Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (30/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (30.7.1996)

Πανηγυρίζει όλη η Ελλάδα για το θρίαμβο των Ελλήνων αθλητών στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Και τέταρτο χρυσό μετάλλιο για τη χώρα μας κατέκτησε ο ιστιοπλόος μας Νίκος Κακλαμανάκης στις ιστιοσανίδες τύπου "Μιστράλ". Μετά τους χρυσούς Ολυμπιονίκες μας αρσιβαρίστες Πύρρο Δήμα και Κάχι Καχιασβίλι, του πρωταθλητή της γυμναστικής Γιάννη Μελισσανίδη, ο Νίκος Κακλαμανάκης ανέβηκε στο πιο ψηλό βάθρο των νικητών αφού τερμάτισε πρώτος στη γενική κατάταξη. Όλη η Ελλάδα "ζει στο ρυθμό" των Ολυμπιονικών μας, ενώ σύσσωμη η πολιτική ηγεσία έσπευσε να συγχαρεί τους πρωταθλητές μας οι οποίοι εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Η πολιτεία θα τιμήσει τους Ολυμπιονίκες ναυλώνοντας Τσάρτερ το οποίο θα τους μεταφέρει από την Ατλάντα στην Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας 5 Αυγούστου. Στις 8:30 το βράδυ της ίδιας μέρας θα γίνει εκδήλωση στο Παναθηναικό Στάδιο.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Ολυμπιονίκη Νίκο Κακλαμανάκη απέστειλε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. "Η περιφανής και πανάξια νίκη του που αποτελεί κορύφωση της ήδη λαμπρής παρουσίας της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες τιμά την Ελλάδα και δικαιώνει τους μακροχρόνιους κόπους σου και τις ευγενείς προσδοκίες σου" σημειώνει ο κ. Εβερτ.

Το τελευταίο αντίο απηύθυναν σήμερα η Ορθοδοξία και ολόκληρος ο Ελληνισμός στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Παρθένιο, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω το απόγευμα της 23ης Ιουλίου στην Αμοργό. Στην Εξόδια Ακολουθία που τελέστηκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου παρέστησαν πλήθος επισήμων και ιεραρχών από την Ελλάδα, την Κύπρο και ολόκληρο τον κόσμο. Στη συνέχεια η σορός του μεγάλου ιεράρχη μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, όπου ενταφιάστηκε στους Πατριαρχικούς Τάφους, στην κρύπτη των 40 Μαρτύρων. Στο Κάιρο μετέβη για να τιμήσει τη μνήμη του εκλιπόντα ιεράρχη ο Πατριάρχης Αντιοχείας, Ιγνάτιος, ενώ τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, εκπροσώπησε ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Γ. Κακλίκης και την κυβέρνηση κλιμάκιο, με επικεφαλής τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιώργο Παπανδρέου.

Συνεδριάζει σήμερα για τελευταία φορά πριν τις διακοπές το υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Αντικείμενο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου θα αποτελέσει το νομοθετικό πλαίσιο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τις προτάσεις του για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1997 καταθέτει το απόγευμα στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο σε χθεσινή του συνεδρίαση ασχολήθηκε με την πορεία της οικονομίας της χώρας και την κατάσταση των βασικών οικονομικών μεγεθών. Οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος και Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου θα παρουσιάσουν τα δεδομένα της οικονομίας στον πρωθυπουργό ο οποίος θα λάβει τις τελικές apov\seir. Αύριο θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή με θέμα την πορεία των μεγάλων έργων και την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο θα γίνει σε λίγη ώρα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος μετά από αίτημα του τελευταίου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στη βόρεια Χίο και στη Ρόδο ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν τα μέτωπα της φωτιάς στην περιοχή Ροδιά του νομού Ηρακλείου. Στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Χίο μετέχουν δυνάμεις της πυροσβεστικής, της δασικής υπηρεσίας και της αστυνομίας.

