Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (06/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (6.9.1996)

Στη Θεσσαλονίκη φτάνει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να εγκαινιάσει την 61η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του κ. Σημίτη προς τις παραγωγικές τάξεις και τους κοινωνικούς φορείς, κατά την οποία θα αναπτύξει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του. Ο πρωθυπουργός θα φτάσει στις 6.45΄ το απόγευμα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" ενώ κατά την τελετή υποδοχής θα τον προσφωνήσει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος. Στις 8μ.μ ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την 61η ΔΕΘ στη διάρκεια εκδήλωσης που θα γίνει στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", της HELEXPO- ΔΕΘ, ενώ στις 10.30΄ το βράδυ θα δοθεί η δεξίωση προς τιμή του κ. Σημίτη στους κήπους του Κυβερνείου. Οι πύλες της Δ.Ε.Θ. θα ανοίξουν αύριο το πρωί, ενώ στις 9:30 το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει, κατά τη διάρκεια δείπνου που θα παραθέσει η HELEXPO προς τιμήν του, τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, καθώς και τον οικονομικό προγραμματισμό.

Οι ριζικές αλλαγές που είχαν πραγματοποιηθεί τα τελευταία έξι χρόνια στα Βαλκάνια έχουν αναδείξει τη Βόρειο Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη σε προνομιακό χώρο για την ανάπτυξη μιας νέας βαλκανικής πολιτικής της χώρας μας, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ" ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι "η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη είναι ένας χώρος με μεγάλη δυναμική. Είναι ένας χώρος που επιζητεί έργα δράσης και ενέργειες προκειμένου να καταστεί το μητροπολιτικό κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής. Ένα μητροπολιτικό κέντρο που θα αγκαλιάζει τις γύρω βαλκανικές χώρες". Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης τόνισε ο κ. Σημίτης καταλαμβάνει "θέση πρώτης προτεραιότητας στο ολοκληρωμένο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ισχυρή Ελλάδα. Για εμάς ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα είναι η περιοχή των μεγάλων ευκαιριών του ελληνισμού στην πορεία του 21ου αιώνα".

Με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ συναντήθηκε το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κλάους Χενς. Οι κ. Εβερτ και Χενς συζήτησαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο και ζητήματα που αφορούν την Ενωμένη Ευρώπη Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε τον κ. Χενς ως "φίλο της Ελλάδας και προσωπικό του φίλο και από τους πρώτους Ευρωπαίους που έχουν δηλώσει ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά και αντίστροφα" και ζήτησε το ευρωκοινοβούλιο να καταδικάσει τη τουρκική στάση στα τελευταία γεγονότα της Κύπρου. Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να υποστηρίζει τις θέσεις ενός κράτους-μέλους της και πρόσθεσε ότι το ευρωκοινοβούλιο για το κυπριακό έχει επανειλημμένως αποδείξει με τις αποφάσεις του πως υποστηρίζει την ειρήνη και τάσσεται εναντίον της διαίρεσης του νησιού. Στη συνέχεια ο κ. Εβερτ επισκέφθηκε τη Βαρβάκειο αγορά Αθηνών και σε δηλώσεις του κάλεσε όλους τους Έλληνες πολιτικούς να σφίξουν τα χέρια των πολιτών και να τους δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Κλιμάκιο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας μεταβαίνει σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αναλύσει τις πρόσφατες εξαγγελίες του Μιλτιάδη Εβερτ για την οικονομία και τον τρόπο εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων για την εφαρμογή τους. Το Σάββατο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Λάρισα όπου θα μιλήσει στη συγκέντρωση εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων ενώ την Κυριακή θα επισκεφθεί τα Μετέωρα και το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ξεκίνησε σήμερα τριήμερη περιοδεία στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και Ηλείας. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Αργος, το Σάββατο θα επισκεφθεί περιοχές της Τρίπολης και της Σπάρτης και την Κυριακή θα περιοδεύσει στους νομούς Μεσσηνίας και Ηλείας.

Περιοδεία στους νομούς Χανίων και Ηρακλείου αρχίζει σήμερα ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς συνεχίζοντας την προεκλογική του εξόρμηση. Τα κεντρικά Γραφεία της Εθνικής Τράπεζας στην Αιόλου της Αθήνας επισκέφθηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα μιλώντας σε εργαζόμενους διερωτήθηκε πως στα προγράμματα των μεγάλων κομμάτων γίνεται λόγος για φιλολαϊκή αναπτυξιακή πολιτική την ώρα που έχουν πιλότο τους το ευρωπαϊκό πρόγραμμα σύγκλισης. Επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

