Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (29/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (29.7.1996)

Με αντικείμενο την πορεία της οικονομίας πραγματοποιείται σε λίγη ώρα σύσκεψη στο υπουργείο εθνικής οικονομίας με συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας. Αύριο θα συνεδριάσει για τελευταία φορά πριν από τις θερινές διακοπές το υπουργικό συμβούλιο, ενώ την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα συγκαλέσει την κυβερνητική επιτροπή με αντικείμενο οικονομικά θέματα.

Ανεπανάληπτες στιγμές ζει από τα ξημερώματα ο Ελληνικός αθλητισμός, μετά την κατάκτηση των δύο χρυσών μεταλλίων στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα από τους Ακάκιο Καχιασβίλι στην άρση βαρών και τον Γιάννη Μελισσανίδη στις ασκήσεις εδάφους της ενόργανης γυμναστικής. Ο χρυσός ΄Άτλαντας στα 99 κιλά κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο ζετέ σηκώνοντας 235 κιλά και στο σύνολο 420, ενώ ο πρωταθλητής μας της γυμναστικής συγκέντρωσε στις ασκήσεις εδάφους 9.850 βαθμούς. Σημειώνεται ότι μετά τα δύο χρυσά μετάλλια του Πύρρου Δήμα και του Ακάκιου Καχιασβίλι καθώς και τα τρία αργυρά του Λεωνίδα Σαμπάνη, Βαλέριου Λεωνίδη και Λεωνίδα Κόκκα, η εθνική μας ομάδα της άρσης βαρών προηγείται στην παγκόσμια κατάταξη. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας απέστειλε συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στους δύο χρυσούς Ολυμπιονίκες.

Περιοδεία στους Νομούς Φλώρινας και Κοζάνης πραγματοποιεί σήμερα η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου η οποία αναμένεται να παραχωρήσει νωρίς το απόγευμα συνέντευξη τύπου στη Νομαρχία Κοζάνης.

Επαφές με εκπροσώπους της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης έχει σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς Πέτρος Σφηκάκης ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην συμπρωτεύουσα.

Παραιτείται και τυπικά, σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.Ιάκωβος.Κλείνει έτσι ένα ιστορικό κύκλο 37 χρόνων στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Νέου Κόσμου. Ο διάδοχός του δεν έγινε ακόμη γνωστός από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όμως,οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη θέση του θα τοποθετηθεί ο μέχρι τώρα Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός.

Εννιά χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροτικών καλλιεργειών έχουν αποτεφρωθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτα στην περιοχή Μπαρμπαριά Χίου. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν δυνάμεις της πυροσβεστικής, της δασικής υπηρεσίας και του στρατού. Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη πραγματοποιούν ρίψεις επιβραδυντικού υγρού. Ωστόσο ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης. Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στη Ρόδο.

Στο πλαίσιο της μετασεισμικής δραστηριότητας του σεισμού στην Κόνιτσα, μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εντάσσεται η σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών που σημειώθηκε στην ίδια περιοχή stir 4.12 τα ξημερώματα. Το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαβεβαιώνει ότι η σεισμική δόνηση βαίνει προς εκτόνωση. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Κόνιτσας εκατόν σαράντα δύο σπίτια πρέπει να κατεδαφιστούν στην Κόνιτσα ενώ άλλα 214 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα. Αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα στέγασης ενώ ήδη διατέθηκαν 74 σκηνές και έφτασαν στην περιοχή 4 κοντέϊνερς.

Δώδεκα Τούρκοι λαθρομετανάστες συνελήφθησαν το πρωί από άνδρες του λιμεναρχείου στη Μυτιλήνη. Οι λαθρομετανάστες δήλωσαν ότι έφτασαν στα ελληνικά παράλια από τις τουρκικές ακτές με ξύλινη λέμβο που προμηθεύτηκαν από Τούρκους. Οι λαθρομετανάστες κρατούνται στο λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται είκοσι περίπου πολιτικοί κρατούμενοι που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Τουρκίας μετά την λήξη της απεργίας πείνας που πραγματοποιούσαν στις τουρκικές φυλακές διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την απεργία πείνας έχασαν τη ζωή τους δώδεκα άτομα. Για εξαπάτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε την Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ ο πρώην υπουργός ανθρωπιστικών υποθέσεων της Γαλλίας ο οποίος απηύθυνε έκκληση στην κοινότητα να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση της Αγκυρας που απορρέει από τη συμφωνία της τελωνειακής σύνδεσης.

Σε αμερικανικές ακροδεξιές και ρατσιστικές οργανώσεις στρέφουν τώρα τις έρευνες τους οι ειδικοί του FBI στην προσπάθεια τους να εντοπίσουν τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο Ολυμπιακό πάρκο της Ατλάντα. Το FBI αναζητά ένα λευκό Αμερικανό άνδρα ο οποίος έκανε προειδοποιητικό τηλεφώνημα λίγο πριν την έκρηξη της βόμβας. Το FBI ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις έρευνές του και ότι το Ολυμπιακό Πάρκο θα ανοίξει πιθανότατα αύριο αλλά θα γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας. Την επιθυμία του να εξεταστούν από το Κογκρέσο αυστηρότερα μέτρα κατά της τρομοκρατίας εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στα μέτρα που θα προταθούν έκανε λόγο για διεύρυνση των εξουσιών του FBI, χρήση χημικών ουσιών στις εκρηκτικές ύλες που θα βοηθούν στον εντοπισμό της προέλευσής τους.

Η Κίνα πραγματοποίησε και άλλη πυρηνική δοκιμή, ενώ η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι είναι η τελευταία. Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 2.045 πυρηνικές δοκιμές στον πλανήτη μας, μετά την πρώτη ατομική βόμβα που δοκιμάστηκε στην έρημο του Νέου Μεξικού στις 16 Ιουλίου 1945. Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει 45 δοκιμές. Επικεφαλής βρίσκονται οι ΗΠΑ με 1.030,ενώ ακολουθεί η πρώην ΕΣΣΔ με 715, η Γαλλία με 210, η Βρετανία με 44 και η Ινδία με μία δοκιμή.

Σχεδόν αίθριο καιρό προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα Δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στη Hessakom_jg από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου και στην Αθήνα από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Monday, 29 July 1996 - 9:06:15