Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (26/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (26.7.1996)

Συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το μεσημέρι ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος με αντικείμενο θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική. Όπως δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ερωτηθείς για τη στάση του κ. Σημίτη ως προς το θέμα των εκλογών, ο πρωθυπουργός ήταν σαφής για το ζήτημα αυτό καθώς επανέλαβε όσα είχε πει τις προηγούμενες φορές για εξάντληση της τετραετίας. Διευκρίνισε δε ότι δεν συζήτησε με τον πρωθυπουργό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

Σε λαϊκό προσκύνημα εκτίθεται από σήμερα στη Μητρόπολη Αθηνών η σορός του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Παρθένιου. Στη συνέχεια θα ψαλλεί τρισάγιο από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ. Η σορός θα μεταφερθεί με τιμές αρχηγού κράτους στο αεροδρόμιο, και από εκεί στο Κάιρο. Εκεί θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι την προσεχή Τρίτη, ενώ στη συνέχεια θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία. Η ταφή θα γίνει στον ειδικό χώρο ταφής Πατριαρχών στην μονή του Αγίου Γεωργίου του παλαιού Καΐρου. Την κυβέρνηση στην κηδεία του Πατριάρχη θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος.

Ανακρίνεται από το πρωί στην πρώτη Ειδική Ανακρίτρια ο Παναγιώτης Δριμίλης, 27 ετών ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία ως συνεργός της επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη. Ο Δριμίλης, ο οποίος ήταν συντάκτης της αναρχικού περιεχομένου εφημερίδας "Άλφα" κατονόμασε τον Χριστόφορο Μαρίνο ως τον δράστη της επίθεσης ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τις προθέσεις του Μαρίνου. Στο μεταξύ εντός των ημερών αναμένεται να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα το επίσημο πόρισμα του Λιμενικού Σώματος για τη διακρίβωση των αιτίων του θανάτου του Χριστόφορου Μαρίνου.

Ο έβδομος πολιτικός κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές πέθανε σήμερα μετά από 68 ημέρες απεργίας πείνας. Πρόκειται για τον Ερολ Οζμπολατ ο οποίος πέθανε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Τσανκίρι, βόρεια της Αγκυρας. Στο μεταξύ εξήντα επτά κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία πείνας βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ανεξάρτητης Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χλιαρή ήταν η αντίδραση των δυτικών κυβερνήσεων σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται στις τουρκικές φυλακές, όπου επτά απεργοί πείνας έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου. Εσωτερική υπόθεση της Αγκυρας χαρακτήρισε το θέμα των πολιτικών κρατουμένων ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ.Μπέρνς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Νετζμετίν Ερμπακάν αποδέχτηκε πολλά από τα αιτήματα των απεργών πείνας και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι από αυτούς εξαναγκάστηκαν να συμμετάσχουν στις εξεγέρσεις από συγκρατούμενους τους. Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης ισχυρίστηκε προκλητικά ότι το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας του ξεπερνά τα δυτικά πρότυπα. Yst|so η πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πόλιν Γκρίν επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διακοπή της κοινοτικής χρηματοδότησης προς την Τουρκία.

Οι τουρκικές εφημερίδες επικρίνουν με δημοσιεύματά τους την κυβέρνηση Ερμπακάν μετά το θάνατο έξι απεργών πείνας στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων. Με τον τίτλο "Η μεγάλη ντροπή της κυβέρνησης" η εφημερίδα 'Μιλλιέτ" αφού αναφέρεται στα δραματικά γεγονότα με τους έξι θανάτους και την τραγική κατάσταση και άλλων απεργών πείνας,επικρίνει τον υπουργό Δικαιοσύνης Σεφκέτ Καζάν, που φέρεται να δήλωσε ότι "πρέπει οι κρατούμενοι να σταματήσουν τη νηστεία θανάτου,γιατί σε περίπτωση που συνεχίσουν θα πάρουμε πίσω ένα-ένα τα δικαιώματα που δώσαμε".