"Οι πολιτικές που ακολουθούνται μέχρι σήμερα είναι πολιτικές που δεν νομιμοποιούνται ούτε από την Ελληνική κοινωνία ούτε από τον Ελληνικό λαό, ούτε από τα δεδομένα της εποχής μας" δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στο Βόλο. Ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στην Καρδίτσα και τη Λάρισα, διαβεβαίωσε τους ψηφοφόρους του ΣΥΝ ότι το κόμμα του θα τιμήσει τη δύναμη που θα πάρει από τις εκλογές και θα παλέψει με στόχο να αλλάξουν οι συσχετισμοί, το σκηνικό και οι πολιτικές. Επανέλαβε δε τη θέση του κόμματός του ότι "αυτοδυναμίες και κυβερνήσεις συνεργασίας δεν συμβιβάζονται". Σε ανοιχτή συγκέντρωση θα μιλήσει, εξάλλου, σήμερα στην Καλαμάτα ο Πρόεδρος του ΔΗ.Κ.ΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

Για την Πορτογαλία αναχωρεί σήμερα για μονοήμερη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στο Δουβλίνο προκειμένου να συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. O κ. Πάγκαλος θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο. Παράλληλα θα υπογραμμίσει ότι η Τουρκία δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση στην κοινή θέση που είχαν διατυπώσει οι εταίροι στο τελευταίο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών για τους όρους και τις προϋποθέσεις εξομάλυνσης των ευρω-τουρκικών θέσεων και της απελευθέρωσης των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία.

Για "ξύλινο πολιτικό λόγο" και "κοινωνικό εκβιασμό" κατηγορεί τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Ebeqt σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα. Ο κ. Εβερτ εκφράζει την αισιοδοξία του ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές και επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του ότι η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα αποτελείται από 17 μόνο υπουργούς. "Η εικόνα καφενείου και τήρησης εσωκομματικών ισορροπιών που εμφανίζει η υπό προθεσμία κυβέρνηση Σημίτη υποβάθμισε την πολιτική μας ζωή και πρέπει να εκλείψει ανεπιστρεπτί" σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επαναλαμβάνει δε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική τονίζοντας χαρακτηριστικά: "είμαστε αποφασισμένοι να προάγουμε τη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων και τη συστράτευση όλων σε μια ενιαία μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική στρατηγική".

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ για το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στο Βόρειο Ιράκ αλλά παράλληλα εκδήλωσε και την ανησυχία του γιατί κατά τη γνώμη του η κυβέρνηση δεν ήταν αρκετά αποφασιστική. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπουλέντ Ετζεβίτ είναι ο πολιτικός που εδώ και δυόμισι χρόνια συνιστούσε τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα με το Ιράκ με την προϋπόθεση να ισχύσει το μέτρο αυτό μέχρι την ενοποίηση του Ιράκ .

Έντονα αντέδρασε το Ιράκ στο σχέδιο της Τουρκίας, που προβλέπει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας βάθους 5-10 χιλιομέτρων σε βάθος του Βορείου Ιράκ. Σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Μωχάμετ Σαΐντ Αλ Σαφάχ, κάλεσε τη νύχτα τον επιτετραμμένο της Τουρκίας και του επέδωσε έντονη διαμαρτυρία. "Η Βαγδάτη απορρίπτει τα τουρκικά στρατιωτικά μέτρα κατά μήκος των συνόρων τα οποία είναι αδικαιολόγητα και παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα του Ιράκ", αναφέρει το ιρακινό πρακτορείο. Χθες, ωστόσο, οι ΗΠΑ διά του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπαρτμεντ δήλωσαν ότι δεν αντιτίθενται στην ενέργεια αυτή της Τουρκίας, εφόσον η επιχείρηση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Το ισλαμιστικό σκέλος της τουρκικής κυβέρνησης έσπασε για πρώτη φορά τη σιωπή του σχετικά με τις αμερικανικές επιχειρήσεις το Ιράκ και άσκησε κριτική στις ΗΠΑ. Ο προσκείμενος στο κόμμα Ευημερίας υπουργός δικαιοσύνης Σεβκέτ Καζάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τις διεθνείς συμφωνίες και προκαλούν ζημιά στις σχέσεις Τουρκίας-Ιράκ. " Μιά μέρα αυτοί που δεν έχουν δουλειά στην περιοχή θα τα μαζέψουν και θα φύγουν" είπε.

Επιστολή προς τον πρόεδρο Μπίλ Κλίντον απέστειλαν τριάντα Αμερικανοί βουλευτές, με την οποία του ζητούν να επιμείνει στην προσαγωγή των υπευθύνων για τις δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων ενώπιον της δικαιοσύνης. Βάρβαρες, χαρακτηρίζουν τις ενέργειες των τουρκικών δυνάμεων κατοχής, οι βουλευτές και επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να μείνουν χωρίς αντίδραση. Επίσης, στην επιστολή τους ασκούν έντονη κριτική στις ενέργειες και της δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλλέρ, ενώ τονίζουν ότι δεν είναι δυνατόν οι Ηνωμένες Πολιτείες να κοιτούν από την άλλη πλευρά, τη στιγμή pou η Τουρκία σκοτώνει πολίτες συμμάχων της Αμερικής.

Άστατο καιρό κατά περιόδους νεφελώδη προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια χώρα υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, θα υπάρχουν όμως και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 6 September 1996 - 6:35:40