Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (05/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (5.9.1996)

Τον καταλυτικό ρόλο της κατασκευής του αεροδρομίου των Σπάτων στην ανάκαμψη της οικονομίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του κατά την τελετή θεμελίωσης του έργου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με το νέο έργο θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και πρόσθεσε ότι τα μεγάλα έργα που εκτελούνται στη χώρα αποτελούν μήνυμα κοσμογονίας και τη φωνή της Ελλάδος στο διεθνή ανταγωνισμό, που θέτουν τις προϋποθέσεις συνεργασιών και νέων πρωτοβουλιών. Διευκρίνισε δε ότι η ημέρα θεμελίωσης του έργου είχε προσδιοριστεί πριν από πολλούς μήνες και είναι συμπτωματικό ότι γίνεται σε προεκλογική περίοδο. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης τόνισε ότι με το έργο δημιουργούνται 22.000 θέσεις εργασίας και χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως ημέρα τιμής για όσους εργάστηκαν με πίστη στην αρχή της διαφάνειας και την κατοχύρωση του δημοσίου συμφέροντος.

Σε δήμους της Β΄περιφέρειας Πειραιώς θα περιοδεύσει το απόγευμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί στο Ζάππειο Μέγαρο η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ενώ στην Κομοτηνή περιοδεύει ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας θα μιλήσει το βράδυ σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Καβάλα.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο θα έχουν σε λίγη ώρα οι τριάντα ομογενείς υπουργοί, γερουσιαστές και βουλευτές που πραγματοποιούν επίσκεψη στη ώρα μας. Ο κ. Στεφανόπουλος θα ενημερώσει τους ομογενείς για τα εθνικά μας θέματα, και ιδιαίτερα τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την τουρκική προκλητικότητα. Την Παρασκευή οι ομογενείς θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ολοκλήρωση των αμερικανικών επιθέσεων στο Βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε ο Μπίλ Κλίντον, τονίζοντας ότι οι Ιρακινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τις περιοχές των Κούρδων. Διευκρίνισε πάντως ότι η κατάσταση δεν είναι μόνιμη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Σύμφωνα με το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σαντάμ Χουσεϊν, επισκέφτηκε στο αρχηγείο φερόμενος για να δώσει νέες οδηγίες για την προάσπιση του Ιρακινού εναέριου χώρου και εδάφους. Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι εξαπέλυσαν και νέα επίθεση χθες βράδυ στο κέντρο της Βαγδάτης. Την κατηγορία αυτή διέψευσε πάντως ο Μπίλ Κλίντον.

"Δεν μπορεί η Τουρκία να παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή όσο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα". Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας, κληθείς να σχολιάσει το σημείο της επιστολής Κλίντον προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στο οποίο αναφέρεται ότι πρέπει να αναγνωριστεί στη Τουρκία ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Οπως τονισε ο κ.Μπίκας, η Ελλάδα αναμένει να υπάρξει κοινή θέση για τις εξελίξεις στο Ιράκ και τις αμερικανικές επιχειρήσεις κατά τη συνεδρίαση του Ατυπου Συμβουλίου Upouqc~m Εξωτερικών στο Τράλι της Ιρλανδίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η τοποθέτηση της Ελλάδας όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στηρίζεται σε τέσσερα σημεία. Στον σεβασμό των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της εδαφικης ακεραιότητας του Ιράκ, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων και της Διεθνούς Νομιμότητας.

"Όλοι θέλουμε σταθερότητα και ειρήνη" δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος σε ομιλία του χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει κοινή απόφαση αναφορικά με την κρίση στο νότιο Ιράκ. Αναφερόμενος στην προεκλογική περίοδο ο κ. Αρσένης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικές τις επικείμενες εκλογές και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να συσπειρώσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Συνεδριάζει και πάλι σήμερα η Διακομματική Επιτροπή με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και αντικείμενο την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα.

Έκπτωση 50% στις τιμές των εισιτηρίων του ΟΣΕ και 30% στα εισιτήρια των λεωφορείων ΚΤΕΛ, αποφάσισε η διακομματική επιτροπή του υπουργείου Μεταφορών για τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Οι μειωμένες τιμές θα ισχύσουν από τις 17 έως τις 25 Σεπτεμβρίου και αφορούν τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ψηφοφόρους.

Τους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας απέκλεισαν το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας. Αιτήματά τους είναι το ζήτημα των τιμών, ιδιαίτερα αναφορικά με την παραγωγή του βαμβακιού και η καταβολή των αποζημιώσεων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται από τα ξημερώματα έξι πυρκαγιές στην Κρήτη. Στις περιοχές όπου μαίνονται οι πυρκαγιές μαίνονται ισχυροί άνεμοι, γεγονός που δυσχεραίνει την επιχείρηση κατάσβεσης στην οποία παίρνουν μέρος οχήματα της δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Σχέδιο για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο εσωτερικό του Βόρειου Ιράκ ώστε να περιορίζεται η δράση των αυτονομιστών του Κουρδιστών, πρότεινε η Αγκυρα, υποδηλώνοντας έτσι τις ανησυχίες της για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι τελευταίες εξελίξεις στο Βόρειο Ιράκ. Η αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσου Τσιλερ είχε δηλώσει χθες ότι αντάρτες του κόμματος των Κούρδων Εργατών, συγκεντρώνονται στο Βόρειο Ιράκ και προειδοποίησε ότι η Αγκυρα θα επέμβει για να εμποδίσει τους αντάρτες να εισέλθουν στα τουρκικά εδάφη, λαμβάνοντας όλα "τα αναγκαία μέτρα". Λίγο αργότερα εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ζώνη ασφαλείας θα έχει πλάτος μόνο 5-10 χιλιόμετρα κατά μήκος των συνόρων ανάμεσα στις δυο χώρες και ότι η ζώνη αυτή δεν συνιστά τουρκική κατοχή ιρακινών εδαφών.

Πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη η 3η Σύνοδος της Προπαρασκευαστικής Epitqop^r (Interim Committee) της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνιου Πόντου (BSTD Bank) Κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι εκπρόσωποι όλων των συμμετεχουσών χωρών θα καταρτίσουν το business plan της Τράπεζας. Την έναρξη των εργασιών της συνόδου κήρυξε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ενώ παρών είναι και ο πρόεδρος της Τράπεζας, Ε. Volkan. Η λειτουργία της τράπεζας αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Άστατος καιρός θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στα Βορειοανατολικά προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα Νοτιοανατολικά θα υπάρχουν λίγες μόνο νεφώσεις ενώ στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με παροδικές βροχές ή καταιγίδες αλλά και διαστήματα με ήλιο. Πάντως στις κεντρικές και νότιες περιοχές ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 16 έως 26 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 18 έως 30 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Thursday, 5 September 1996 - 6:24:51