρονήσουν τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και τα ουσιαστικά προβλήματα της χώρας", τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

*Κριτική στον πρωθυπουργό με αφορμή την ομιλία του χθες στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης άσκησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας μιλώντας χθες σε συγκέντρωση στην Καλαμάτα. Ο κ. Τσοβόλας θα μιλήσει το βράδυ στα Γιάννενα και αύριο θα περιοδεύσει στο νομό Αρτας.

*Στις εξαγγελίες που έκανε χθες ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, εγκαινιάζοντας την 61η Δ.Ε.Θ. -ο οποίος αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στη βαλκανική προοπτική, αλλά και στα μεγάλα έργα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη- ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κων.Κοσμόπουλος, σχολίασε - σήμερα- ότι "έμεινε ένα αίσθημα θλίψης και απογοήτευσης σε κάθε Θεσσαλονικιό". Ο κ.Κοσμόπουλος, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν έθιξε κανένα από τα ουσιαστικά θέματα της πόλης και δεν έκανε αναφορά στον Αλιάκμονα και το θέμα της ύδρευσης. "Η τόση αδιαφορία θλίβει τους Θεσσαλονικείς" είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

*Τις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων επισκέφθηκε λίγο πριν το μεσημέρι ο ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη υπηρεσιακός Υπουργός Τύπου καθηγητής Δημήτρης Κώνστας. Ο Υπουργός ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Μ.Π.Ε. δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων που δημιουργεί το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στη Θεσσαλονίκη καθώς επίσης και για το σημαντικό έργο που επιτελεί το ΜΠΕ στην ενημέρωση της Ομογένειας.

*Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για την ανάπτυξη των ελληνοβουλγαρικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, δηλώνει ο υπουργός Εμπορίου της Βουλγαρίας, Ατανάς Παπαρίζοφ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του από την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού, Κ.Σημίτη, για επιτάχυνση της υλοποίησης όσων συμφωνήθηκαν με τη Βουλγαρία, προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης των δυο χωρών. "Όπως σημείωσε και ο κ.Σημίτης, είναι εξαιρετικής σημασίας το άνοιγμα των νέων συνοριακών διόδων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ώστε η Βόρεια Ελλάδα και η Νότια Βουλγαρία, να μην μείνουν στην περιφέρεια των ευρωπαϊκών εξελίξεων", υπογράμμισε ο Βούλγαρος υπουργός.

*Την ίδρυση Ελληνο-καναδικού επιμελητηρίου, με έδρα την Αθήνα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, Ντέρεκ Φρεϊζερ, μιλώντας κατά την τελετή εγκαινίων του καναδικού περιπτέρου στην 61η Δ.Ε.Θ. Στόχος του Επιμελητηρίου, θα είναι η προώθηση των διμερών οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών, μέσα από τις εμπορικές συναλλαγές και τις επενδύσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος, οι μέχρι σήμερα άμεσες καναδικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται, συνολικά, στο ποσό του ενός δισ.δολ.Η.Π.Α., έναντι 1,2 δισ.δολ. αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας.

*Με ομόφωνη γνώμη του εισαγγελέα Καβάλας, Δημ. Παπαγεωργίου και της τακτικής ανακρίτριας, Αικατερίνης Πατσιαρά, σε ψυχιατρικά τεστ στη Θεσσαλονίκη υποβάλλεται ο δολοφόνος της Θάσου, Θεόφιλος Σεχίδης. Το πόρισμα της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, αναμένεται να εκδοθεί σε δύο περίπου μήνες και θα δοθεί στην κ Πατσιαρά. Στο μεταξύ μετά τις χωρίς αποτέλεσμα έρευνες που πραγματοποίησαν επί τρεις εβδομάδες αστυνομικοί στη ''χωματερή'' Καβάλας, για τον εντοπισμό των τεσσάρων τεμαχισμένων πτωμάτων, υπάρχει πλέον η πεποίθηση ότι ο Σεχίδης παραπλάνησε τις αρμόδιες αρχές και δε let]veqe τα πτώματα εκτός Θάσου αλλά τα έθαψε στο νησί. Για το λόγο αυτόν άρχισαν έρευνες και στη Θάσο.

*Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Σπυρίδωνα, ακολούθησαν και οι σχετικές αλλαγές στην κορυφή της Αρχιεπισκοπής. Με σχετική απόφαση του κ. Σπυρίδωνα, η οποία θα ισχύει από τις 20 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκαν οι εξής τρεις διορισμοί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής: του πρωτοπρεσβύτερου Αλέξανδρου Λεοντή, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του Πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής, του Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Χαιρόπουλου, ο οποίος διορίζεται Διευθυντής του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου και του πρωτοπρεσβυτέρου Αλέξανδρου Καρλούτσου, ο οποίος αναλαμβάνει Επίτροπος Δημοσίων Σχέσεων.

*Για δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του εγκλήματος, το ποιοτικό επίπεδο των αστυνομικών και τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας που διαθέτουν, έκανε λόγο ο υπηρεσιακός Υπουργός Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Μπέης κατά την τελετή των εγκαινίων του Πληροφοριακού Κέντρου της Αστυνομίας, στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στο γεγονός ότι η κοινωνία της Θεσσαλονίκης εκτιμούν το έργο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης και ανέφερε πως "αυτό αποτελεί την έμπρακτη δικαίωση του έργου της αστυνομίας και χαρακτήρισε το περίπτερο της αστυνομίας ως επιβλητικό και εντυπωσιακό.

*Επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου Πρωθυπουργού στη χώρα μας, τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο κ.Ζιπέ θα έρθει με την ευκαιρία της επετείου των 150 χρόνων από την ίδρυση του Γαλλικού Ινστιτούτου.

*Σοβαρό πλήγμα στην ιρακινή αεράμυνα κατάφεραν οι αμερικανικοί πύραυλοι κρούζ, προκαλώντας ζημιές σε 11 από τους 15 στόχους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου. Στον πρώτο λεπτομερή απολογισμό των επιδρομών στο νότιο Ιράκ, ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, Κεν Μπέικον τόνισε πως οι ζημιές προκλήθηκαν από 44 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από πολεμικά πλοία και αεροπλάνα την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη. Ικανοποιητική χαρακτήρισε ο κ.Μπέικον την απόδοση των κατευθυνόμενων από δορυφόρο πυραύλων, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί να εκτοξεύονται από απόσταση 800 μέτρων και να πέφτουν μέσα σε έναν κύκλο διαμέτρου 12 μέτρων, ενώ υπογράμμισε ότι ο απολογισμός των ζημιών δεν έχει ολοκληρωθεί.

*Διαψεύδεται από το τουρκικό γενικό επιτελείο στρατού ότι ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατηγός Σαλικασβίλι συναντήθηκε κρυφά στη Σμύρνη με τον Τούρκο συνάδελφό του Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί πριν την αμερικανική στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ. Σε γραπτή ανακοίνωση της γενικής γραμματείας του τουρκικού γενικού επιτελείου χαρακτηρίζονται τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, ως αποκυήματα φαντασίας και επισημαίνεται ότι υπήρξαν μόνο , όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των δύο ανδρών κατά τη διάρκεια των αμερικανικών stqatiytij~m επιχειρήσεων.

*Άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης προβλέπεται για αύριο για τη Δυτική Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Υπάρχει μάλιστα πιθανότητα να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες αλλά θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες μόνο νεφώσεις. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς αλλά βαθμιαία θα γίνουν βορειοδυτικοί μέτριοι και στα ανατολικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι και στα νότια ισχυροί. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Saturday, 7 September 1996 - 10:41:33