Τριήμερη περιοδεία στα Βόρεια Δωδεκάνησα αρχίζει σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. Σήμερα ο κ. Εβερτ θα επισκεφθεί τα νησιά Λέρο, Αγαθονήσι, Αρκειούς, Λειψούς και Κάλυμνο. Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισκεφθεί τα νησιά Ψέριμο, Κω, Νίσυρο, Τήλο, Χάλκη και Σύμη.

Συνεχίζει την τετραήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του κόμματος για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Το νομό Ηλείας θα επισκεφθεί αύριο και την Κυριακή ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος (ΔΗΚΚΙ), Δημήτρης Τσοβόλας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, αύριο στις 10.30 το βράδυ, ο κ. Τσοβόλας θα μιλήσει στη διάρκεια τελετής εγκαινίων των γραφείων του κόμματός του στην Αμαλιάδα, ενώ, την Κυριακή το μεσημέρι, θα επισκεφθεί το δημαρχείο και το νοσοκομείο του Πύργου. Στις 3.00 μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ θα παρακαθήσει σε γεύμα στο Κατάκωλο.

Σε καραντίνα τέθηκε με απόφαση της διεύθυνσης κτηνιατρικής το χωριό Στέρνα Ορεστιάδας μετά την εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς σε κοπάδι 120 προβάτων το οποίο και θανατώθηκε. Στο μεταξύ πάνω από 2.200 βοοειδή και 1.400 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί στο Δέλτα του Έβρου εξαιτίας του αφθώδους πυρετού.

Δε διαφώτισαν τις έρευνες για τη διακρίβωση των αιτιών της αεροπορικής τραγωδίας στον Ατλαντικό, τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου Τζάμπο της TWA. Ωστόσο ένας περίεργος θόρυβος διάρκειας ενός δευτερολέπτου που κατέγραψε το ένα μαύρο κουτί προβληματίζει τους εμπειρογνώμονες που προσπαθούν να βρουν τι τον προκάλεσε. Βέβαιος πως σύντομα οι ειδικοί ερευνητές θα κατορθώσουν να ανακαλύψουν τα αίτια της έκρηξης που προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους εμφανίστηκε χθες ο υποδιευθυντής του FBI Τζέημς Κάλστρομ.

Για τρεις μέρες κρατούνται μετά από απόφαση ψευδοδικαστηρίου στα κατεχόμενα οι δύο νεαροί Ελληνοκύπριοι ερασιτέχνες ψαράδες Γιώργος Mijok\ou και Γιάννης Χατζηγιάννης που είχαν συλληφθεί την Τετάρτη στην ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου. Στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους ενώ εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης στη Κύπρο είπε πως οι κατοχικές αρχές απέρριψαν το αίτημα να επισκεφθούν άνδρες της ΟΥΦΙΚΥΠ τους δύο νεαρούς κρατούμενους.

Μεγάλη μέρα σήμερα για τον Ελληνικό αθλητισμό. Στο πρώτο χρυσό μετάλλιο προσβλέπει η χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα καθώς ο Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης και παγκόσμιος πρωταθλητής της άρσης βαρών Πύρρος Δήμας αγωνίζονται στις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας στην κατηγορία των 83 κιλών. Εξάλλου την πορεία του προς το χρυσό μετάλλιο συνεχίζει και ο ΄Έλληνας ιστιοπλόος Νίκος Κακλαμανάκης. Κέρδισε τη χθεσινή πέμπτη ιστιοδρομία και προηγείται στην κατηγορία "ΜΙστράλ". Στα ομαδικά αθλήματα η εθνική μπάσκετ αγωνίζεται στις 10 το βράδυ εναντίον της Κορέας, ενώ η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης που προκρίθηκε στους οκτώ της διοργάνωσης, αντιμετωπίζει σήμερα στις 10 το πανίσχυρο συγκρότημα της Ουγγαρίας.

Η άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως στη Δυτική Ελλάδα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού. Σε όλη τη χώρα θα επικρατεί αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα στα Βόρεια Ηπειρωτικά θα συννεφιάσει τοπικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και τοπικά στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Δυτικά Ηπειρωτικά από 20 έως 37 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 18 έως 35 βαθμούς και στα νησιά από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα φτάσει τους 32 και στην Αθήνα τους 35 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 26 July 1996 - 6:31:51