Δύο υπόπτους ανέκρινε το FBI στο πλαίσιο των δραστών της βομβιστικής επίθεσης στο πάρκο της εκατονταετηρίδας στην Ατλάντα. Οι δύο άνδρες όπως ανακοινώθηκε αφέθηκαν ελεύθεροι και δεν απαγγέλθηκαν σε βάρος τους κατηγορίες. Το σκίτσο της αστυνομίας που αναπαριστά τον κύριο ύποπτο για τη βομβιστική επίθεση παρουσιάστηκε χθες σε γαλλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Το σκίτσο παρουσιάζει ένα λευκό άνδρα ηλικίας 25- 30 χρονών, με κομμένα κοντά μαλλιά, σαρκώδη χείλια και πυκνά φρύδια. Στο μεταξύ η διοργανώτρια αρχή των Ολυμπιακών αγώνων της Ατλάντα ανακοίνωσε πως θα συνδράμει οικονομικά τους τραυματισθέντες κατά την έκρηξη βόμβας στο Ολυμπιακό πάρκο, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νοσοκομείο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων Α.Φρεηζιέρ.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας είκοσι περίπου κρατουμένων μετά την απεργία πείνας που πραγματοποιούσαν στις Τουρκικές φυλακές και από την οποία έχασαν τη ζωή τους δώδεκα άτομα. Στο μεταξύ το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας επέδειξε "ευλυγισία" ώστε να τερματιστεί η απεργία πείνας. Ο εκπρόσωπός του Νίκολας Μπερνς χαρακτήρισε ως "καλοδεχούμενη πρωτοβουλία" την απόφαση του τουρκικού υπουργείου δικαιοσύνης να εξετάσει τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές της χώρας. Υπογράμμισε επίσης πως οι ΗΠΑ "ανησυχούν για την κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος της Τουρκίας". Ο κ. Μπέρνς είπε ότι η Ουάσιγκτον έλαβε στην υπόθεση αυτή "μια θέση που τηρούσε τις ισορροπίες" αντιθέτως με άλλες κυβερνήσεις τις οποίες δεν θέλησε να κατονομάσει.

Πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στο Εσκιπαζάρ της βόρειας Τουρκίας. Τουλάχιστον 14 άτομα σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν σε σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου "Ανατολή" η κατάσταση ορισμένων από τους τραυματίες χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Το λεωφορείο κατευθυνόταν από την Τραπεζούντα με προορισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς θα έχει χωριστές συναντήσεις ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις Μισέλ Μπαρνιέ. Ο Γάλλος πρεσβευτής στη Λευκωσία Ανρί Ζιακολέν χαρακτήρισε sglamtij]r τις επαφές που θα έχει ο κ. Μπαρνιέ στην κυπριακή πρωτεύουσα. Επίσης τόνισε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση "δεν έχουν χάσει κάθε ελπίδα να εμπλέξουν και την τουρκοκυπριακή ηγεσία στην πορεία ένταξης". Ο κ. Ζιακολέν υπογράμμισε ακόμη ότι "η Γαλλία που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην λήψη της απόφασης της 6ης Μαρτίου, αισθάνεται ηθικά δεσμευμένη να βοηθήσει την Κύπρο και την άλλη πλευρά στο να βρεθεί λύση πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη".

Αναβλήθηκε η δίκη από παράνομο ψευδοδικαστήριο των κατεχομένων των δύο Ελληνοκύπριων ερασιτεχνών ψαράδων που είχαν συλληφθεί από τους Τούρκους στην ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου. Στους γονείς των δύο νεαρών ψαράδων που κρατούνται παράνομα από το κατοχικό καθεστώς για δήθεν παραβίαση των χωρικών υδάτων του ψευδοκράτους δεν έχει επιτραπεί ακόμα να τους επισκεφθούν.

Η εξασθένηση των ανέμων και η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Σε όλη τη χώρα θα επικρατεί σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά στο Αιγαίο Βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια Ηπειρωτικά από 18 έως 35 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 20 έως 37 βαθμούς και στα νησιά από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 βαθμούς και στην Αθήνα τους 36 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Tuesday, 30 July 1996 - 11:02:37